• No results found

Stads- och landskapsbild

Detaljplanens genomförande innebär en stor förändring av områdets innehåll och utseende.

Mark som idag till stora delar är skogsbevuxen tas i anspråk och nya vägar anläggs och bebyggelse tillkommer.

Mark, vatten och översvämningsrisk

Idag utgör större delen av planområdet skogsmark som kan infiltrera regn- och smältvatten.

Planens genomförande innebär att andelen hårdgjord yta i området ökar, vilket ställer krav på dagvattenhanteringen i området. Inom planområdet ordnas därför fördröjning och rening av dagvatten i flera lokalt anlagda diken och dagvattendammar. Att omvandla området till byggbar mark kräver förflyttningar av massor och utfyllnader främst i området väster om Handelsvägen. Organiska massor som grävs ur på kvartersmark används till bullervallarna utmed Danska vägen och väg 23. Massorna kan också komma att fungera som jordförbättring på naturmark. Frågan utreds i förprojektering som kommer att vara klar till detaljplanen går ut på granskning.

Planens genomförande medför att tidigare brukad jordbruksmark tas i anspråk till förmån för bostadsbyggnation samt ordnande av bullervall. Det biotopskyddade dike som ligger öster om jordbruksmarken kommer inte att finnas kvar på platsen. Några av de mindre bäckfåror som finns inom planområdet kommer att påverkas vid planens genomförande och tas bort eller

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 49

dras om. I stort har dock detaljplanen utformats på ett sådant sätt att många av de naturliga lågpunkterna inom området läggs på allmän platsmark/NATUR och blir en del av

dagvattenhanteringen inom området. Vattendraget som kopplar samman Froafälle mosse och Kyrke myr kommer att kunna ligga kvar i sitt nuvarande läge. Vattendraget löper idag under väg 23 och kommer delvis att kulverteras inom planområdet då bullervall anläggs.

I dagvattenutredningen (Vatten och Samhällsteknik 2020-10-02) har hanteringen av höga flöden vid exempelvis skyfall analyserats. Analysen visar att planerade öppna system med diken ger robusthet då det kan hålla stora volymer regn. Höjdsättning av gator och parkeringar i förhållande till byggnader inom planområdet måste beaktas så att överskottsvatten som ej avleds via ledningsnätet ej riskerar att rinna in mot byggnader utan kan rinna på ytan via gator och diken. Analysen visar att gång- och cykeltunneln under Danska vägen kommer att

översvämmas vid skyfall, hantering av det utreds vidare till planen granskas. Förprojektering för höjdsättning av området genomförs tills det att planen skickas ut för granskning.

Miljökvalitetsnormer

En miljökvalitetsnorm är en bestämmelse om en viss miljökvalitet som ska uppnås eller bibehållas. Den lägsta miljökvalitet som kan godtas utgör en miniminivå.

Miljökvalitetsnormer för luft

Miljökvalitetsnormer gäller för utomhusluft och det finns miljökvalitetsnormer för kvävedioxid/kväveoxider, partiklar (PM10/PM2,5), marknära ozon, bensen, kolmonoxid, arsenik, kadmium, nickel och bens(a)pyren. Miljökvalitetsnormerna för utomhusluft

överskrids inte i Älmhults kommun. Planen anses inte medföra så stora mängder ökad trafik att detta påverkas.

Miljökvalitetsnormer för vatten

Miljökvalitetsnormer för vattenförekomster omfattar ytvattenförekomster (större sjöar och vattendrag, kust och övergångsvatten) och grundvattenförekomster (större vattenförande grundvattenmagasin som dricksvattentäkt). Om statusen på vattenförekomsten är hög eller god får den inte försämras. Är statusen måttlig, otillfredsställande eller dålig ska åtgärder vidtas.

I Älmhults kommun finns miljökvalitetsnormer för sjön Möckeln, Drivån och Älmhultsåsen. I denna detaljplan kan Möckeln beröras av MKN för vatten då vatten från planområdet leds och mynnar ut i Möckeln.

Status och miljöproblem för sjön Möckeln

Status idag Kvalitetskrav

Ekologisk Måttlig God 2021

Kemisk Uppnår ej god* God 2021

* Ämnena kvicksilver och PBDE (flamskyddsmedel) uppnår ej god status. Gränsvärdena för kvicksilver och PBDE överskrids i alla Sveriges undersökta sjöar.

