• No results found

Bilaga 3

Kursupplägg

Beskrivning av moduler

Modul Innehåll Övningar Hemuppgifter 1 Vad är compassion och CFT?

Syfte och målsättning med kursen Compassions evolutionära grund,

självkritik, skam, skuld och stress

“The Compassionate Mind” Trecirkelsmodellen (“känslosystemen”) Uppmärksamhetsträning och medveten närvaro Planering av hemuppgifter “Giraffövning” - övning i effekten av att försöka mota bort tankar “Fokus på andningen” - träning i medveten närvaro Träning i medveten närvaro (10-15 min/dag) Reflektion kring känslosyste m.

2 Vår primitiva respektive vår nya hjärna

Våra känslors funktion och uttryck Intern och extern skam

Förlänga tiden mellan stimuli och respons

“Medvetenhetsdiamanten” - relationen mellan känslor, tankar, kropp och beteende Lär känna din självkritiska

respektive kloka och omtänksamma sida

Rogivande andningsövning - “Lugna sinnet, lugna kroppen” Rogivande visualiseringsövning och medveten närvaro - “Stenövningen” Valfri övning som introducera ts hittills (10-15 min/dag) Utforska den självkritisk a respektive omtänksam ma sidan. 3 Känslor som olika sidor inom oss

Övning i att se samband mellan situation och känsla och tankar, fantasi, uppmärksamhet,

kroppsliga upplevelser, motivation och beteende Fysiologiska reaktioner vid panik STOPP-övning (stanna upp, ta ett

djupt andetag, observera, perspektivbyte, praktisera) Den kloka och omtänksamma

sidans kvaliteter

Rogivande andningsövning - “Lugna sinnet, Lugna kroppen” Visualiseringsövning - “Trygg plats” STOPP-övning: använda STOPP-färdigheten i en situation som väckt panikkänslor Övning i att aktivera

klokhet, omtänksamhet och värme mot sig själv -

Valfri övning som introducera ts hittills (10-15 min/dag) Träna STOPP- färdighet Utforska olika sidor inom oss utifrån situationer

“Din kloka och omtänksamma sida”

som skapat glädje och skam 4 Självkritikens funktion, uttryck och

hur den kan hanteras

Jämförelse mellan den självkritiska sidan och den kloka och

omtänksamma sidan

Balansera känslor med den kloka och omtänksamma sidan

Träning i

kroppsmedvetenhet, medveten närvaro och visualisering - “Trygg plats i kroppen” Övning i att utforska

tankarnas påverkan på känslor - “Jag är stark och värdefull”

Övning i att utforska den självkritiska sidan samt föra dialog med den kloka och omtänksamma sidan - “Att ta hand om min inre självkritiker”

Valfri övning som introducera ts hittills (10-15 min/dag). Genomföra övningen “Att ta hand om min inre självkritike r” och försöka tillämpa samt reflektera kring övningen i en situation som uppstår under veckan. 5 Utvärdering av kursen och

eventuella förändringar Compassiontips

Utformning av plan för att fortsätta arbetet med compassion

Rogivande andningsövning - “Lugna sinnet, Lugna kroppen”

Övning i att aktivera compassion -“Skriva brev”

Bilaga 4

Information till deltagarna

Information till forskningspersonerna

Är du intresserad av delta i ett forskningsprojekt som kommer att undersöka två likvärdiga stresshanteringskurser på fem moduler för att se om de hjälper vård- och omsorgspersonal att minska arbetsrelaterad stress, och öka förmågan att ta hand om sig själv och stötta sig själv när det är stressigt.

När är projektet planerat att pågå?

Projektet är planerat att pågå under fem veckor i februari och mars 2021.

Vad är det för projekt och varför vill ni att jag ska delta?

Linnéuniversitetet kommer att pröva två varianter av stresshanteringskurs riktade till vård- och omsorgspersonalpersonal. Dessa förväntas ha samma effekt på arbetsrelaterad stress. Kursen i compassion består av fem moduler som genomförs under fem veckor online, med tillägg av att du genomför egna övningar och hemuppgifter mellan kursträffarna. Compassion betyder en motivation och drivkraft att försöka minska lidande hos sig själv och andra. Fokus i compassion kursen ligger på att öka förmågan att stötta sig själv i stressande situationer istället för att kritisera och döma sig själv vid svårigheter. Ett annat fokus är att träna på att hantera negativa känslor. Tanken med kursen är att förebygga ohälsa och stress.

