• No results found

174 Frågestund, uppföljning

In document 2011-11-17 (Page 26-36)

Ärendebeskrivning

Vid lärande- och kulturnämndens sammanträde 21 oktober 2011, § 157, lämnade några ledamöter förslag som arbetsutskottet fick i uppdrag att diskutera. Några av frågorna var förskolefrågor och till dagens sammanträde har Annika Gabrielsson,

verksamhetschefen för förskolan, bjudits in för att informera och diskutera förslagen med nämnden. De aktuella frågorna var:

1 Förvaltningen har nått målet med två förskollärare och en barnskötare per

avdelning. Hur går man vidare? Ska målet vara att det bara ska finnas förskollärare inom förskolan?

2 Barn till arbetslösa och föräldralediga har rätt att vara i förskolan 15 timmar per vecka. Är det möjligt att de är i förskolan varje dag 3 timmar i veckan?

3 Vikarier knutna till respektive förskola.

Annika Gabrielsson svarar på ovanstående frågor enligt följande:

1 Av förskolans personal är 65% utbildade förskollärare. En strävan är att till nya vakanta tjänster rekrytera förskollärare och på så sätt öka andelen förskollärare.

2 Utifrån reformen allmän förskola och utifrån barnets perspektiv bör ansvaret för planeringen av barnens vistelsetid finnas hos förskolechefen och förskolans personal. Föräldrarnas behov ska också beaktas. Det måste få vara olika utifrån varje barns förutsättningar och behov samt ur barngruppens och barnens bästa.

3 Förskolans vikarier finns idag samlade i en rekryteringsenhet. Verksamheten arbetar med att hitta lösningar för att samma vikarier följer en förskolechefs ansvarsområde i största möjliga mån. Annika Gabrielsson kommer att lämna en ny rapport nästa år om hur det arbetet går.

Ordförande tackar för informationen.

____

§ 175 Bolagisering av Iftac

Dnr 2011-458-107

Ärendebeskrivning

Staffan Westberg, rektor vid Centrum för utveckling och lärande, CUL, informerar om förslag till bolagisering av Iftac, Institutet för fiberoptisk utbildning och certifiering.

Verksamheten startade 1997 med två utbildningsprojekt i samarbete med företagen Ericsson och Monitor. Projekten löpte inom perioden 1997-1999 och drevs inom ramen för det dåvarande EU-programmet MÅL 5.

Idag driver Iftac två huvudverksamheter:

• Teknisk Yrkeshögskola

Specialisering mot nätverks/nätdriftsteknik och bredbandsbyggnad. Utbildningen har cirka 120 studerande från hela landet. Cul/Iftac har varit länets största

anordnare av kvalificerad yrkesutbildning och yrkeshögskola sedan starten 1996.

• Uppdragsverksamhet

Iftac är ledande utbildare i Sverige inom bredbandsteknik. Det av Iftac utvecklade kvalitetsprogrammet/certifieringen ”Certifierad fibertekniker” har under 2010-2011 fått fullt genomslag på den svenska marknaden. Perioden 2004-2010-2011 utbildades personal från 300 företag från cirka trettio länder.

Verksamheten inom Iftac skiljer sig delvis från annan verksamhet inom Cul och inom kommunen. Verksamheten är i hög grad riktad mot aktiviteter och intressenter utanför kommunens gränser med kommersiellt fokus och krav och förväntningar som

understryker behovet av renodling. Omsättningen har varierat mellan 7,5-12,8 miljoner under åren 2006-2011. Iftac har idag sju anställda och en grupp externa konsulter vilket tillsammans blir 9-10 årsarbetare.

De affärsmässiga fördelarna med bolagisering är en sammanhållen verksamhet med allt fokus på kärnuppgiften, färre intressenter, långsiktig planering, periodisering av

överskott, investeringar för tillväxt och buffert för konjunktursvackor.

Ordförande tackar för informationen.

____

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

§ 176 Meddelanden

Meddelas lärande- och kulturnämnden och läggs till handlingarna.

Dnr

1 Från Skolinspektionen: 2011-123-619

Ansökan om godkännande av NaturLära i Hälsingland AB som huvudman för gymnasieskola i Bollnäs kommun.

2 Från Strålsäkerhetsmyndigheten,

information om trådlösa nätverk i skolor.

