• No results found

Gatunät

Bild 33. Karta som visar gatuvägnätet Huvudgata

Handelsvägen behålls i nuvarande sträckning och höjdläge och planläggs som gatumark (allmän platsmark/GATA). Planen möjliggör omgestaltning av gaturummet till en mer

stadsmässig karaktär där biltrafiken förs fram i låg hastighet. Körbanan för motortrafik ges en bredd på 6,5 meter, vilket möjliggör för både bilar och bussar att färdas utmed gatan. En 4 meter bred gång- och cykelväg anläggs längs hela Handelsvägens västra sida. Mellan körbana och GC-väg lämnas en grön remsa på cirka 3,5 meter där gatubelysning och träd placeras.

Eventuellt kan även fickparkeringar placeras inom denna remsa, gärna med genomsläppligt

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 30

material så att dagvatten kan sippra ned i marken. Trädplanteringen är en viktig komponent för att skapa ett välkomnande och trevligt gaturum. Planteringen säkerställs genom

planbestämmelsen ”allé”. För att markera och avgränsa gaturummet regleras angränsande bebyggelses placering så att denna placeras utmed förgårdsmark, på max 4 meters avstånd från fastighetsgräns. Läs mer om bebyggelsen utmed Handelsvägen på sida 27. Parkering ordnas utmed gatan dels för att möjliggöra parkeringar i nära anslutning till de nya

bostäderna, men även för att sänka hastigheterna utmed gatan. Gaturummet planläggs med en sådan bredd att det längs Handelsvägens östra sida kan ordnas fickparkering (2 meter bred) och en två meter bred trottoar. Plantering kan med fördel placeras mellan parkeringarna även på denna sida om gatan. Gaturummet blir totalt 18,5 meter brett (se bild 34). Den mest södra delen av Handelsvägen ges dock en smalare bredd. Utmed den befintliga kullen/pulkabacken vid Internationella skolan planläggs inte för en allé längs gatans norra sida. Här avgränsas istället gång- och vykelvägen med ett gcm-stöd. Längs denna sträcka blir gaturummet totalt 15 meter brett och dras på ett sätt så att kullen norr om Handelsvägen inte påverkas.

Gång- och cykelpassager kommer att behöva ordnas på flera ställen utmed Handelsvägen. På dessa platser är det lämpligt att någon form av farthinder ordnas så att bilarnas hastighet säkert blir låg. Farthindren kan utformas antingen genom att gatan smalnas av, genom att ett gupp anläggs eller att de båda lösningarna kombineras. Passagernas exakta placering eller utformning regleras inte i detaljplanen.

Bild 34. Gatusektion, Handelsvägen.

Lokalgator

Den nya bebyggelsen inom planområdet trafikförsörjs genom flera nya lokalgator, dessa planläggs som allmän platsmark/GATA med en bredd på 7 meter. Längs lokalgatorna

eftersträvas en låg hastighet för blandtrafik där gaturummet delas av motorfordon, fotgängare och cyklister. Då det är små fordonsflöden längs de flesta lokalgatorna i området finns det i allmänhet inte behov av att gångbanor separeras.

Gång- och cykelvägar

En 4 meter bred gång- och cykelväg anläggs längs hela Handelsvägens västra sida och ansluts i söder till befintlig gång- och cykelväg. Utbyggnaden av GC-vägen ligger i linje med det utbyggnadsförslag som finns i Älmhults kommuns gång- och cykelvägsplan (antagen av kommunfullmäktige den 16 augusti 2016). I norr får fotgängare och cyklister röra sig en bit

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 31

utmed ny lokalgata för att sedan ta sig norrut vi gång- och cykeltunnel under Danska vägen.

På sikt ämnar gång- och cykelvägen byggas ut längs den norra sidan om Danska vägen, västerut mot Älmhults centrum.

Inom planområdet får gående och cyklister röra sig längs stråket utmed Handelsvägen samt utmed de nya lokalgatorna. För att skapa korta avstånd och gena vägar för fotgängare och cyklister knyts lokalgatorna i området ihop med hjälp av flera GC-vägar som rör sig igenom naturområdena. Kopplingarna säkerställs genom att planläggas som allmän plats/GÅNG OCH CYKEL. GC-koppling möjliggörs även i västlig riktning förbi lakvattendammarna och till Hagabo. Denna GC-väg ska också vara tillgänglig för underhållsfordon till

lakvattendammarna.

Gångpassager placeras i områdets norra del, genom kvartersmark planlad för bostäder och centrum, för att skapa en gen koppling för fotgängare mellan Handelsvägen och de nya lokalgatorna. På grund av höjdskillnaderna i området kan trappor komma att anläggas här.

Höjdsättning av området utreds närmare i förprojektering som är klar och inarbetad i planen när den skickas ut för granskning.

