• No results found

Frågeställning 1

Fördelning av överbyggnader

4 CC hytt 1 SPO pulpet 1 2,5%

6.1 Frågeställning 1

Hur ser monteringsprocessen ut i dagsläget?

Utifrån variationen i tillverkningen av olika modeller insamlat hos företaget se Figur 11:

Paretofördelning över tillverkade modeller 2019 i empirin talar (Olhager, 2013) om volymvärde

med 80/20 regeln 20% av produkterna oftast står för 80% av omsättningen. I detta fall kan detta anses förmodligen stämma. Med detta som grund har studien till största del omfattat de modeller som är mest frekvent återkommande varvid de relativt speciella modellerna som är lite förkommande har uteslutits. Om dessa hade räknats med i större del i studien hade resultatet möjligtvis kunnat blivit något annorlunda.

Med tanke på moduluppbyggnaden av olika produkter vilket finns hos företaget anses dessa avvikelser i form av udda modeller endå relativt små. De modeller som är udda hade av fördel kunnat placeras i en separat monteringslina för dessa modeller för att inte störa det vanliga standardflödet i processen.

Den uppfattningen om att många produkter ligger på ej utmärkta ställen och att lagringen och hanteringen av varor ej tycks följa någon standard eller rutin anses som en stor brist och avsaknaden av ordning och reda vilket borde vara en trivial bit att se över framförallt vid en modern och effektiv produktionsanläggning där produktionsvolymen önskas öka.

Från simuleringsresultatet på nuläget se Tabell 4: sammanställning av resultat från simulering av

”nuläge” i empiriavsnittet och företagets egna reflektioner ansågs dessa värden ligga inom rimlig

felmarginal. Varvid reliabiliteten för de insamlade processtiderna ansågs stärkas. Vidare analyserades flaskhalsarna i nuvarande produktion efter Figur 20: Flaskhalsanalys på ”nuläge”

från Facts Analyser. Vilket då innebär att hyttmonteringen står som flaskhals i nuläget.

6.2 Frågeställning 2

Hur kan nuvarande monteringsprocess produktivitet och produktionsvolym ökas?

De förbättringsförslag som presenteras bygger främst på förbättringar på befintlig lina med mindre modifikationer. Följande analyseras varje förbättringsförslag för sig.

• Förbättra arbetsplatsen förmontering 1

Att förbättra denna arbetsplats på nuvarande ställe hänger ihop med att skapa ett mer strukturerat centrallager där var sak har sin plats och se över materialkittningen.

45 Att förbättra hanteringen av varorna samt tydligt markera ut lager platser i centrallagret och skapa tydliga rutiner för hur varorna ska behandlas genom fabriken skulle i sin tur leda till att varje sak hamnar på rätt plats varvid den tid som går för att leta efter materialet har potential för stora tidsbesparingar över hela ledet. Detta framförallt när processen hanterar en stor mängd olika varor dvs när en hög produktvariation finns. Lean bygger på i stort på att minimera slöseriet varav detta är ett slöseri.

Det andra slöseriet i detaljmonteringen ligger i potentiellt skadade varor kring detaljmontering 1 där varor direkt utsätts för spån och övrigt skräp som uppkommer vid monteringsarbeten som utförs där. Detta slöseri skulle kunna minimeras genom en bättre utformad arbetsplats med eventuella avskärmningar mot lagret där risk för spånansamling finns.

Nuvarande materialkittning innebär att många komponenter som läggs på vagnen hade kunnat placeras i närheten i arbetsområdet för vart de ska användas istället för att kittas till varje båt. En bättre lösning i detta fall vore att kittningen endast innefattar de specialkomponenter som tillhör varje specifik order. Detta hade kunnat minska antalet artiklar som packas på vagnen och i sin tur minska tiden för materialkittningen. Det hade även givit plats på vagnen för att se till att alla special komponenter ryms inom vagnen.

• Minska antalet skrovmonteringsplatser

I dagsläget finns åtta bryggplattser för montering av skroven, en av dessa är dedikerad till det större båtsegmentet. Det används dock endast fyra till fem åt gången varvid de resterande platserna endast medför ett onödigt platskrävande buffertlager. Att plocka bort bryggplattser i mitten skulle medföra att en dörr skulle kunna öppnas upp mot centrallagret varvid transportlängden till lagret skulle halveras från 40 till 20meter enkel väg.

Utifrån Leans principer att minska slöseri där väntan och transport ingår skulle denna förbättring medföra dels mindre väntan samt kortare transporter. Dock plockas utrymme där det potentiellt skulle gå att utöka skrovmonteringen till att addera ytterligare parallella arbetsstationer för öka produktionsvolymen. Detta skulle vara en enkel åtgärd genom att tillsätta resurser på dessa annars outnyttjade platser. Detta skapar dock högre PIA och längre genomloppstid enligt Little´s

lag vilket kan leda till en svårare överblick över hur processen går. Det blir dessutom ännu trängre

med material i form av kittade vagnar och mellanlagring bakom båtarna.

• Effektivisera montering av motorbrunnsdetaljer samt övriga komponenter vid aktern

En stor del av tidsåtgången vid monteringen av skroven utförs vid montage av motorbrunnsdetaljer. All denna montering sker utanför och bakom båten varvid en flyttbar arbetsstation innehållande rätt material samt rätt verktyg för dessa moment skulle underlätta och minska tiden för materialförsörjning samt tillbringade av rätt verktyg.

