• No results found

bestämmelser om hushållning med mark och vattenområden

10. Genomförande och finansiering

10.1. Formell hantering

10.1.1. Fortsatt planprocess och fastställelseprövning

Denna vägplan kommer att kungöras för granskning och sedan genomgå

fastställelseprövning. Under tiden som underlaget hålls tillgängligt för granskning kan berörda sakägare och övriga lämna synpunkter på planen. De synpunkter som kommer in sammanställs och kommenteras i ett granskningsutlåtande som upprättas när

granskningstiden är slut.

De inkomna synpunkterna kan föranleda att Trafikverket ändrar vägplanen. De sakägare som berörs kommer då att kontaktas och får möjlighet att lämna synpunkter på ändringen.

Är ändringen omfattande kan underlaget återigen behöva göras tillgängligt för granskning.

Vägplanen och granskningsutlåtande översänds till länsstyrelsen som yttrar sig över planen.

Därefter begärs fastställelse av planen hos Trafikverket. De som har lämnat synpunkter på vägplanen ges möjlighet att ta del av de handlingar som har tillkommit efter

granskningstiden, bland annat granskningsutlåtandet.

Efter denna så kallade kommunikation kan beslut tas att fastställa vägplanen, om den kan godtas och uppfyller de krav som finns i lagstiftningen. Om beslutet överklagas prövas överklagandet av regeringen.

Hur vägplaner ska kungöras för granskning och fastställas regleras i 17-18 §§ väglagen (1971:948).

Fastställelsebeslutet omfattar det som redovisas på planens plankartor och eventuella bilagor till plankartorna. Beslutet kan innehålla villkor som måste följas när vägen byggs.

Denna planbeskrivning utgör ett underlag till planens plankartor.

När vägplanen har vunnit laga kraft blir beslutet om fastställande juridiskt bindande. Detta innebär bland annat att vägbyggaren, det vill säga Trafikverket i detta projekt har rätt, men också skyldighet, att lösa in mark som behövs permanent för vägen. Mark som behövs permanent framgår av fastighetsförteckningen och plankartan. I fastighetsförteckningen framgår också markens storlek (areal) och vilka som är fastighetsägare eller

rättighetsinnehavare.

Fastställelsebeslut som vinner laga kraft ger följande rättsverkningar:

• Väghållaren får tillstånd att bygga allmän väg i enlighet med fastställelsebeslutet och de villkor som anges i beslutet.

• Väghållaren får rätt att ta mark eller annat utrymme i anspråk med vägrätt. För den mark eller utrymme som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning.

• Vad som utgör allmän väg och väganordning läggs fast.

Vägplanen ger också rätt att tillfälligt använda mark som behövs för bygget av anläggningen.

På plankartan och i fastighetsförteckningen framgår vilken mark som berörs, vad den ska användas till, under hur lång tid den ska användas, hur stora arealer som berörs samt vilka som är fastighetsägare eller rättighetsinnehavare. Trafikverket har rätt att börja använda mark tillfälligt så fort vägplanen har vunnit laga kraft och vägområdet märkts ut, men ska meddela fastighetsägare/rättighetsinnehavare när tillträde är beräknat att ske.

Fastighetsägare/rättighetsinnehavare får inte utan tillstånd från Trafikverket uppföra byggnader eller på annat sätt försvåra för Trafikverket att använda den mark som behövs för anläggningen.

Trafikverket har rätt att bygga den anläggning som redovisas i vägplanen.

10.1.2. Kommunala planer

Staffanstorps kommuns översiktsplan, Framtidens kommun - Perspektiv 2038, anger för framtida markanvändning att väg 108 ska breddas och att korsningen mellan väg 108 och Knästorpsvägen byggs om till en planskild trafikplats.

Figur 22 - Utdrag ur Staffanstorps kommuns Översiktsplan (Framtidens kommun - Perspektiv 2038)

Den markanvändning som anges i detaljplan ska stämma överens med framtida

markanvändning enligt vägplanen. Inventerade detaljplaner och deras beröringspunkter med vägplanen redovisas nedan i Tabell 16.

Plan (nr, benämn) Upprättad/

I planen har hänsyn tagits till en framtida breddning av väg 108 till en fyrfilig väg.

I planen förutsätts dock att vägen breddas åt väster mot Gullåkra mosse norr om cirkulationsplatsen vid anläggs inom område för Natur.

