• No results found

FRAMTIDEN FÖR GRUNDSKOLAN

För Gemöskolan berör det främst att ta ställning till om skolan ska kompletteras för att kunna erbjuda permanenta lokaler för 2 hela spår åk F-6, vilket inte är möjligt idag.

Vägval för skolan är att behålla lokalerna i stort sett oförändrade med eller utan paviljong eller att göra de investeringar som krävs för att komplettera skolan.

Att komplettera skolan kan vara för två syften, antingen för fortsatt F-6 i 2 spår, med 350 elever eller för annan verksamhet.

Annan verksamhet kan vara att flytta Internationella skolan hit. Denna verksamhet kan dock inte utnyttja lokalerna optimalt varför detta alternativ inte kan ses som realistiskt.

Ett annat alternativ kan vara att ändra skolans organisation till ex F-3 el motsv. Ur ett verksamhetsperspektiv är detta dock inte att föredra, dels i skenet av nyligen genomförd organisationsförändring, F-6/ 7-9, dels att en indelning av elevernas skolgång i tre delar på tre skolor, dvs F-3, 4-6 och 7-9, inte förordas.

Ytterligare andra alternativ kan vara att använda skolan till helt annan verksamhet, vilket kan bli föremål för andra överväganden.

Ur ett hållbart långsiktigt perspektiv är det lämpligast att fortsätta med nuvarande verksam-het och att genomföra nödvändiga förbättringar för att få en komplett skola.

Översiktligt omfattar detta ombyggnadsåtgärder, av större och mindre grad, omfattande ca 300 m2. Till detta kommer behov av nya lokaler, bl a för ersättning av paviljonger, på ca 600 m2.

För Klöxhultsskolan är vägvalet att fortsätta att använda skolan med nuv lokalsamman-sättning eller att göra anpassningar för den eller de verksamheter som långsiktigt kan anses vara bäst dels mht till skolans utformning och förutsättningar och dels till andra yttre betingelser såsom geografi/ upptagningsområden mm.

Det bör också ur ett verksamhetsperspektiv, mer djupgående, övervägas om det finns al-ternativ ur ett pedagogiskt perspektiv, att organisera verksamheten, både skola och fritids, efter lokalernas förutsättningar.

Mindre anpassningar kan göras för att öka ett antal rum för större grupper, men totalt sett, är det allt för stora kostnader att förändra skolan till att generellt kunna ha klasser med 25 elever eller fler.

FRAMTIDEN FÖR GRUNDSKOLAN

ÅK  F-­‐6 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2030

SKOLANS  EGNA  BELÄGGNINGSTAL,  FAKTISKA  TAL  OCH  BERÄKNING  FRAMÅT

GEMÖ 362 347 345 340

KLÖXHULT 425 449 470 457

MONTE 46 70 72 70

833 866 887 867

BERÄKNING  AV  ELEVANTAL  UTIFRÅN  PROGNOSER  MED  SKOLANS  ELEVANTAL  ÅR  2015  SOM  STARTPUNKT

PROGNOS  1 900 904 924 954 962 967 943 971 (3,3%)

PROGNOS  2 918 932 971 1009 1026 1040 1037 1120 (8,2%)

PROGNOS  3 918 942 974 1020 1053 1086 1130 1243 (10%)

OMRÄKNING,  DÄR  PROGNOS  2  ÄR  UTGÅNGSPUNKT  FRAM  TILL  2018

PROGNOS  1 1001 962 967 943 971

(UTBYGGNADSTAKTEN  DÄMPAS)

PROGNOS  2 918 932 971 1009 1026 1040 1037 1120

(DEN  BYGGBASERADE  UTVECKLINGEN  FORTSÄTTER)

PROGNOS  3 1017 1050 1083 1127 1240

(DEN  BYGGBASERADE  UTVECKLINGEN  BLIR  MER  EXPANSIV) TILLÄGG

KARL-­‐OSCAR 23 28 30

I diagrammet visas när olika brytpunkter faller ut för när underlaget för åk F-6 överstiger platstillgången på Gemöskolan och Klöxhultsskolan.

Beroende på vilken prognos som antas, faller behovet ut vid olika tidpunkter.

25

Ett alternativ för Internationella kan vara en flytt till Klöxhultsskolan. Fördelen är att lokalerna där, är utformade för mindre grupperingar. Den uppenbara nackdelen är rent geografiskt, Klöxhultsskolan behövs för det elevunderlag som genereras av den närmast omgivande bebyggelsen, medan Interna-tionella har ett mer generellt och utbrett upptagningsområde. IS har och kommer framledes också att ha nytta av en koppling till Haganässkolan, för högstadieelevernas behov och för koppling vidare till IB-program.