I dagvattenutredningen (Vatten och Samhällsteknik 2020-10-02) har föroreningsberäkningar gjorts för att bedöma hur exploateringen av området påverkar vattenkvaliteten i Möckeln. I utredningen konstateras att påverkan på recipienten bedöms vara liten då flödet ut från

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 50

planområdet begränsas till dagens. Begränsningen utgörs av diken och dammar som effektivt utjämnar och renar dagvatten. Hårdgörning av mark resulterar visserligen i att den totala mängden vatten som når recipienten ökar men med föreslagna diken och dammar skapas en trög avrinning som håller kvar vatten inom området. Ingen hänsyn är tagen till den rening som sker i diken nedströms planområdet.

I dagvattenutredningen konstateras att diken och dammar utgör en effektiv rening av

dagvatten och att riktvärdena bedöms med föreslagen dagvattendamm att underskridas även om föroreningsbelastningen kommer att öka. Därmed bedöms inte att miljökvalitetsnormerna för vatten i Möckeln äventyras vid genomförandet av planen.

Kulturhistorisk värdefull miljö

Planens genomförande medför att lämningar som enligt genomförd inventering (Jönsson 2019) klassats som övrig kulturhistoriska lämningar tas bort då de läggs på eller delvis på mark som planläggs som kvartersmark. Planen har dock utformats så att den lämning som skulle kunna vara en fornlämning läggs på mark planlagd som allmän plats/NATUR och på så sätt ges planmässiga förutsättningar att bevaras. Ingen ytterligare utredning av

fornlämningarna i området planeras i samband med framtagandet av detaljplanen.

Trafik och buller

Planens genomförande innebär att trafiken i och intill området förväntas öka. Ökad trafik medför ökat trafikbuller.

Planen ger förutsättningar för omgestaltning av Handelsvägen så att det kan bli en gata med mer stadsmässig karaktär, låg hastighet och en säker trafiksituation för oskyddade trafikanter.

Buller

Detaljplanens genomförande bidrar till att bostäder och skola byggs på område som är

påverkat av trafikbuller. Framtagen bullerutredning (Efterklang, 2020-02-07 och 2020-09-14) visar att de riktvärden som finns kring buller vid bostäder och skola nås inom området. Läs mer under rubriken Planförslag/ Hälsa och säkerhet/ Buller.

Farligt gods

Planen utformas så att det blir säkert att vistas och bo inom området med hänsyn till de risker som finns kopplade till transporter av farligt gods utmed väg 23. Läs mer under rubriken Planförslag/ Hälsa och säkerhet/ Farligt gods.

Markföroreningar

Det finns inga kända markföroreningar i området och det finns inte anledning att misstänka det heller. Exploatering av området ger ökad andel hårdgjord yta och kommer att öka föroreningshalten i dagvattnet speciellt i anslutning till område planlagt för verksamheter.

Rening av dagvattnet sker i områdets dagvattendammar och diken. Läs mer under rubriken Miljökvalitetsnormer för vatten ovan.

Äskya avfallsanläggning

Ny bebyggelse planeras på ett avstånd om 400 meter från Äskya avfallsanläggning och 100 meter från dess lakvattendammar efter vad som rekommenderats i framtagen

SAMRÅDSHANDLING - DP för del av Äskya 1:27 m.fl., Furulund 51

konsekvensutredning (Vatten och Samhällsteknik 2018-12-17). Detta med hänsyn till de risker som finns i anslutning till anläggningarna med bland annat lukt, damning, avgaser, buller samt störningar så som skadedjur, nedskräpning, uppkomsten av lakvatten samt förekomsten av deponigas. Avstånden överensstämmer med de avstånd som anges i

anläggningens tillstånd och exploateringen påverkar på det viset inte möjligheten att fortsätt bedriva befintlig verksamhet inom området.

I dagvattenutredningen (Vatten och Samhällsteknik 2020-10-02) konstateras att två av lakvattensystemets provtagningspunkter i egenkontrollprogrammet kommer att påverkas av vatten från planområdet, punkt Y10 och Y11. Förhållandet mellan punkt Y10 och punkt Y11 kommer dock vara jämförbart för kontroll av eventuellt läckage av lakvatten. Eftersom punkt Y11 kommer bli påverkat av planområdets dagvatten innan rening kan behov finnas att flytta punkten närmare väg 23 för att bli en uppströmspunkt även mot planområdet.

Enligt framtagen dagvattenutredning (Vatten och Samhällsteknik 2020-10-02) kommer planområdets vatten inte att påverka lakvattenanläggningen då detta leds norrut mot Möckeln.

Eventuellt kan det vara aktuellt med vall mot lakvattenanläggningen för att säkerställa att det inte blandas vid kraftig nederbörd/skyfall. Frågan utreds vidare i samband med

förprojektering och planen kan efter det komma att kompletteras med en planbestämmelse om vallens placering och höjd.

Related documents