Den generella stresshanteringskursen kommer att genomföras i motsvarande omfattning och upplägg som compassion-kursen. Kursen kommer att innefatta psykoedukation, råd och övningar baserade i kognitiv beteendeterapi för stressproblem, med särskilt fokus på jobbsituationen.

Material, hemuppgifter och korta filmer kommer att finnas på internetplattformen där du också kommer att få stöd av en kursledare.

Vi erbjuder dig att delta i en av de två internetbaseradkurs som består av fem moduler under fem veckor. Vilken kurs som du erbjuds avgörs genom lottning. Några deltagare kommer först få vänta en period innan plats på kursen erbjuds. Vi räknar med att varje modul tar ca 1 timma att gå igenom. Sedan tillkommer tid för att arbeta med övningar och hemuppgifter mellan sessionerna. Kursen genomförs helt online. Om du beslutar dig för att delta i studien kommer du att få svara på ett antal frågor före kursstart och efter att du genomförd kursen vid 5, 10 och 15 samt 6 månader efter avslutad kurs. Det kommer också vara några korta frågor efter varje kursmodul, som vi ber dig svara på. Ett antal deltagarna kommer också att delta i en kort telefonintervju efter avslutad kurs. Detta för att undersöka deltagarnas erfarenheter av kursinnehållet, kvalitet på kursen och andra faktorer som kan påverka utfallet. Vi vill veta hur nöjd du är med kursupplägget samt om du kunnat genomföra kursen. Vi önskar också veta hur du uppfattar kursinnehållet och dess trovärdighet att minska arbetsrelaterad stress. Du kommer att svara på frågeformulär men också via en kort telefonintervju om dina

erfarenheter.

Vilka är riskerna?

Kursen syftar till att hjälpa dig att hantera stress och är en förebyggande behandling. Om du mår psykiskt dåligt eller lider av utmattningssymtom är det viktigt att du först söker hjälp inom sjukvården för detta, då kursen är mer inriktad på förebyggande stöd. Riskerna att delta i kursen bedöms som små eller inga. Att svara på frågor i formulär och intervjuer kan dock uppfattas som ansträngande då det tar mellan 10 och 30 minuter per tillfälle.

Finns det några fördelar?

Syftet med studien är att undersöka om stresshanteringskurserna kan vara till hjälp för vård och omsorgspersonal att minska arbetsrelaterad stress. Om kurserna visar sig vara till hjälp hoppas vi att dessa fördelar ska komma till gagn för vård- och omsorgspersonal. Den största fördelen med deltagande i studien är att få hjälp med att hantera stress och dina erfarenheter ger oss forskare en bättre förståelse för hur kursen påverkar arbetsrelaterad stress och hur den kan hanteras.

Vad händer med mina uppgifter?

Studien kommer att samla in och registrera information om dig, hämtad från de frågor som du besvarar under studiens gång. Vi kommer att be dig lämna personnummer, syftet är att vi kommer att undersöka om sjuktalet (via försäkringskassans register MIDAS), kan påverkas

genom att yrkesverksamma som utsatts för hög stress i arbetet får till gång till en av två varianter av stresshanteringskurs. Data lagras under studiens gång i digital form i en säker databas som ansvarig forskare kontrollerar tillgången till. När all data i studien samlats in tas den ut från den säkra databasen i pseudonymiserad form, där varje deltagare endast

identifieras med en kod, och lagras på en säker server på Linnéuniversitetet. Kodnyckeln förvaras i den säkra databasen så att det vid analyser inte går att identifiera individer.

Resultaten sammanställs statistiskt och presenteras i vetenskapliga tidskrifter och konferenser utan att enskilda personers svar kan spåras. All informationen behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem och sedvanlig sekretess gäller. Data analyseras av medverkande forskare vid Linnéuniversitetet. Data kommer att sparas under minst 10 år.

