• No results found

Gator, gång- och cykelvägar Förutsättningar:

Planområdet nås från Kyrkvägen, väg 828, via Bagarvägen i norr och via Läkarvägen i söder. Bagarvägen används som tillfart för ett par

bostadsfastigheter. Läkarvägen används som tillfart till närliggande vårdcentral och apotek samt till bostadsfastigheter söder om planområdet. Läkarvägen sträcker sig ca 1 km söder om planområdet. Trafikmängderna är små på såväl Bagarvägen som Läkarvägen. Längs Kyrkvägen uppskattas trafiken till ca 1370 fordon/årsmedeldygn varav 50 lastbilar enligt mätningar av Trafikverket från 2016. Hastighetsbegränsningen är 50 km/h.

Trottoar finns på båda sidor av Kyrkvägen in mot centrum. Längs Läkarvägen och Bagarvägen finns i dagsläget inga trottoarer, men i och med upprustningen av Nyströms park kommer trottoar anläggas längs Läkarvägen mot

vårdcentralen och anslutas till trottoar längs Kyrkvägen.

Planförslaget:

Infarten till Stångenäshemmet vid Läkarvägen 3 föreslås breddas med en meter för bättre tillgänglighet vid sjuktransporter och liknande.

I samband med att trottoar byggs ut längs Läkarvägen kommer övergångsställen anläggas för att skapa en trafiksäker närmiljö kring Stångenäshemmet.

Övergångarna ska ha taktila ledstråk och ska markeras med kontrasterande

markbeläggning på båda sidor.

Planering och anläggning av

övergångsställen ska ske i samförstånd mellan Lysekils kommun och

fastighetsägaren.

I övrigt föreslås inga förändringar av gator inom planområdet.

Ett genomförande av planen bedöms inte medföra några svårigheter ur trafiksäkerhetssynpunkt, och att endast en marginell ökning av trafikmängderna på omgivande gator kommer att ske.

Kollektivtrafik Förutsättningar:

Busshållplats finns i Brastad centrum ca 200 meter sydväst om planområdet.

Brastad trafikeras bland annat av bussar mot Lysekil och Uddevalla. Under vardagar avgår ca 20 bussar i vardera riktning. Under helger är trafiken något mer begränsad med ca 10-15 avgångar i vardera riktning.

Parkering, varumottag, utfarter Förutsättningar:

Parkering sker idag inom den egna fastigheten. I anslutning till

Bagarvägen finns parkering med plats för 19 bilar, och i anslutning till

Läkarvägen finns parkering med plats för 38 bilar. Handikapparkering finns vid entrétorget mot Bagarvägen och i anslutning till entréer vid Läkarvägen.

Varumottag finns vid entrétorget mot Bagarvägen. För mindre lastbilar finns där möjlighet till rundkörning. Större lastbilar behöver backa in mot varuintaget.

In- och utfart till planområdet sker från Kyrkvägen via Bagarvägen eller Läkarvägen.

Planförslaget:

I kommunens parkeringspolicy finns ingen kategori som motsvarar

Stångenäshemmets verksamhet. En bedömning av parkeringsbehovet har istället gjorts med utgångspunkt från befintlig verksamhet.

Bedömningen förutsätter att parkeringsbehovet för vårdverksamheten är

begränsad till personal och besökande, och att samnyttjade av parkeringsplatser för dessa är möjlig. Vidare antas att de boende i de befintliga och planerade trygghetslägenheterna inte i samma omfattning är beroende av bil som vid en vanligt boende, och att igenomsnitt varannan hyresgäst har bil. Ett uppskattat normvärde för att täcka parkeringsbehovet för de nya trygghetslägenheterna är därför satt till 0,5 p-plats per lägenhet, vilket kommer motsvara ca 15 platser.

Infart från Läkarvägen som föreslås breddas.

Hemtjänst och hemsjukvård som utgår från Stångenäshemmet har 18 egna platser i dagsläget, men verksamheten ser att behovet av vård och omsorg i hemmet på sikt kommer att öka, vilket kommer medföra en ytterligare utökning av hemtjänstens och hemsjukvårdens bilflotta.

I ett långsiktigt perspektiv ska parkeringsbehovet inom området kunna täcka övriga föreslagna användningsbestämmelser. Skulle trygghetslägenheterna på sikt omvandlas till en ”vanlig” bostadsrätt kommer normtalet påverkas, likaså om centrumrelaterad användning skulle bli aktuell.

I planförslaget föreslås att ytterligare 26-30 p-platser tillskapas inom kvartersmarken för Tuntorp 4:156. Huvudparten av parkeringsplatserna kommer byggas i områdets östra del där den dåvarande bostadsfastigheten Tuntorp 4:25 låg (Läkarvägen 5 b). Ett fåtal p-platser kan tillskapas i anslutning till Läkarvägen 3. Parkeringsplatserna ska disponeras så att tillgänglighet

och praktisk användning tillgodoses. Ett flertal p-platser finns i närområdet, utanför planområdet. Vid Läkarvägen 4 finns ca 24 p-platser för besökande till vårdcentralen, vars markområde delvis ägs av kommunen. Vid Läkarvägen 6 finns ca 8 p-platser på den kommunalägda fastigheten Tuntorp 11:1.

Skulle det allmännyttiga behovet ändras på sikt finns det ytor i närområdet med kommunal förvaltning som möjliggör ändamålsenlig parkering. I övrigt är det fastighetsägarens ansvar att anordna parkeringsplatser för de boende.

De parkeringsytor som föreslås i planen bedöms täcka verksamhetens och de boendes behov av parkeringsplatser efter föreslagen exploatering och inom en överskådlig framtid.

Översiktbild. Antal p-platser inom planområdet och parkeringsytor i närområdet.

Tillgänglighet Förutsättningar:

Enligt Plan- och bygglagen ska bebyggelsemiljön utformas med hänsyn till personer med nedsatt rörelseförmåga och/eller orienteringsförmåga. Detta bevakas vid bygglovsprövningen.

Tillgängligheten inom Stångenäshemmet med omgivande utemiljöer är god.

Marken är bearbetad så att vistelseytor och gångvägar inom planområdet är plana.

Planförslaget:

Föreslagen ny exploatering bedöms vara möjlig att genomföra med god tillgänglighet inom planområdet. Intentionen är att öka tillgängligheten till utemiljöerna i anslutning till de nya lägenheterna.

Friytor

Lek och rekreationsområden Förutsättningar:

Inom planområdet finns trädgård med möjlighet för de boende att vistas

utomhus. I anslutning till planområdet finns parkytor och naturmark med goda möjligheter till närrekreation. Bostäderna i servicehuset har även egen uteplats eller balkong. På motsatt sida Läkarvägen 1 ligger Nyströms park som håller på att rustas upp och som ska ges ett mer barnvänligt utförande.

Planförslaget:

Befintliga friytor inom fastigheten kommer kunna nyttjas av de boende i de nya trygghetslägenheterna. Nybyggnationen kommer innefatta uteplatser i markplan samt balkonger.

Related documents