• No results found

För vidare arbete med slutkonceptet rekommenderas det att olika delar granskas som inte varit möjliga inom projektet. Dessa delar är:

- Göra säkerhetstester på understället för att analysera om det håller säkerhetsstandarden SS-EN 1621–2:2004 nivå 1 som nuvarande ryggskydd för att kunna hålla nivån som konkurrenterna har.

- Undersökning kring vilket material som passar bäst till understället samt dess olika funktioner.

Slutkonceptet behöver kunna hålla inne värme vid kallt väder och stillastående men även vara ventilerande för att inte användarna ska bli för varma vid rörelse eller om det är varmt väder.

- Kostnadskalkyl som visar vad priset för en produkt kan vara beroende på olika materialval och olika produktionsval för att företaget ska hamna i en önskad prisklass.

- Önskemålet från användaranalysen att designa ryggskyddet med egna färgval borde undersökas om det går att utveckla för att det kan ge företaget möjligheten att erbjuda ännu en funktion som användarna önskar.

- Bestämma exakta utformningen och mått med textil expert för att understället ska bli så bekvämt mot kroppen som möjligt och kunna följa formerna för företagets varumärke. Vid bestämmelse av utformning kan tester och prototyper behöva genomföras för att få till rätta måtten inom olika storlekskategorierna som används.

49

Tackord

Jag vill tacka företaget Future Eyewear Group och min handledare Jan Jonsson som har gett mig förtroendet att jobba med uppdraget samt givit värdefulla råd under projektet gång. Jag vill även tacka Elina Svensson och Jesper Englund som gav givande tips och råd under konceptvalet med företaget.

Till sist vill jag tacka min handledare Monica Jakobsson från Karlstads universitet som har gett givande vägledning och nya aspekter.

50

Referenser

Ackery, A., Hagel, B. E., Provvidenza, C. & Tator, C. H. (2007) An international review of head and spinal cord injuries in alpine skiing and snowboarding. Injury Prevention, 13 (6), 368–375.

doi:10.1136/ip.2007.017285

Bliz (2021). Bliz Back Protector Unisex. https://www.bliz/com/se [2021-04-11]

Bohgard, M (red.) (2011). Arbete och teknik på människans villkor. 2. uppl. Stockholm: Prevent

Davidson, T. M. & Laliotis, A. T. (1996). Alpine skiing injuries: A nine-year study. The Western Journal of Medicine, 164 (4), 310–314.

Hallgrimsson, B (2012). Prototyping and modelmaking for product design. London: Laurence King

Johannesson, H, Persson, J-G & Pettersson, D (2013). Produktutveckling: effektiva metoder för konstruktion och design. 2. uppl. Stockholm: Liber

Lilliesköld, J & Eriksson, M (2005). Handbok för mindre projekt. Stockholm: Liber

Michanek, J & Breiler, A (2007). Idéagenten 2.0: en handbok i idea management. 2. tr. Stockholm:

Bookhouse Publishing

Milton, A & Rodgers, P (2013) Research Methods for Product Design, 1. uppl. London: Laurence King Publishing

Nationalencyklopedin (u.å.). Ryggrad. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/ryggrad [2021-03-09]

Pixbay (2021). Ryggrad. https://www.pixbay/com/se [2021-04-05]

Stenroos, A. & Handolin, L. (2015). Incidence of Recreational Alpine Skiing and Snowboarding Injuries: six years experience in the largest ski resort in Finland. Scandinavian Journal of Surgery, 104 (2), 127–131. doi: 10.1177/1457496914532249

51

Tarazi, F., Dvorak, M. & Wing, P. (1999). Spinal Injuries in Skiers and Snowboarders. The American journal of sports medicine, 27 (2), 177-180. doi:10.1177/03635465990270021101

Wikberg Nilsson, Å. Ericson, Å. & Törlind, P. (2015). Design: process och metod. 1. uppl. Lund:

Studentlitteratur

Österlin, Kenneth (2010). Design i fokus för produktutveckling: varför ser saker ut som de gör3. utökade uppl. Malmö: Liber

I

Bilagor

Bilaga A

Projektplan - Future Eyewear Group

Nadine Flink

Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap

Högskoleingenjör inriktning innovationsteknik och design Examensarbete - MSGC12

22,5 hp

Handledare: Monica Jakobsson Examinator: Leo de Vin

2021-05-07 Version 1.3

II

1. Inledning

1.1 Bakgrund

Future Eyewear Group är ett företaget som har olika dotterbolag i hela Norden och även finns i 25 länder utanför Norden. Ett av dotterbolagen som lanserades 2007 var Bliz. Bliz riktar in sig på tekniska solglasögon men tillverkar även produkter i form av skydd vid skidåkning. Bliz har en stor framgång inom elitidrottsvärldens skidåkare och skidskytte från Sverige, Norge och Finland.

