• No results found

Program för utbildning på forskarnivå (19 557 tkr)

KI har haft tematiska forskarutbildningsprogram sedan år 2000. KI:s forskarutbildningsprogram reflekterar KI:s forskningsområden och spänner över flera institutioner. Programmen erbjuder ett utbud av kurser och andra lärandeaktiviteter för KI:s doktorander, och ska ge förutsättningar för att på ett signifikant sätt bidra till att KI:s forskarutbildning håller en mycket hög kvalitet. Uppföljningen av programmen har skärpts och programmen anses fungera väl.

”Rambeloppet” för programmen 2020 är 21 000 tkr (planeringsförutsättning för programmen för perioden 2020 – 2022 är totalt 63 000 tkr).

Forskarutbildningsprogrammen får dock endast betalt för verklig

”produktion”. Sedan 2016 utbetalas 75 procent av ”rambeloppet” ut via ordinarie resursfördelning (i 12:e-delar) till respektive programs

heminstitution. Efter respektive programs avrapportering av sin verkliga produktion inom uppdraget görs en kompletterande utbetalning i början på nästföljande kalenderår.

2020 inkluderar programmens budget även det behov av extra kurser inom epidemiologi som de senaste åren beställts av (och budgeterats av) Kurs- och programkommittén (KPK). Denna utökning av programmens budget (specifikt Epidemiologiprogrammets budget) motsvaras dock av motsvarande minskning av KPK:s budget. Inför 2020 avsätts 500 tkr extra för att ta höjd för ökade kostnader i samband med att ersättningsmodellen för programkurser ändras avseende deltagande postdoktorer.

Mot bakgrund av programmens kostnadsutfall under åren 2016 – 2018, har, liksom tidigare år, det budgeterade totalbeloppet reducerats. Budgeten för 2020 uppgår därmed till totalt 19 557 tkr för KI:s forskarutbildnings-program.

Kliniska forskarskolor (8 764 tkr)

Doktorander som vid sidan av sina studier även arbetar kliniskt riskerar att få mindre kontinuitet i sin forskarutbildning. I samverkan med Region Stockholm drivs därför sedan många år ett antal forskarskolor för kliniker, (i epidemiologi, molekylärmedicin, psykiatri samt allmänmedicin och primärvård).

Region Stockholm bidrar, som en del av de särskilda satsningarna inom ALF-avtalet, till studenternas lönekostnad. KI:s kostnad består av bidrag till finansieringen av kostnader för lärare, administration, lokaler m.m.

De fyra kliniska ”KI/Region Stockholmsforskarskolorna” inkom 2018 med underlag för budgetering av respektive verksamhet våren 2020. Detta bl.a. mot bakgrund av de förändringar som gjorts vad gäller antal kursveckor och antal

Kommittén för utbildning på forskarnivå

gäller de kliniska forskarskolorna, så bedöms dessa vara kostnadsneutrala i förhållande till budgeten för våren 2020.

För de kliniska forskarskolorna budgeteras 8 764 tkr, en ökning med ca 650 tkr jämfört med 2019.

Forskarskolan i vårdvetenskap (FiV) (1 047 tkr)

Forskarskolan i vårdvetenskaps verksamhet omfattar, förutom ersättning till doktorander (se ovan) kostnader för kurser, kongresser och administration. För dessa kostnader budgeteras 1 047 tkr.

Nationell forskarskola i allmänmedicin (Umeå Universitet) (150 tkr) En nationell forskarskola i allmänmedicin startade 2010 med bidrag från Vetenskapsrådet och med Umeå Universitet som hemuniversitet. De sju medicinska fakulteterna i Sverige har tidigare bidragit med stöd till skolan.

För medfinansiering av den nationella forskarskolan i allmänmedicin (Umeå Universitet) budgeteras 150 tkr.

Nationell forskarskola i onkologi (NatiOn) (650 tkr)

En nationell forskarskola i onkologi startade 2010 med bidrag från

Vetenskapsrådet och med KI som hemuniversitet. KI har under perioden 2017 – 2019 bidragit till finansiering av kurser och administration för den nationella forskarskolan i onkologi.

För medfinansiering av den nationella forskarskolan i onkologi (NatiOn) budgeteras 650 tkr, en minskning med 350 tkr jämfört med 2019.

