• No results found

Formanalys Klack

8.9 Framtids scenario Skor

Genom att göra ett scenario, en tänkt utveckling av en händelsekedja som sträcker sig in i framtiden. Man brukar sätta scenarion som sträcker sig 10 år framöver, metoden är för att söka bärande idéer som frigör sig från dagens uppfattningar. Med olika scenariarbeten brukar flera olika scenarier arbetas fram beroende på tänka påverkande faktorer, som utvecklas på olika sätt. Genom att sätta betydande namn på de olika faktorerna kan man diskutera sig fram vad scenariot grundar sig i.

Scenarion är inte prognoser utan mer referenspunkter för att möjliggöra en tolkning av omvärlden och se verklighetsförändringar, från tolkning till han- dling. I mitt scenario har jag delat upp det i Possible (kan hända), Probable (troligen händer) och ett Wildcard (något oförväntat, extraordinärt). För att tydliggöra specificerade jag även material, form och färger och hur jag jag tror dessa kommer att utvecklas.

8.9.1 Form - Skor 2018

Strukturer - Mera strukturer. Idag är skor i synnerlighet platta och släta. Struktur som till exempel skulle kunna hjälpa mot fotsvett av luftcirkulering, små punkter som stimulerar blodflödet.

Organisk - Som en korall, levandes, och andandes kring foten. Eller utnyttja olika strukturer av naturen, så som spindelnät, bikupsformationer, solro- scirklar ( Fibonaccis tal), som en struktur kring foten i en komplex ordning så vid slitage bryts ned och ersätts av nästa del av nätsystemet. Mer slitstark konstruktion.

Individuell - Alla skor blir individuellt anpassad, att man bara har ett par skor under sin livstid. Vi blir alltmer mån om vår hälsa varav bra på fötterna är viktigt för hela kroppshållningen, knän, höft och rygg med mera. Man föds med de fötter man har och att man därför gör skor anpassat efter individen. Extra slitagetåliga punkter, svikt och hållning där det behövs. I nuläget utgår man från en så kallad normalfot, en genomsnittlig fot som skall passa för många, men passar inte alla.

7 8.9.2 Färg - Skor 2018

Naturfärger - Färger hämtad från växter, mineraler, jord, sten, skal och som naturen själv framställt som lätt kan återförenas och brytas ned i naturen igen. Idag så färgas läder av tungmetaller bland annat krom, anilinfärgn- ing och täckfärgning av syntetiska ämnen. Färgningen av äkta skinn gör att nedbrytningen tar mycket lång tid. Annars är äkta skin ett väl miljövänligt material för nedbrytning om man bortser från den etiska aspekten om djur. Syntetiskt läder är idag tyg täckt av en färgad plastyta som skall imitera djur- skinn med konstlade porer och hudegenskaper, och tar några tusen år innan det brutits ned.

8.9.3 Material - Skor 2018

Material gjord av naturligt latex gummi, vegetabiliskt färgat läder, eller organiskt läder och naturlig bomull, inga onaturliga kemikalier utan kan naturligt brytas ned igen. Sopstationer blir guldgruvor. Återanvända sopor, plaster, textiler med mera. Nya fabricerade textilier, med ekologiskt och et- nologisk aspekter som behandling av djur före och under djurtransportering, slakt, garvning samt männskornas arbetsmiljö och lön.

8.9.4 Scenario - Skor 2018

Probable 2018 – Individuellt kroppsanpassade skor.Med större hälsomed- vetenhet borde även skor och passningen få större fokus. Läder – nytt ge- netiskt framodlat läder, ej från styckade djur, kanske nytt framtaget textil som har motsvarande kvalité som läder utvecklat från smart/ sensitive textil. Fortfarande kommer det att finnas olika trendskor. Modet är inget man nog kommer att komma ifrån, då det alltid funnits olika modetrender.

Possible 2018 – Slimmade skor, som ett andra skinn med nytt material som ger svikt. Att man kan anpassa olika strukturer på sulan efter aktivitet och behov. Att man bara äger ett par skor med möjlighet att anta nya fäger och mönster. Via internet skall man kunna ladda ned nya trendiga mönster och färgkombinationer som appliceras på skon, kanske till och med andra skoformer?