____

§ 177 Delegeringsbeslut

Ärendebeskrivning

Lärande- och kulturnämnden har beslutat att delegera rätten att besluta i ärenden till förvaltningschefen samt ordförande, enligt fastställd delegeringsordning.

Förvaltningschefen har vidaredelegerat beslutanderätten i vissa ärenden till

verksamhetschefer och enhetschefer som i sin tur har vidaredelegerat rätten att besluta i vissa ärenden. Dessa beslut rapporteras enligt särskild delegeringsblankett till lärande- och kulturnämnden. Redovisningen innebär inte att nämnden får ompröva eller fastställa besluten. Däremot kan nämnden återkalla beslutanderätt.

• Beviljad utökad tid inom förskoleverksamhet, 233-235

• Uppsägning av förskoleplats, 236

• Avslag på ansökan om växelvis förskoleplacering i annan kommun, 237-238

• Beviljad utökad tid inom fritidshem, 239

• Avgiftsbefrielse plats inom fritidshem, 240, 242

• Barn i behov av särskilt stöd beviljas skolbarnomsorg, 241

• Uppsägning av plats inom skolbarnsomsorg, 243

• Beslut om rätten till grundsärskola/träningsskola, 244-245

• Beslut om rätten till grundsärskola, 246-254

• Avslag på ansökan om skolskjuts till annan skola, 255-265

• Avslag på ansökan om skolskjuts på grund av växelvis boende, 266-269

• Avslag på ansökan om skolskjuts på grund av särskilda skäl, 270-271

• Avslag på ansökan om inackorderingstillägg, 272-275

• Beslut om elevernas läsårstider 2012/2013, 276

• Beslut om lärarnas arbetsår läsåret 2012/2013, 277

• Beslut om statsbidrag inom Cul:s verksamhetsområde, 278-279

• Beslut om attesträtt, 280

Lärande- och kulturnämnden godkänner redovisningen av fattade delegeringsbeslut 233-280. Dessutom finns möjlighet för nämnden att ta del av protokoll från

förvaltningens samverkansgrupper, självförvaltningsråd och lokala styrelser med föräldramajoritet. Nämnden har möjlighet att vid behov få information om återrapporterade beslut.

____

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

§ 178 Reviderad dokumenthanteringsplan

Dnr 2011-428-004

Ärendebeskrivning

Den 9 oktober 2007 beslutade lärande- och kulturnämnden att godkänna förslaget till dokumenthanteringsplan för lärande- och kulturförvaltningen. En

dokument-hanteringsplan ska vara ett hjälpmedel som visar på vilket sätt verksamheten

dokumenteras och hur dokumenten tas om hand och bevaras. Arkiven är en viktig del av vårt kulturarv och ska tillgodose:

• Allmänhetens rätt att ta del av allmänna handlingar (Tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen).

• Vårt behov av information för rättskipning, förvaltning och utveckling.

• Forskningens behov av kunskap.

Dokumenthanteringsplanen har nu reviderats utifrån den nya skollagen och de nya gallringsråden. Råd om bevarande och gallring av allmänna handlingar för olika verksamheter inom kommun och landsting ges genom skriftserien Gallringsråd.

Skriftserien utges gemensamt av Sveriges Kommuner och Landsting och Riksarkivet.

I den reviderade dokumenthanteringsplanen finns allt som berör alla verksamheter inom förvaltningen samlat under rubriken Förvaltningsövergripande. Innehållet i resten av dokumenthanteringsplanen är uppdelat utifrån vad som är specifikt för respektive verksamhet.

Arbetsutskottets förslag

Lärande- och kulturnämnden beslutar

att godkänna förslaget till dokumenthanteringsplan för lärande- och kulturförvaltningen, samt

att delegera till förvaltningschefen att besluta om revideringar av mindre omfattning.

____

Lärande- och kulturnämnden beslutar enligt arbetsutskottets förslag.

§ 179 Lupp 2010

Ärendebeskrivning

Hudiksvall har tillsammans med övriga kommuner i länet, Landstinget Gävleborg och Region Gävleborg försökt kartlägga hur det är att vara ung i länet under 2010. Lupp står för Lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är ett enkätverktyg som skapats av Ungdomsstyrelsen. Bakgrunden till att Lupp utvecklades var att regeringen ville att Ungdomsstyrelsen skulle stötta kommunerna i deras ungdomspolitiska arbete.

