• No results found

Forskning och utveckling

In document Statens geotekniska institut (Page 36-39)

En strategisk plan för forskning och utveckling för åren 2017-2020 har tagits fram och implementerats i verksamheten under 2017. Syftet med den strategiska planen är att vara vägledande för utformning och planering av forskningsverksamheten så att den stödjer SGI:s vision och genomförande av de långsiktiga målen 2020 i SGI:s verksamhetsplan. Planen är vägledande för att skapa förutsättningar att bedriva forskning av hög vetenskaplig kvalitet som väsentligt bidrar till samhällsnytta inom våra verksamhetsområden. Som stöd till uppföljning och utvärdering av verksamheten innehåller planen verktyg i form av mätbara indikatorer. Indikatorerna kan enskilda, eller tillsammans, visa om vi är på rätt väg och om vi har nått målen. De tre forskningsområdena inom effektivare markbyggande, klimatanpassning och renare mark har tydligare definierats i arbetet med den strategiska planen för forskning och utveckling.

Forskningsverksamheten har också redovisats som prestation uppdelade i tre olika aspekter som är viktiga för att nå målbilderna samhällsnytta och vetenskaplig kvalitet: Bred samverkan,

Internationalisering och Påverkan forskningspolitiska agendor.

Som stöd för forsknings- och utvecklingsverksamheten upprätthåller SGI en forskningsinfrastruktur i form av bibliotek, laboratorier, provfält, GIS och IT-stöd.

Prestation: Exempel på FoU-verksamhet i bred samverkan med myndigheter, universitet och högskola samt bransch (triple helix).

Forskningen skall ge tydligt och stort mervärde med avseende på SGI:s samhällsuppdrag. SGI samverkar därför i sin forskningsverksamhet med andra myndigheter, universitet och högskola samt bransch

• Naturanpassade erosionsskydd; i farleder har startats och drivs av SGI tillsammans med Lunds tekniska högskola. Syftet är att testa och utvärdera funktionen av olika naturanpassade erosionsskydd samt deras förmåga att samtidigt skydda eller öka biodiversiteten längs utsatta stränder där mänskliga aktiviteter negativt påverkat ekosystemet. Naturanpassade

erosionsskydd kommer att anläggas på olika platser i Furusundsleden för att testa skyddens funktion och hållfasthet. Projektet pågår fram till 2020.

• Hållbar Soil mixing; inriktning mot efterbehandling av klorerade lösningsmedel i jord genom stabilisering. Målet är att demonstrera metodens funktion och effektivitet ur ett geoteknisk, kemiskt och energimässigt perspektiv samt att tillhandahålla vägledning. Projektet är ett Danskt-Svenskt samarbete.

SGI bedriver behovsmotiverad forskning och utveckling inom tre verksamhetsområden:

Effektivare markbyggande, Klimatanpassning och Renare mark.

Myndigheter Industrin

Akademi

STATENS GEOTEKNISKA INSTITUT |ÅRSREDOVISNING 2017

35

CAMEL; (Climate Adaptation by Managed Realignment) är ett samarbete med partners i centrumbildningen Visual Sweden: RISE, Linköpings universitet och SMHI. SGI har beviljats forskningsmedel för att forska om hur planerad reträtt kan bli en möjlig strategi inom

klimatanpassning.

Sea-Rims; (Sustainable and Ethical Adaptation to Rising Mean Sea levels). Projektets syfte är att utveckla kunskap och verktyg som gör det lättare att fatta hållbara och etiskt godtagbara beslut i Sverige om anpassning till den pågående havsnivåhöjningen. Projektet leds av KTH i samarbete med SGI samt flera kommuner, länsstyrelser med flera intressenter.

BIG; (Branschsamverkan i grunden), som utvärderades under året visar att

forskningsprogrammet redan har skapat tekniska resultat som sparar miljoner varje år för byggbranschen, skapar starka forskningsmiljöer i Sverige och en bas för samverkan som kan utvecklas till något som gagnar hela branschen.

• Tuffo; (Teknikutveckling och forskning inom förorenade områden). Under året har SGI delat ut forskningsbidrag. Se kapitel, VerksamhetSGI:s uppdrag och rubrik andra

regeringsbeslut.

Prestation: Exempel på internationaliserad FoU

NORDRESS; (The Nordic centre of excellence on resilience and societal security), startade i januari 2015. SGI leder en arbetsgrupp som fokuserar på sårbarhetskartering vad gäller erosion och översvämning i ett förändrat klimat. Vidare är SGI också med i tre andra arbetsgrupper som jobbar med att minska risker i samband med ras, skred och laviner, samt information och kommunikation i samband med risker för naturolyckor.

