• No results found

4.2.1 Behandlingsverksamheten

Behandlingsverksamheten är ett företag som huvudsakligen bedriver öppenvårdsmottagning för neuropsykiatriska utredningar och behandlingar. Sedan åtta år tillbaka är företaget, från att varit familjeägt, en del utav en större koncern vilket har gjort att det genom åren skett flera förändringar inom verksamheten. Verksamheten har tidigare haft som mål att göra ett nollresultat. Målet var därmed inte att gå i vinst utan att istället fungera som ett komplement som gav ett bättre innehåll till vården. Trots detta har företaget lyckats växa vilket har gjort att Behandlingsverksamheten idag enligt intervjupersonen således är något splittrad och inte hinner täcka allt arbete. Koncernen står därför idag inför en omorganisering som innebär att enheterna kommer att delas upp allt eftersom koncernen växer och de får in mer jobb. Ett av de primära målen för Behandlingsverksamheten är därmed att de har beläggning per personal som är producerande. Inte förrän efter detta klargjorts kan de enligt intervjupersonen ta beslut om de bör försöka höja kvaliteten eller intäkterna. Han framför dock att det alltid är önskvärt att öka intäkterna från externa källor men att deras främsta mål egentligen är att förse koncernens interna delar. Intervjupersonen förklarar att de vill vara marknadsledande och växa men att de inte vill vara det till vilket pris som helst då det kan skada kvaliteten. Trots att tillväxt inte är ett av deras primära mål har de dock ändå ett mål om att växa 8-10 procent per år.

Den bransch som Behandlingsverksamheten är verksam inom kan ses som relativt behovsstyrd vilket betyder att efterfrågan på utredningar ihop med placeringar har skiftat över åren. År 2017 var ett hårt år för företaget enligt intervjupersonen vilket skapade en väldigt hög medvetenhet bland personalen och ett kollektivt ansvar att hålla nere kostnaderna. Trots att konkurrenssituationen idag ser annorlunda ut med en väldigt hög efterfrågan av deras tjänster har de inte helt lyckats återhämta tillväxten sedan åren då försäljningen var som bäst. Det handlar här således snarare om att de inte har en tillräcklig kapacitet för att fortfarande kunna erbjuda en hög kvalitet. Kvaliteten fungerar nämligen som ett starkt konkurrensmedel för företaget, vilket enligt intervjupersonen innebär både kvalitet på produkten, att hålla deadlines men framförallt ett gott bemötande. Mycket av arbetet ses därmed som väldigt relationsbundet, framförallt då de befinner sig inom tjänstesektorn.

Intervjupersonen ser däremot inte tillväxt som en effekt utav företagets ekonomiska styrning utan anser att det snarare handlar om externa faktorer och marknadsföring. Den stora förändringen i tillväxten hävdar han istället beror på personliga relationer där de lyckats få långsiktiga avtal. Den ekonomiska styrningen beskriver han vidare handla om kontroll över verksamheten och att ha koll på att personalen gör det dem ska. Att de gör rätt saker och att han som verksamhetschef fortare också hinner se om det behövs förändringar, som till exempel rekrytering eller uppsägning på grund av arbetsbrist.

4.2.2 Hemtjänsten

Hemtjänsten är ett företag som bedriver hemtjänst hos sina kunder. Företaget är en del av en koncern som relativt självständigt bedrivs på en egen ort skiljt från de övriga enheterna. Hemtjänstens verksamhet är enligt intervjupersonen relativt svårplanerad. Detta då kunder kontinuerligt både försvinner och kommer till av naturliga orsaker. Trots det försöker de ha en relativt långsiktig planering för bland annat personalbehov och schemaläggning. Intervjupersonen redogör för att den bransch som företaget verkar inom inte befinner sig på en typisk tillväxtmarknad. Detta då kundunderlaget i princip växer efter befolkningstillväxten. Intervjupersonen förklarar grunden till den kraftiga tillväxten i början som en effekt av att kunderna fick fler valmöjligheter och därmed valde andra aktörer än kommunen. Att tillväxten sedan har planat ut förklarar han vidare bero på naturliga, externa skäl. Han framför att de har nått den tillväxtpotential som de rimligen kan nå på den marknad som de verkar inom och att det är svårt att ta marknadsandelar i och med att de redan är stora på marknaden. Styrningen i Hemtjänsten å andra sidan syftar således dock inte till att öka tillväxten utan att vara konkurrenskraftiga och lönsamma. Intervjupersonen menar därför att mycket av hur verksamheten bedrivs handlar om att hålla kostnaderna under kontroll. En mycket central del för dem är även att klara kundlöftet och utföra de inre processerna väl och därmed upplever intervjupersonen att det kan vara bättre med ett mindre företag. Detta då företaget i och med den mindre företagsstorleken kan tänkas ha en större kontroll och bibehålla kvaliteten vilket fungerar som ett konkurrensmedel. Att ha en hög kvalitet innebär enligt intervjupersonen bland annat att möta kunderna på ett positivt sätt vilket är ett utvecklingsområde som de som företag kan arbeta mycket mer med. Intervjupersonen poängterar att tillväxten har tvingat fram en bättre styrning då fler kunder och personal gjort att företaget blev för spretigt. Detta då det inte är hållbart att inte ha den kontrollen när företaget blir så pass stort. En växande verksamhet gör det dessutom svårare med personalplaneringen vilket även det är något som intervjupersonen framför att de måste arbeta mer med. Oavsett om företaget befinner sig i en tillväxtfas eller inte anser dock intervjupersonen att personalstyrningen är det allra viktigaste i verksamheten då personalen är deras viktigaste resurs som syftar till att behandla kunderna på ett positivt sätt.

