• No results found

Funktionellt prioriterat vägnät

Just: Dnr:14-224.21 Styrelseärende 14 2015-02-06 Till förbundsstyrelsen

Funktionellt prioriterat vägnät

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Trafikverket inkommen 2014-10-29 beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad remiss.

Trafikverket har tagit initiativ till att i samverkan med

länsplanupprättarna ta fram ett förslag som pekar ut vilka vägar som är viktigast för nationell och regional tillgänglighet. GR skall svara på remissen senast den 11 februari 2015 till VGR som bereder ärendet genom BHU. Kommunalförbunden ansvarar för att samordna

kommunernas synpunkter. GR har behandlat remissen genom GR:s infranätverk.

Remissmaterial finns på Trafikverkets webbsida:

http://www.trafikverket.se/Foretag/Planera-och- utreda/Samhallsplanering/Utpekande-av-funktionellt-prioriterat-vagnat/Remiss/

Ärendet behandlades på sammanträdet för styrgruppen miljö och samhällsbyggnad 2015-01-14. Styrgruppen beslutade att för egen del godkänna förslag till yttrande med följande ändringar:

• Stryk frågan under funktionen kollektivtrafik: Varför är E20 prioriterat stråk när järnvägen går parallellt?

• Säve som regionalt mål utgår då flygplatsen stängs.

• GR ser ett behov av transportslagsövergripande samordning, som även inkluderar cykel.

• Komplettera frågan om hur Trafikverket kommer arbeta med olägenheterna (buller och luftmiljö) som uppstår i prioriterade stråk.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Just:

Förslag till beslut

Att godkänna förslag till yttrande, daterat 2015-01-15 Att omedelbart justera denna protokollsparagraf

Göteborg 2015-01-15 Helena Söderbäck

Göteborgsregionens kommunalförbund

Just: Dnr:14-224.21 Tjänsteutlåtande 2015-01-12 Cecilia Kvist Nikolina Verovic

Funktionellt prioriterat vägnät

Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Trafikverket inkommen 2014-10-29 beretts tillfälle att yttra sig över rubricerad remiss.

Bakgrund och syfte

Trafikverkets förslag till funktionellt prioriterat vägnät är framtaget i dialog med tjänstemän hos länsplaneupprättarna. Remissmaterialet består av kartor och en handledning med förhållningssätt. Vägnätet kallas för Funktionellt prioriterat vägnät och skall utgöra ett uppdaterat och samlat planeringsunderlag för:

• vilka vägar där det är viktigt att värna och höja tillgängligheten på

• prioritering av åtgärder enligt fyrstegsprincipen

• hur vägarna ska hanteras i samhällsplaneringens olika skeden och i

avvägningar mellan olika intressen

Syftet är att identifiera de vägar som är viktigast för tillgängligheten, regionalt och nationellt. Parallellt med utpekandet har Trafikverket tagit fram en handledning som beskriver ett gemensamt förhållningssätt till de prioriterade vägarna för att säkra tillgängligheten på ett samordnat och strategiskt sätt. Det prioriterade vägnätet kommer att användas som ett planeringsunderlag i kommande planeringsprocesser. Genom att peka ut vägar, med fokus på tillgänglighet, och enas om dess viktigaste funktioner ges en bra grund för olika verksamheter och projekt.

Trafikverket och andra aktörer kan nyttja detta underlag i

samhällsplaneringen och i arbeten som regionala hastighetsanalyser, revidering av regionala systemanalyser, beskrivning av brister och prioritering av åtgärder.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Just:

Sammanfattning

Fokus vid framtagandet av funktionellt prioriterat vägnät ligger på de vägar som är viktigast för nationell och regional tillgänglighet. De vägar som inte ingår i det prioriterade vägnätet är vägar som Trafikverket bedömer vara viktiga för den lokala tillgängligheten. Därför pekas inte dessa vägar ut som funktionellt prioriterade.

Utpekandet av vägnätet ska återspegla en nulägesbild, det vill säga utgå ifrån dagens trafiknät och dagens trafik samt utgöra ett av flera

planeringsunderlag inför t ex revidering av regional respektive nationell plan. Det vill säga befintliga vägar, samt vägar som är beslutade att byggas eller är under byggnation (upp till 5 år). Ambitionen är att kartorna med utpekat vägnät ska revideras årligen.

