• No results found

Fortsatt arbete och förslag till förbättring

Det framtagna helhetskonceptet är bara ett förslag på hur företaget skulle kunna konstruera en demoutrustning för MOVI-C. Det var upp till SEW-Eurodrive i Sverige att avgöra om

konceptet skulle användas eller inte. Om företaget till exempel prioriterar en styv konstruktion före design och användarvänlighet bör ett koncept med fyra ben användas. Enligt FEM-analysen som gjordes så uppkommer däremot det att inga stora spänningar eller deformationer. För att trots detta minimera både spänningar och deformationer skulle en förstyvningsvinkel kunnat användas vid det valda helhetskonceptet. Detta skulle kunna göras med hjälp av MiniTec:s egna förstyvningsvinklar, se Figur 24 nedan för exempel på vinkel som kan användas för att styva upp benen [3]. Alternativt kan MiniTec-profiler monteras i en vinkel för att styva upp ytterligare. Eftersom dessa vinklar varken tar viktig plats eller väger mycket anses detta inte skada någon annan viktig funktion hos demoutrustningen. Det finns plats både på framsidan och baksidan av demoutrustningen för förstyvningsvinklar som skulle hjälpa för att styva upp konstruktionen.

Figur 24. Exempel på MiniTec:s egna förstyvningsvinkel som kan användas för att styva upp benen. Som nämndes i avsnitt 4.3.2 vid transporthjulstester fördes en diskussion tillsammans med teknikavdelningen på SEW i Jönköping vid beslutet av transporthjulslösning. Det bestämdes vid denna diskussion att denna lösning går att modifiera till någon av de andra dellösningar efter tillverkningen av drivsystemet om det mot förmodan skulle upplevas för ostabilt. För att undvika detta eventuella problem och extra arbete skulle en annan dellösning med antingen mekanisk funktion eller med två tippningshjul kunna användas direkt.

Trots dessa möjliga förbättringar har SEW i Sverige har däremot nu tagit beslutet att faktiskt tillverka det föreslagna konstruktionskonceptet som utvecklats under detta examensarbete. Detta hindrar dock inte att vissa av de föreslagna förbättringarna kan genomföras.

7

Slutsatser

Med hjälp av en analytisk metod har ett konstruktionskoncept utvecklats för demoutrustning med SEW:s krav och önskemål som grund. Lösningen kan sammanfattas enligt följande:

• Samtliga av de krav samt alla utom ett av de önskemål som ställdes på

demoutrustningen är uppfyllda. Se tabell 2 under avsnitt 5.1 där kravspecifikation visas.

• Analyser i form av tyngdpunktsberäkningar, projekteringsberäkningar och FEM- beräkningar visar att den utvecklade demoutrustningen välter vid 11,3 graders lutning, att driften kommer fungera dynamiskt korrekt samt att demoutrustningen klarar den belastning som den kommer utsättas för.

• SEW i Sverige har fattat beslutet att tillverka det föreslagna konstruktionskonceptet för demoutrustningen som utvecklats under detta examensarbete.

Utifrån ovanstående slutsatser kan även följande konstateras:

8

Referenser

[1] SEW-EURODRIVE, Hemsida för SEW-EURODRIVE AB. Hämtad 2018-04-25

URL: https://www.sew-eurodrive.se/hemsida.html [2] Nationalencyklopedin, industrimässa.

Hämtad 2018-04-25

URL: http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/industrimässa [3] MiniTec, Hemsida för MiniTec GmbH.

Hämtad: 2018-04-26

URL: https://www.minitec.de/

[4] Arbetsmiljöverket, Arbetsmiljöverkets föreskrifter om maskiner, AFS 2008:3. 2008 Hämtad 2018-04-30

URL: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-

inspektioner/publikationer/foreskrifter/maskiner-som-slappts-ut-pa-marknaden-efter-29- dec-2009-afs-20083-foreskrift/

[5] Nationalencyklopedin, datorstödd konstruktion. Hämtad 2018-05-05

URL: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/datorstödd-konstruktion

[6] Johannesson, Hans; Persson, Jan-Gunnar; Pettersson, Dennis. Produktutveckling. 2 uppl. Stockholm: Liber, 2013 – ISBN 9789147105823

[7] PTC, Hemsida för PTC. Hämtad 2018-08-06

URL: https://www.ptc.com/en/about

[8] Nationalencyklopedin, finita elementmetoden. Hämtad 2018-04-25

URL: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/finita-elementmetoden

[9] Ansys, Hemsida för Ansys. Hämtad: 2018-08-06

URL: https://www.ansys.com/about-ansys

[10] SEW-EURODRIVE, Hemsida för SEW-EURODRIVE AB. Tjänster, SEW Workbench Hämtad 2018-05-05

URL: https://www.sew-

eurodrive.se/service/planering_och_urval/projekteringsverktyg/projekteringsverktyg.html [11] Björklund, Stefan; Gustafsson, Göran; Hågeryd, Lennart; Rundqvist, Bengt. Karlebo

[12] Ullman, David G. The mechanical design process. 4 uppl. New York: McGraw-Hill Higher Education, 2010 – ISBN: 9780072975741

[13] Wikberg-Nilsson, Åsa; Törlind, Peter; Ericson, Eva. Design: Process och metod. Lund: Studentlitteratur, 2015 – ISBN: 9789144108858

Bilaga A

Bilaga A: Gantt-schema

Under denna bilaga presenteras tidsplaneringen som gjorde i början av projektet i form av ett Gantt-schema. Se Tabell 1 nedan för gantt-schema.

Tabell 1 – Tidsplanering i form av Gantt-schema för projektet.

AKTIVITET V.13 V.14 V.15 V.16 V.17 V.18 V.19 V.20 V.21 V.22

Projektspecifikation X X

Projektstart och planering X X

Utforma kravspecifikation X X Generering av konstruktionskoncept X X X X Utvärdera konstruktionskoncept X X X Presentera konstruktionskoncept SEW X Framställning av tillverkningsunderlag X

Beställning och tillverkning X X

Rapportskrivning X X X X X X X X X

Inlämning av rapport, granskning X

Inlämning av slutrapport X

Delredovisning Örebro Universitet X Slutredovisning Örebro Universitet X

Bilaga B

Bilaga B: Ritningar

Under denna bilaga presenteras de ritningar som utvecklats för demoutrustningen. Det är både sammanställningsritningar och detaljritningar. Se Figur 1-20 nedan där de ritningar som utvecklats visas.

Bilaga C

Bilaga C: Projekteringsberäkning

Under denna bilaga presenteras den beräkningsrapport som projekteringsberäkning som har gjorts i SEW Workbench 2.19 resulterade i. Denna beräkning har gjorts för att kontrollera att driften kommer fungera dynamiskt felfritt efter att komponenter av drivsystemet har valts.

Related documents