• No results found

Fortsatt arbete

21.1 Kommande sakprövningar

Nedanstående kommande sakprövningar är troliga men inte beslutade att de ska genomföras då arbete fortfarande pågår.

Massor

Efterbehandling av förorenad jord kommer att anmälas utifrån förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet.

Mellanlagring av massor kommer att hanteras utifrån miljöprövningsförordningen (2013:251).

Upplag och avfall

Tillfälliga upplag är tillståndspliktiga enligt miljöbalken 9 kapitlet om den totala avfallsmängden vid något enskilt tillfälle utgörs av:

1. mer än 10 000 ton avfall som inte är avsett för byggnads- eller anläggningsändamål, eller

2. mer än 30 000 ton avfall, om anläggningen inte är tillståndspliktig enligt 1.

Tillståndsplikten gäller inte anläggning för lagring av avfall under längre tid än ett år innan det bortskaffas, eller tre år innan det återvinns eller behandlas.

Natur

Dispens för påverkan av biotopskyddsområden

Dispens för påverkan av generella biotopskydd som inte hanteras i fastställandet av vägplanen, exempelvis vid anläggande av enskilda vägar. Två kända

biotopskyddsområden som bedöms påverkas av det enskilda vägnätet är noterade. De är båda björkalléer.

Dispens från artskyddsförordningen

Den lokala bevarandestatusen och möjligheter till att undvika skada på arterna genom försiktighetsåtgärder under entreprenaden undersöks för liten färgginst, backsippa, grönvit nattviol samt Jungfru Marie nycklar och kommer redovisas i MKBn som ska godkännas av länsstyrelsen. Om skada inte kan undvikas kommer Trafikverket upprätta dispenser från artskyddsförordningen.

Kultur

En arkeologisk förundersökning ska utföras för att fastställa fornlämningars ålder, karaktär och omfattning inför ett eventuellt planerat borttagande. Uppgifterna ger länsstyrelsen möjlighet att bedöma fornlämningens värde och rimligheten i ett borttagande. Särskild arkeologisk undersökning eller Slutundersökning motsvarar det som folk i allmänhet tänker på när de talar om ”utgrävningar”. Fornlämningen dokumenteras genom beskrivningar och fotografier innan den tas bort. Vetenskapliga prover tas, fynd konserveras och fördelas till museum för magasinering och utställning.

Vattenverksamhet

För mindre vattenverksamhet gäller anmälningsplikt enligt förordningen (1998:1388) om vattenverksamhet. Vattenverksamhet som kräver anmälan är vattenverksamhet som sker i vattendrag med högs 1 m3/sekund i medelvattenföring eller där bottenareal i vattendraget uppgår till högst 500 m2 i vattendraget. För större åtgärder fordras tillstånd som meddelas av Mark- och miljödomstolen. Exempel på vattenverksamhet kan vara uppförande, ändring, lagning och utrivning av broar eller andra anläggningar i

vattenområden, fyllning och pålning i vattenområden, bortledande av vatten från eller grävning, i vattenområden samt andra åtgärder i vattenområden om åtgärden syftar till att förändra vattnets djup eller läge.

Projektet kan komma att innebära anläggningar i ytvatten (broar, trummor), och bortledning av grundvatten i samband med grundläggning av underfarter och brostöd.

Omfattningen varierar och kan vara antingen temporär (byggskede) eller varaktig (driftskede). Även mindre vattendrag som bäckar och diken kommer att beröras.

För dessa åtgärder kommer Trafikverket att söka tillstånd eller göra anmälningar enligt miljöbalkens 11 kapitel. Följande verksamheter kan komma att prövas:

• Bortledning av grundvatten i samband med schakter under bygg- och driftskede, och utförande av anläggningar för detta.

• Byggande i vattenområden, exempelvis byggande av broar och trummor och omledning av vattendrag.

I nedanstående tabell sammanfattas de åtgärder som kan komma att omfattas av tillstånd eller anmälan. Samråd om detta sker med länsstyrelsen.

Tabell 21.1. Sammanställning av vattenrelaterade arbeten

Lokal

Underfart för väg 2970 och väg 26 Hasslerör

(ca km 11/900-12/300)

x x

Omgrävning Hasslebäcken vid väg 2970 och väg 26

x x

Gångpassage under E20 vid Vallby, (ca km 13/450)

x x

Underfart för enskild väg vid Tjos (ca km 15/640)

x x(?) x(?)

Omgrävning av dike vid km 15/800 x x

Omprövning dikningsföretag

Dikningsföretag med vattendom omprövas och nya villkor fastställs då befintligt avvattningssystem ändras. Förändringar som påverkar båtnadsområdet såsom ändrade lägen på diken, införande av trummor eller täckdiken kräver en omräkning av

kostnadsfördelningslängd inom dikningsföretaget.

Anslutning av dagvatten får ske till dikningsföretag om det anses lämpligt och om det finns ledig kapacitet. Dikningsföretaget bedöms ha tillräcklig kapacitet om dagvattnet

kan fördröjas till det naturliga flöde som dikningsföretaget har dimensionerats för. Vill Trafikverket släppa mer dagvatten kan man ansöka om att öka kapaciteten nedströms.

I det fortsatta arbetet ska samråd genomföras med dikningsföretagen med syfte att upprätta en överenskommelse, alternativt genomförs en omprövning av

dikningsföretagen.

Övriga tillstånd och anmälningar

För behandling och utsläpp av processvatten från arbetsområdet krävs att verksamheten anmäls till kommunen enligt utifrån förordningen (1998:899) om miljöfarlig

verksamhet.

Dagvatten från detaljplanelagt område är att betrakta som avloppsvatten och utsläpp av dagvatten är därmed en anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet enligt förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och ska anmälas till kommunen. Det gäller både dagvatten från vägar i driftskedet och dagvatten från arbetsområden och etableringsytor.

För eventuell krossverksamhet krävs en anmälan till kommunen utifrån förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet.

Anmälan och tillstånd i enlighet med vattenskyddsföreskrifter för grundvattentäkten vid Hassle (Skyddsbestämmelser för grundvattentäkt på fastigheten Rör Nolgården 6:26, Hassle socken, Mariestads kommun) upprättas.

21.2 Uppföljning/kontrollprogram

I kommande detaljprojektering och i arbete med förfrågningsunderlag kommer behov av uppföljning och kontrollprogram att definieras.