I förslaget har vägarna delats in i tre skikt: 1) nationellt och

internationellt viktiga vägar 2) regionalt viktiga vägar (VGR:s 9 stråk) och 3) kompletterande regionalt viktiga vägar.

Vägarna beskrivs utifrån funktionerna: godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor och kollektivtrafik. Turism som funktion är inte med.

Kommentarer

GR anser att Trafikverkets initiativ att skapa samsyn och bygga en gemensam plattform är bra. Det finns ett behov av att skapa tydliga planeringsunderlag inför kommande åtgärdsplaneringar. Trafikverkets syfte med utpekat funktionellt prioriterat vägnät är att identifiera de vägar som är viktigast för tillgängligheten, regionalt och nationellt. GRs planering utgår ifrån mål- och strategidokumenten Hållbar tillväxt och Strukturbild för Göteborgsregionen i vilka det bl.a. framgår att vi vill utveckla ett långsiktigt hållbart transportsystem med attraktiv

kollektivtrafik. En utgångspunkt är även att tranportsystemet ska vara transportslagsövergripande och utgå från ett helhetsperspektiv.

GR konstaterar att utpekandet gäller endast tillgängligheten till vägnätet och dess funktioner som godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor och kollektivtrafik. Tillgängligheten berör därför endast lastbilar, personbilar och bussar på väg. GR anser att det är en brist att tillgänglighet för övriga trafikslag och trafikanter inte ingår i detta arbete då vägnätet endast utgör en del av transportsystemet. GR ser därmed ett behov av en transportslagsövergripande samordning med övriga transportslag för att utgöra ett underlag för samhällsplaneringen.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Just:

Det funktionellt prioriterade vägnätet utgår från dagens transportsystem och användning. Det är relevant att drift och underhåll anpassas efter detta. Även om vi är överens om hur vägnätet används idag är det inte säkert att det är funktioner som kommunerna vill bibehålla och/eller utveckla. GR önskar därför ett förtydligande om vilken status/roll prioriterat vägnät och förhållningssättet kommer att ha som planeringsunderlag inför kommande åtgärdsplanering. Funktionellt priorieterat vägnät ger en nulägesbeskrivning och tar inte höjd för långsiktigt strategisk planering vilket är ett viktigt underlag i åtgärdsplaneringen. Hur kommer Trafikverket t.ex. använda detta underlag i en målstyrd planering och framtida trafikutveckling? I samband med utpekade funktioner är det svårt att se hur en prioritering ska ske när i princip alla utpekade vägar ses som högprioriterade för samtliga fyra funktioner i t.ex. större tätorter.

Prioriteringen säger heller ingenting om storleken på trafikflödena, vilket är av vikt när olika åtgärder planeras. GR saknar ett resonemang kring avvägning och prioritering mellan olika funktioner. Hur kommer

Trafikverket arbeta vidare med denna fråga i storstadsregionerna? Åtgärdsvalsstudier enligt fyrstegsprincipen ska enligt förslaget göras där det finns utpekade brister, för vidare hantering i regional och nationell plan. Frågan bör ställas om förhållningssättet med ett utpekat

funktionellt prioriterat vägnät kan motverka fyrstegsprincipen eftersom en prioritering då redan gjorts.

Godstransporterna är hänvisade till det prioriterade vägnätet. Hur kommer Trafikverket arbeta med de olägenheterna (buller och luftmiljön) som uppstår i godsstråk som går igenom en tätort?

GR ser ett behov av att även prioritera lokala vägar som utgör en viktig länk mellan utpekade nationella respektive regionala vägar samt

målpunkt av regional och nationell betydelse.

Synpunkter på utpekade vägar samt dess indelning i funktioner

Nedan följer kompletteringar eller förtydliganden som vi önskar få gjort i befintligt material, vad gäller funktion och skikt ur ett regionalt

perspektiv. Kommunernas namn står för att underlätta lokaliseringen av vägarna. Några kompletteringar kan återfinnas under flera av

funktionerna. GR har ingen synpunkt på valet att utgå från VGR:s nio utpekade stråk.

Skikten som nämns nedan är utifrån Trafikverket indelning: 1) nationellt och internationellt viktiga vägar 2) regionalt viktiga vägar (VGR:s 9 stråk) och 3) kompletterande regionalt viktiga vägar.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Just:

Funktionen gods Stenungsund:

Det går industritransporter på väg 770 och 170 (statlig väg fram till E6). Båda vägarna bör vara utpekade som prioriterat stråk för gods.

