• No results found

3 Förvaltningens synpunkter

3.5 Förvaltningen avstyrker

3.5.5 Fria Teatern KUN 2012/756

13 (14)

TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer:

2013-02-25 KUN 2013/89

3.5.4 Artister och Musiker mot Tinnitus (Ammot) KUN 2012/755

Projekt Röda Öron

Senast beviljade stöd Scenkonststöd 2012

(Tone och Ljudit, 65 000 kr)

Söker 1 992 109 kr

Total omsättning 1 992 109 kr

Produktionskostnad Ca 1 000 000 kr

Beräknad publik/deltagare 4 000

Därav barn/ ungdomar 6-12 år 0 %

Därav barn/ungdomar 13-18 år 100 %

Ammot hade ht 2009/vt 2010 samt ht 2010/vt 2011 stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet för projektet Ljudhjältarna för låg- och mellanstadiebarn.

I det nya projektet Röda Öron vill man vända sig till högstadiet i en föreställ-ning som rör sig kring ungdomars attityder om höga ljudvolymer och dess på-verkan på vår kropp, vår hörsel och vårt känslosystem. Under en pedagogisk och konstnärlig workshopvecka på skolan skapas scener, musik, text och rörel-se tillsammans med en skolklass. Detta blir en del föreställningen som rörel-sedan spelas tillsammans med Ammot för alla elever och pedagoger på respektive skola.

Förvaltningen anser att projektet är gediget och att de medverkande har stor erfarenhet av ämnet och av att på ett kvalitativt sätt arbeta med skolor, men att det inte finns ekonomiskt utrymme att stödja inom ramen hälsopedagogisk kulturverksamhet.

3.5.5 Fria Teatern KUN 2012/756

Projekt Alla människor har lika värde – men

svårast är det med dom värdelösa

Senast beviljade stöd Scenkonststöd 2013

(8 olika föreställningar, 735 000 kr)

Söker 1 233 000 kr

Total omsättning 1 233 000 kr

Produktionskostnad 900 000 kr

Beräknad publik/deltagare 3 500

Därav barn/ ungdomar 6-12 år 0 %

Därav barn/ungdomar 13-18 år 100 %

Projektet utgår från föreställningen Svårast är det med dom värdelösa, som hade premiär på Fria teatern 2010, och som handlar om Hedvig som har en CP-skada. Man vill lyfta frågan om människors lika värde, synliggöra fördomar och osäkerhet inför människor som avviker från gängse normer samt visa på hur bra eller dålig självkänsla kan påverka vårt förhållande till andra.

14 (14)

TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer:

2013-02-25 KUN 2013/89

grammet innehåller, förutom själva föreställningen, en inledande föreläsning för lärarna och för eleverna ett uppföljande normkritiskt informationspass om sex och samlevnad med experter från Förbundet Unga Rörelsehindrade och RFSU.

Fria Teatern har scenkonststöd för perioden ht 2012/vt 2013 där Svårast är det med dom värdelösa ingår. Nyligen har man också beviljats scenkonststöd för ht 2013/vt 2014.

Kulturförvaltningen menar att projektet tar upp ett tema som är angeläget att ta del av och diskutera för en tonårspublik, men att det inte finns ekonomiskt utrymme för att priorietera det till stöd för hälsopedagogisk kulturverksamhet.

Hans Ullström

Kulturnämnden rev.2011-09-20

Mars 2008

Regler och anvisningar för stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet

1 Villkor

Stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet ges till verksamhet som stärker barn och ungas och därmed länsinvånarnas hälsa. Den som får stöd till hälso-pedagogisk kulturverksamhet skall med kultur som verktyg erbjuda barn och unga i hela Stockholms län hälsopedagogiska program samt arbeta med me-todutveckling där kulturen och pedagogiken är medel för att stärka hälsan.

All hälsopedagogisk kulturverksamhet skall

• hålla hög konstnärlig och pedagogisk kvalitet,

• bygga på ett hälsofrämjande perspektiv,

• ha ett barnperspektiv där temat presenteras så att alla barn, oav-sett kön och bakgrund ges förutsättningar till igenkännande,

• vara befriade från färdiga lösningar, pekpinnar och för snäv te-matik,

• i förekommande fall innebära ett stöd för skolpersonalen att till-sammans med eleverna arbeta hälsofrämjande på skolan,

• inbegripa hälso- och kulturpedagogiska metoder,

• bygga på delaktighet, lekfullhet, processtänkande och långsiktig-het.

Vidare skall den hälsopedagogiska kulturverksamheten ha en förankring i adekvat forskning och utveckling avseende de ungas situation i samhället.

Varje produktion inriktas på viss åldersgrupp inom åldrarna 6- 18 år.

Därutöver skall all verksamhet som kulturnämnden stöder verka i linje med de fyra målområden (se avsnitt 6) som kulturnämnden fastställt samt de av landstinget i övrigt antagna kulturpolitiska målen som anges i kulturnämn-dens budget.

Stödet kan sökas av juridisk person så som föreningar, organisationer, institu-tioner eller bolag men ej av fysisk person, d v s enskilda kulturutövare.

