• No results found

Gemensamma bakgrundsfaktorer

5.3 Kan man utröna vad är det som påverkar en elev till att använda sig av webbaserat

5.3.2 Gemensamma bakgrundsfaktorer

Förutom svaren på dessa raka frågor har jag även försökt att titta på om de som har provat respektive inte provat har gemensamma faktorer när det gäller bland annat förkunskaper i och inställning till matematik samt erfarenheter av datorstöd i dels matematik, dels övriga ämnen. För att kunna göra detta så har jag tittat på

- om de använt datorstödet utifrån deras betyg från åk 9 (fråga 1 och fråga 7)

- om de testat datorstödet utifrån deras inställning till matematik (fråga 5 och fråga 7) - om de testat datorstödet utifrån deras erfarenhet av datorstöd i undervisningen (fråga 2

respektive 3 och fråga 7).

Den första punkten presenteras i nedanstående tabell. Här var det inga större skillnader när det gäller om de testat eller inte. Bland de som hade betyg Godkänd var det ca 78 % som använt, medan motsvarande siffra bland de med Väl Godkänd var ca 83 %.

Tabell 2 Fördelningen provat/inte provat utifrån betyg i matematik åk 9 Har du provat? Ja Nej Ej svarat Godkänd 7 78 % 1 11 % 1 11 % 9 100 % Betyg Väl godkänd 5 83 % 1 17 % 0 0 % 6 100 % 12 2 1 n = 15

Den andra punkten presenteras i följande tabell:

Tabell 3 fördelningen provat/inte provat utifrån inställning till matematik Har du provat? Ja Nej Ej svarat Roligt 5 0 0 5 Mindre roligt 1 1 0 1 Tråkigt 1 0 0 1 Inställning till matematik Varken roligt eller tråkigt 2 1 1 4 9 2 1 n = 11

Här kan man se att samtliga elever som tycker det är roligt med matte valde att prova det, och att även den elev som markerat ”Tråkigt” valde att testa. Detta skulle kunna kopplas till nyfikenhet. Är man intresserad av ett visst ämne så kan man vara mer benägen att ta till sig nya sätt för att studera det.

När det gäller om tidigare erfarenhet av datorstöd i matematik påverkat konstaterar jag att endast två av eleverna hade sådan erfarenhet. Tabellen nedan visar dock att de som ej använt eller inte svarat tillhör gruppen som ej har använt datorstöd i matematik tidigare.

Tabell 4 Fördelningen provat/inte provat utifrån tidigare erfarenheter av datorstöd i matematik Har du provat? Ja Nej Ej svarat Använt tidigare 2 0 0 2 Tidigare erfarenhet av datorstöd i matematik Ej använt tidigare 10 2 1 13 12 2 1 n = 15

När det gäller erfarenhet av datorstöd i andra ämnen är fördelningen lite annorlunda. Här finns de som ej provat detta datorstöd med i båda grupperna:

Tabell 5 Fördelningen provat/inte provat utifrån tidigare erfarenhet av datorstöd i andra ämnen Har du provat? Ja Nej Ej svarat Använt tidigare 7 1 1 9 Tidigare erfarenhet av datorstöd i andra ämnen Ej använt tidigare 2 1 0 3 9 2 1 n = 13

Vad kan man dra för slutsatser av det här resultatet? Ja, det går egentligen inte att få någon direkt bild av hur olika bakgrundsfaktorer bidrar till att eleven väljer att använda sig av ett datorstöd i matematik. Detta är något som forskningen också tar upp på sätt och vis. Det poängteras starkt att datorn inte är ett universalmedel som fungerar på samma sätt för alla. Det som fungerar för en elev behöver inte fungera för en annan, även om de har en likartad bakgrund vad gäller förkunskaper i och inställning till matematik samt erfarenhet av datorstöd i skolan.

