• No results found

Framtagande av prediktionen

In document Undersökning av utsjöbankar (Page 179-183)

Inventeringar i Egentliga Östersjön, Bottenha vet och Bottenviken

Steg 2 Framtagande av prediktionen

I det andra steget används modellen tillsammans med raster för samtliga ingående miljövariabler för att göra en prediktion. Vid beräkningen av prediktionen körs modellen för varje rasterruta. För varje rasterruta hämtas det aktuella värdet för varje miljövariabel och det förväntade värdet för responsvariabeln beräknas. Resul- tatet blir ett nytt raster, en prediktion, som visar den förväntade utbredningen av responsvariabeln i GIS-format.

AUC (Area Under Curve)

AUC är ett mått på kvaliteten av en modell eller en prediktion. Ett AUC-värde på 1 innebär att samtliga förekomster och icke förekomster är korrekt klassade i jämfö- relse med de datapunkter som har använts för att utvärdera modellen eller predik- tionen. Ett AUC-värde på 0,5 anger att resultatet är helt slumpmässigt. I dagsläget saknas koncensus för hur AUC- värden ska tolkas när det gäller habitatmodelle- ring. Enligt en rekommendation av Hosmer & Lemeshow (2000) används följande termer i denna rapport:

AUC-värde Kvalitet

0,9-1,0 Utmärkt

0,8-0,9 God

0,7-0,8 Intermediär

0,5-0,7 Dålig

Eventuella brister i de raster som beskriver miljövariablerna kommer att överföras till prediktionen och minska dess kvalitet. En miljövariabel som har förhållandevis stor vikt i modellen kommer att överföra mer av sitt fel till prediktionen. Det är således viktigast att de mest betydelsefulla miljövariablerna är av hög kvalitet. För att bedöma prediktionens kvalitet bör den valideras med externa data. Detta innebär att prediktionen jämförs med oberoende fältdata som inte använts tidigare i modelleringen. Genom externvalidering utvärderas hela modelleringsprocessen, d.v.s. både modellen och rastren för miljövariablerna som används för att skapa prediktionen. Externvalidering är det enda sättet att upptäcka svagheter i rastren för miljövariablerna. Vidare är det lättare att upptäcka felaktigheter orsakade av t.ex. överanpassning eller ojämn dataspridning i externvalideringen än i internvalide- ringen. Den enda nackdelen med externvalidering är att en del av datamängden inte kan användas till modelleringen utan måste sparas till externvalideringen. Detta pris kan anses högt när fältdata är knapp och ofta publiceras prediktioner som inte har validerats externt, även i vetenskapliga tidsskrifter. I modelleringen för U2 har externvalidering genomförts där det har varit möjligt.

Resultaten från externvalidering av modellering av sannolikhet för förekomst anges som exAUC och av kvantitativ modellering som exCOR. Oavsett om extern valide- ring genomförs eller inte måste prediktionerna rimlighetsbedömas av en person med god kunskap om responsvariabelns utbredning i det aktuella området. Orsaken till detta är att det ibland uppstår oväntade mönster i prediktionerna och det går inte att lita blint på att modelleringsprocessen är felfri. Samtliga prediktioner i denna rapport har genom granskning bedömts av experter.

Beskrivning av använda miljövariabler

Följandee miljövariabler var tillgängliga för U2 och har använts i modelleringsar- betet:

Djup

Många arter har en djuputbredning som begränsar sig till vissa djupintervall. Dju- pet kan därmed förväntas ha stor betydelse för att förutsäga utbredningen av marina arter. Djupets betydelse beror på att en rad faktorer som har en direkt påverkan på bottenlevande organismer samvarierar med djupet, exempelvis ljusinstrålning, vågpåverkan, bottentemperatur och salthalt. Även ytsubstratet påverkas indirekt av djupet, eftersom vågpåverkan avtar med djupet.

De djupdata som använts i skapandet av modellerna inom U2 är uppmätta i den biologiska inventeringen. Prediktionerna bygger däremot på en heltäckande baty- metrisk karta som tagits fram genom interpolering av djupdata i punktform. Djup- punkterna är framtagna av Sjöfartsverket genom digitalisering av befintliga djupda- ta. Dessa djupdata är insamlade under olika tidsperioder och med olika tekniker, från handlodningar utförda på 1800-talet till moderna sjömätningar med flerstråligt ekolod, och tätheten av mätpunkter varierar dramatiskt inom och mellan de olika bankarna. Djuppunkterna interpolerades med Kriging-interpolation till en heltäck- ande karta med 10 x 10 m upplösning. Variationen i punkttäthet i underlaget bety- der dock att noggrannheten i den resulterande djupkartan, och därmed i de fram- tagna prediktionerna, varierar mellan olika delar av kartan.

Djupderivat

Baserat på det interpolerade djuprastret beräknades även raster för bottnens lutning, lutningsriktning, respektive kurvatur. Ett detaljerat och bra djupraster är en förut- sättning för att dessa derivat ska bli användbara, eftersom de är väldigt känsliga för både upplösning och felaktigheter i djupkartan.

Lutning beräknas genom att använda skillnaden i djup från en ruta i rastret till näs- ta, och anges i grader där noll grader betecknar en helt vågrät yta och 90 grader en lodrät yta.

Lutningsriktning bygger på lutning och visar åt vilket väderstreck sluttningen vet- ter. Lutningsriktning anges i grader där 0/360 grader betecknar lutning mot norr och 180 mot söder.

Kurvatur är en beskrivning av hur djupet för varje punkt i kartan förhåller sig till medeldjupet inom en radie på 300 alternativt 500 m, och ger en bild av relativa höjder och sänkor. Negativa värden visar på sänkor och positiva på höjder. För bankar med glesa djupdata beräknades kurvatur med en radie på 500 m då detta ger att mer utslätat raster än kurvatur beräknad på 300 m.

Bottensubstrat

Även bottnens geologi, exempelvis förekomsten av hårdbotten eller sand, styr vilka arter som kan förväntas finnas. Information om bottensubstrat kommer från SGU:s ytsubstratklassning av maringeologisk information (Hallberg m.fl., 2010). Under- lag till substratkartorna är uppgifter från maringeologiska kartdatabaser samt botte-

nyteobservationer klassade enligt det internationella EUNIS-systemet. Heltäckande substratkartor har skapats genom modellering med metoderna GRASP och CART. De åtta substratklasserna generaliserades till fem klasser inför U2-modelleringen, enligt följande:

0 = mud 1 = fine sand

2 = sand, coarse sand, gravel and pebbles 3 = pebbles, cobbles and boulders 4 = cobbles, boulders and bedrock (rock)

För bankarna i Hanöbukten (Taggen, Hanöreven och Utklippan) generaliserades substratklasserna ytterligare genom att de hårdaste substratklasserna (3 och 4) slogs samman till en klass hårdsubstrat.

Bank

Miljövariabeln Bank anger på vilken av utsjöbankarna en inventeringspunkt är belägen. Faktorn bank togs med i U2-modelleringen för att kontrollera för eventu- ella skillnader mellan de olika bankarna som inte beror på skillnader i någon av de använda miljövariablerna.

Bilaga 10: Vetenskapliga namn,

In document Undersökning av utsjöbankar (Page 179-183)