• No results found

Forskning kring professionell etik och förtroende

In document F ÖRTROENDET FÖR REVISORERNA (Page 43-46)

3.11 Forskning inom området

3.11.2 Forskning kring professionell etik och förtroende

företag. I Larssons (2007) studie drogs två oberoende stickprov från dessa förteckningar över medlemmar, 750 personer från FAR och 600 från SRS. 1 350 postenkäter skickades ut under hösten 2003 och svarsfrekvensen var 52 procent (netto). En bortfallsanalys visar god representativitet vad gäller kön och organisatoriska medlemskap i förhållande till urvalsramen (FAR/SRS medlemmar) och av graden av tillstånd (auktoriserad/godkänd) i förhållande till hela populationen av kvalificerade revisorer i Sverige.

Larssons (2007) analys visar att praktiserande revisorer upplever den personliga dimensionen av förtroende som det primära, det processuella som sekundära och det opersonliga som tertiär. Studien bekräftar därmed vikten av ett personligt förtroende mellan revisor och klient som stabiliseras efter den professionella individuella karaktären och uppförandet. Det pekar också på det faktum att institutionaliseringen av misstro i professionella roller och värderingar är centrala för att bygga personliga och opersonliga förtroende. De institutionaliserade rollerna, programmen och värderingarna av yrket säkerställer att ett minimum av förtroende från marknaden och kunden finns innan det personliga förtroendet etablerats (Larsson, 2007).

3.11.2 Forskning kring professionell etik och förtroende

Enligt Brien (1998) kan ofta orsaken till etiska fel i organisationer spåras till deras organisationskultur och misslyckandet hos ledningen som aktivt skall främja etiska ideal och praxis. Detta gäller alla typer av organisationer, däribland de professionella individerna, som under senare år har haft pågående etiska problem. I varje samhälle har de professionella ockuperat viktiga och kraftfulla roller. De är viktiga eftersom de besitter specialkunskaper som inte allmänt innehas av samtliga medlemmar i ett samhälle, men som är viktigt för att leva i och viktiga för livet i samhället. De professionella kan vara alla typer av individer som har en maktställning gentemot sina klienter där de besitter mer kunskaper än klienten, revisorerna är ett exempel. De professionella individerna möjliggör för medlemmarna i ett samhälle och samhället som kollektiv att använda och dra nytta av dessa komplicerade och viktiga kunskaper. De professionella har en stark position eftersom de utövar en enorm kontroll över denna kunskap och dess användning. De är, som individer, i stor utsträckning självständiga när de agerar professionellt och självreglerande som en grupp. Av dessa skäl, är samhället och dess medlemmar beroende av de professionella och sårbar för åtgärderna inom professionen och enskilda professionsutövare. Det är detta beroende och utsattheten i samhället ihop med professionens kontroll över kunskap som stärker medlemmarna i professionen (Brien, 1998).

Problemet som uppstår för samhället och de individuella klienterna är hur de kan behärska makt asymmetrin. Hur kan samhället och de individuella klienterna försäkra sig om att makten hos de professionella inte missbrukas? (Brien, 1998).

Det vanligaste sättet att förebygga oetiskt beteende eller hantera det när det väl sker är enligt Brien (1998) att hantera problemet direkt. Sådana åtgärder är fokuserat på oetiskt beteende, för att klargöra vad oetiskt beteende är, förbjuda det och försöka att avskräcka andra och straffa beteendet genom att införa eller hota om sanktioner. Sådana åtgärder kan också inbegripa, omvänt, åtgärder som syftar till att uppmärksamma och belöna etisk

- 36 -

handling. Vissa yrkesgrupper i USA till exempel har fastställt pris för etiskt korrekt beteende medlemmar och som försvar för att skydda medlemmarna som har agerat etiskt delas utmärkelser ut samt ger betyg till arbetsgivare som uppmuntrar etiskt korrekt uppträdande.

Att direkt fokusera på etik direkt innebär enligt Brien (1998) att man använder, antigen ensamt eller i kombination av två olika typer av reglerande mekanismer. Den första strategin är statlig reglering genom lagstiftning. Sådan lagstiftning förändrar i själva verket oetiskt beteende till att bli olagligt beteende. Den andra strategin är självreglering. En sådan strategi lämnar över frågor om etik och disciplin till yrket. Det är inte ovanligt när det gäller de yrken att ge etikregler en central roll i det allmänna regelverksprogrammet. Följaktligen kan oetiskt beteende identifieras och förbjudas eller föreskriva etiskt uppträdande genom att upprätthålla, uppdatera, eller skriva för första gången, det vill säga en etisk kod.