2 (4)

Kulturnämnden

Mars 2008

Produktioner som erhåller stöd till hälsopedagogisk kulturverksamhet skall vara avgiftsfria för publiken.

2 Ansökan

Ansökan görs på kulturförvaltningens blankett. Ansökningstillfällen fastställs årligen av kulturförvaltningen.

Ansökan handläggs först när ifylld blankett med fullständiga uppgifter in-kommit in till kulturförvaltningen. Den kortfattade beskrivning som efterfrå-gas på blanketten skall vara utformad så att den kan ligga tillgrund för bered-ning och beslut. Sammanfattbered-ningen skall förmedla syfte med verksamheten, vem/vilka den vänder sig till och hur den kommer att genomföras. Utöver det-ta kan en dedet-taljerad beskrivning av verksamheten biläggas ansökan. I ansökan skall också anges verksamhetens planerade spridning i länet, målgrupper, vil-ka åldrar verksamheten vänder sig till och hur många man beräknat nå.

Organisation som tidigare fått ekonomiskt stöd måste först ha inkommit med en fullständig redovisning av tidigare stöd innan en ny ansökan kan prövas.

Verksamhetsansvarig eller motsvarande intygar att lämnade uppgifter i ansö-kan är korrekta. Beviljat stöd betalas ut med hela beloppet i anslutning till be-slut.

Organisation som ansöker om eller beviljas ett stöd på 500 000 kronor eller mer, skall i sin ansökan lämna redovisning om hur organisationen arbetar med miljöfrågor. Organisationen skall arbeta aktivt med miljöfrågorna och bifoga miljöplan eller motsvarande dokument, som fastställts av organisationens sty-relse samt även besvara kulturförvaltningens checklista angående miljöarbe-tet.

3 Redovisning

Redovisning skall göras på därför avsedd blankett. Beviljat stöd skall redovisas senast två månader efter genomförd verksamhet.

Mottagare av ekonomiskt stöd som överstiger 4 prisbasbelopp skall lämna ekonomisk redovisning som är bestyrkt av auktoriserad eller godkänd revisor.

Av redovisningen skall klart framgå hur landstingets stöd använts.

3 (4)

Kulturnämnden

Mars 2008

Förutom en skriftlig redovisning av verksamheten skall antal deltagare, mål-grupp, åldersindelning och spridningen i länet anges. Även könsuppdelad sta-tistik ska ingå i redovisningen.

4 Uppföljning

Kulturförvaltningen gör varje år en fördjupad uppföljning av ett antal av de organisationer som får stöd. Företrädare från landstinget måste ges rätt att ta del av de handlingar som behövs för att kunna granska hur landstingets stöd använts i verksamheten.

5 Återbetalning

Om verksamhet som beviljats stöd förändras väsentligt i förhållande till vad som angivits i ansökan skall kulturförvaltningen underrättas. Ändringar kan innebära att hela eller del av stödet skall återbetalas till kulturnämnden. Även vid utebliven redovisning kan hela eller del av stödet komma att återkrävas av kulturnämnden.

Om kulturförvaltningen bedömer att mottagaren av stöd uppsåtligen lämnat felaktiga uppgifter som legat till grund för kulturnämndens beslut kan polis-anmälan ske.

6 Målområden

Fyra målområden skall verka som riktlinjer för mottagare av kulturnämndens stöd.

6.1 Demokrati

och föreningslivet är en viktig del i ett demokratiskt samhälle. Kultur-nämnden prioriterar regional och social spridning och vill stimulera till mång-fald, samhällsengagemang och opinionsbildning. De organisationer som får stöd skall vila på demokratisk grund vad avser både organisationens uppbygg-nad och den verksamhet som bedrivs.

4 (4)

Kulturnämnden

Mars 2008

6.2 Jämställdhet mellan könen

Strävan efter jämställdhet mellan könen skall genomsyra verksamheten. De organisationer som får stöd av kulturnämnden skall främja jämställdhet ge-nom att båda könen skall representeras i styrelser och andra beslutande organ (undantaget organisationer vars huvudsyfte är att arbeta för jämställdhet vil-ket skall framgå av organisationens stadgar) och arbeta med att skapa lika för-utsättningar för båda könen genom jämställdhetsplan, könsuppdelad statistik och utvecklingsarbete. Organisation med fler än 24 anställda skall enligt jäm-ställdhetslagen § 13 årligen upprätta en plan för sitt jämställdhetsarbete.

6.3 Jämlikhet mellan olika sociala och kulturella grupper Alla människor, oavsett kulturell eller social identitet och ursprung, skall ges möjlighet till delaktighet i samhället. Den organisation som får stöd skall gynna mångfalden i verksamheten till exempel genom att arbeta med integrationsfrågor och erbjuda mötesplatser.

6.4 Tillgänglighet för funktionshindrade

Verksamheten skall vara tillgänglig för alla. Den förening eller organisation som får stöd skall sträva efter detta, både i den fysiska miljön och i informa-tion i form av till exempel broschyrer och hemsida.

7 Övrigt

Kulturnämnden förutsätter utöver dessa mål att den organisation som får stöd från kulturnämnden arbetar aktivt med miljöfrågor, samt motarbetar all drog-användning i verksamheten.

Related documents