Kollektivtrafik

Handelsvägens körbana ges en bredd om 6,5 meter vilket möjliggör framtida

busslinjedragning utmed stadsgatan. Hållplats med väderskydd kan inrymmas i det område som planläggs för allmän plats/GATA.

Tung trafik

Utmed väg 23 planläggs två nya områden för verksamheter, handel, och kontor. Dessa båda områden antas generera tung trafik. För att skapa en säker trafiksituation längs omgivande gator är det viktigt att den tunga trafiken inte leds utmed Handelsvägen som ska bli en stadsgata med flera passager för oskyddade trafikanter. Planen har därför utformats så att trafiken till och från verksamhetsområdena kan ledas via andra gator.

Området i norr trafikförsörjs genom att ny lokalgata som ansluter direkt till Danska vägen i norr. På så sätt leds ingen trafik direkt förbi nytt bostads- eller skolområde.

Trafikförsöjning av det södra verksamhetsområdet är under utredning och under

granskningstiden kommer en lösning presenteras. Utgångspunkten är även här att tung trafik ej ska passera igenom bostadsområden eller direkt förbi ett skolområde.

Parkering

Gällande parkeringsnorm för Älmhults kommun ska tillämpas om ingen annan utredning eller annan mobilitetsåtgärd redovisas. Parkering ska i första hand ordnas inom den egna

fastigheten.

Planen möjliggör ordnande av parkeringsplatser på allmän plats utmed Handelsvägen i form av fickparkeringar.

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 32

Grönstruktur

Inom planområdet planläggs flera ytor som allmän plats/NATUR. Naturområdena bäddar in bebyggelsen och fungerar som rekreationsområde för de som kommer bo och vistas i

området. I den nordöstra delen av planområdet planläggs för ett grönt område mellan de nya bostäderna och verksamhetsytorna närmst väg 23. Detta för att skapa en buffertszon mellan bostäderna och en verksamheterna där tyngre trafik kan förväntas. I naturområdet bevaras en befintlig kulle där en potentiell fornlämning har identifierats. Vid kullens fot planläggs en yta som allmän plats/PARK med syfte att här möjliggöra uppförande av en lekplats. Platsen ska ha kvar sin naturliga skogskaraktär och att lekplatsen blir en del av skogsområdet.

Dagvatten

Inom användningen NATUR ryms ytor för dagvattenhantering. För att på ett bra sätt kunna ta hand om dagvatten från den nya bebyggelsen i området anläggs flera öppna dagvattendammar inom planområdet med renande och fördröjande funktion samtidigt som de ger ökad attraktivitet till området. Dagvattendammarna kopplas samman genom öppna diken och leds på så sätt västerut och norrut. Närmare information om dagvattenanläggningens utformning finns att läsa under rubriken Teknisk försörjning.

Teknisk försörjning Vatten och avlopp

Området kommer ingå i kommunens verksamhetsområde för vatten, avlopp och dagvatten.

Det betyder att kommunen är huvudman för vatten, avlopp och dagvatten inom området och att ny bebyggelse på platsen kommer att anslutas till det kommunala systemet.

Vatten och avlopp byggs ut längs Handelsvägen från söder och sedan vidare längs de nya lokalgatorna för att försörja den nya bebyggelsen. Spillvattnet kommer att pumpas ut ur området via en pumpstation i nordväst. Pumpstationens läge säkerställs genom att ett område planläggs för E- teknisk anläggning, pumpstation.

Dagvattenhantering

Vid framtagandet av detaljplanen har en dagvattenutredning gjorts för området (Vatten och Samhällsteknik 2020-10-02). Dagvatten från området kommer att omhändertas och fördröjas lokalt i ett öppet system i form av flera dammar och diken. Lokalgatornas dagvattenhantering utformas med rännstensbrunnar och ledningar som leds till dikesstråken.

För att säkerställa behovet av fördröjning och rening ordnas en damm/våtmark i nordväst innan områdets dagvatten leds ut från området under Danska vägen. Det är viktigt att denna yta är tillräckligt stor (cirka 7000 kvm) och utformas på rätt sätt så att fördröjning och rening kan fungera tillfredsställande.

I närheten till verksamhetsområdena i nordöst och sydöst föreslås mindre fördröjningsdammar dit vatten från verksamhetsområdena avleds innan det leds vidare mot nordväst.

Två huvudstråk för avledning av dagvatten föreslås. Med fördel utformas dessa stråk som öppen dagvattenhantering genom diken. I stor utsträckning förslås befintliga rinnstråk/diken

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 33

att utnyttjas. Det mellersta, södra och västra området leds via ett system till föreslagen damm i nordväst. Det andra systemet leder vatten från det nordöstra delen av området längs med Danska vägen förbi cykelundergången och vidare till föreslagen damm i nordväst.