Det är viktigt att Internationella skolans (IS) verksamhet är samlad.

För IS framstår som ett realistiskt alternativ att ingå som en del i en ny skola. Härigenom kan, förutom möjligheten att skapa för verksamheten anpassade lokaler, ett stort mått av samnyttjande åstadkom-mas. Det gäller gemensamma lokaler för fackämnen som slöjd m fl, kök och matsal/ restaurang, idrott, logistikfunktioner mm. För bl a fackämnen bör ett samnyttjande med Haganässkolan medräknas.

Eftersom det i all bedömning av framtida behov alltid finns osäkerhetsfaktorer, är en skola som kom-binerar både grundskolan och IS mer flexibel att möta förändringar i utvecklingen och också för att i framtiden kunna dela upp verksamheterna.

Lokalerna bör, med andra ord, vara så flexibelt utformade att de går att använda för verksamheter med olika inriktning. Inledningsvis, innan elevunderlaget för grundskolan fyller skolan, är användning som förskola under en övergångsperiod också aktuell.

Det kan i denna utredning konstateras att lokalbehov förekommer på flera håll varför det är angeläget att planering, projektering och byggande kan startas upp så fort som möjligt. Detta med beaktande av de kostnader som kommer av tillfälliga lösningar, investeringar som inte ger något tillbaks på lång sikt.

Genom en flexibel utformning kan ny skola användas på olika sätt beroende på hur framtida utfall och efterfrågan blir.

Som prognoserna visar börjar ett elevunderlag för en ny skolenhet, avs elever åk F-6, genereras redan från 2015-2016.

Med tillfälliga lösningar och/ eller med föreslagna alternativ för de befintliga skolorna, kan startpunk-ten skjutas upp några år, men det kan konstateras att år 2018 kan det redan finnas ett elevunderlag på 100-150 elever för grundskolans åk F-6 och år 2022 mellan 200 och 300 elever beroende på utfall av prognos.

Skolan kommer således, i en första etapp, att behöva rymma 1 spår F-6, 175-200 elever och längre fram att behöva fördubblas, inom 5-7 år, till 2 spår.

Till detta kommer Internationella skolans behov av både lokaler för skolan (PYP och MYP, 10 skolår) och för förskolan, som också inom några år måste få en permanent lösning.

Behovet för skolan (PYP och MYP) är, i en första etapp plats, för 300 elever, med möjlighet till en utökning med ytterligare 150 elever. Behövet för Pre-school är plats för upp till 100 barn.

De sammanlagda behoven för grundskolans F-6, Internationella skolan och förskolan är fullt ut;

- 2 spår F-6, 350 - 400 elever

- 3 spår Internationella skolan, 450 elever - 100 barn i Internationellas Pre-school

Detta kan och bör inte innebära en ny skola, utan på sikt ytterligare en skolenhet. Planeringen för den nya skolan bör alltså ske etappvis och omställningsbart, där möjligheten finns att efterhand kunna dela upp verksamheterna.

NY SKOLA

VAR SKA DÅ EN NY SKOLA PLACERAS?

2 huvudalternativ kan övervägas, väster resp öster.

Utifrån de utbyggnadsplaner som förväntas genomföras inom de närmaste 5 - 10 åren fördelas dessa på planer såväl i väster, i centrum som i öster.

Båda förslagen till placering av ny skola kan vara realistiska, då den nya situation som uppstår i båda fallen kräver en omfördelning av upptagningsområdena för de tre skolenheterna. Inledningsvis ger båda förslagen en överkapacitet för grundskolan, men kan samtidigt lösa lokalbehoven för IS. Inled-ningsvis kan förskoleverksamhet inrättas i skolan.

Ny skola alternativ väster - ny skoltomt på V Bökhultsområdet

En ny skola i väster gör att Gemöskolan behöver orienteras österut. Tillfarter och GC-stråk saknas.

Naturliga lösningar på dragning av detta mellan Gemö och ny bebyggelse i öster saknas. En ny skola i väster kräver att en ny detaljplan upprättas och helt ny infrastruktur i området. Det förutsätter också att byggnation kommer igång i väster. I vilken takt detta kommer att ske är osäkert idag. Inledningsvis ger förslaget en överkapacitet i väster, varken centrum eller öster får nära tillgång till fler elevplatser.

Ny skola alternativ öster - ny skoltomt på Hagaboområdet

En ny skola i öster gör att Gemöskolan behöver orienteras västerut och mot centrum, vilket sker redan idag. Rent geografiskt synes det mer naturligt att elever från väster kan slussas till Gemöskolan eller Klöxhultskolan än tvärtom.