Dagens ryggskydd som säljs av Bliz finns för barn, kvinnor och unisex. Ryggskyddet som är tillverkat för unisex är en väst som har en insydd skyddande platta i mjukt material för ryggraden, plattan stelnar till vid olycka. Det finns även en skyddande platta för svanskotan som är går att placeras i en ficka med blixtlås på västen där plattan kan placeras eller tas bort om det önskas.

1.2 Problemformulering

Hur kan ryggskyddet utformas för att motverka användarnas identifierade problem och fortfarande tillhandhålla samma säkerhet som i nuläget?

1.3 Syfte

Syfte är att med hjälp av användaranalysen identifiera problemen som användarna stöter på med ryggskyddet och hitta förbättringar.

1.4 Målsättning

Målet med projektet är att leverera ett koncept på en utformning av ryggskyddet som förbättrar problemen som uppstår under förstudien och fortfarande tillhandhåller samma säkerhet samt anpassning för olika kroppsformer.

1.5 Avgränsningar

Projektet innehåller en del avgränsningar och delar som inte kommer undersökas.

• Materialval

• Kostnadsaspekt

• Tillverkningsmetod

III

2. Organisation

Projektet kommer att utföras under våren 2021 av Nadine Flink, student på Karlstads universitet inom högskoleingenjörsprogrammet i innovationsteknik och design. Från Future Eyewear Group är uppdragsgivaren och handledare Jan Jonsson som är grundare av företaget. Handledare från Karlstad universitet är Monica Jakobsson Institutionen för ingenjörsvetenskap och fysik, som kommer finnas med som vägledare under hela projektet.

Roll Namn

Projektledare Nadine Flink

Handledare och grundare

Future Eyewear Group Jan Jonsson

Handledare

Karlstads universitet Monica Jakobsson

IV

3. Projektmodell

Projektet genomförs utifrån faser som ingår i produktutvecklingsprocessen, dessa faser visas i en enklare bild som kan ses i Figur 1.

Figur 1. Enkel bild av projektets faser

Projektets faser och dess ingående delar visas med ett Work Breakdown Structure (WBS) schema och ger en visuell bild av aktiviteterna i projektet. WBS-schemat kan ses i Bilaga 1.

Projektet förhåller sig till milstolpar och grindhål (Se tabell 1.) för olika faserna. Milstolparna och grindhålen måste klaras av för att kunna gå vidare till nästa fas. Tabellen är en preliminär projektmodell och ger en överblick av hur faser behöver förhålla sig till olika tidsintervall.

PROJEKTFAS MILSTOLPE GRINDHÅL FÄRDIGDATUM

PROJEKTSTART

Projektplan 2021-02-05

Projektplan godkänd

FÖRSTUDIE Förstudie och kravspecifikation 2021-03-07

METODIKDEL

Metodikdel rapporten 2021-03-15

Delredovisning 2021-03-18

Metodikdel och presentation godkänd

KONCEPTGENERERING Konceptgenerering klar 2021-04-25

KONCEPTVAL

Konceptval klar 2021-05-2

Konceptval godkänd

PROJEKTAVSLUTNING

Slutredovisning 2021-05-26

Utställning 2021-06-01

Opponering 2021-06-02 /

2021-06-03

Slutrapport 2021-06-14

Slutrapport godkänd

Projektplanering Förstudier Kravspecifikation Konceptgenerering Konceptval Konstruktion

Slutrapport

Tabell 1. Projektmodell

V

3.1 Projektfaser 3.1.1 Projektstart

Vid uppstart av projektet behövs det struktureras upp en överblick av projektets faser och respektive milstolpar. Under projektstarten görs en tidsplan och en projektplan.

3.1.2 Förstudie

Förstudien är en viktig fas i projektet som ger grunden till hela projektet. Därför kommer mycket arbete läggas ner under förstudien. En viktig del kommer framför allt att vara användaranalysen och bestämmelse av problemen för användarna samt få en samt djupare förståelse av produktens olika delar.

Under förstudien kommer det göras analys av användare, konkurrenter, företaget och litteratursökning.

3.1.3 Konceptgenerering

Under konceptgenereringen kommer informationen från förstudien ligga till grund för en funktionsanalys. Av funktionsanalysen kommer det att ge en uppdelning av funktioner att göra idégenereringen mot. Idégenereringen med kreativa metoder kommer genomföras enskilt och med en grupp.

3.1.4 Konceptval

Elimineringsmatriser och beslutsmatriser kommer att göras av utvalda koncept från konceptgenereringen. Tillsammans med uppdragsgivaren kommer valet av koncept att bestämmas grundat på hur väl koncepten uppfyller kraven i kriteriematrisen.