6 Diskussion och slutsatser

När jag ser resultatet från undersökningen så blir jag egentligen inte speciellt förvånad över den låga nyttjandegraden. Matematik ses av många som ett plugg-ämne, och elever som väljer yrkesprogram gör det oftast, enligt min erfarenhet, för att de vill utföra praktiskt arbete till skillnad från att läsa teoretiska ämnen. Många av dessa elever ser matematiken som ett nödvändigt ont och har bara ett enda mål: att få godkänt på kursen. Åtminstone kan man få det intrycket.

Som lärare kan jag se många fördelar med att använda ett sådant här datorstöd som komplement. Det aktuella stödet som eleverna använde var skapat utifrån den lärobok som de arbetar med, vilket gör det lättanvänt. De olika kapitelrubrikerna fanns även i datorstödet och de kan lätt hitta var de ska öva utifrån var de befinner sig i boken. Om en elev missat en lektiongenomgång kan han på egen hand ta igen det han/hon missat genom att titta på simuleringar av begrepp, svaga elever kan repetera ytterligare vid behov och duktiga elever kan arbeta i ett snabbare tempo, och hinner därmed fördjupa sig. Men detta har ingen större betydelse när eleven får ta ett så stort eget ansvar och inte klarar av att hantera det.

Ett stort problem med datorstöd är att eleven får tillgång till så mycket annat via datorn att det är lätt att bli distraherad. Som lärare är det svårt att ständigt ha koll på vad de arbetar med och många elever utnyttjar detta för att kunna göra andra saker, som till exempel att spela spel och surfa på internet, istället för att räkna matte. Det gör att även om det är möjligt att individualisera så ställer det också höga krav på eleven att klara av självständigt arbete. Klarar eleven inte det så har det ingen betydelse hur bra datorstödet är.

Ett annat problem som märks i denna undersökning är skillnaden mellan elevens och lärarens syn på inlärning och lärande. Som lärare har man i regel en holistisk syn, att eleven ska förstå vad han/hon gör och varför det blir på ett visst sätt. Detta för att kunskaperna ska bli till nytta i för eleven i till exempel arbetslivet. Eleven, däremot, visar sig ha en atomistisk syn på lärandet: att lära sig för prov, så att de åtminstone får godkänt för då behöver de aldrig mer räkna matematik. Vad händer då när dessa båda synsätt möts i ett klassrum?

Men behöver sättet som eleverna arbetat på i den här undersökningen vara ett dåligt sätt? I litteraturen så stod det bland annat att allt som eleven själv tog initiativ till och fick ut något var bra, och det är jag nog böjd att hålla med om. Får man bestämma själv så är det lättare att motivera sig till att arbeta.

När det gäller den här undersökningen så hade användandet kanske blivit större om jag haft möjlighet att presentera datorstödet genom att visa hur man använder det via projektor i en datasal. Då hade alla använt det åtminstone en gång och på så vis fått en åsikt om det. Har

visst sätt och då hade jag inte kunnat undersöka det jag ville. För det intressanta är ju om eleverna själva kan se fördelarna och välja att använda det. Om jag som lärare påverkar dem, och på så vis nästan tvingar dem, så är det ju egentligen vara en bok som ligger på nätet. En annan faktor som påverkat är att vi endast har tillgång till 4 datorer i vårt klassrum. Detta gör att det finns risk för att elever utnyttjat att de måste lämna klassrummet för att använda datorn, och på så sätt kunnat arbeta med annat istället för matematik. Detta eftersom jag omöjligen kan ha uppsikt på vad alla gör när de är utspridda över hela skolan. Å andra sidan har de alltid möjlighet att gå och sätta sig och arbeta med läroboken i till exempel biblioteket för att få lugn och ro, eller i studiehallen för att kunna samarbeta med en kompis och då har jag lika lite kolla på vad de gör i alla fall.

Min slutsats är att datorstöd av den här typen är ett kärnfullt läromedel att använda om eleven själv känner det meningsfullt. Även om jag som lärare kan se fördelen med att till exempel kunna använda simuleringar av olika slag så hjälper det föga om eleven själv inte ser någon mening med det. Detta gör det svårt att på förhand avgöra om en elev har nytta av att använda det eftersom han eller hon först måste få möjlighet att testa och avgöra om det är något att fortsätta arbeta med.