Hagaboområdet är redan detaljplanelagt med en ny skoltomt. Detta innebär att förslaget följer redan upplagd vision om var kommunen först vill satsa på byggnation, vilket i sin tur genererar behov av förskoleplatser och skola.

Det finns idag redan planer på förbättringar och expansion på Haganässkolan avs idrottshall och utbyggd simhall. Idrottshallen ska då kunna även serva den nya skolan, vilket minskar skolans eget areabehov för idrott.

En fortsatt placering av IS i öster gör det lättare att skapa en smidig övergång vid en flytt från Haga-näs. Närhet till Haganässkolan ger förutsättningar för samnyttjande av resurser för bl a fackämnen för de äldre eleverna. Detta i sin tur avlastar i viss mån även Linnéskolan, där IS idag lånar lokaler. En närhet mellan IS och planerad IB-utbildning på Haganäs är en fördel.

Även om en ny skola i öster föreslås prioriteras i nuläget, bör det reseveras för en ny skola även i väs-ter. Denna ligger förstås betydligt längre fram i tiden, men blir aktuell när även bostäder runt Möckeln börjar byggas.

NY SKOLA

KLÖXHULTSSKOLAN

GEMÖSKOLAN

NY SKOLA

ALTERNATIV ÖSTER NY SKOLA

ALTERNATIV VÄSTER

27

NY SKOLA Övrigt

- entré och reception

- administration (skolledning och assistenter), konferensrum, samtalsrum och skolhälsa - personalutrymmen

- utrymmen för varumottagning, vaktmästarfunktion och städcentral - teknikutrymmen

Storkök och restaurang

- tillagningskök för skolans elever och vuxna (en viss andel vuxna beräknas äta i restaurangen), lunch jämte frukost och mellanmål för fritidsverksamhet mm samt för ev utskick.

- matsal/ restaurang för såväl skolans elever och personal samt möjlig att utnyttjas av föreningsliv eller liknande utanför skolans verksamhetstider.

För lunchen ska anordnas plats så att lunchen kan serveras i 3-4 pass (nominellt). Restaurangen ska också vara så planerad att även frukost och mellanmål kan serveras. Restaurangen skall indelas i mindre rumsligheter för att skapa möjlighet till en lugn miljö.

Utanför lunchtid ska lokalen också, helt eller avdelat, kunna användas för andra aktiviteter såsom samling, extra undervisningsrum, hemkunskap, föreläsning, föräldramöte, personalfika, konferens.

Möblering med ex fällbara bord ger möjlighet till flexibel användning. Fullt utbyggd krävs minst 175 sittplatser.

(ca 150-200 m2 storkök samt matsal, vilken kan byggas i etapper mht övrig utbyggnadstakt)*

Samlings- och aktivitetslokaler

- för såväl skolan som för externa användare och besökare. För ändamålet skall vissa lokaler vara användbara och uthyrningsbara utanför skoltid. Det gäller restaurangen och idrottshallen samt även slöjdsalar och liknande som kan användas för t ex föreningsverksamhet. Andra användningar som kan bli aktuella är t ex som vallokal.

Det är bra om skolan har en tydlig huvudentré för besökare och externa användare.

Idrottshall

- för idrott förutsätts att extern idrottshall, Haganäs, är disponibel.

Uteanläggningar

- såsom lekmiljöer och skolidrottsanläggning.

För verksamheten ordnas lekförråd till skolans och fritidsmaterial.

För skolans drift anordnas miljöhus och uteförråd/ garage.

Angöringar

- för varutransporter, matutskick, elevtransporter med taxi eller färdtjänst, övriga elevtransporter samt besöksparkering, lämningszoner, personalparkering, cykelparkeringar etc. Detta skall vara utformat och placerade på sådant sätt att elevernas säkerhet aldrig riskeras.

Förskola

- såväl tillfällig förskola i skolan som en permanent förskola på samma tomt är aktuellt

* angivna ungefärgliga areor är programareor, tillägg krävs för passageutrymmen, teknik- och logisitkutrymmen m fl

EN NY SKOLA - SKALL I STORT INRYMMA LOKALER FÖR FÖLJANDE FUNKTIONER;

Skolan ska kunna byggas i etapper. Dessa etapper kan vara;

-att lokaler för 1 spår till grundskolan byggs först. En tänkbar uppbyggnad av skolan kan vara att skolan byggs upp underifrån, med uppstart från F-klass och uppåt, samt att grundskolan och IS, under en utbyggnadsfas samnyttjar lokaler

-att skolans lokaler inledningsvis används som förskola, bl a för att täcka behov från nybyggda bostäder i närområdet.

