• No results found

Iväg skickning av paket med transportföretag C

Hur går det till när du utför registreringen av paket till transportföretag C?

Har ett program på datorn, där skrivs adressen in vart det ska skickas och sedan går man till en sida där man fyller i hur stort paketet är och hur mycket det väger. Om det är två identiska paket kan man ta allt gånger två, då blir det två etiketter som man skriver ut och lägger på paketet. Om det är ett vanligt paket gör man så. Om det är farligt gods får man även bocka i en liten text som det står farligt gods på och säga vilken typ det är. Sedan uppger man UN- nummer, då varje farligt gods har ett specifikt nummer, vätskorna har 1210. Sedan är det packgrupp där packgrupp 1 är (inte så farligt), packgrupp 2 (medel) och packgrupp 3 är (väldigt farligt), och vi har packgrupp 2.

Vätskorna packas i en låda och sen väger jag lådan på en vanlig våg.

Registrering av paket kan göras mellan klockan 08.00 då vi öppnar till 14.30. Vid 14.30 skriver jag ut dagsavslut och då har vi en lista på allt jag registrerat den dagen. Sedan kommer de och hämtar upp det klockan 15.00 och ibland tidigare, det är därför det ska vara klart 14.30.

Vart tar du paketen från och vart lägger du dem när du är klar?

Vi har ett litet rum där alla vätskor ligger, så jag tar det därifrån. Det finns oftast i lådor som kommer från leverantör. Oftast beställer våra kunder en hel låda och då tar jag bara en låda och lägger den på en pall när det är klart. Det är personal från transportföretag C som kommer och hämtar den pallen. Allting ligger på samma pall.

Vad sa du om etiketten, får du den utskriven?

Ja, programmet är till för det. Jag skriver in alla uppgifter i programmet och då gör den en sån etikett automatiskt. Sedan när jag tittar på dagsavslutet skickar den allting som jag skrivit in som en beställning till transportföretag C. I beställningen framgår det alltså vad vi vill att transportföretag C ska hämta upp.

Etiketten, klistrar du på den på paketet eller la du den bara där sa du?

Ja, vi har en liten etikettutskrivare så det är klisterlappar som vi bara klistrar på.

De här momenten du berättade om, det vill säga registrerar in paketen och skriva ut etiketten och så vidare, vet du hur lång tid det tar för dig?

Det beror på hur stor beställningen är. Om de beställer en låda med vätskor, det vanligaste säg två eller tre lådor med vätskor, då tar det kanske inte mer än fem minuter. Det går väldigt snabbt.

Okej, och då är alla moment som att skriva ut etiketten, registrera in paketen och väga dem inräknat i det?

Ja, det är ju lådor så vet jag vikten och måtten på lådan kan jag bara ta det och multiplicera med hur många de beställer.

Hur många sådana fem minuter blir det ungefär per dag?

I genomsnitt kanske tre stycken. Det är bara för vätskorna, sen är det massa andra saker som reservdelar också.

67

Tar det lika lång tid om det är reservdelar?

Det tar nästan längre tid för då kan jag inte vikten på dem. Då måste jag ta en kartong och vika ihop den. Sedan sätta i så ja om man skakar den medan den skickas så ska den inte gå sönder. Därefter måste jag väga den så det tar nästan längre tid än att fixa vätskorna.

Okej vad pratar vi om för tid då ungefär?

Kanske sju inte så mycket mer. Sedan kommer det in ovanliga, när de beställer för att de kanske vill ha i sitt förråd. Då kanske de beställer en hel pall och då måste jag först ta ut massa lådor och lägga på en pall. Sedan måste jag plasta in den pallen och väga samt mäta hela pallen, så det tar lite längre tid. Det kan kanske ta 20 minuter och det är inte så vanligt, det kanske händer två gånger per månad.

De här pallarna du pratar om, vet du hur deras flöde fungerar, det vill säga pallarna ni skickar iväg kommer de tillbaka till er och så vidare?

Jag har aldrig beställt hem såhär här stora pallar som är 80x120 cm. Vi skickar en pall varje dag med gods, sen vissa dagar kanske vi skickar två stycken. Sedan får vi in pallar eftersom vi beställer saker från leverantören. Då får vi in kanske tre pallar nästan per dag. Så vi får in mer pallar än vi blir av med.

Det var vanligtvis en pall för allting varje dag som ska skickas iväg sa du?

Ja.

Ska den pallen också plastas in med mera?

Nej allt kan bara ligga på pallen. För de kommer sedan ta det och separera på det, eftersom det ska åka till olika ställen.

När transportföretag C kommer, tar de bara pakten då eller måste du vara med då på något sätt?

När de kommer och hämtar ska de skriva på ett papper, där de uppger vem som hämtat och vilket datum. Då har jag också skrivit på det pappret. Transportföretag C får ett papper som jag har skrivit på och jag får ett papper som de har skrivit på.

Får du/ni någon rapport eller liknande av transportföretag C att varorna har kommit fram till kund?

Ja, för varje etikett jag skriver ut kommer det ett trackingnummer. Trackingnummret kan jag skriva in på transportföretag C:s hemsida på datorn och då ser jag vart det är någonstans. Om den har fastnat någonstans så kan man se det.

Är det du som får lösa problemet om det har fastnat någonstans och meddelar kunden att det kan bli sent?

Ja, det är oftast kunden som märker att de beställde detta för en vecka sen och den har inte kommit. Då säger de till så ringer jag till transportföretag C och säger att kan ni kolla på det här det verkar ha fastnat.

Vet du om transportföretag C skickar en faktura till er för transporten de utför till kund eller skickar de den direkt till era kunder?

Den skickas till oss och sen fakturerar vi kunden, per leverans. Det är vårt stora sammanlagda dagsavslut transportföretag C fakturerar till oss.

Är det du som har hand om det här?

68

Kostnader för transport av vätskor

Den totala kostnaden vi fick på mejl av dig, är det endast fraktkostnaden från lager ut till kund av vätskorna?

Det var för vätskorna inte för transporten.

Okej det är vad vätskorna kostar som har skickats iväg?

Ja, för jag har ingen siffra på hur mycket frakten kostar.

Vad är kostnaden för frakt baserad på?

Vikten, minimum är på 420 tror jag och sen bli det mer och mer beroende på om det ska utomlands eller om det är massa vätskor som skickas.

420 kronor menar du?

Ja det är minimum.

Är det någon extra kostnad för att det är brandfarligt eller liknande?

69

Related documents