• No results found

3. EMPIRI

3.4 Fokusgrupp

3.4.1 Fokusgrupp med fyra studenter

Vi genomförde en fokusgrupp med fyra stycken studenter, som vi lät samtala om SMS-lån. I samband med detta fick de ta del av tre stycken annonser från SMS-låneföretag i syfte att se deras uppfattningar om företagens marknadsföring. Här nedan följer en sammanställning utifrån diskussionen.

Fokusgruppens allmänna kommentarer om SMS-lån är att det är en snabb lösning för ungdomar som har det svårt, då de får pengarna direkt och ingen kreditupplysning görs. Respondenterna påpekar att de människor som tar SMS-lån för att de inte kan betala det den lånar för den här månaden, kommer inte att kunna göra det nästa månad heller. En del av fokusgruppen tror även att de människor som tar SMS-lån inte är medvetna om den höga räntan som lånet innebär. Respondenterna poängterar även att de själva aldrig skulle ta ett SMS-lån.

Fokusgruppen tror att många människor i samhället idag är ‖prylgalna‖ och att flertalet har en viss köp mani. Detta tror respondenterna är en anledning till att människor tar SMS-lån. Ser en person någonting som den verkligen vill ha och banken kanske inte har öppet, då är SMS- lån en enkel och snabblösning, enligt fokusgruppen. Gruppens gemensamma åsikt är att det är alldeles för lätt att ansöka om och beviljas ett SMS-lån.

”Processen borde försvåras på något sätt”

Allt i samhället blir bara lättare och lättare och många procedurer kan genomföras med hjälp av mobilen. Respondenterna tror därför att fler problem kommer uppkomma i framtiden på grund av SMS- teknologin som finns och som det ständigt sker en utveckling kring.

Fokusgruppen tror att SMS-lån kan vara vanligt bland ungdomar på grund av att de är vana vid mobiltelefonen. Många ungdomar använder även sina mobiler väldigt mycket, anser gruppen, vilket medför att de förbrukar mycket pengar på mobilkostnader. Detta tror de också kan vara en anledning till att vissa människor tar SMS-lån, det vill säga för att behålla standarden, dels på användandet av mobiltelefonen, men också allmänt i människors liv. En av deltagarna i fokusgruppen har en bekant som tagit SMS-lån och berättar att den personen tagit lånen för att hon vill leva i nuet. Det är en ensamstående ung mamma som vill vara med på det som hennes kompisar gör och om det innebär att hon måste ta ett SMS-lån för att snabbt få pengar för att kunna följa med så gör hon det. Den här personen har klarat av att betala tillbaka alla sina SMS-lån, men med hjälp av att hon tagit nya lån. Hon befinner sig

74

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3322&rm=2008/09&bet=CU25 ‖Civilutskottets betänkande 2008/09:CU25‖

idag i en ond cirkel där hon måste låna för att betala tillbaka gamla lån. Fokusgruppens reaktion på detta är hur länge det kommer hålla innan hon får en betalningsanmärkning hos Kronofogdemyndigheten.

Vissa i fokusgruppen anser att det är bättre om man lånar pengar av en kompis eller av föräldrar om man skulle behöva ett par extra hundralappar. I och med det slipper man ifrån att betala räntan. Andra i fokusgruppen menar att om man lånar av någon närstående kan det lätt bli så att man mister relationen till den man lånar av. Av erfarenhet vet en i fokusgruppen att det lätt kan bli så att den som lånar pengar känner sig besvärad och har ett tryck på sig att betala tillbaka pengarna så fort man träffar den man lånat av. Detta leder till att man umgås mindre och mindre och tillslut finns knappt någon relation kvar. Gruppen menar också på att det kan vara så att man vill klara sig själv och inte behöva be om hjälp och då är SMS-lån en lösning.

Gruppens åsikter om SMS-låneföretagen är att de endast erbjuder denna produkt för att tjäna pengar. SMS-låneföretagen visar ingen sympati för människan och de problem som SMS-lån kan leda till för vissa.

Reaktionen när ett papper med lånebeloppet 3 000 kr och kostnaden för lånet 375 kr, totalt att betala tillbaka 3 375 kr, visades upp var:

”Jag trodde det skulle vara värre”

Denna reaktion höll alla utom en i gruppen med om. Dennes åsikt om kostanden var att den totala kostnaden var stor och dyr. De övriga tror inte att det känns så mycket för den som lånar pengarna att ‖endast‖ betala tillbaka 375 kr. De menar att nästan oavsett vad man köper och får hemskickat har kostnader. Till exempel om man köper en bok via Internet tillkommer kostnader i form av frakt och porto. Ser man på SMS-lån utifrån detta synsätt menar respondenterna att SMS-låneföretagens kostnader kanske inte är så fasligt avsevärda. Respondenterna menar att de kan förstå hur människor som tar lånen tänker.

När de sedan får se hur stor den effektiva årsräntan egentligen är (152 %), blir det förvånade. De trodde inte att lånen var så extremt dyra. Den enda respondenten som från början ansåg, utifrån siffrorna på kostnader att lånen var dyra, blev nöjd när de andra ändrade sina åsikter. Sedan visades tre olika reklamannonser upp var för sig.

Den första reaktionen på Folikas annons var:

Denna reaktion kom på formuleringen ‖inte en krona mer‖ som finns i reklamannonsen. respondenterna menar på att det blir mycket dyrare om peronen som tar SMS-lånet inte klarar av att betala tillbaka hela summan på 30 dagar. När respondneterna studerar reklamen lite mer ingående kommer de fram till att det egentligen inte är lurendrejeri alls. Den första reklamrutan uttrycker tydligt att det rör sig som ett mikrolån i 30 dagar och betalar man då tillbaka hela summan på de dagarna kommer det inte att kosta en krona mer. En annan reaktion som uppkommer på annonsen är att när man ser alla belopp man kan låna och de fasta kosnaderna för var och en av summorna så skulle de hellre låna 3000 kr än 1000 kr då kostanden enbart är drygt 100 kr mer. Respondenterna menar att denna hundralapp inte är någonting för att få 2000 kr extra in på kontot. De kommenterar även att det är dåligt att det inte finns någon uppgift om räntan eller vad det kommer kosta om man inte kan betala tillbaka i tid i annonsen.

Nästa annons som visades för respondenterna var från Pengos Minilån

Reaktionerna på denna reklamannons var:

”Så här roligt är det att låna pengar”

De syftade då på bilden av den glada tjejen i bakgrunden. De kommenterade även att det låter bra med formuleringen ‖pengarna betalas ut direkt‖.

Den tredje annonsen som visades för respondenterna är från Mobillån.

Respondenterna hade inte så många reaktioner på denna annons. De kommenterade enbart

Related documents