I detta material anges huvudsakligt innehåll, vilket får utredas mer detaljerat i en fortsatt program- och projekteringsfas.

Grundskola för F-klasser och årskurs 1-6

- 2 spår, där 1 spår avser i genomsnitt 25 elever/år med en maxkapacitet på 200 elever/spår (28 elever/klass) inklusive förberedelseklass.

Undervisningsrum anordnas för mellan 50 och 56 elever i varje årskurs (motsvarande klassrum med tillhörande grupprum, studieytor, förråd, kapprum, hygienutrymmen mm). Olika pedagogiska arbets-sätt och flexibilitet i klass- och gruppsammanarbets-sättningar behöver beaktas.

Utöver dessa krävs utrymme för;

- 2 förberedelseklasser med plats för en halvklass (12-14 elever)

- Extra grupprum som kan utnyttjas för modersmålsundervisning. Denna undervisning ligger ofta i pass, där undervisning sker parallellt i flera språk.

- 1 planeringsrum/ spår

Planlösningen skall utformas så att möjlighet finns att tillfälligt inrymma förskola i lokalerna.

(ca 900 m2/ spår för ovanstående undervisningsrum. I övrigt tillgång till skolans gemensamma lokaler)*

Internationell skola för PYP och MYP

- 2-3 spår, där 1 spår avser i genomsnitt 15 elever/år i 10 skolår, med en kapacitet på 150 elever/

spår.

Undervisningsrum anordnas för ca 15 elever i varje årskurs (klassrum/ grupprum, studieytor/ förråd/

kapprum; hygienutrymmen mm). För IS behöver särskilt beaktas deras arbetsätt, bl a behovet av små grupperingar efter skiftande nivå och förutsättningar hos eleverna.

- Planeringsrum

(ca 600 m2/ spår för ovanstående undervisningsrum. I övrigt tillgång till skolans gemensamma lokaler)*

Fritidslokaler för resp verksamhet

- av skolans elever beräknas minst 80% utnyttja fritidsverksamheten. Fritids ska till övervägande delen integreras lokalmässigt med skolan i övrigt. Det är dock av största betydelse att delar av lokalerna planeras utifrån fritids specifika behov.

Förskola för internationella skolans pre-school

- 3 avdelningar för totalt 60 barn, där varje avdelning har i genomsnitt 20 barn. Varje avdelning be-står av allrum samt ett eller två mindre rum för lek och sovmöjlighet. Utöver detta behövs kapprum, tvätt- och skötrum (utrustning beroende på ålder) och förråd.

- ev extra rum för gemensam ateljéverksamhet mm - 1 planeringsrum för hela förskolan

- 1 kontor

Gemensamma undervisningsutrymmen - bibliotek

- utrymmen för specialpedagoger

- utrymmen för fackämnena TM- och TX slöjd, musik och projektrum/ ateljé för bild och NO (kan ersättas av tillgång till lokaler på Haganässkolan)

Haganässkolan kan både optimeras, effektiviseras och modernisera sina lokaler. Det finns möjligheter till att förbättra lokalanvändningen, att lokalerna används mer effektivt och för att ge plats för nya pedagogiska möjligheter.

En modern gymnasieskola behöver en harmonisk och attraktiv miljö. För att svara upp mot nya pedagogiska arbetssätt krävs att intressanta lärmiljöer skapas. Bl a för större möjlighe-ter till grupperingar, egenarbete, anpassning till ny teknik osv.

Det bör närmare utredas hur detta kan ske och det är då viktigt att ta höjd så att nya verk-samheter får plats och får bra förutsättningar lokalmässigt. Ett attraktivt utbud i bra lokaler ökar efterfrågan.

För närvarande disponerar Internationella skolan delar av lokalerna. Detta kan göras mycket pga att såväl elevkullar som programutbud under ett antal år nu är mindre. Ny förhyrning av paviljonger för gymnasieskolans behov pekar dock redan på en omvänd tendens.

IS verksamhet växer och dess placering på Haganäs har kommit till en brytpunkt där såväl utemiljö och tillgång till egna undervisningsrum som behov av tillgång till gemensamma faciliteter som matsal, idrott och lokaler för fackämnen, inte räcker och där verksamheterna börjar konkurrera med varandra. Internationella skolan behöver flyttas till nya lokaler.

En översiktlig bedömning visar att det, efter att IS har avetablerats, finns utrymme för gym-nasieskolan och övriga utbildningar på skolan, även för den expansion som kan förutses och förväntas.

