• No results found

Det visade sig mycket svårt att finna personer som hade en god kännedom om kombinationen XML-Elektronisk handel, antingen var de experter på det ena eller det andra. De som var väldigt kunniga inom området XML jobbade dock med informationsöverföring vilket ju faktiskt är vad elektronisk handel i realiteten handlar om. Det är ju inte den fysiska varan som överförs elektroniskt, utan information kring handelsprocessen.

Det som förvånade mig lite när jag gjort alla intervjuer var den samstämmighet som rådde. Jag hade nog förväntat mig en klarare uppdelning i olika läger utifrån min uppställning av de olika grupperna.

• från XML-specialisterna förväntade jag mig rena säljarsnacket om XML:s förträfflighet.

• Från storföretagens sida vore det logiskt att få en nyanserad bild, eftersom dessa var en del av de kunder som skulle börja nyttja tekniken. De har dessutom redan en fungerande elektronisk affärskommunikation, så de om några, borde ifrågasätta.

• IT-konsulterna förväntade jag mig finna någonstans däremellan.

Detta kan nog till viss del förklaras med att jag hade en uppfattning om att arbetet med XML-elektronisk handel kommit längre än vad det i verkligheten hade gjort.

Alla var överens om att XML kommer att slå igenom stort som meddelandeformat för informationsöverföring. Den naturliga kopplingen till webben är ju givetvis en kraftigt bidragande orsak till detta.

Det fanns en klar kännedom om de problem som kringgärdar området. Det var ingen som lovprisade XML och höjde det till skyarna utan att se svårigheterna som verkar finnas.

Det stora problemet som alla såg var en samlad begreppsmodell, hur denna skulle kunna lösas fanns det delade meningar om. IT-konsulterna trodde att när Microsoft lanserar sitt ramverk BizTalk (se fotnot sidan 28) skulle detta leda till att allt tog fart, såg det som den tändande gnistan.

Den dominerande synen från intervjuerna var att det skulle utvecklas lösningar utanför standardiseringsorganen, då dessa ansågs vara allt för trögrörliga och sega.

Det skulle komma fram ett antal förslag och ett skulle utkristallisera sig som en vinnare, då kanske genom sammanslagning eller fusion av de mest lovande förslagen och då bli en de facto standard.

Däremot verkade mina aningar om det hierarkiska beskrivningssättet helt obefogade.

Det framstod tvärtom som något positivt, många såg det som en brygga mellan ett objektorienterat modellerings sätt och lagring i relationsdatabaser.

Att på något sätt försöka dela in svaren i kategorier utefter de olika grupperna, är inte möjligt, eftersom det rådde en stor samstämmighet bland de intervjuade. Vad detta berodde på kan nog förklaras med att alla hade respekt för den begreppsförvirring vad det gäller standardiserade transaktioner, som för tillfället råder och därför inte kunnat

ta steget till att implementera lösningar externt. Det är enligt min mening först då som de olika grupperna ser problem och möjligheter från olika synvinklar.

Speciellt storföretagen såg XML som en alldeles för omogen teknik för att börja användas externt, med tanke på att flertalet av storföretagen redan i dagsläget har fungerande lösningar.

En intressant iakttagelse var att bägge IT-konsulterna trodde hårt på Microsofts koncept BizTalk. Att en stor aktör som Microsoft satsar så hårt på XML kommer leda till att XML blir intressant och uppmärksammat av den stora massan, ansåg IT-konsulterna. IT-konsulterna borde ju föredra lättanvända utvecklingsverktyg och ramverk att jobba efter. De ser säkert BizTalk som det koncept för XML runt vilket det kommer att tas fram en mängd utvecklingsverktyg. Samtidigt som Microsoft kommer att sälja in konceptet stenhårt, vilket gör att många som redan använder deras produkter inom andra områden, väljer samma lösning för sin elektroniska handel.

För de små och mellanstora företagen kommer lösningen med XML att bli konkurrenskraftig på grund av Internet och billigare programvara, jämfört med de befintliga alternativen.

Men innan XML mognat och en samlad skara standardiserade transaktioner tagits fram, tar det något eller några år. Under den tiden kan företagen se över sin miljö och börja fundera på var XML skulle kunna bidra med ett effektivare flöde av information även inom företaget. För att på detta sätt förbereda sig för en eventuell utbyggnad till även extern användning av XML.

De som jobbat minst praktiskt med XML-lösningar var de som i framtiden förmodligen kommer jobba mest med detta, nämligen IT-konsulterna. Både storföretagen och XML-specialisterna hade arbetat med interna lösningar och konverteringar mellan olika format.

I fallet med storföretagen är det inte så konstigt att det i en så stor organisation med så många olika systemlösningar, växer fram ett behov av ett plattformsoberoende format för att transportera data mellan olika system. Detta arbete skötte visserligen SGML bra, men nu underlättas detta i och med XML. Samtidigt som man på köpet får ett format för webben.

Utifrån mina litteraturstudier och intervjuer har jag funnit att nyttan och behovet av XML är stort och de många fördelar som finns överväger de svårigheter och problem som måste övervinnas för att XML ska slå igenom fullt ut.

7 Slutsatser

I detta kapitel ska jag sammanfatta de slutsatser man kan dra utifrån min undersökning av problemområdet.

Den samlade bilden är att XML kommer att bli ett av morgondagens stora meddelandeformat för informationsöverföring. Med XML kan allt från en enkel text fil, till avancerade elektroniska affärsdokument skapas.

Det som håller tillbaka XML i dagsläget är samtidigt en av XML:s styrkor, nämligen flexibiliteten det vill säga möjligheten att deklarera egna märkord. Detta problem håller på att lösas genom de olika vokabulärer som växer fram, där den starkaste lysande stjärnan är Microsofts BizTalk, vilket inte bara är en vokabulär utan ett helt koncept.

I min problemformulering funderade jag över om enkelheten höll på att gå förlorad, enkelheten var ju ett av de delmål som sattes upp av W3C vid skapandet av XML.

Enkelheten har till viss del gått förlorad, XML-familjen har blivit relativt komplex.

Men samtidigt välkomnas förslagen till förbättringar och utbyggnad, av utvecklarna, då det är kringstandarderna som ger XML flexibel funktionalitet.

Den hierarkiska uppbyggnaden av dokumenten sågs inte som något problem av de jag intervjuade, istället upplevdes det som en länk mellan objektorienterad modellering och lagringen i relationsdatabaser.

XML är i dagsläget omoget och obeprövat, men efter att ha utfört denna undersökning är slutsatsen att det kommer att slå igenom stort.

8 Diskussion

I detta kapitel kommer jag att föra en diskussion om undersökningen som helhet, hur jag upplevde arbetet och vilka erfarenheter den gett mig. En undersökning brukar leda till att nya frågeställningar väcks, jag ska ge förslag på ämnen som skulle vara intressanta att undersöka utifrån det problemområde jag valt.

Related documents