• No results found

Fotogenia och kroppsspråk.…

8. Analys/resultatredovisning

8.3. Analysdel 3: Konnotation och varumärke

8.3.2. Fotogenia och kroppsspråk.…

Fotogenia refererar till bildens ljussättning och skuggor samt vilken miljö bilden skildrar. Vi har valt att även titta närmare på kameravinklar inom detta område. Kroppsspråk refererar till de gester, mimik med mera som förekommer på bilden.

I Nause bild inom kategorin professionellt tagna bilder på dem själva ser man endast Jacobs och Leonards ansikten i bild och där enbart skuggningen avgör att det är just deras ansikten man ser. Bilden är i övrigt mörk och konnoterar ett tydligt fokus på deras båda ansikten i bild. Konnotationen blir att de båda har makt i förhållande till betraktaren.

Det vi kan se på Nause är att de nästan aldrig bär tryck på sina kläder, utan håller sig till mörka, helst svarta eller mörkblå matchande kläder. Mörkblå är en färg som indikerar lugn och de ger ett intryck av en ”avslappnad” attityd. 91 De bär även ofta mössor och ytterkläder på många av sina bilder. Många DJ’s bär keps eller mössa och det kan antas att Nause vill passa in i den image som housegenren har. Den enda bild som sticker ut ur denna kategori är den när de bär landslagströjor, vilket tyder på att detta skett vid ett speciellt tillfälle. Rebecca & Fiona däremot uttrycker sig med tiaror och blommor i håret. Deras färger är starka, ofta rosa, vilket konnoterar en kvinnlig färg. Men i samband till de politiska budskapen som de har på sina tröjor har de oftast färgen vit, som stärker föreställningen om oskuldsfullhet och ger en ”mild”, mindre provocerande bild av budskapet. De har ofta utsläppt hår, som ger ett feminint, sensuellt intryck.

Hirdman har tidigare nämnt att kameravinklar är viktiga för betydelsen av en bild. När vi tittar närmare på Rebecca & Fionas samt Nause bilder i sin helhet, kan vi se att de har flertalet bilder som är tagna ur en vinkel antingen ovanifrån eller underifrån. Exempel på detta är Rebecca & Fionas och Nause bilder från spelningar. Kameravinkeln är rakt ovanifrån, vilket Hirdman refererar till begreppen underlägsenhet och hjälplöshet och är stereotypiskt för kvinnlig framställning. Dock är ju även Nause spelning-bild tagen i detta perspektiv och det kan förklaras med att fotografen vill få med både artisten och publiken, för att få en känsla av konserten. Ur marknadsföringssynpunkt är detta, enligt Larsson, viktigt att få med, då det skapar en bild av artistens publikmängd samt relation till denna (publika relationer). Artisternas professionellt och privat tagna bilder är alla tagna i ett ”jämlikhetsformat”.                                                                                                                

Hirdman refererar detta till att vara det perspektiv/kameravinkel som förekommer mest i Sverige. Anledningen till att artisterna använder sig av detta perspektiv är att de vill få en jämlik relation med sina fans när de marknadsför sig.

De allra flesta av de utvalda bilderna, både från Nause samt Rebecca & Fiona, är tagna i ett medeldistansformat. Detta tyder, enligt Hirdman, på att bilderna konnoterar socialt samspel. Genom att framställa sig själva i medeldistansperspektiv kan antas att Nause respektive Rebecca & Fiona, som sagt, skapar en vänskaplig relation med betraktarna, vilket är ett sätt för dem att bygga upp sina varumärken som artister. De vill båda bjuda in betraktaren i sin privata sfär och på så vis bygga upp sitt varumärke genom den påverkande relationen (se. Larsson) med publiken. Artisternas få bilder som trots allt inte är tagna i medeldistansformat, är främst tagna i närbild. Närbilden, som exempelvis Rebecca & Fionas #TBT-bild,

konnoterar intimitet och närhet.