Avskärande diken behövs där avrinning från omkringliggande mark faller mot

bebyggelse. Planen utformas så att det finns ytor intill dagvattendammarna och dikena som kan nås med maskin så att dagvattensystemet kan underhållas, antingen på allmän plats/gata eller allmän plats/natur.

Området ska höjdsättas så att dagvattenhanteringen fungerar, så att vatten vid skyfall rinner bort från bebyggelsen och leds ut till dagvattendammar och diken via områdets gator.

Bild 35. Schematisk bild över hur dagvattendammarna i området kopplas samman. Vatten från de två mindre dammarna i öst rinner mot norr och nordväst där det samlas upp i en större damm/våtmark innan vattnet leds vidare norrut genom trumma under Danska vägen.

Mer detaljerad beskrivning av dagvattensystemet återfinns i framtagen dagvattenutredning (Vatten och samhällsteknik 2020-10-02).

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 34

Avfallshantering

SSAM AB vill verka för att avfallshantering inom planområdet ska utformas så det främjar ett hållbart cirkulärt samhälle. Utrymmen, transportvägar och vändplatsers utformning för

sortering av avfall etc. ska följa Handbok för avfallsutrymmen och Avfallsföreskrifter för Älmhults kommun. Båda dokumenten finns på www.ssam.se. Avfallshantering ska ske inom fastigheten. Detta hanteras i bygglovet.

El För områdets elförsörjning kommer nya matarkablar förläggas. Elnätet byggs ut längs Handelsvägen och sedan vidare längs de nya lokalgatorna för att försörja den nya

bebyggelsen. Nya nätstationer kommer att kunna placeras inom allmänna platser (som väg, gata, park och natur).

Inom planområdet finns idag en transformatorstation. Vid planens genomförande kommer stationen att flyttas. Utredning pågår om lämplig ny placering. Transformatorstationens nya placering kommer till granskningsskedet vara markerat i plankartan med

användningsbestämmelsen E, teknisk anläggning.

Fjärrvärme

Fjärrvärme finns framdraget i angränsande planområde. Utredning pågår hos fjärrvärmeleverantören om eventuell utbyggnad i området.

Elektroniska kommunikationer

Fiberutbyggnad planeras inom området.

Hälsa och säkerhet Farligt gods

Planområdet ligger direkt väster om väg 23 som är rekommenderad transportled för farligt gods. Risker bör beaktas vid detaljplanering inom 150 meter från led med farligt gods. För att kunna bedöma lämplig markanvändning utmed farligt gods-leder i Älmhult har en

riskutredning tagits fram (Fysisk planering intill transportleder för farligt gods i Älmhult, Sweco Environment AB, 2018-06-19).

Marken inom planområdet är småkuperad och marknivån precis invid väg 23 varierar därför mellan att ligga över, under och på ungefär samma nivå som vägbanan. Mellan vägen och planområdet löper ett dike. Ur risksynpunkt har diket en viktig funktion för att hindra farlig vätska att rinna in mot planområdet.

Riskutredningen visar att det är lämpligt ur risksynpunkt att bygga byggnader innehållande handel och kontor på ett avstånd om 30 meter från vägdikets mitt. För användningen

verksamheter och parkering är samma avstånd 20 meter. Detaljplanen har anpassats efter detta och marken 30 meter från dikesmitt har markerats med punktprickar (marken får inte förses

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 35

med byggnad). Marken 20 meter från dikesmitt är markerad med bestämmelsen n1 vilket anger att marken inte får användas för parkering.

För användningen centrum anges rekommenderat skyddsavstånd om 30 meter, mätt från dikesmitt. Användningen centrum medges i detaljplanen på avstånd längre än 100 meter.

För användningen bostäder i max fyra plan anges i riskanalysen rekommenderat

skyddsavstånd om 40 meter. Mellan 40 - 75 meter krävs särskilda riskreducerande åtgärder och byggrätt för bostäder i max två plan medges därför bortom 75 meter från led. Inom 75 meter från led planläggs för bostäder som punktprickas, vilket gör att byggnad ej får uppföras där men att platsen kan användas som trädgård/utemiljö.

För bostäder i över fyra plan anges i riskanalysen rekommenderat skyddsavstånd om 75 meter från väg 23. Mellan 75 - 100 meter krävs särskilda riskreducerande åtgärder och därför

medges högre bostadsbebyggelse i detaljplan endast på över 100 meter från vägen.

Bild 36. Plankarta med 40, 75 meter från led markerat.

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 36

Buller

Förordningen (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader innehåller bestämmelser om riktvärden för buller utomhus från spårtrafik och vägar vid bostadsbyggnader. Enligt

förordningen bör buller inte överskrida:

1. 60 dBA ekvivalent ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad, och

2. 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden.