6.1 Metoddiskussion

I enkätundersökningen uppstod det ett visst bortfall. Vad beror detta bortfall på? Först och främst har det med frågeformuleringen att göra. Är frågan skriven på ett sätt så att det inte klart framgår att det till exempel förväntas att det bara markeras ett svar så kan det naturligtvis leda till att besvararen markerar flera alternativ. ”Träna på” uppgifter kan till exempel vara både för enkla och för svåra, beroende på vilket kapitel som behandlas. Om en fråga är felformulerad bör dock andelen elever som besvarat fel vara betydligt större än vad den är på dessa frågor. På de frågor som detta skett är det endast en elev per fråga som besvarat frågan på detta felaktiga sätt. Detta gör att man kan anta att de inte förstått frågan ordenligt.

När det gäller att svara på en fråga som eleven skulle ha hoppat över, så står det klart och tydligt innan aktuell fråga vem som ska besvara den. Har de ändå valt att svara på frågan kan man anta att de inte förstått att de inte skulle besvara den.

Detta då undersökningsgruppen var förhållandevis liten, och ett bortfall på 25 % skulle göra det svårt att dra några slutsatser ur resultatet. Detta kan givetvis påverka resultatet på enkäten, men även om de visste att de skulle få svara på en enkät så visste de inte när, varför jag inte tror att någon höll sig borta för att de inte ville visa att de inte ville svara på enkäten.

Skulle jag kunnat använda en annan metod för att få fram ett bättre resultat? I och med att det handlar om att generalisera resultatet så är jag benägen att svara nej på denna fråga. Däremot kan det diskusteras om undersökningsgruppen är för liten för den här typen av undersökning. I och med att de bara var 16 till antalet i elevgruppen och en elev var borta båda lektionerna som enkäten lämnades ut så var ju bortfallet redan där drygt 6 %. När det sedan var flera frågor som ifylldes fel så blev ju bortfallet i vissa fall relativt stort.

6.2 Utvecklingen i framtiden

Något som visade sig bland eleverna i undersökningsgruppen var att en majoritet inte hade erfarenhet av att arbeta med denna typ av datorstöd i matematik från grundskolan. Detta kan

användandet kommer att öka i de lägre årskurserna så kommande generation gymnasieelever kan ha en annan erfarenhet och inställning än dagens generation. Kommer dessa att vara mer välvilligt inställda till detta arbetssätt jämfört med de elever som jag genomför undersökningen på?

Referenser

Farkell-Bååthe, Sonja (2000) Datorn som pedagogiskt hjälpmedel: effekter och erfarenheter

av datorstöd i matematik; Stockholm: Institutionen för individ, omvärld och lärande,

Lärarhögskolan,

Jedeskog, Gunilla (1993) Datorn som pedagogiskt hjälpmedel; Lund: Studentlitteratur, Jedeskog, Gunilla (1998) Datorer, IT och en förändrad skola; Lund: Studentlitteratur, Johansson, Bo & Svedner, Per-Olov (2004) Examensarbetet i lärarutbildningen:

Undersökningsmetoder och språklig utformning; Uppsala: Kunskapsföretaget i Uppsala AB

Johansson, Magnus. Hildén, Anita. Nilsson, Christer. & Thorell, Mia. (2000) Att bedömma

pedagogisk programvara. Rapport från projektet ”Utprovning och relevansbedömning av IT-baserade läromedel inom lärarutbildningen”, Stockholm, Rådet för högskoleutbildning.