Väg 160 bör prioriteras upp till skikt 2. Vägen är viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik.

Väg 167 är en tvärförbindelse mellan E6 och E45 och bör finnas med som

prioriterad väg, skikt 2 eller 3, framför allt för gods från Tjörn/Stenungsund mot Trollhättan. Vägen är dock viktig för alla fyra funktioner godstransporter,

långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik. Härryda:

• Det saknas utpekat stråk för flyggods från Rv 40 till flyggodsterminalerna. Tjörn:

• Från E6 till Vallhamn (del av 160, 169 och kommunal väg) bör stråket pekas ut som prioriterat godsstråk skikt 2.

Göteborg:

• Halvors länk och Tankgatan bör ingå i prioriterat godsstråk. • Hamnen bör markers på kartan och vägen bör prioriteras till

målpunkten. Funktionen kollektivtrafik Göteborg:

• Norrleden är utpekad för kollektivtrafik skikt 1. Varför är inte Söderleden utpekad för kollektivtrafik skikt 1?

Göteborg-Alingsås:

• Varför är E20 prioriterat stråk om det går järnväg parallellt? Lilla Edet:

• Kollektivtrafiken från Lilla Edet centrum bör vara prioriterad. Stenungsund:

• Väg 160 bör prioriteras upp till skikt 2. Vägen är viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Just:

• Tillägg på kollektivtrafik - god vinterväghållning.

• Funktionen "kollektivtrafik" avser i detta fall i huvudsak buss och bör därför byta namn då annan kollektivtrafik inte omfattas i utpekandet. På samma sätt bör "dagliga personresor" och "långväga personresor" förtydligas med att det är med bil som dessa avses göras. Det är dock värt att reflektera över

relevansen ur ett storstadsperspektiv att skilja på "buss" och "dagliga personbilsresor", då båda dessa pekar på ett resebehov snarare än ett färdmedelsbehov.

Funktionen dagliga personresor Härryda:

• Rv 40 till flygplatsen är kommunal väg men borde pekas ut som prioriterad, skikt 3.

Alingsås:

• Väg 180 bör ha skikt 2 hela vägen. Härryda-Partille:

• Vägen mellan Bårhult och Partille borde prioriteras högre enligt kommunerna då belastningen på vägen ökat.

Stenungsund:

• Väg 160 bör prioriteras upp till skikt 2. Vägen är viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik.

Göteborg:

• Oklart om vägnätet inom Göteborg bör pekas ut som prioriterat för dagliga personbilsresor/bilpendling, då just arbetspendlingen och tillhörande regionförstoring är en av de i trafikstrategin uttalade utmaningarna att stävja biltrafik och öka det kollektiva resandet.

Lerum:

• Det är angeläget att få upp status for Härskogsvägen. Vägen fungerar som viktig länk till Landvetter flygplats for hela E-20 stråket inom Västra Götalandsregionen från Lerum och norrut. Kommunen vill att den prioriteras till skikt 3.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Just:

Funktionen långväga personresor Göteborg:

• Säve flygplats bör markeras på kartan och vägen fram till Säve bör prioriteras.

• Tveksamt att Götaleden och Lundbyleden är av prioriterat intresse för långväga personresor. Vi ser inte det prioriterade behovet väster om E6:an. Genomfartstrafiken är inte

dominerande på vägnätet. Härryda:

• Rv 40 till flygplatsen är kommunal väg men borde pekas ut som prioriterad, skikt 2.

Härryda:

• Väg 156 bör vara utpekad för långväga resor. Öckerö:

Väg 155 bör vara utpekad som skikt 3 eftersom den binder samman kommuncentrum.

Stenungsund:

• Väg 160 bör prioriteras upp till skikt 2. Vägen är viktig för alla fyra funktioner godstransporter, långväga personresor, dagliga personresor, kollektivtrafik.

Lerum:

• Det är angeläget att få upp status for Härskogsvägen. Vägen fungerar som viktig länk till Landvetter flygplats for hela E-20 stråket inom Västra Götalandsregionen från Lerum och norrut. Kommunen vill att den prioriteras till skikt 3.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Just: Dnr:14-163.26: Styrelseärende 15 2015-02-06 Till förbundsstyrelsen

Related documents