Planförslaget innebär att ny mark för bostadsändamål placeras intill väg 23 och Danska vägen samt utmed Handelsvägen. En trafikbullerutredning har tagits fram för området (Efterklang, 2020-02-07 och 2020-09-14). I utredningen har beräkningar utförts för en framtidsprognos år 2040.

Bild 37. Bullerutredning visar ekvivalent ljudnivå för planområdet och prognosår 2040, utan bullerskydd.

Bullerutredningen visar att ljudnivåerna vid bostadsbyggnadernas fasad i området ligger under riktvärdet om 60 dBA ekvivalent ljudnivå.

För att skapa en god ljudmiljö även utomhus för de tillkommande bostäderna planläggs bullerskydd utmed Danska vägen och väg 23. Bullerskyddet utmed Danska vägen ges en höjd om totalt tre meter och består av en meter vall med ett två meter högt plank på. Bullerskyddet utmed väg 23 ges en höjd på 4,5 meter.

Gällande uteplatser visar trafikbullerutredningen att det inom planområdet är möjligt att ordna uteplatser som uppfyller riktvärden enligt förordningen för samtliga bostäder. Inom större delen av planområdet kan uteplats ordnas fritt, på flera platser på tomten. Inom ett område, närmst väg 23, måste uteplatser placeras i ljudskugga från riksvägen (se bild 38).

Uteplatsernas exakta placering beror på hur bostads- och komplementbyggnader placeras på tomten. Bullerfrågan måste bevakas i bygglovsskedet så att en acceptabel ljudnivå säkerställs

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 37

inom- och utomhus. Upplysningen ”Bostäder och förskola ska utformas så att gällande riktvärden för buller från vägtrafik inte överskrids” införs med syfte att verka för att samtliga bostäder får tillgång till minst en uteplats där gällande riktvärden för buller ej överskrids.

Bild 38. Ekvivalent ljudnivå för uteplats med bullervallar och exempelbyggnader inlagda i modellen.

Bild 39. Inom område markerat med röd streckad linje visar bullerutredningen att uteplats måste placera i ljudskuggan exempelvis av det egna bostadshuset på tomten. Inom övriga delar av område planlagd för bostäder kan uteplats placeras fritt.

För förskola finns riktvärde för utemiljö enligt Naturvårdsverket riktvärden för buller på ny skolgård (NV-01534-17, September 2017). För de delar av gården som är avsedda för lek, vila och pedagogisk verksamhet ska den ekvivalenta ljudnivån ej överskrida 50 dBA och den maximala ej överskrida 70 dBA. För övriga vistelseytor inom skolgården gäller som högst 55 dBL ekvivalent och 70 dBL maximal.

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 38

Den ekvivalenta ljudnivån blir dimensionerande för planerad förskola. Pedagogisk yta kan planeras där den ekvivalenta ljudnivån är 50 dBA eller mindre, dvs limegrön och mörkare.

Övrig skolgård kan anläggas ifrån gult mot mörkgrönt, dvs 55 dBA och neråt. Det är möjligt att anlägga skolgården närmare med någon form av åtgärd. Upplysningen ”Bostäder och förskola ska utformas så att gällande riktvärden för buller från vägtrafik inte överskrids”

införs med syfte att verka för att samtliga bostäder får tillgång till minst en uteplats där gällande riktvärden för buller ej överskrids.

Bild 40. Ekvivalent ljudnivå för skolgård.

Äskya avfallsanläggning

Planförslaget är utformat utifrån de slutsatser som framkommit i Konsekvensutredningen för Äskya avfallsanläggning (Vatten och Samhällsteknik 2018-12-17) där det fastslås att det inte är lämpligt att placera ny bebyggelse inom ett avstånd på 400 meter från avfallsanläggningen och 100 meter från lakvattendammarna. Byggrätt för ny bostadsbebyggelse samt skola medges utanför de rekommenderade skyddsavstånden (se bild 41).

Inom ovan nämnda skyddsavstånd planläggs i övrigt för allmän plats/natur, allmän plats/gång- och cykelväg samt E-teknisk anläggning, pumpstation. Inom naturmarken

kommer dagvattendamm och dike att anläggas. Enligt framtagen dagvattenutredning (Vatten och Samhällsteknik 2020-10-02) kommer planområdets vatten inte att påverka

lakvattenanläggningen då detta leds norrut mot Möckeln. Eventuellt kan det vara aktuellt med vall mot lakvattenanläggningen för att säkerställa att vattnet inte blandas vid kraftig

nederbörd/skyfall. En sådan åtgärd ryms inom användningen NATUR.

Konsekvenserna för Äskya avfallsanläggning och dess lakvattendammar vid genomförande av detaljplanen redovisas under avsnittet Konsekvenser.

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 39

Bild 41. Skyddsavstånd för Äskya avfallsanläggning och lakvattendammar är markerat med röd respektive blå streckad linje i bilden.

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 40

Related documents