Tillgänglig på Internet: http://www.rhu.se/activities/projects/financed_projects/i-j/johansson_magnus_97_report.pdf [Hämtad 2006-03-05]

Juhlin Svensson, Ann-Christine (1998) Lärandets medel och miljö: en studie av

informationsteknik och läromedel i gymnasieskolan; Stockholm: HLS,

Lindh, Jörgen (1997) Datorstödd undervisning i skolan: möjligheter och problem Lund: Studentlitteratur,

Patel, Runa & Davidson, Bo (2003) Forskningsmetodikens grunder: Att planera, genomföra

och rapportera en undersökning; Lund: Studentlitteratur

Stigmar, Martin (1997) Lär man bättre med datorer? Datorn i utbildningen 3 [Elektronisk version] Tillgänglig på Internet: http://www.diu.se/nr3-97/nr3-97.asp?artikel=larman

[Hämtad 2006-03-06]

ThEducation AB (2006). Pedagogik för nätet [www dokument]. URL http://www.theducation.se

Bilaga 1

Enkät angående användandet av webbstöd i Matematik A

Du har sedan september 2005 haft tillgång till ett webbaserat datorstöd i kursen

Matematik A. Jag skulle nu vilja veta om du har använt dig av datorstödet och, om så är fallet, vad du tyckte om att använda det. Det är frivilligt att delta i undersökningen, men om du väljer att delta så vill jag att du fyller i den så noggrant som möjligt.

Du svarar på frågorna genom att sätta kryss i parentesen, se exempel: Vilken årskurs går du? ( ) åk 1 ( X ) åk 2 ( ) åk 3 Tack på förhand!

Bilaga 1

Bakgrund

1) Ditt betyg från åk 9: ( ) G ( ) VG ( ) MVG

2) Har Du använt datorstöd i matematik i grundskolan? ( ) Ja ( ) Nej

3) Datorstöd i andra ämnen:

a) Har du använt datorstöd i annat ämne än matematik? ( ) Ja ( ) Nej b) Om svaret var ja på fråga 3a, vilket/vilka ämnen? _________________________

4) Har du tillgång till dator med Internet hemma? ( ) Ja ( ) Nej

5) Vad tycker du om matematik? ( ) roligt

( ) mindre roligt ( ) tråkigt

( ) varken roligt eller tråkigt

6) I Matematik A håller jag just nu på med kapitel ( ) Procent

( ) Statistik

( ) Ekvationer och formler ( ) Geometri

( ) Grafer och funktioner ( ) Är färdig med kursen

Bilaga 1

Användande av datorstöd i matematik

7) Har du provat datorstödet, dvs varit inloggad minst

en gång? ( ) Nej ( ) Ja

Fråga 8 besvaras av de som svarade Nej på fråga 7

8) Vilken var den största orsaken till att du valde att inte prova datorstödet? ( ) Fick inte tillräckligt mycket hjälp för att komma igång

( ) Föredrar att arbeta med bok

( ) Har ej tillräckliga kunskaper i att hantera en dator ( ) Har ej fått tillgång till dator i skolan

( ) Annan orsak ______________________________________________________ Fråga 9– 18 besvaras av de som svarade Ja på fråga 7

9) Vad gjorde att du valde att prova datorstödet? ( ) Jag var nyfiken

( ) Jag tycker inte om att arbeta med bok ( ) Jag uppfattade att jag var tvungen att prova

( ) Annan orsak ______________________________________________________ 10) Hur uppfattar du användandet av datorstödet som arbetssätt för att lära dig

matematik?

( ) ett annorlunda sätt att lära sig matte på ( ) ett roligt sätt att lära sig matte på ( ) ett tråkigt sätt att lära sig matte på

( ) annan uppfattning __________________________________________________ ( ) ingen uppfattning

11) Var har du använt datorstödet? ( ) enbart i skolan

( ) enbart annan plats än skolan ( ex hemma) ( ) båda i skolan och på annan plats

12) När har du använt datorstödet? ( ) enbart på lektionstid

( ) enbart annan tid än lektionstid ( ) både på lektionstid och annan tid

13) Hur ofta har du använt dig av datorstödet, i genomsnitt? ( ) mer än 5 tillfällen per veckan

( ) mellan 2-5 tillfällen per veckan ( ) 1-2 tillfällen per vecka

( ) inte varje vecka, dock 1-2 gånger per månad ( ) enstaka tillfällen

14) Vilket/vilka kapitel har du använt datorstödet på? ( ) Procent

Bilaga 1

15) Markera i vilken omfattning du har utnyttjat de olika funktionerna i datorstödet: Ofta Ibland Enstaka gång Aldrig Interaktiv presentation ( ) ( ) ( ) ( )

