• No results found

4 Stödets effekter

4.2 Frågor och synpunkter vid samråden Syftet med stödet var inte bara att föreningarna skulle kunna närvara

4.2.3 Frågornas utformning

En undersökning av hur föreningarna utformar sina frågor kan bland annat ge indikationer på om föreningarna är aktiva i samrådsprocessen, om det som anförs är relevant och väl underbyggt samt om detta kan förväntas påverka SKB:s utredningsarbete. I det följande kommer vi därför att redovisa i vilken omfattning föreningarna ställer renodlade frågor respektive lämnar in yttranden som innehåller synpunkter, åsik- ter eller fakta. Vi kommer även att beskriva vilka krav frågorna och synpunkterna ämnar ställa på SKB.

Renodlade frågor eller yttranden som innehåller synpunkter

I diagram 4.1 redovisas hur stor andel av respektive förenings yttran- den som vi har bedömt vara renodlade frågor respektive yttranden eller frågor som även innehåller synpunkter, åsikter eller fakta.

57

Sju av de frågor som inkommit från Milkas har enligt vår bedömning dock inte handlat om kärnavfall. Dessa ingår därför inte i analysen.

Diagram 4.1. Andel renodlade frågor respektive yttranden som även innehåller synpunkter

(procent) 0 20 40 60 80 100 MKG Milkas Oss DNF

Renodlade frågor Yttranden/frågor som även innehåller synpunkter

I diagram 4.1 framgår att DNF är den förening som i minst utsträck- ning tillfogar synpunkter, åsikter eller fakta till de frågor eller yttran- den som de lämnat i samband med samråden. Merparten av de övriga föreningarnas yttranden eller frågor inleds i de flesta fall med någon form av synpunkt, åsikt eller fakta. Det kan exempelvis handla om vad som föreskrivs i en lagtext, hur föreningen uppfattar kunskapsläget i en viss fråga, vilka konsekvenser en viss teknisk lösning kan tänkas få, hur ett material har presenterats av SKB eller hur man har uppfattat det senaste samrådsmötet. Det hade naturligtvis varit värdefullt att kunna dela upp denna kategori ytterligare. Vi har dock valt att inte göra det eftersom en bedömning av vad som är en synpunkt, åsikt respektive fakta skulle bli alltför osäker. Vår bedömning är dock att merparten av yttrandena innehåller fakta som kräver en betydande grad av kunskap och förberedelse. Det finns emellertid även exempel på det motsatta, dvs. frågor eller yttranden som i allt väsentligt endast består av åsikter.

Direkta svar eller uppmaning om konkret åtgärd

Ett annat sätt att förstå karaktären på föreningarnas frågor och yttran- den rör vilka krav de avser att ställa på SKB. De synpunkter eller åsik- ter som redovisades i diagram 4.1, innebär ofta att föreningarna mer eller mindre explicit kräver eller uppmanar SKB att vidta någon form av åtgärd. Motsatsen är när föreningarna i första hand (endast) efter- frågar ett direkt svar från SKB. I diagram 4.2 redovisas hur stor andel

av föreningarnas yttranden och frågor som kan hänföras till respektive kategori.

Diagram 4.2. Andel uppmaningar om åtgärd respektive begäran om ett direkt svar

0 20 40 60 80 100 MKG Milkas Oss DNF

Direkt svar Uppmaning om åtgärd

I diagram 4.2 framgår att samtliga föreningar endast begär ett direkt svar från SKB i majoriteten av sina yttranden. Detta är särskilt påtag- ligt när det gäller de yttranden som DNF och MKG har lämnat in. I DNF:s fall förklaras det av att de i högre grad än andra föreningar stäl- ler renodlade frågor som inte innehåller fakta, synpunkter eller åsikter (se diagram 4.1). När det gäller MKG bygger föreningen ofta upp sina yttranden med hjälp av synpunkter eller fakta, men de mynnar vanligt- vis ut i frågor som kan besvaras direkt av SKB. Milkas och Oss yttran- den uppmanar oftare än de övriga två föreningarna SKB att vidta någon form av åtgärd.

De krav, önskemål eller uppmaningar som föreningarna lämnar, hand- lar ofta om att de vill att SKB ska undersöka något särskilt sakförhål- lande eller att besluts- och samrådsprocessen på något sätt ska föränd- ras. Mer konkret kan det röra sig om att föreningarna vill att SKB bätt- re utreder alternativa slutförvarsmetoder eller att samrådsmötena ska ledas eller utformas annorlunda.

Variationer i utformningen av frågor och synpunkter

MKG, Oss och DNF utformar sina respektive frågor och synpunkter på ett ganska likartat sätt från gång till gång. Milkas frågor och synpunk- ter uppvisar däremot en större variation såväl mellan samråden som vid

ett specifikt tillfälle. Ibland lämnar föreningen in längre skrivelser som i allt väsentlig består av synpunkter och krav som inte mynnar ut i någ- ra frågor. Men det finns även exempel på motsatsen, dvs. att förening- en ställer korta raka frågor som i allt väsentligt kan besvaras direkt av SKB.

Ett tydligt exempel på variationen i Milkas frågor och synpunkter framgår av dokumentationen kring de allmänna samråd som hölls i maj 2007. Efter samråden kom föreningen in med sammanlagt fyra olika skrivelser eller yttranden från tre olika avsändare. Utformningen skilj- de sig ganska markant åt. En av dem var en längre sammanhållen skri- velse som SKB besvarade utifrån de olika ämnen som påtalades av företrädarna för föreningen. Den andra innehöll i allt väsentligt korta frågeställningar, medan en tredje bestod av ett antal avgränsade syn- punkter utan tillhörande frågor. Till det sistnämnda yttrandet bifogades en fyrasidig PowerPoint-presentation som enligt rubriken ”uttrycker Milkas syn på saken”.

Related documents