Wildcard 2018 – Frågan är om man fortfarande går. Människor idag blir allt latare, vi kanske transporterar oss via rullband eller magnetiska plattor vi flyger på? Nytt material i golv med svikt? Eller med växthuseffekten kanske det snart inte kommer att snöa eller regna eller blåsa, bygga ny mjuka vägar som man går barfota på?

9. Resultat

Visionen var att formge en damsko för kvinnor med Hallux valgus (sned stortå) och hammartå (krökta tår), som skall förebygga deformationer och passa för en festligare vardag. Bekväma finskor från jobbet till festen. Att jag själv nu förstått att Hallux valgus är ärfligt. Med dåligt utfromade, trånga skor, så som klackskor med stetsig tå, påfrestar och påökar tådeformiteten av stortån, ofta ledandes vidare till andra deformiteter av tårna som exempel hammartå.

Basformgivningen av skon är mycket baserad på den intervju som gjordes med Hellberg på Fotexperten i Kalmar, om utrymme för tårna, mått på klackhöjd, sulans bredd och viktiga stöd för foten. Jag själv tycker att jag lyckats uppnå min vision, om en finsko som passar både på jobbet och till festen, med gåvänlig klackhöjd, stabilitet och stöd för en fot med hallux val- gus (sned stortå) och hammartå (krökta tår) besvär.

Med neutralt färgkombination och en touch av det lila extra vid vaden, vara lätt kombinerat med andra plagg man har i garderoben. Valet om att inte använda snörning, vilket vore bättre i ortopedisk synpunkt, var för att inte få ännu en stövel likt en mormorskänga, utan en ”ren” (inget till utseende extra, eller speciellt utstickande) stövel med de extra lösningarna inuti.

9

10. Sammanfattande diskussion

Allt fler försöker uppmärksamma paralleller mellan skor och folkhälsa, att idén om att man skall ha bra på fötterna sätts i praktiken och inte bara teoretiskt kunna dra slutsater. Vikten av bra stöd, skall börja vid basen; föt- terna.

Genom bekräftelser från artiklar och andras undersökningar ser man att det finns samband mellan knä och ryggproblem som relateras till dåligt anpas- sade, billiga skor. Precis som man bör motionera för att hålla en god hälsa måste man se till att man har de rätta redskapen för att utföra ett jobb, bra skor som hjälper kroppshållningen, en påbörjad felbelastning sprider sig till andra leder och orsakar besvär, något som enkelt kan åtgärdas med just rätt skor och rätt stöd, utan att för den delen tappa det estetiskt tilltalande i skon. Av de metoder jag har använt under denna process känner jag att funktions- analysen varit min bas, genom att snabbt ta fram vilka behov en person med Hallux valgus och Hammartå har, fått bra och starka riktlinjer i min process, en tydlig riktlinje. Genom intervjun och undersökningen fick jag bland annat en inblick om önskningar, kritik mot dagens utbud och en god kunskap om ortopediska skors prägel och har där igenom kunna dragit slutsatser och se paralleller mellan ortopedisk kunskap och tänkta användare.

Av dessa slutsatser skapades en ITK –Identity tool kit som representerar de båda, och hur de bör mötas.

En frågeställning som har kommit efteråt, en tanke om storlekar är om det är idealets fel att man väljer skor och storlekar eller om det är okunskapen om vad en korrekt sko och storlek är, varför det inte kommer naturligt att vilja ha bekvämt på fötterna. Av egen erfarenhet vet jag hur det är att ha skavsår på fötterna, något jag själv inte föredrar och försöker undvika.

Idag utgår skoindustrin från en normalfot, genomsnitts foten i flera storlek- ar, vilket skulle kunna jämföras med en jeans modell i flera storlekar, istället för att ta hänsyn till de olika kroppsformerna man faktiskt har.

Vidare skulle jag själv vilja göra en undersökning om hur bra idén om ett gummiband över fot och hålfoten är, om det bidrar (håller skon på plats då man går) eller försvårar användingen av (ger skoskav eller dyligt?)skon. Det är tänkt att med hjälp av kedjan kunna reglera bandet så att det ligger bekvämt i och håller skon stadigt kring foten vid gång precis som en snörad sko gör.

11. Referenser

Related documents