Ansvarig för dina personuppgifter är Linnéuniversitetet. Personuppgifterna behandlas enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) i forskningssyfte, enligt den rättsliga grunden allmänt intresse. Du har enligt GDPR rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i studien, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Om du har frågor eller vill ta del av uppgifterna ska du kontakta Linnéuniversitetets dataskyddsombud på 0470-76 75 78 eller dataskyddsombud@lnu.se. Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att lämna in klagomål till Datainspektionen, som är tillsynsmyndigheten (datainspektionen@datainspektionen.se, 08-657 61 00).

Hur får jag information om studiens resultat?

Resultatet av studien kommer att användas för att genomföra en större studie där syftet är att undersöka om en randomiserad utvärdering av en compassion-kurs jämfört med en generell stresshanteringskurs kan minska arbetsrelaterad stress samt öka professionell livskvalitet och självmedkänsla hos vård- och omsorgspersonal.

Försäkring och ersättning

Ingen ersättning utgår för att delta i studien.

Forskningspersoner som är patienter eller personer som deltar i forskningsstudie som genomförs inom hälso- och sjukvården omfattas av patientskadeförsäkringen.

Så länge studien bedrivs i samarbete med deltagarnas arbetsgivare, och verksamheten har godkänt studien inom deras verksamhet och att deras personal deltar gäller sedvanligt försäkringsskydd för deltagarna.

Deltagandet är frivilligt

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta behöver du inte uppge varför. Om du vill avbryta ditt deltagande ska du höra av dig till projektets kontaktperson. Du kan också förmedla det direkt till personer från forskargruppen som du har direkt kontakt med, till exempel under intervjuer.

Kontaktperson för frågor om Compassion-projektet och DITT deltagande

Projektkoordinator Maude Johansson Institutionen för psykologi, Linnéuniversitetet, 351 95 Växjö 073 5 333 045, maude.johansson@lnu.se

Forskningshuvudman och personuppgiftsansvarig

Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien. Forskningshuvudmannen och personuppgiftsansvarig är Linnéuniversitetet. Ansvarig forskare: Anna Bratt, Fil.dr. leg psykolog/ psykoterapeut. Projektansvarig Institutionen för Psykologi, Linnéuniversitetet, 35195 Växjö 0706-015998, anna.bratt@lnu.se

Bilaga 5

Samtycke i onlineplattformen BASS4

För att fortsätta med anmälan behöver du samtycka till detta sekretessmeddelande.

Studien kommer att samla in och registrera information om dig, hämtad från de frågor som du besvarar under studiens gång. Vi kommer att be dig lämna personnummer, syftet är att vi kommer att undersöka om sjuktalet (via försäkringskassans register MIDAS), kan påverkas genom att yrkesverksamma som utsatts för hög stress i arbetet får till gång till en av två varianter av stresshanteringskurs. Data lagras under studiens gång i digital form i en säker databas som ansvarig forskare kontrollerar tillgången till. När all data i studien samlats in tas den ut från den säkra databasen i pseudonymiserad form, där varje deltagare endast

identifieras med en kod, och lagras på en säker server på Linnéuniversitetet. Kodnyckeln förvaras i den säkra databasen så att det vid analyser inte går att identifiera individer.

Resultaten sammanställs statistiskt och presenteras i vetenskapliga tidskrifter och konferenser utan att enskilda personers svar kan spåras. All informationen behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem och sedvanlig sekretess gäller. Data analyseras av medverkande forskare vid Linnéuniversitetet. Data kommer att sparas under minst 10 år.

Ansvarig för dina personuppgifter är Linnéuniversitetet. Personuppgifterna behandlas enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) i forskningssyfte, enligt den rättsliga grunden allmänt intresse. Du har enligt GDPR rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i studien, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina personuppgifter begränsas. Om du har frågor eller vill ta del av uppgifterna ska du kontakta Linnéuniversitetets dataskyddsombud på 0470-76 75 78 eller dataskyddsombud@lnu.se. Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att lämna in klagomål till Datainspektionen, som är tillsynsmyndigheten (datainspektionen@datainspektionen.se, 08-657 61 00).

Klicka i: Jag samtycker Avbryt anmälan

Related documents