Hirdman nämner att vissa gester och ansiktsuttryck symboliserar olika former av självmedvetenhet. Att ha kontroll över vilka känslor som förmedlas genom en bild ger

avsändaren makt över vad som levereras ut till betraktaren. Att exempelvis pluta med munnen innebär, enligt Hirdman, en viss form av självmedvetenhet och kaxighet. På Rebecca & Fionas bild från spelning och även deras bild där de är ”taggade” med Nause, plutar de med munnen, vilket konnoterar att de har kontroll över vad som förmedlas genom bilden. Nause å andra sidan har ofta ett seriöst ansiktsuttryck med stängd mun. De har upprepande gånger knutna nävar, antingen i luften eller poserande som konnoterar machokultur. Till skillnad från Rebecca & Fiona som uttrycker sig med peace-tecken och ett kroppsspråk som konnoterar självkontroll. De poserar ofta lutade åt varsitt håll, vilket visar på deras alternativa åsikter. 92 Det man kan avgöra av postern från Nause är att Jacob drar handen genom håret, vilket även det konnoterar en viss typ av självmedvetenhet. På Rebecca & Fionas #TBT-bild och

poster/affisch ser de båda förvånande ut, vilket ger ett naivt, aningslöst intryck.

På nästan alla av Nause bilder, exempelvis deras privat tagna bild, har Jacob och Leonard, som sagt, ett allvarligt eller seriöst ansiktsuttryck. Detta är, enligt Hirdman, inbegripande i ”den manliga pedagogiken”, där män inte visar sig leende framför kameran. Detta till skillnad från Rebecca & Fionas bilder som överlag varierar – leende, småleende, inte leende. Leendet förekommer dock fler gånger bland Rebecca & Fionas bilder, än det gör bland Nause bilder.                                                                                                                

Enligt genusperspektivet som vår undersökning grundar sig på, visar leendet ett typiskt kvinnligt ansiktsuttryck, där detta indikerar en behaglig, lättsam kvinna. Enligt Hirdman visar det sig även att kvinnor ofta tittar på män när de fotograferas på samma bild – kvinnornas ansikten är vända mot männen, som i sin tur ofta tittar åt ett annat håll. Här har vi dock i vår undersökning upptäckt att skillnaderna inte är så stora mellan Rebecca & Fionas bilder och Nause bilder. De har medvetet fotograferat två bilder med samma motiv, fast med enda skillnaden att på den ena bilden syns Rebecca i mitten av bilden och på den andra syns Jacob i mitten av bilden. De har båda ”taggat” varandra i dessa två bilder, vilket tyder på en

gemensam överenskommelse att de ska fotografera samma motiv (de. Kategorin Hashtags med varandra). Vi kan överlag i vår undersökning inte se några direkta skillnader mellan Nause och Rebecca & Fiona gällande om den manliga artistgruppen tittar bort medan den kvinnliga artistgruppen tittar på den manliga.

Omgivningen eller miljön där bilderna är tagna är viktiga för bildernas betydelse. Nause bild med vänner där de sitter och spelar tv-spel i en lägenhet ger åskådaren en inblick i deras privata liv. Detta kan man även se i deras nöjesbild, där bilden är tagen på ett sätt som gör att betraktaren får följa med in i deras privatliv. När Nause går på en hockeymatch respektive ser fotboll på tv, kan man anta, att de gör stereotypiskt manliga ”aktiviteter”. En annan manlig ”aktivitet” anses vara att grilla, vilket de gör på matbilden. Detta till skillnad från Rebecca & Fiona som fotograferat en fortune cookie i en restaurangmiljö. En annan intressant aspekt är hur Rebecca & Fiona använder sig av typiskt manliga attribut för att framställa sig själva i sin skämtbild. Här kan vi se dem stående mot en betongvägg iklädda bomberjackor, något som annars skulle förknippas med en typisk manlig klädstil. Betongen som bakgrund ger ett ”tufft” intryck vilket inte konnoterar kvinnlighet. Det samma gäller för deras nöjesbild där de spelar bowling, vilket ofta förknippas med ett manligt nöje då det även dricks öl. Texten under nöjesbilden är; ”worst bowler in the world”, vilket förstärker det intrycket. Det som däremot konnoterar kvinnlighet, är bilden fotograferad på Rebecca & Fiona och deras vänner. De befinner sig i en lägenhetsmiljö, vilket ger ett privat, intimt intryck, samt att de umgås med sina väninnor. Nause skämtbild är tagen i ett trapphus, där intrycket även här är av privat karaktär. Som betraktare blir man inbjuden in i Nause privata sfär, in i deras hus.

Related documents