Foto: Per Danielsson

36

ÅRSREDOVISNING 2017| STATENS GEOTEKNISKA INSTITUT

• ELGIP; (European Large Geotechnical Institutes Platform), ett europeiskt samarbete mellan geotekniska institut och universitet från Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Polen, Slovenien, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Italien, Storbritannien och Sverige.

Syftet är att utveckla geoteknikens roll för att möta de stora utmaningarna inom

samhällsbyggnad. SGI deltog i Board meeting och en workshop om experimental research i Bryssel i juni där SGI:s verksamhet presenterades. I Oslo hölls i november board meeting och en workshop om Climate Change Adaptation där beslut togs om att bilda en arbetsgrupp för klimatanpassning med SGI som ordförande.

SGI är också ordförande i arbetsgruppen Reuse of Urban Soils and Sites. Under 2017 har en strategisk plan för arbetet tagits fram och en omvärldsanalys har initierats.

I september hölls en Workshop på SGI i Linköping med deltagare från de olika medlemsländerna.

• Horizon 2020; EU:s ramprogram för forskning och innovation. SGI är partner i två projekt som avslutats och levererat sina resultat 2017:

CIMULACT; (Citizen and multi-actor consultation on Horizon 2020). Projektet har engagerat ett nätverk av såväl vanliga medborgare som offentliga och privata aktörer i trettio länder i Europa för att skapa visioner om samhällets stora utmaningar, fler än 1 000 europeiska medborgare har redan sagt sitt om Europas framtid. Under 2017 har CIMULACT-teamet ytterligare utvecklat 23 medborgarbaserade forskningsämnen och rekommendationer som motsvarar de sex samhällsutmaningarna i Horizon 2020.

INSPIRATION; (Integrated Spatial Planning, Land use and Soil management Research Action). Har tagit fram en strategisk forskningsagenda för jord och markanvändning i Europa och som stödjer de globala hållbarhetsmålen. Arbete har genomförts genom ett brett deltagandeperspektiv, totalt 17 länder i samarbete med intressenter från dessa länder har deltagit.

Under 2017 avslutades projektet vid en slutkonferens i Bryssel 4-6 december i samband med World Soil Day, som är ett FN-evenemang för att visa hur viktig jorden/marken är för mänsklighetens överlevnad.

• EVOKED; (Enhancing the value of climate data – translating risk and uncertainty utilizing a Living Labs approach) är ett treårigt forskningsprojekt med syfte att öka mervärdet av vetenskapliga data och underlag. Tillgängliga klimatdata ska bli lättare att förstå och använda för beslutfattare och andra slutanvändare. Metoden som används i projektet är ett Living Lab-koncept, där tester sker i en verklig miljö och mot slutanvändare. EVOKED är ett samarbete mellan fyra forskningsinstitut, Norges Geotekniske Institutt (NGI), Statens geotekniska institut (SGI) i Sverige, Deltares i Nederländerna och Institutionen för geografi på Christian‐

Albrechts universitet i Kiel i Tyskland. NGI är projektkoordinator och Länsstyrelsen i Värmlands län är partner.

STATENS GEOTEKNISKA INSTITUT |ÅRSREDOVISNING 2017

37

Prestation: Exempel på aktiviteter för analys och utveckling av forskningspolitiska agendor och policy

• Agenda 2030, se kapitel, VerksamhetSGI:s uppdrag och under rubrik mål och

återrapporteringskrav i regleringsbrevet. Enligt redovisningen är forskningsverksamheten viktig för måluppfyllelsen.

• Den 5 december genomförde SGI ett seminarium i Lund på temat Soil Security – ett

seminarium om markens värde. Seminariet hålls i samarbete med Nätverket Renare Mark och Sydsvenska miljörättsföreningen för att uppmärksamma Markens dag, World Soil Day,

• SGI har aktivt påverkat europeiska forskningspolitiska agendor genom att delta i

CIMULACT, INSPIRATION, ELGIP och i de nationella referensgrupperna för Smarta, gröna och integrerade transporter samt Klimatåtgärder, miljö, resurseffektivitet och råvaror.

• SGI har publicerat en handlingsplan för hållbart markbyggande i ett föränderligt klimat.

Handlingsplanen innefattar förslag på strategiskt viktig forskning utifrån de behov som framkommit i dialoger med handlingsplanens intressenter.

• SGI deltar aktivt som vice ordförande i styrgruppen i nätverket för forskande myndigheter.

Arbetet är en viktig stödfunktion för utvecklingen av myndigheternas FoU-verksamhet.

In document Statens geotekniska institut (Page 36-39)

Related documents