Typuppgift ( ) ( ) ( ) ( )

Simulering ( ) ( ) ( ) ( )

”Träna på” uppgift ( ) ( ) ( ) ( )

Avsnittsdiagnos ( ) ( ) ( ) ( )

16) När du använt de olika funktionerna, upplevde du dem som enkla eller

svåra/krångliga att arbeta med (se exempel på de olika funktionerna på sid 4-5)? Enkel Svår/krånglig Har ej använt

Interaktiv presentation ( ) ( ) ( )

Typuppgift ( ) ( ) ( )

Simulering ( ) ( ) ( )

”Träna på” uppgift ( ) ( ) ( )

Avsnittsdiagnos ( ) ( ) ( )

17) När du använt de olika funktionerna, hur upplevde du i allmänhet svårighetsgraden på uppgifterna?

För enkel Lagom För svår Ingen uppfattning Interaktiv presentation ( ) ( ) ( ) ( )

Typuppgift ( ) ( ) ( ) ( )

Simulering ( ) ( ) ( ) ( )

”Träna på” uppgift ( ) ( ) ( ) ( )

Avsnittsdiagnos ( ) ( ) ( ) ( )

18) Har arbetet med datorstödet gjort att Du förstår/kan matematik bättre nu än innan? ( ) Ja

( ) Nej

( ) Vet ej, osäker

Fråga 19 - 20 besvaras endast av de som svarade Ja på fråga 18

19) Vilken funktion i datorstödet tror Du har bidragit mest till att Du förstår/kan bättre? ( ) Interaktiv presentation

( ) Typuppgift ( ) Simulering

( ) ”Träna på” uppgift ( ) Avsnittsdiagnos

20) a) Förklara vad det är du förstår bättre efter att ha använt datorstöd.

_____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ _____________________________________________________________________ b) Hur tror du att funktionen du valde i fråga 19 har bidragit till att du förstår bättre. __ _____________________________________________________________________

Bilaga 1

Exempel på Interaktiv presentation

Exempel på typuppgift

Bilaga 1

Exempel på ”Träna på” uppgift

Bilaga 2

Elev:

Bra

Använt tidigare?

Provat?

Ja Nej

Ja? Nej?

Varför?

Hur tyckte du om att

arbeta på det sättet?

Dåligt

Vad är bra/dåligt?

Har du fortsatt?

Varför?

Ja Nej

Hur arbetar du?

(Bok+stöd alt enbart stöd)

Bilaga 3

Introduktion till webbstödet thEducation.

Du har tilldelats följande inloggningsuppgifter: Kurs:

Namn:

Användarnamn: Lösenord: Inloggning

Gå in på hemsidan www.theducation.se. Där hittar du en länk för inloggning till webbstödet. Lösenordet du fått är ett engångslösenord, så när du loggar in första gången anger du det och får sedan byta till ett som du själv hittat på OBS! Tänk på att användarnamn och lösenord är personliga och FÅR EJ LÄMNAS UT TILL ANNAN PERSON.

I övrigt gäller samma regler som för den övriga datoranvändningen på Kunskapskällan.

Startsidan

När du är inloggad ser du din startsida. Där hittar du länkar till de olika delar som behandlas på kursen. Du hittar även studiestatistik där resultatet från de olika diagnoserna du kan göra sparas. De resultat som du gör på diagnoserna kan även vi lärare se när vi loggar in på kursen.

De olika avsnitten

Varje avsnitt är upplagt på liknande sätt. När du valt ett avsnitt kommer du till en inledande sida. Där hittar du länkar till de olika delmomenten som behandlas. När du sedan klickar dig in på ett delmoment hittar du sex olika typer av aktiviteter:

Simulering Här kan du simulera olika exempel för att få en ökad förståelse för det aktuella begreppet

Interaktiv presentation Här kan du följa hur ett problem löses genom att gå igenom ett antal steg

Typuppgift Här kan du lösa ett exempel på egen hand. Här kan du välja att ta fram en ledning till att lösa problemet, ta fram själva lösningen eller enbart ta fram svaret Träna på-uppgift Här kan du träna ytterligare på att lösa problem

genom att skriva i lämpligt svar och sedan välja att rätta uppgiften.

