• No results found

§ 20 Gallring av räkenskapsinformation i Höörs kommun

In document Utses att justera (Page 32-37)

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar:

1. Gallringsfristen hos merparten av räkenskapsinformationen ändras från 10 till 7 år hos kommunens samtliga nämnder, förvaltningar och bolag.

2. Kommunstyrelsen beslutar också att ursprungsmediet får gallras efter 3 år om uppgifterna på ett betryggande sätt överförts till en ny databärare.

Ärendebeskrivning

En ny lag om kommunal bokföring och redovisning (SFS 2018:597) började gälla den 1 januari 2019.

Enligt Höörs kommuns arkivreglemente kan Kommunstyrelsen, som arkivmyndighet i kommunen, fatta beslut om gallring som omfattar hela kommunens verksamhet.

Riksdagen har beslutat om en ny kommunal bokförings- och redovisningslag utifrån förslagen i utredningen ”En ändamålsenlig kommunal redovisning” (SOU 2016:24).

Två huvudsakliga förändringar i lagen påverkar gallringen av räkenskapsinformation för förvaltningar:

Arkiveringstiden för räkenskapsinformation kortas från tio till sju år.

Dokument, mikroskrift eller maskinläsbart medium som används för att lagra

räkenskapsinformation får förstöras om informationen på ett betryggande sätt överförs till något annat sådant material. Det ursprungliga materialet får dock förstöras först från och med det fjärde året efter utgången av räkenskapsåret.

För bolag och stiftelser som styrs av bokföringslag (1999:1078) (BFL) innebär det inga förändringar. Samma regler som nu gäller för förvaltningar gäller sedan tidigare för bolagen och stiftelserna.

Samråd har skett med Sydarkivera. Dokumenthanteringsplanen kommer uppdateras i enlighet med detta beslut.

Beslutsunderlag

1. Tjänsteskrivelse Gallring av räkenskapsinformation.docx.pdf 2. Bilaga – Nya gallringsfrister.docx.pdf

3. klk_arkivreglemente_for_hoors_kommun_20170101.pdf

4. Kommunstyrelsens Arbetsutskott 2021-02-02 (2021-02-02 KSAU §14).doc _____

Justerande Utdragsbestyrkande Dnr KSF 2019/686

§ 21 Motion ”Landsbygdsutveckling med hjälp av civilsamhället” - Lindqvist (V) m.fl.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta:

Avslå motionen.

Reservation mot beslutet

Olle Krabbe (V) och Christel Lindqvist (V) reserverar sig skriftligen mot beslutet, bilaga § 21.

Ärendebeskrivning

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2019-011-19 § 241 att remittera Christel Lindqvists (V) motion till barn- och utbildningsnämnden för att besvara följande frågor:

1. Motion gällande landsbygdsutveckling remitteras till barn- och utbildningsnämnden för svar på följande frågor senast februari 2020:

Bedömer nämnden att skolverksamheten i Höörs kommun i stort främjas av att kommunen avsätter medel för att Tjörnarps Sockengille i samarbete med Föräldraföreningen ska profilera och marknadsföra Tjörnarps skola?

Nämnden beslutade 2020-02-10 § 10 att besvara frågan på sådant sätt att motionens förslag inte bedömdes vara förenligt med Skollagen eller främja skolverksamheten i Höörs kommun.

Hur arbetar skolan i Tjörnarp med profilering idag och hur kan profileringen ändras genom samarbete i enlighet med motionen? Hur stora resurser skulle skolan behöva sätta av till ett sådant arbete tillsammans med Tjörnarps Sockengille i samarbete med

Föräldraföreningen.

Nämnden beslutade 2020-02-10 § 10 att besvara frågan på sådant sätt att nämnden gjorde bedömningen att kommunens rådgivande och informerande roll i samband med skolval skulle stå i strid med direkt marknadsföring av en skolenhet.

Barn- och utbildningsnämndens svar biläggs i sin helhet.

2. Motion gällande landsbygdsutveckling remitteras till förvaltningen för svar på följande frågor senast januari 2020:

Påverkar förslaget skolpengen?

Förvaltningen gör bedömningen att om motionen skulle genomföras måste

resurstillskottet betraktas som en satsning på skolverksamheten inom Höörs kommun vilket skulle innebär att skolpengen påverkas.

