• No results found

Gemenskapsprogram för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision ***I

Europaparlamentets lagstiftningsresolution av den 6 maj 2009 om förslaget till

Europaparlamentets och rådets beslut om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision (KOM(2009)0014 – C6-0031/2009 – 2009/0001(COD))

(Medbeslutandeförfarandet: första behandlingen) Europaparlamentet utfärdar denna resolution

– med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2009)0014),

– med beaktande av artikel 251.2 och artikel 95 i EG-fördraget, i enlighet med vilka kommissionen har lagt fram sitt förslag (C6-0031/2009),

– med beaktande av de utfästelser som rådets företrädare gjorde i en skrivelse av den 6 maj 2009 om att det ändrade förslaget ska godkännas i enlighet med artikel 251.2 andra stycket första strecksatsen i EG-fördraget,

– med beaktande av artikel 51 i arbetsordningen,

– med beaktande av betänkandet från utskottet för ekonomi och valutafrågor och yttrandena från utskottet för rättsliga frågor och budgetutskottet (A6-0246/2009).

1. Europaparlamentet godkänner kommissionens förslag såsom ändrat av parlamentet.

2. Europaparlamentet anser att referensbeloppet i lagstiftningsförslaget måste rymmas inom taket för rubrik 1a i den fleråriga budgetramen 2007–2013 och betonar att det årliga beloppet kommer att bestämmas inom det årliga budgetförfarandet i enlighet med punkt 37 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning1.

3. Europaparlamentet anser att punkt 47 i det interinstitutionella avtalet ska tillämpas om de europeiska organ som samfinansieras genom detta ”gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision” skulle bli gemenskapsbyråer.

4. Europaparlamentet uppmanar kommissionen att lägga fram en ny text för parlamentet om kommissionen har för avsikt att väsentligt ändra sitt förslag eller ersätta det med ett nytt.

5. Europaparlamentet godkänner förklaringen som bifogas resolutionen.

6. Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att delge rådet och kommissionen parlamentets ståndpunkt.

PE 426.182\ 97

SV

P6_TC1-COD(2009)0001

Europaparlamentets ståndpunkt fastställd vid första behandlingen 6 maj 2009 inför antagandet av Europaparlamentets och rådets beslut nr .../2009/EG om inrättande av ett gemenskapsprogram till stöd för särskild verksamhet på området för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 95 i detta,

med beaktande av kommissionens förslag ║,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande2, i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget3, och

av följande skäl:

(1) Den finansiella tjänstesektorn utgör en central del av den inre marknaden, som är avgörande för att den europeiska ekonomin ska fungera väl och för dess globala konkurrenskraft. En sund och dynamisk finansiell sektor kräver en solid reglerings- och tillsynsram som kan hantera de allt mer integrerade finansiella marknaderna ║i gemenskapen.

(1a) Krisen på de finansiella marknaderna som startade 2007 har gjort att frågan om tillsynen över finansinstituten och finansiell rapportering och revision fått en central plats på gemenskapens politiska dagordning och därför är det nödvändigt att skapa en välfungerande gemensam ram för den inre marknaden.

(2) I en global ekonomi finns det även ett behov av att skapa likartade standarder i olika rättsordningar eller att utveckla internationella standarder, inom ramen för en transparent och demokratiskt ansvarig process. Det är därför viktigt att gemenskapen har en roll i den internationella normgivningsprocessen för de finansiella marknaderna.

Det är väsentligt att gemenskapens intressen är väl företrädda i den internationella normgivningsprocessen i syfte att säkerställa att dess intressen beaktas och att globala standarder håller god kvalitet och är förenliga med gemenskapslagstiftningen.

(2a) I enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder4 (IAS-förordningen), bör internationella redovisningsstandarder (International Financial Reporting Standards, IFRS) införlivas i gemenskapslagstiftningen och tillämpas av företag vars värdepapper är upptagna till handel på en reglerad marknad i

1 EUT C 139, 14.6.2006, s. 1.

2 EUT C ║.

3 Europaparlamentets ståndpunkt av den 6 maj 2009.

4 EGT L 243, 11.9.2002, s. 1.

98 /PE 426.182

SV

gemenskapen, under förutsättning att IFRS uppfyller kriterierna i IAS-förordningen.

IFRS spelar därför en viktig roll för den inre marknadens funktion. Gemenskapen har därför ett direkt intresse av att säkerställa att den process inom vars ram IFRS utvecklas och godkänns resulterar i standarder som är förenliga med regelverket för den inre marknaden.

