• No results found

Telefonintervju med Charlie Söderberg, Ekonomicoach

3. EMPIRI

3.3 Intervjuer

3.3.8 Telefonintervju med Charlie Söderberg, Ekonomicoach

Charlie Söderberg är delägare i företaget Balansekonomi AB. Balansekonomi AB är ett utbildnings- och coachföretag. Charlie har även varit programledare i TV-programmet ”Lyxfällan”. Charlie är en man med många talanger, han är coach, utbildare, talare och författare.

Charlie Söderberg har kommit i begränsad kontakt med SMS-lån, men den kontakt han haft är mestadels via programmet ‖Lyxfällan‖ och lite genom sitt jobb som ekonomicoach. Hans erfarenhet är att det normalt är familjemänniskor och ungdomar som flyttat hemifrån och som inte kan betala sina löpande räkningar som främst tar SMS-lån. Det är människor som behöver hjälp över månadsskiftet. Charlie påpekar att, utifrån det han sett, så är det inte unga som är ute på krogen som tar SMS-lån som många kan tro.

Charlie nämner att lättillgängligheten är en orsak till varför vissa väljer att ta SMS-lån. Andra faktorer till att människor tar lånen tror Charlie är att man ljuger för sig själv och att det är ett

”quick step” som han uttrycker det. Charlie tror inte heller att man tittar efter hur dyrt lånen

egentligen är innan man tar dem. Även att det kan vara en skam att erkänna för någon att man har en dålig ekonomi, vilket man slipper genom att ta ett SMS-lån. En annan anledning kan vara att man ligger efter med betalningen hos banken redan och därför inte kan vända sig till dem. Charlie tror att många känner att SMS-lån löser de flesta problemen och därför tar man lånet.

Charlie har ingen kunskap om låntagarnas ålder eller kön. Det han påpekade var att alla SMS- låneföretag för någon form av statistik, vilket gör att de har koll på hur många män och kvinnor som tar lånen, även fast de kanske inte uppger det. Anledningen till att lånen ökar bland äldre medelålders kvinnor, tror Charlie, kan ha ett samband med att det är dem som sköter om hushållsekonomin och att det då blir de som måste lösa problemen. Charlie menar att orsaken till att det är så många unga som tar lånen kan bero på att de har varit mer bekväma i kreditmarknaden än äldre. När produkten introducerades på marknaden så var det de unga som var vana vid mobilen och därför togs de flesta lånen av ungdomar. Nu är mobilen mer använd av alla och därmed ökar även SMS-lånen bland äldre.

Enligt Charlie använder konsumenterna pengarna till att betala räkningar i tro om att det är en engångsföreteelse. Det slutar ofta i en negativ spiral som kan hålla igång ett antal månader innan systemet sätter stopp och då har man redan samlat på sig stora skulder. Charlie har även en känsla av att det är vanligt att lånen tas för att betala av andra lån.

Charlie berättar, ”Jag har sett symptom på att människor har för liten fallhöjd i sin ekonomi” Det finns ingen förberedelse i människors ekonomi på oförutsedda kostnader, de har dragit på sig för höga fasta kostnader. De individer som tar lånen har för liten koll på vad lånet egentligen kostar. Kunderna har för dålig koll på skillnaden mellan SMS-lånens ränta och vad räntan skulle vara genom att till exempel låna på huset. Det är inte många som har förståelse för hur hög den effektiva räntan egentligen är. Människor är medvetna om att det är en dyrare form att låna, men inte hur dyrt det verkligen är. Charlie ser också att det är vanligt att människor inte vill veta vad det egentligen kostar i och med att de ändå är tvungna till att låna. Marknadsföringen trycker mycket på att man inte måste ange så mycket om sig själv för att ta lånen, vilket Charlie tror är en stor anledning till varför många ser lånen som en utväg. Charlie anser att det är fel av företagen att inte ange sina priser i ränta, eller att de ibland anger ränta per månad, vilket blir fel då det inte kan jämföras med andra lån som anger årsräntan. Enligt Charlie, är det ett sätt för företagen att avdramatisera lånandet.

Charlie anser att målgruppen för SMS-lån är unga människor och småbarnsfamiljer som har det tufft. Även lågutbildade och de som har ett utanförskap till finansvärlden är exempel på framträdande grupper som företagen vänder sig till. Enligt Charlie har några företag som erbjuder SMS-lån satsat på en kundtjänst som kan tala invandrarspråk. Detta eftersom att invandrare är en klockren målgrupp för företagen då de kan vara låginkomsttagare, ofta har en lägre utbildning och ofta har svårt att göra sig förstådda på banker.

Charlie tror inte att den snabba utdelningen har en sådan stor betydelse i och med att han tror att impulsköp inte är alltför vanliga. Är det inte till impulsköp man ska använda pengarna, utan till löpande räkningar, som Charlie tror är den största anledning, så kan man vänta ett par dagar på dem som så skulle behövas. För impulsköp använder människor ofta butikskrediter och det är först när dessa ska betalas som Charlie tror att SMS-lån används.

Charlie tror att problemet med obetalda SMS-lån i framtiden kan komma att lösas via lagstiftning och en ökad kunskap.

”Vi måste hitta en nya moderna privatekonomi, där vi både får plats med det vi vill göra och ett personligt ansvar”

Related documents