Är förslaget förenligt med likställighetsprincipen?

Justerande Utdragsbestyrkande

Eftersom förslaget bedöms påverka skolpengen och därmed innebära ett resurstillskott i samtliga skolor bör förslaget vara förenligt med likställighetsprincipen.

Är det förenligt med kommunallagen i övrigt att ge bidrag till en ideell förening på detta sätt?

Det är förenligt med kommunallagen att ge bidrag till ideella föreningar, till exempel har kommunen upprättat sponsoravtal med förväntan om motprestation från en mottagande förening. Dock återkommer här resonemanget om likställighetsprincipen och att denna möjlighet i så fall måste vara tillgänglig för samtliga skolenheter inom kommunen och eventuellt även samtliga skolenheter där kommuninvånare utbildar sig inom motsvarande utbildningsnivå som erbjuds på Tjörnarps skola.

Yrkanden

Olle Krabbe (V) yrkar bifall till motionen.

Beslutsordning

Johan Svahnberg (M) ställer förslagen mot varandra och finner att kommunstyrelsen beslutar i enighet med liggande förslag till beslut vilket innebär att motionen avslås.

Beslutsunderlag

1. Motion gällande landsbygdsutveckling med hjälp av c ivilsamhället.pdf 2. Kommunfullmäktige 2019-10-23 (2019-10-23 KF §108).doc

3. Barn- och utbildningsnämnden 2020-02-10 (2020-02-10 BUN §10).doc 4. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-12-17 § 281

5. Tjänsteskrivelse efter remittering.doc _____

Justerande Utdragsbestyrkande Dnr KSF 2020/1017

§ 22 Motion: ”Uppmuntran att åka till Höörs återvinningsstation” - Rashida Nord Atac (-)

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta:

Motionen avslås.

Ärendebeskrivning

Rashida Nord Atac (-) föreslår i motion att rätt nämnd ges i uppdrag att se över

möjligheterna att en stimpeng bekostas av kommunen. Motionären avser att stimpengen skulle användas av MERAB för att spela musik på Höörs återvinningsstation.

Det är MERAB som handhar återvinningsstationen i Höör. MERAB är ett kommunalt aktiebolag som ägs av Höörs, Hörbys och Eslövs kommuner. Saken är en fråga för MERAB:s styrelse som har rätt kompetens för att avgöra om en sådan åtgärd skulle vara attraktiv utan att samtidigt utgöra säkerhetsrisker eller buller för grannar m.m.

Beslutsunderlag

Motion Uppmuntran att åka till Höörs återvinningsstation.pdf Kommunfullmäktige 2020-11-04 (2020-11-04 KF §121).doc Tjänsteskrivelseskräpvägar.docx

Protokollsutdrag kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-12-17 § 284 _____

Justerande Utdragsbestyrkande Dnr KSF 2020/1018

§ 23 Motion: ”Sopor vid landsvägarna inom Höörs kommun” - Rashida Nord Atac (-)

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta:

Motionen avslås.

Ärendebeskrivning

Rashida Nord Atac (-) har i motion föreslagit att den nämnd som har ansvar för kommunens vägar och natur kommer på en lösning för att undvika att sopor och skräp kastas ut i vår kommun.

Kommunen sköter renhållning på och kring kommunala vägar och på vandringsleder m.m.

medan det är Trafikvägen som sköter renhållning på och kring statliga vägar. På de områden kommunen ansvarar förebygger kommunen nedskräpning genom att

tillhandhålla soptunnor och genomföra städning. Förvaltningen bedömer att kommunen upprätthåller en standard som är god.

I budgeten har medel avsatts för en förbättrad sophantering och det pågår även ett arbete med att uppdatera avfallsplanen. Höörs kommun deltar årligen i kampanjen ”Håll Sverige Rent” och informerar även om detta.

Beslutsunderlag

Motion Sopor vid landsvägarna inom Höörs kommun.pdf Kommunfullmäktige 2020-11-04 (2020-11-04 KF §122).doc Tjänsteskrivelsemotionsopor.docx

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2020-12-17 (2020-12-17 KSAU § 285

_____

Justerande Utdragsbestyrkande Dnr KSF 2020/299

§ 24 Motion Fri kollektivtrafik från 70 år Stefan

In document Utses att justera (Page 32-37)

Related documents