En flyttbar station för montering av akterpartiet och de montagearbeten som utförs kring denna region har potentialen att vara relativt flexibel. I detta fall spelar det ingen roll var skrovet står utan verktyg och material flyttas i ett till skrovet. Detta skulle kunna vara ett alternativ till en serielina där oftast produkterna flyttas efter linan och i detta fall flyttas material och verktyg istället. Att genomföra detta är förhållandevis enkelt men skulle med stor sannolikhet underlätta

46 monteringen av dessa komponenter. Begränsningen ligger i att dessa moment vid en parallell lina med hög utnyttjandegrad troligen skulle sammanfalla på två produkter samtidigt. Beroende på precedensrelationerna till övriga moment skulle detta kunna medföra att en hel station får vänta tills den flyttbara arbetsstationen är ledig.

• Skapa tydliga parkeringsytor för skrymmande material till skroven

Genom att tydligt markera vart material till skroven ska placeras minskar risken för feltolkningar samt onödiga transporter av varor som står i vägen för andra.

Detta är en grundläggande del ur ett av verktygen från Lean, 5s. Med parkeringar tydligt utmärkta för var saker ska placeras minskar risken att material hamnar på fel ställe varvid onödiga transporter av materialet minimeras. Det minskar även risken för skador på komponenter då platserna där dom ska ställas blir uppmärksammade och personalen lär sig att det står varor på det stället. Med varierande produkter till linan kan det dock vara svårt att förvara precis en sak på ett ställe varmed parkeringsplatserna kan behöva vara flexibla i den mån att alla olika kombinationer ryms inom parkeringen. I vissa fall kanske detta inte är möjligt varvid en plan bör finnas för vad som då ska göras, så inte materialet placeras på felaktigt ställe.

• Buffertlager för luftkuddar

Luftkuddarna är skrymmande men lätta varvid placering högre upp inte bör förkastas så länge laddning och utplockning ur detta lager hålls smidigt. Påfyllning bör ske med en större laddning som körs upp gemensamt med truck från detta skulle minska transportsträckan för montören med minst 500meter per båt.

Ur ett flödesperspektiv vore det fördelaktigt att producera luftkuddarna i anslutning till där de ska användas. I annat fall måste dom transporteras på något sätt till där dom ska användas. Varvid denna transport bör hållas så effektiv som möjligt. I detta fall skulle en buffert närmare monteringen minska tiden för den enskilda montören att förse sig med luftkuddar. Det kräver dock en större ansträngning vid enstaka tillfällen att fylla denna buffert vilket kan skapa en större variation i processen i helhet. Det blir även en extra buffert att övervaka och hålla ordning på.

• Skapa fasta monteringsplatser för CC kabiner och SP pulpeter

Genom att skapa en fast arbetsplats som kan utföra montage av CC kabiner, SP pulpeter samt SPO pulpeter skulle den nuvarande hyttmonteringen avlastas.

Då det i nuläget inte finns en fast arbetsstation för dessa modeller utan arbetet utförs ”där det finns plats” medför att allt material samt verktyg måste förflyttas till denna tillfälliga arbetsplats vid varje inkommen modell. Ur Tabell 2: Arbetstid för de olika monteringsmomenten för

hyttmonteringen under empiri avsnittet visas monteringstiderna för de olika modellerna varvid

en SP pulpet vilket är av betydligt enklare karaktär har nästintill lika lång monteringstid som en SPC hytt. Från detta kan det antydas att monteringsprocessen för en SPC hytt är bättre optimerad gentemot monteringsprocessen för en SP pulpet.

47

Att dela upp produktionsstarten och jämt fördela ut de olika modellerna efter överbyggnaden istället för att slumpmässig start skapar mindre risk för stockning av produkter i hyttmonteringslinan.

Att sekvensera produktionsstarten mellan olika modeller ger fördelarna att ett jämnare mer kontrollerat flöde kan skapas vilket har hög förbättringspotential. Det kräver dock större ansträngningar från produktionsplaneringen samtidigt som produktionen har en risk att bli mindre flexibel. Skulle en större order komma in på en modell som inte förväntas komma i större grad kan detta skapa större problem. Skulle sekvenseringen hållas kvar i detta fall skulle det betyda att kunden får de beställda varorna med lång tid emellan varandra varvid produktionen bör behålla någon form av flexibilitet i detta med avkall på produktiviteten. Förbättringen av sekvenseringen innebär att utnyttjandegraden för resurserna blir bättre fördelad varvid produktiviteten går upp se Figur 27: Utnyttjandegrad från ”sekvenserad start” i empirin. Utan sekvenseringen finns risk som tidigare nämnt att det kommer sex SP pulpeter i följd varvid monteringen för SPC hytter då står still medan monteringen för SP pulpeter då blir överbelastad och totala produktiviteten sjunker.

• Förbättra lagret av detaljer vid hyttmonteringen

Nuvarande lager av dörrar och större detaljer tillhörande hyttmonteringen bör ses över och skapa en enklare hantering av varorna.

Att förbättra hanteringen av varorna i detta lager är möjligt. Möjligtvis kan det vara så att det största problemet ligger som de övriga materialhanteringsproblemen att avsaknad av rutin och ansvar för ordning och reda. Att det upplevs svårt att komma åt lagret kan i största fall bero på att golvytan framför lagret är belamrad med produkter som ska vara i lagret. Det som annars upplevs som svårt att lager stället är relativt högt varvid omplacering av slangarna och flytta ner de större detaljerna till marknivå skulle underlätta ur den aspekten.

Related documents