4.2.3 HR-företaget

HR-företaget är ett bemannings- och rekryteringsföretag. Till en början fanns verksamheten endast i en stad men har allt efter som utökat verksamheten och etablerat sig på ytterligare orter runt om i Sverige. Intervjupersonen förklarar att deras företag erbjuder ett mycket brett sortiment av tjänster inom en mängd olika yrken. Många bemannings- och rekryteringsföretag är istället specialister och har riktat in sig på en viss yrkesgrupp vilket har gjort att HR-

företaget tappat ett flertal kunder till dem. Däremot klargör intervjupersonen att detta även i vissa fall kan vara till deras fördel i till exempel upp- och nedgångar i konjunkturer då omvärlden förändras väldigt snabbt. För att därmed vara så konkurrenskraftiga som möjligt förklarar hon att de arbetar snabbt med att vara väldigt närvarande mot kunderna samt kvalitativa och engagerade i arbetet. Hon upplever sålunda att deras konkurrenskraft ligger i hur de bemöter kunder, kandidater och konsulter. Sedan 2,5 år tillbaka rekryterade HR- företaget en ny ekonomichef. Den nya ekonomichefen har enligt intervjupersonen inneburit att de arbetar ännu mer med ekonomin, på ett annat sätt än vad som tidigare gjorts. Detta då de har sett ett behov av att förbättra ekonomistyrningen och att formulera en bättre tillväxtstrategi i syfte att öka försäljningen och resultatet.

Att kommunicera ut den ekonomiska informationen i företaget har numera en avgörande betydande roll enligt intervjupersonen. Detta är något som inte tidigare gjorts vilket betydde att samtliga i företaget inte var lika insatta som de är nu. Numera upplever hon att alla blir mer delaktiga, tycker det är engagerande och spännande samt vill vara med att leverera på ett annat sätt. Det blir sålunda mer nöjda medarbetare då alla kan se ett resultat av sitt nedlagda arbete och motiveras till att utvecklas. Mycket av HR-företagets styrning handlar således även om att måna om sina medarbetare och att vara en attraktiv arbetsgivare. Intervjupersonen hävdar att företaget tidigare saknat en tydlig tillväxtstrategi. För att öka tillväxten har de därmed under våren tagit in en konsult som stöttar dem i säljstrategiarbetet och som ska formulera tillväxtstrategier. Det nya arbetet både i samband med konsulten och ekonomichefen är något som intervjupersonen ser mycket positivt på och hon upplever att de numera har mycket mer kunskap och kontroll över verksamheten. Det blir således tydligare med exempelvis vilka affärsområden som genererar mest intäkter. Det är därmed för tillfället en pågående fråga om de likt många andra bemanningsföretag bör bli mer snäva och specialisera sig inom ett område.

4.2.4 Konsultföretaget

Konsultföretaget är ett bemanningsföretag inom hälso- och sjukvårdssektorn som erbjuder specialistyrken som sjuksköterskor, psykologer, medicinska sekreterare, socionomer, läkare samt övrig vårdpersonal i Sverige och Norge. Intervjupersonen beskriver företagets konkurrenssituation som mycket hård i och med att det inte finns några inträdeshinder för att bli ett bemanningsföretag. Den värsta konkurrensen på marknaden yttrar hon emellertid är kring den begränsade resursen sjuksköterskor och läkare. För att vara konkurrenskraftiga för Konsultföretaget handlar det därmed om att vara attraktiva för både kunder och anställda/konsulter. De har en ambition om att vara en god och långsiktig samarbetspartner med sina kunder samt en god arbetsgivare. Konsultföretaget arbetar därmed ständigt med att erbjuda ett så bra erbjudande som möjligt till sina konsulter och konkurrerar med långsiktiga anställningsformer.

Intervjupersonen tror att företagets tillväxt inte alls är kopplad till styrningen, åtminstone inte på kort sikt då hon hävdar att det då är marknaden som styr. På lång sikt däremot framför hon att det är deras förmåga att genomföra de övergripande strategiska planerna som påverkar tillväxten. Att styrningen inte får någon effekt på kort sikt däremot klargör hon tydligt går att

se då de jämför det svenska bolaget med det norska systerbolaget som i princip är lika stort och har lika många anställda etcetera. På grund av olika lagstiftningar i Norge och Sverige har det norska företaget en helt annan position på marknaden och kan agera på ett annat sätt än det svenska, vilket gynnar dem. Konsultföretaget har således ingen riktig utvecklad tillväxtstrategi då intervjupersonen förklarar att de ständigt handskas med olika lagstiftningar och den hårda konkurrensen. Däremot strävar de ständigt mot att öka omsättningen för att inte bli neddragna av generella kostnadsräkningar i samhället.