• No results found

Riskanalys för Lysekilsbanan och väg 162 Förutsättningar:

Väg 162 är rekommenderad sekundär transportled för farligt gods av klass 2 (Gaser, t.ex. gasol) och klass 3 (Brandfarliga vätskor, t.ex. bensin). Avståndet mellan väg 162 och planerad ny bebyggelse vid Läkarvägen är ca 190 meter.

Planområdet är avskärmat av bebyggelse, samt av trädplanteringar längs den östra sidan av järnvägen och vid Nyströms park. Hastighetsgränsen för hela tätorten är 50 km/h men är i realiteten betydligt lägre i och med fartreducering vid den rondell som skär korsningen för väg 162 och Kyrkvägen. Vägen är i övrigt rak med goda siktförhållanden.

Lysekilsbanan passerar genom Brastads centrum men trafiken är i dagsläget nedlagd på järnvägen. Avståndet mellan järnväg och planerad ny bebyggelse är ca 100 meter. Järnvägssträckan närmast planområdet är rak med en svag kurva strax söder om området. I centrum finns en obevakad järnvägsövergång.

Orsaker till urspårningar kan vara hinder på spåren, fel på banan eller för hög hastighet i förhållande till spårstandard och kurvor. Vid urspårning hamnar vagnarna nästan alltid inom en vagnslängd från banan och avståndet påverkas

Avstånd mellan planerad bebyggelse och transportled för farligt gods.

normalt inte nämnvärt av tågets hastighet eftersom rörelsekraften är

i tågets färdriktning. Vid bedömning av risk för olycka med farligt gods har kommunen använts sig av underlag från Länsstyrelsen i Västra Götaland, PM 2012-05-10 - ”Länsstyrelsens meddelande om dimensionerande trafik och riskbedömning för Norra Bohusbanan ... samt Lysekilsbanan”, diarie nr 402-15429-2012.

Planförslaget:

Om trafiken i framtiden återupptas på järnvägen ska den vara tillgänglig för transporter av farligt gods. En eventuell framtida trafik bedöms bli begränsad.

Dimensionerande dygnstrafik för Lysekilsbanan är sex godståg enligt

meddelande från Länsstyrelsen. Konsekvenserna vid en eventuell urspårning eller annan olycka med farligt gods på järnvägen bedöms bli begränsade inom planområdet med tanke på avståndet mellan banområde och planerad bebyggelse, tillsammans med den låga hastigheten genom området och den avskärmande vegetationen och bebyggelsen mellan järnväg och planområde.

Ett behov av en systematisk riskanalys bedöms därför inte föreligga.

Avståndet till mellan väg 162 och planerad ny bebyggelse vid Läkarvägen bedöms vara den mest betydande faktorn när det kommer till eventuella riskreducerande åtgärder vid olycka med farligt gods. Avståndet, tillsammans med låg hastighet, goda siktförhållanden och avskärmande vegetation och bebyggelse, utgör sannolikhets- och konsekvenslindrande omständigheter som bedöms som tillräckliga för att det inte ska föreligga oacceptabel risk för skador på byggnader eller för boende vid en eventuell olycka med farligt gods på väg 162.

Planens genomförande bedöms därför inte innebära att människor inom planområdet utsätts för ökade risker, men att riskreducerande åtgärder ändå kan vara motiverade med tanke på föreslagen byggnadshöjd om sex våningar.

Förslag på åtgärder omfattar alternativa utrymningsvägar som leder bort från väg- och banområde, trapphus ska vara brandsäkert, och att ventilation ska kunna regleras centralt vid händelse av olycka. Teknisk utformning enligt ovan bevakas i bygglovsskedet genom tekniska samråd med Räddningstjänsten och Trafikverket, och ska utföras i enlighet med Boverkets byggregler.

Buller

Förutsättningar:

Trafikmängderna på Läkarvägen och Bagarvägen närmast planområdet är små och bedöms inte medföra bullernivåer över gällande riktvärden.

Bullernivåerna är större närmast Kyrkvägen. Längs Kyrkvägen uppskattas trafiken till ca 1370 fordon/årsmedeldygn varav 50 lastbilar enligt mätningar av Trafikverket från 2016. Hastighetsbegränsningen är 50 km/h. Avståndet mellan Kyrkvägen och servicehuset närmast vägen inom planområdet är ca 45 meter. Avståndet är så stort att bullernivåerna inom planområdet bedöms ligga under gällande riktvärden för buller, både avseende ekvivalenta och maximala

bullernivåer. Mellan Stångenäshemmet och Kyrkvägen finns dessutom

avskärmande bebyggelse som ytterligare begränsar trafikbullret inom delar av planområdet.

Planförslaget:

Planens genomförande bedöms inte innebära att trafiken ökar nämnvärt.

Bullernivåer från biltrafiken bedöms därmed inte påverka planen, och gällande riktvärden för trafikbuller befaras inte överskridas för planerade bostäder inom planområdet. Vid bedömningen har Boverkets verktyg ”Hur mycket bullrar vägtrafiken” använts för beräkning av ekvivalenta ljudnivåer vid fasad på ny byggnad.

Brandsäkerhet Förutsättningar:

Brandposter finns vid Läkarvägen söder om Stångenäshemmet, vid korsningen mellan Bagarvägen och Kyrkvägen. Enligt Räddningstjänstens yttrande i

samrådet bedöms brandvattenförsörjningen vara tillräcklig.

Planförslaget:

På grund av våningsantalet kan inte räddningstjänsten utgöra alternativ utrymningsvägen. Detta innebär att byggnaden bör uppföras med så kallat brandsäkert trapphus. Brandteknisk utformning bevakas i bygglovsskedet genom tekniskt samråd med Räddningstjänsten och ska ske i enlighet med Boverkets byggregler avseende brand.

Skyfall / Översvämningsrisk Förutsättningar:

Planområdets lägsta punkt ligger ca 46 meter över havet och det finns ingen risk för översvämningar till följd av stigande vattennivåer. Det finns inga vattendrag i närområdet som kan påverka planområdet vid kraftiga regn.

Framtagen dagvattenutredning, daterad 2020-09-22, har beräknad

konsekvenser vid ett skyfall med återkomstid på 100 år. När ledningar, diken och magasin är fyllda kommer dagvattnet att flöda ytledes ner mot områdets lägre belägna delar och vidare ut mot Läkarvägen i sydväst. För att skydda befintlig bebyggelse vid skyfall bör bättre avrinningsvägar i vissa fall anordnas.

Utredningen har identifierat ett instängt område vid gården vid utfarten mot Läkarvägen i planområdets södra del.

Planförslaget:

Åtgärder i form av förändrad höjdsättning bör utföras för att säkerställa att inga byggnader påverkas vid skyfall. Tydliga avrinningsstråk för ytlig avrinning ska finnas. Utredningen föreslår golvhöjd på byggnader 0,5 m över marknivån i fastighetens gatuanslutning, alternativt att tillkommande byggnader höjdsätts 0,5 meter över omgivande mark så att flödande ytvatten kan passera vid sidan om dem. Teknisk utformning av översvämningsskydd vid skyfall bevakas i bygglovsskedet.

Related documents