Etiska koder är dock ofta dåligt kända och används inte som en grund för åtgärder. De tycks inte minska nivån av oetiskt beteende hos professionella. Eller så kan koderna helt enkelt vara "ett fönster utåt" avsedda för att offentligt visa att man agerar etiskt men inte avsedd att användas. En viktig orsak till den bristande effektiviteten i koderna är att de ofta inte verkställs eller genomförs. I själva verket anses en effektiv och kraftfull verkställighet av de självreglerande koderna ofta strida mot de främsta målen för många yrkesorganisationer vilket är att skydda och främja sina medlemmars intressen. Enligt Bernard Barber, Roman Tomasic och Stephen Bottomley är denna frånvaro av entusiastiska verkställighet, eller mer allvarligt avsaknaden av effektiva och aktiva verkställighetsmekanismer, den största orsaken till deras misslyckande (Brien, 1998). Författarna kan därmed dra slutsatsen att etiska koder, i antingen ett reglerande eller självreglerande system är ineffektiva för att främja etiskt beteende om de inte marknadsförs, genomförs och verkställs. Koder tjänar bara för de etiska eftersom samvetslösa inte kan övertygas att vara etiska eller avskräckas från att oegentligheter med en kod mer än en tjuv kommer att reformeras genom att läsa straffrätt. Etiska regler skapar inte etiska människor (Brien, 1998).

Koder fungerar inte i allmänhet och anledningen till det är att tillämpningen och genomförandet inte sker i den utsträckning som den borde. Koder som har genomförts och verkställts har dock en viktig roll att spela i arbetslivet. När de väl är formulerade förbjuder de inte bara utan kan också förskriva vissa åtgärder och kan därför användas som riktmärken i beteendet och är en grund för disciplin eller beröm. Ännu viktigare är att de uttrycker värden och ideal hos yrket - samma värden som motiverar de bästa medlemmar (Brien, 1998).

En av de egenskaper som definierar en organisation som en profession är avsaknaden av lagar och regler och man förlitar sig på att organisationen reglerar sig själv. Så att med hjälp av lagstiftning reglera etiskt beteende innebär att man tenderar att av professionalisera professionen. En sådan åtgärd tar kontroll över yrket från yrket själv och lägger kontrollen i händerna på civila tillsynsmyndigheter och institutioner, t.ex.

- 37 -

domstolarna. Det största problemet med lagstiftningen är dock de olika typer av kostnader som uppstår i samband med detaljerad lagstiftning. Det kan vara ekonomiska, byråkratiska, undergrävande av innovation, korruptions syfte eller försening i arbetet inom regleringsmekanismer (Brien, 1998).

Självreglering har enligt Brien (1998) varit det traditionella sättet som professionerna har fungerat och har varit ett av deras sätt att definiera deras varumärken. Dock verkar inte detta vara det bästa sättet att agera. De professioner som använder sig av självreglering visar ofta en märkbar ovilja att rapportera etiska överträdelser hos sina medlemmar och att disciplinera dem. Även om en profession disciplinerar en medlem finns risken att allmänheten tolkar det som något negativt, främst för att medlemmarna får möjligheten att dölja sina identiteter. Genom att hålla förhandlingarna bakom stängda dörrar, eller hemlighålla resultatet av utredningen skyddar professionen sina medlemmar (Brien, 1998).

Trots de problem som självregleringen står inför besitter självregleringen ett antal viktiga fördelar. För det första kan reglerna vara skräddarsydda för organisationen som skall regleras. De kan därför kapsla in de delar av organisationskulturen som anses önskvärt och eliminera de som inte är det. För det andra bärs kostnaden av organisation snarare än gemenskapen och därför finns det ett incitament för effektivitet. För det tredje kan självreglering öka antalet personer som omfattas av ett regelverk (Brien 1998).

Slutligen har självreglering kapaciteten, mer än statlig lagstiftning, att angripa orsaker till problem samt att identifiera problem som kan döljas från statliga inspektörer. Inspektörer som själva är medlemmar i professionen får sannolikt utstå mindre antipati som framträder inom en profession gentemot en utomstående. Medlemmarna i en profession är ofta bättre rustade än en lekman när det gället att veta vad de ska leta efter. Således har självregleringen större möjligheter till att upptäcka fel, men trots de uppenbara fördelarna med självreglering, kanske det inte alltid översättas i konkreta insatser eller tydligt till ett program (Brien, 1998).

Försök att sträva efter etik direkt (genom att använda koder, lagstiftning och självreglering) är åtgärder som är inriktade på vad människor gör snarare än vilken sorts person en individ är och därför misslyckas koderna, lagstiftningen och självregleringen med att framkalla etiska normer. Sådana åtgärder tar inte tillräcklig hänsyn till det faktum att en viktig del av att vara professionell är att vara en viss sorts person som värderar vissa saker på vissa sätt. Utmaningen ligger i att utveckla ett regelverk baserat på en etisk kod och som utnyttjar de fördelar som koder har att erbjuda. Kodernas fördelar är att de ger upphov till etiska normer och använder de fördelar som självreglering erbjuder en gemenskap. Dock måste man undvika de problem som självregleringen lider av. En del av lösningen är att använda en så kallad ”påtvingad självregleringsstrategi” (Brien, 1998). Normala självreglerande modeller lämnar organisationen ensam att agera som den finner lämpligt. Enligt den påtvingade självreglerande strategin skulle självregleringen verkställas av samhället. Regeringen skulle kräva att varje profession skriver en etisk kod som är anpassade till de unika omständigheterna i den professionen. En tillsynsmyndighet

In document F ÖRTROENDET FÖR REVISORERNA (Page 43-46)