Kurs och programkommittén (allmänvetenskapliga och ämnesspecifika kurser) (11 880 tkr)

Kurs- och programkommittén (KPK) fastställer kursplaner för samtliga forskarutbildningskurser och beslutar om tilldelning av medel till fristående kurser (d.v.s. kurser som inte ligger inom forskarutbildnings-programmen) och andra lärandeaktiviteter. KPK har också i uppdrag att samordna

forskarutbildningsprogrammen.

KPK:s budget består framförallt av kostnader för forskarutbildningskurser men innehåller även kostnader för den obligatoriska introduktionen för nya

doktorander, kappaseminarier och andra lärandeaktiviteter, kurs- och aktivitetsvärderingar samt kvalitetsutveckling av kurser. Kostnaderna för doktoranders deltagande i försöksdjursutbildning (bl.a. LAS- och

Kirurgikurserna) budgeteras sedan 2018 också inom ramen för KPK:s budget.

Inför 2020 budgeteras en viss utökning av kostnader förknippade med extra kurstillfällen för att kunna erbjuda kursplatser till fler postdoktorer.

Sammantaget budgeteras dock en minskning av KPK:s budget jämfört med 2019, vilket beror på att kostnader för Hälsoinnovatörsskolan inte längre ingår i KPK:s budget och att kostnader för extra kurser inom epidemiologi som de senaste åren beställts av (och budgeterats av) KPK inför 2020 flyttats till Epidemiologiprogrammets budget (denna minskning motsvaras dock av motsvarande ökning av forskarutbildningsprogrammens budget).

För KPK:s verksamhet budgeteras 11 880 tkr, en minskning med ca 9,4 procent jämfört med budget 2019.

Hälsoinnovatörsskolan (787 tkr)

Hälsoinnovatörsskolan ges i samarbete med Universitetet i Oslo och Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim. Målgruppen är doktorander och postdoktorer vid medicinska fakulteter på de lärosäten som ingår i samarbetet.

Hälsoinnovatörsskolan har genomförts årligen sedan 2017. Det budgeterade beloppet för 2020 uppgår till 787 tkr.

Sommarforskarskolor (för gymnasieelever) (936 tkr)

Budgetposten inkluderar två sommarforskarskolor som riktar sig mot

gymnasieelever, dels KI:s sommarforskarskola med biomedicinsk inriktning dels en nationell naturvetenskaplig sommarskola som anordnas årligen i Karlskoga.

KI:s sommarforskarskola med biomedicinsk inriktning riktar sig till

gymnasieelever som avslutat sista, eller näst sista, året vid treåriga program med naturvetenskaplig eller teknisk inriktning. Forskarskolan har som mål att stimulera intresset för biomedicinsk forskning.

Elever som deltar i forskarskolan får bland annat närvara vid föreläsningar och studiebesök. Eleverna tillbringar också tid vid ett av KI:s

forskningslaboratorier där eleven aktivt deltar i ett pågående forskningsprojekt.

I det fall eventuella förändringar genomförs under 2020 vad gäller

sommarforskarskolan med biomedicinsk inriktning för gymnasieelever, så bedöms dessa vara kostnadsneutrala i förhållande till budgeten för 2019.

886 tkr budgeteras för KI:s sommarforskarskola med biomedicinsk inriktning för gymnasieelever.

I enlighet med beslut i Styrelsen för forskarutbildning i april 2016 fortsätter stödet på 50 tkr till den naturvetenskapliga forskarskolan i Karlskoga. 50 tkr budgeteras för stöd till den naturvetenskapliga forskarskolan för

gymnasieelever i Karlskoga (samma belopp som 2019).

Sommarskolan i medicinsk forskning (1 581 tkr)

Sommarskolan i medicinsk forskning vänder sig till studenter vid KI:s olika nybörjarprogram. Syftet är att forskningsintresserade studenter ska komma i närmare kontakt med forskning under sin utbildning och därmed stimuleras att tidigt påbörja en forskarutbildning. Sommarskolan består bland annat av föreläsningar samt ett eget, handledarstött, forsknings-projekt vid någon av KI:s institutioner. I det fall eventuella förändringar genomförs under 2020 vad gäller sommarskolan i medicinsk forskning, så bedöms dessa vara

kostnadsneutrala i förhållande till budgeten för 2019.

1 581 tkr budgeteras för sommarforskarskolan i medicinsk forskning. Dessa kostnader finansieras 2020 med medel från avkastningen från Stiftelsen Gustaf och Tyra Svenssons minne.

Kommittén för utbildning på forskarnivå

Internships, utvärdering samt resebidrag för

Related documents