Elever i årskurs åtta i kommunens grundskolor och Bromangymnasiets årskurs två har deltagit i undersökningen. 239 av totalt 379 elever i årskurs 8 besvarade enkäten. Det ger en svarsfrekvens på 63%. Svarsfrekvensen bland gymnasieeleverna i årskurs 2 är 34%. Enkäten skickades ut till 496 elever varav 169 besvarade den.

Luppundersökningen är indelad i sju områden, fritid, skola, politik samhälle och inflytande, trygghet, hälsa, arbete och framtid. Rapporten innehåller en mängd diagram, tabeller och uppgifter.

Vid dagens sammanträde redovisar planeringschef Hans Gyllow resultatet av kartläggningen med fokus på skolavsnittet. Några av reflektionerna utifrån kartläggningen var följande:

• Eleverna vill vara med och bestämma mer i skolan men upplever att de inte får.

• Ungdomarna anser att de har minst inflytande över skolmaten, schemat och skolböckerna.

• Ungdomarna i årskurs 8 har mest inflytande över arbetsformer, skolmiljön inomhus och vad de får lära sig. Ungdomarna på Bromangymnasiet har mest inflytande över arbetsformer, läxor och prov.

• 72% av åttorna och 87% av gymnasieungdomarna anser att stämningen i skolan är ganska eller mycket bra. Resultaten har förbättrats för högstadieungdomarna jämfört med 2006.

• 12% av eleverna i årskurs 8 har blivit utsatta för mobbning/utfrysning det senaste halvåret. Mobbningen/utfrysningen sker oftast på skolraster eller i klassrummet.

Mobbningen har minskat något jämfört med 2006.

• 10% av gymnasieeleverna har blivit utsatta för mobbning/utfrysning det senaste halvåret. Mobbningen/utfrysningen sker oftast i klassrummet eller på skolraster.

Mobbningen har ökat jämfört med 2006.

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

• Hälften av gymnasieungdomarna hoppar över frukosten en gång i veckan eller oftare.

Lärande- och kulturnämnden konstaterar att trots den låga svarsfrekvensen så är rapporten ett underlag för nämnden och förvaltningens skolledare inför

diskussionerna om åtagandena för 2013.

Ordförande tackar för informationen.

____

§ 180 Tillsyn av Klockargården

Dnr 2011-511-718

Ärendebeskrivning

En kommun har tillsyn över förskola och fritidshem vars huvudman kommunen har godkänt enligt skollagen 2 kapitlet 7 §, andra stycket. Med tillsyn avses en självständig granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas

uppfyller de krav som följer av lagar och andra föreskrifter. I tillsynen ingår att fatta de beslut om åtgärder som kan behövas för att den huvudman som bedriver

verksamheten ska rätta fel som upptäckts vid granskningen.

Tillsyn genomfördes vid Klockargårdens förskola den 1 juni 2011 av kommunens verksamhetschef för förskolan tillsammans med kvalitetssamordnare. Klockargårdens förskola är ett föräldrakooperativ som startade 1991. 18 barn är inskrivna i förskolan.

Placering av barn sker genom Hudiksvalls kommun. Verksamheten bedrivs i en villafastighet i Rogsta som de hyr av Hudiksvalls kommun.

Tillsynen avser inte att ge en heltäckande bild av kvaliteten i verksamheten. Tillsynen utgår ifrån Skolinspektionens bedömningspunkter för förskoleverksamhet. Följande fyra huvudområden belystes och bedömdes:

 Måluppfyllelse och resultat

 Pedagogisk ledning och utveckling av verksamheten

 Förskolans lärandemiljö

 Tillgång

Bedömningarna och beskrivningarna i denna rapport grundas på de dokument som förskolan har lämnat in, den intervju som genomförts samt de kompletterande uppgifter som förskolan lämnat efter besöket.

Lärande- och kulturnämnden beslutar

att Klockargårdens förskola senast den 31 december 2011 lämnar en skriftlig redovisning om hur man tänker åtgärda de förbättringsområden som påtalats i rapporten

____

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

§ 181 Tillsyn av Delsbo Waldorffritids

Dnr 2011-512-718

Ärendebeskrivning

En kommun har tillsyn över förskola och fritidshem vars huvudman kommunen har godkänt enligt skollagen 2 kapitlet 7 §, andra stycket. Med tillsyn avses en självständig granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas

uppfyller de krav som följer av lagar och andra föreskrifter. I tillsynen ingår att fatta de beslut om åtgärder som kan behövas för att den huvudman som bedriver

verksamheten ska rätta fel som upptäckts vid granskningen.