Avsnittsdiagnos Här finns möjlighet att göra en diagnos på ett delavsnitt av ett kapitel

Bilaga 4

Herrljunga den 19 april 2006

För kännedom

Detta brev skickas ut till föräldrarna till eleverna i åk 1 på El- respektive Industriprogrammet på Kunskapskällan i Herrljunga. Anledningen är att informera om en undersökning som eleverna kommer att erbjudas deltaga i.

Undersökningen behandlar datorstöd i matematik och består av dels en enkät, som samtliga berörda elever kommer att ombedas besvara, dels intervjuer av ett urval av elevgruppen. Deltagandet är frivilligt och kommer att vara anonymt.

Resultatet av undersökningen kommer att presenteras och bearbetas av undertecknad i ett examensarbete vid lärarutbildningen, och kommer förhoppningsvis bland annat att beskriva hur elever på yrkesprogram i gymnasiet använder datorstöd på kursen Matematik A.

Vid frågor är Ni välkommen att kontakta mig.

Med vänlig hälsning

Monica Svensson

Lärare i data/matematik vid Kunskapskällan Telefon arbetet: (borttaget pga publicering)

Telefon hem: (borttaget pga publicering) Epost: (borttaget pga publicering)

Bilaga 5

Redovisning av enkätresultatet

1) Ditt betyg från åk 9: ( 9 ) G ( 6 ) VG ( 0 ) MVG

2) Har Du använt datorstöd i matematik i grundskolan? ( 2 ) Ja ( 13 ) Nej

3) Datorstöd i andra ämnen:

a) Har du använt datorstöd i annat ämne än matematik? ( 10 ) Ja ( 5 ) Nej

b) Om svaret var ja på fråga 3a, vilket/vilka ämnen? Data; Engelska; Leta fakta, skriva uppsatser; Engelska; Svenska; Datorkunskap; I de flesta, fakta, word osv; No, So Matte

4) Har du tillgång till dator med Internet hemma? ( 14 ) Ja ( 1 ) Nej

5) Vad tycker du om matematik? ( 5 ) roligt

( 2 ) mindre roligt ( 1 ) tråkigt

( 4 ) varken roligt eller tråkigt

6) I Matematik A håller jag just nu på med kapitel ( 0 ) Procent

( 0 ) Statistik

( 10 ) Ekvationer och formler ( 4 ) Geometri

( 1 ) Grafer och funktioner ( 1 ) Är färdig med kursen

7) Har du provat datorstödet, dvs varit inloggad minst

en gång? ( 2 ) Nej ( 12 ) Ja

Fråga 8 besvaras av de som svarade Nej på fråga 7

8) Vilken var den största orsaken till att du valde att inte prova datorstödet? ( 1 ) Fick inte tillräckligt mycket hjälp för att komma igång

( 0 ) Föredrar att arbeta med bok

( 0 ) Har ej tillräckliga kunskaper i att hantera en dator

( 0 ) Har ej fått tillgång till dator i skolan

Bilaga 5

Fråga 9– 18 besvaras av de som svarade Ja på fråga 7 9) Vad gjorde att du valde att prova datorstödet?

( 4 ) Jag var nyfiken

( 3 ) Jag tycker inte om att arbeta med bok ( 2 ) Jag uppfattade att jag var tvungen att prova

( 2 ) Annan orsak _____________________________________________________

10) Hur uppfattar du användandet av datorstödet som arbetssätt för att lära dig matematik? ( 5 ) ett annorlunda sätt att lära sig matte på

( 1 ) ett roligt sätt att lära sig matte på ( 3 ) ett tråkigt sätt att lära sig matte på

Related documents