Tabell 16 - Detaljplaner som berörs av projektet

Trafikverket gör bedömningen att det är en mindre avvikelse som inte avviker mot detaljplanens syfte, baserat på att intrånget i naturmark ligger direkt i anslutning till befintligt vägområde samt att intrånget kommer bestå av slänt/dike och marken i övrigt kommer att återställas. Staffanstorps kommun har meddelat att de instämmer i

Trafikverkets bedömning.

10.1.3. Väghållningsansvar

Trafikverket är väghållare för väg 108 samt för det allmänna vägnätet inom vägplaneområdet.

Vägförslaget innebär ingen indragning av väg från allmänt vägunderhåll.

10.1.4. Dispenser och tillstånd

Anmälan om vattenverksamhet

Anmälan om vattenverksamhet bedöms behövas för vissa arbeten, se avsnitt 9.2.4.

Tillstånd enligt kulturmiljölagen

Tillstånd enligt kulturminneslagen erfordras för de ingrepp som vägutbyggnaden medför i fornlämningsområden. Arkeologisk utredning steg 1 och 2 samt arkeologisk

förundersökning har utförts. Utifrån den arkeologiska förundersökningen har länsstyrelsen beslutat att två fornlämningar belägen på den östra respektive västra sidan av Dynnbäcken, ska gå vidare till arkeologisk undersökning (slutundersökning).

Utöver detta framkom vid den arkeologiska utredningen steg 2 att fornlämning L1985:87, en boplats, berörs av den föreslagna nya enskilda vägen för fastigheterna Knästorp 2:21 och 2:23. För denna fornlämning har föreslagits att en arkeologisk förundersökning ska göras.

Då påverkan sker till följd av en enskild väg, som inte ingår i vägplanen, avser Trafikverket genomföra förundersökningen när lantmäteriförrättningen för den enskilda vägen vunnit laga kraft.

Skulle det under byggskedet uppkomma behov av tillfälliga upplagsytor, byggvägar eller liknande som ligger utanför det område som omfattats av de arkeologiska utredningarna måste detta först samrådas med länsstyrelsen.

Förrättning enligt Anläggningslagen

För anläggandet av ny enskild väg till fastigheterna Knästorp 2:21 och Knästorp 2:23 krävs en förrättning enligt Anläggningslagen.

Även andra enskilda vägar kan komma att beröras genom förändrat brukande.

Förorenade massor

Då förorenade massor har påträffats bör den rapport som tagits fram, delges tillsynsmyndigheten enligt Miljöbalkens regler om upplysningsplikt (10 kap 11§

Miljöbalken).

All hantering av förorenade massor är anmälningspliktig verksamhet. Enligt 28 §

förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) skall en anmälan om avhjälpande åtgärder lämnas in till och godkännas av tillsynsmyndigheten innan en eventuell sanering påbörjas.

10.1.5. Åtgärder som undantas från förbud eller skyldigheter

Strandskydd

Eftersom regeringen har tillåtit aktuella verksamheter med stöd av 17 kap. 1 § miljöbalken gäller inte förbudet enligt 7 kap. 15 § miljöbalken mot åtgärder inom strandskyddsområdena (7 kap. 16 § 2. miljöbalken). Samråd sker med berörd tillsynsmyndighet, i detta fall

länsstyrelsen, inom ramen för myndighetens särskilda bevakningsansvar vid handläggning av vägplaner. Påverkan på strandskyddade områden redovisas i avsnitt 5.5.1 samt mer utförligt i vägplanens tillhörande miljökonsekvensbeskrivning.

Generellt biotopskydd

Bestämmelserna om generella biotopskydd gäller enligt 7 kap 11a § miljöbalken inte allmänna vägar som ingår i en fastställd vägplan. Efter vägplanens fastställelse behöver därför inte dispens sökas för de allmänna vägar som vägplanen omfattar. De särskilda skäl som framförs, för att undantag från biotopskyddsbestämmelserna ska medges, är att väg 108 är en väg av stort allmänt intresse. De biotopskyddsobjekt som förekommer och påverkas inom vägområdet är redovisade i avsnitt 5.5.1. samt mer utförligt i tillhörande miljökonsekvensbeskrivning.

Samråd enligt 12 kap 6 § miljöbalken

Skyldigheten att göra anmälan för samråd enligt 12 kap 6 § miljöbalken gäller inte för de verksamheter och åtgärder som behövs för att bygga vägen och som fastställs och ingår i vägområde för allmän väg eller område för tillfällig nyttjanderätt.

10.2. Genomförande

Related documents