Mindre lokalanpassningar kommer att bli nödvändiga. Det kan gälla utökat behov av undervisningsutrymmen för fackämnen (ex lab.salar), för bättre lärmiljöer och också för de behov som kan komma av en viss samverkan med den nya skolan för F-6 och Internatio-nella.

Gymnasieskolans verksamhet och omfattning på Haganässkolan växlar med hänsyn till elevunderlag och efterfrågan på programutbudet.

Det befolkningsmässiga underlaget från kommunen är ca 540 elever varav, i dagsläget, drygt 190 st väljer gymnasieutbildning utanför kommunen.

Prognosen visar på att befolkningsunderlaget 2015-2017 minskar något för att därför öka fram till 2021.

Idag har gymnasieskolan ca 460 elever (varav drygt 100 elever från annan kommun) i

’ungdomsgymnasiet’. Därtill tillkommer andra utbildningar som också är lokaliserade på Haganässkolan.

På sikt förväntas elevunderlaget på gymnasieskolan att öka igen mht den rent demo-grafiska utvecklingen men också öka mht kommunens ambition att skapa ett intressant programbehov som lockar kommunens ungdomar samt att, tillsammans med näringsli-vet, utveckla nya yrkes-, högskole- och uppdragsutbildningar.

Utöver den ’vanliga’ gymnasieskolan, skall Haganässkolan både nu och i framtiden även inrymma;

-IBDP (International Baccalaureate Diploma Programme) -grundläggande och gymnasial vuxenutbildning

-SFI-särskola på gymnasienivå och för vuxna -yrkeshögskoleutbildning/ uppdragsutbildningar -LSS-GymnasieOrion

GYMNASIESKOLAN

Utdrag ur prognos 2

29

FÖRSKOLAN

Pågånde utbyggnad av förskolan behöver fortsätta för att möta såväl nuvarande efterfrågan på platser och för att möta kommande behov i fas med förväntad nyproduktion av bostäder. Detta gäller både inom centralorten och i Diö/ Liatorp.

Med redan planerade tillskott av platser, på bef förskolor, är utrymme för ytterligare utbyggnader ut-tömt. Möjliga utbyggnader är redan genomförda eller har bedömts inte vara genomförbara. För fortsatt efterfrågan krävs nyetableringar. Det är för ändamålet viktigt att det finns en planberedskap för att ha handlingsutrymme när behov uppstår.

GRUNDSKOLAN

Det kan i denna utredning konstateras att lokalbehov finns på flera håll, varför det är angeläget att långsiktiga beslut kan tas så fort som möjligt. Då kan planering, projektering och byggande startas upp och med beaktande av de kostnader som kommer av tillfälliga lösningar, investeringar som inte ger något tillbaks på lång sikt, är det att förorda.

Som huvudsakligt mål för nya investeringar bör en ny skolenhet prioriteras. En ny skola kan inrymma såväl grundskola som Internationella skolan. Under en uppbyggnadsperiod kan också andra använd-ningar såsom förskola vara aktuellt

En flexibel utformning av skolan, för att kunna användas på olika sätt beroende på hur framtida utfall och efterfrågan blir, säkerställer att en investering kan optimeras.

En helt ny skola utesluter dock inte helt behovet av åtgärder på Klöxhultsskolan och Gemöskolan.

GYMNASIESKOLAN OCH INTERNATIONELLA SKOLAN

Haganässkolan kan både optimeras, effektivisera och modernisera sina lokaler. Det bör närmare utredas hur detta kan ske och det är då viktigt att ta höjd så att nya verksamheter får plats och får bra förutsättningar lokalmässigt. Ett attraktivt utbud i bra lokaler ökar efterfrågan.

IS behöver lokaliseras i egna lokaler. Paviljonger har redan förhyrts för gymnasieskolan, vilket visar att IS verksamhet har växt in i gymnasieskolan så långt att det bör fastställas om detta ska fortsätta eller om en omvärdering ska göras så att exempelvis Pre-school får en ny lokalisering.

Det kan konstateras att ett långsiktigt beslut kring en helhetslösning är angelägen och krävs skynd-samt för att undvika alltför stora kostnader för tillfälliga lösningar. Detta är också viktigt för att skapa en långsiktigt hållbar lösning som understödjer kommunens ambitioner att växa och svara upp mot förväntningar från bl a näringslivet.

VISIONER

Det krävs långsiktiga visioner och hållbara beslut för att skapa en trygg relation mellan kommun, medborgare och näringsliv. Kommunens satsningar ger incitament för andra till att vilja satsa och investera.

Nya investeringar ska präglas av entreprenörsanda, att möta ny teknik, nya arbetssätt och lärmiljöer samt med en mångkulturell prägel.

SLUTSATSER

Related documents