3.1.5 Konstruktion

Av det valda projektet kommer skisser göras och även beräkningar vid behov. Därefter kommer enklare prototyper göras av konceptet och CAD-modellering kommer göras.

3.1.6 Projektavslutning

Under projektets slutfas kommer det förberedas en slutredovisning och utställningsmaterial. Projektets rapport skrivs under hela projektets gång och slutförs vid projektavslutningsfasen.

VI

4. Kommentar till tidsplanen

Tidsplanen för projektet utgår från faserna som ingår och som åskådliggörs i WBS-schemat. Tidskravet som varje fas behöver tydliggörs i Gantt-schemat (Se figur 2) och belyser även i vilken ordning som varje fas ska utföras. Möten med förtag och handledning är inte med i tidsschemat, möten kommer bestämmas kontinuerligt under projektets gång.

Projektet har planerats att vara framtungt för att inte hamna för långt efter vid förseningar samt kunna ha tid över i projektavslutningen att förbereda bra presentationer.

Figur 2. Gantt-schema över projektet

PROJEKTFASER

VII

5. Riskbedömning

För projektet utförs en riskanalys (Se tabell 2.) för att identifiera riskerna som kan uppstå för projektet och vilka konsekvenser det kan medföra. Varje risk bedöms med sannolikheten(P) att det inträffar och konsekvensen (C) av att risken inträffar. Bedömningen görs med en gradering mellan 1–4, där 1 innebär lägst risk eller konsekvent och 4 innebär högst risk eller konsekvens. Därefter multipliceras sannolikheten (P) med konsekvensen (C) för att ge riskvärdet (R). Riskvärdet kommer ge en antydan vilka risker som är mest skadliga för projektet. För varje risk skrivs åtgärder som kommer krävas om riskerna inträffar.

Risk

Nr Förklaring P C P*C=R Åtgärder

1 Dålig kommunikation mellan

uppdragsgivaren och studenten 2 3 6 Boka in flera möten och prata om projektet flera gånger under alla faser.

2 Faserna tar längre tid än planerat 3 4 12 Tidsplanen omarbetas och görs mer detaljerad

3 Brist på insamlad information från

förstudien 2 4 8

Ta hjälp av uppdragsgivaren för att få kontakt med kunniga personer inom ämnet och ta hjälp av universitetsbiblioteket. Pröva nya sätt att få kommunikation med målgrupp.

4 Sjukdom av student 1 3 3 Omarbeta tidsplanen för att kunna verkställa allt i tid trots sjukdom.

5 Dokumentation försvinner 1 4 4 Ha alltid dokumenten sparade på två ställen.

6 Företaget och studenten kommer

inte överens kring konceptvalet 3 2 6 Involvera företaget till en ny

konceptframtagning och tillsammans hitta lösning som passar båda.

7 Handledaren kan inte längre jobba

med examensarbetet 1 3 3 Kom överens om en annan handledare som får

ta del av projektet som gjorts hittills.

8 Företagets handledare blir

allvarligt sjuk 2 3 6 Ny handledare som blir insatt i projektet.

9 Inte tillräckligt med avgränsningar 3 4 12 Göra tydliga problemformuleringar och avgränsningar för att få kvalité före kvantitet.

10

Uppdraget är otydligt och skapar inte samma bild av projektet för

student och uppdragsgivare 4 3 12 Ha en god kommunikation med uppdragsgivaren under hela projektet.

Tabell 2. Riskanalys av projektet

VIII

6. Dokument- och versionshantering

Dokumenten kommer att benämnas med dokumentnamnet, dess version och initialerna N.F

”Dokumentnamn_v.x.x_N.F”. Allteftersom nya förändringar görs av ett dokument, kommer versionen att uppdateras och sparas som nytt dokument, för att alltid ha tillgång till tidigare versioner. Vid mindre justeringar av dokumentet ändras versionen från exempelvis ”v.1.1” till ”v.1.2”. Denna förändring görs till maximalt 5 versioner, därefter ändras heltalet. Om större justeringar görs ändras även heltalet.

Alla dokument kommer att sparas i olika mappar på datorn för att organisera arbetets olika delar och kommer även ligga i Google drive för att ha kopior av alla dokument.

IX

Bilaga B

X

Bilaga C

Egna skisser kring fokusområdet tilläggsfunktioner

Egna skisser kring fokusområdet separering av skyddsplatta från ryggskydd

XI

Egna skisser kring fokusområdet förhindra att ryggskydd åker upp

Egna skisser kring fokusområdet justering av ryggskydd för olika kroppsformer

Related documents