Tillsyn genomfördes vid Delsbo Waldorffritids den 17 augusti 2011 av kommunens verksamhetschef för grundskola/fritidshem tillsammans med kvalitetssamordnare.

Delsbo Waldorffritids är en ideell förening som startade för omkring 12 år sedan för att möta det behov av skolbarnsomsorg som fanns bland föräldrarna på Delsbo Waldorfskola. Under höstterminen 2011 är 20 barn inskrivna i fritidsverksamheten.

Verksamheten bedrivs i en fristående fastighet nära Delsbo Waldorfskola.

Tillsynen avser inte att ge en heltäckande bild av kvaliteten i verksamheten. Tillsynen utgår ifrån Skolinspektionens bedömningspunkter för fritidshemsverksamhet. Följande fyra huvudområden belystes och bedömdes:

• Måluppfyllelse och resultat

• Pedagogisk ledning och utveckling av verksamheten

• Förskolans lärandemiljö

• Tillgång

Bedömningarna och beskrivningarna i denna rapport grundas på de dokument som fritidshemmet lämnat in, den intervju som genomförts samt de kompletterande uppgifter som fritidshemmet lämnat efter besöket.

Lärande- och kulturnämnden beslutar

att Delsbo Waldorffritids senast den 31 december 2011 lämnar en skriftlig redovisning om hur man tänker åtgärda de förbättringsområden som påtalats i rapporten, samt att fritidshemmet senast den 31 december 2011 skickar en aktuell planering för nuvarande verksamhetsår till lärkontoret samt en uppdaterad plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för fritidshemmet.

§ 182 Tillsyn av Västanängens fritidshem

Dnr 2011-513-718

Ärendebeskrivning

En kommun har tillsyn över förskola och fritidshem vars huvudman kommunen har godkänt enligt skollagen 2 kapitlet 7 §, andra stycket. Med tillsyn avses en självständig granskning som har till syfte att kontrollera om den verksamhet som granskas

uppfyller de krav som följer av lagar och andra föreskrifter. I tillsynen ingår att fatta de beslut om åtgärder som kan behövas för att den huvudman som bedriver

verksamheten ska rätta fel som upptäckts vid granskningen.

Tillsyn genomfördes vid Västanängens fritidshem den 17 augusti 2011 av kommunens verksamhetschef för grundskola och fritidshem tillsammans med kvalitetssamordnare.

Västanängens fritidshem och förskola är ett personalkooperativ som startade 1998.

Hösten 2011 är 24 barn inskrivna i förskolan och 29 barn i fritidshemmet. Placering av barn sker genom Hudiksvalls kommun. Tillsammans med förskolan bedrivs

fritidshemmets verksamhet i lokaler strax intill Bobygda skola. Kooperativet hyr dessa lokaler av föreningen Bobygdens Framtid. Lokalerna är byggda och anpassade för i första hand förskoleverksamhet vilket begränsar fritidshemmets möjligheter. Det blir trångt, speciellt under eftermiddagarna när både förskole- och fritidsbarnen ska samsas. Styrelsen har därför ansökt hos Bobygdens Framtid om att få bygga ut lokalerna och väntar på beslut.

Tillsynen avser inte att ge en heltäckande bild av kvaliteten i verksamheten. Tillsynen utgår ifrån Skolinspektionens bedömningspunkter för fritidshemsverksamhet. Följande fyra huvudområden belystes och bedömdes:

 Måluppfyllelse och resultat

 Pedagogisk ledning och utveckling av verksamheten

 Förskolans lärandemiljö

 Tillgång

Bedömningarna och beskrivningarna i denna rapport grundas på de dokument som fritidshemmet lämnat in, den intervju som genomförts samt de kompletterande uppgifter som fritidshemmet lämnat efter besöket.

Justerandes

sign: Utdragsbestyrkande:

Delges:

Lärande- och kulturnämnden beslutar

att Västanängens fritidshem senast den 31 december 2011 lämnar en skriftlig redovisning om hur man tänker åtgärda de förbättringsområden som påtalats i rapporten, samt

att fritidshemmet senast den 31 december 2011 skickar en utvärdering av tidigare verksamhetsår och en aktuell planering för nuvarande verksamhetsår till lärkontoret samt en uppdaterad plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling för fritidshemmet.

____

In document 2011-11-17 (Page 26-36)

Related documents