(2b) IFRS utfärdas av International Accounting Standards Board (IASB) och tolkningar till dem av International Financial Reporting Interpretations Committee (IFRIC), två organ inom International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF).

Det är därför viktigt att införa lämpliga finansieringsformer för IASCF.

(2c) European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) bildades i mars 2001 av de organisationer som företräder emittenter, investerare samt redovisnings- och revisionsspecialister som är delaktiga i utarbetandet av finansiella rapporter. I linje med IAS-förordningen avger EFRAG yttranden till kommissionen om huruvida en redovisningsstandard som utfärdats av IASB eller en tolkning som utfärdats av IFRIC och som inväntar godkännande är förenlig med gemenskapslagstiftningen. EFRAG används också allt oftare som en plattform för att ge tekniska underlag i ett tidigare led avseende utkast till redovisningsstandarder.

(2d) Med hänsyn till EFRAG:s nyckelroll när det gäller att stödja lagstiftningen och politiken för den inre marknaden och företräda europeiska intressen i normgivningsprocessen på internationell nivå är det nödvändigt för gemenskapen att bidra till EFRAG:s finansiering.

(2e) På området för lagstadgad revision upprättades Public Interest Oversight Board (PIOB) 2005 av övervakningsgruppen Monitoring Group, som är en internationell organisation som ansvarar för att övervaka reformen av IFAC:s styrelseformer.

PIOB:s roll är att övervaka processen som leder fram till att ISA-standarder antas och andra verksamheter av allmänt intresse som genomförs av internationella revisionsfederationen, International Federation of Accountants (IFAC).

Internationella revisionsstandarder (ISA) kan antas för tillämpning i gemenskapen under förutsättning att standarderna har tagits fram i laga ordning och under vederbörlig offentlig tillsyn och öppenhet i enlighet med artikel 26 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG av den 17 maj 2006 om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning1.

(2f) Införlivandet av ISA med gemenskapslagstiftningen och PIOB:s nyckelroll för att garantera att de uppfyller kraven i direktiv 2006/43/EG innebär att gemenskapen har ett direkt intresse av att säkerställa att den process inom vars ram dessa standarder utvecklas resulterar i standarder som är förenliga med regelverket för den inre marknaden. Det är därför viktigt att införa lämpliga finansieringsformer för PIOB.

(4) Det är därför lämpligt att utarbeta ett gemenskapsprogram som ska göra det möjligt att samfinansiera verksamheterna vid ║EFRAG, ║ IASCF och ║PIOB som, i enlighet med artikel 162 i kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002 av den 23 december

1 EUT L 157, 9.6.2006, s. 87.

PE 426.182\ 99

SV

2002 om genomförandebestämmelser för rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/20021 arbetar för att uppnå mål av allmänt europeiskt intresse genom att utarbeta eller godkänna standarder eller övervaka normgivningsprocessen på området för finansiell rapportering och revision.

(5) Det är även lämpligt att ge bidrag till tre juridiska stödstrukturer, som uteslutande har till syfte att tillhandahålla administrativt stöd till europeiska värdepapperstillsynskommittén (CESR), inrättad genom kommissionens beslut 2009/77/EG av den 23 januari 20092, kommittén för europeiska banktillsynsmyndigheter (CEBS), inrättad genom kommissionens beslut 2009/78/EG av den 23 januari 20093, och kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (CEIOPS), inrättad genom kommissionens beslut 2009/79/EG av den 23 januari 20094 (tillsammans

”tillsynskommittéerna”), för ║ genomförandet av deras mandat och projekt som bland annat avser fortbildning av anställda vid de nationella tillsynsmyndigheterna och projektledare för IT-projekt.

(5a) Krisen som sedan 2007 drabbat finansmarknaderna har visat på det omedelbara behovet av framsteg på området för tillsynskonvergens och förstärkt samarbete.

Gemenskapen bör därför bidra finansiellt till tillsynskommittéernas särskilda åtgärder för att uppnå dessa mål.

(5b) Det är mycket viktigt att på ett enhetligt sätt genomföra och tillämpa gemenskapslagstiftningen på området för finansiella tjänster när det gäller tillsynen, för att avlägsna återstående hinder för en väl fungerande inre marknad. Detta mål kan uppnås på ett effektivt och ändamålsenligt sätt genom att tillsynskommittéerna tillhandahåller bättre gemensam fortbildning för personalen vid de nationella tillsynsmyndigheterna och utvecklar gemensamma IT-instrument.

(6) Organ som är verksamma på tillsyns-, redovisnings- och revisionsområdet är i hög grad beroende av finansiering, men trots de viktiga roller de har i gemenskapen åtnjuter ingen av de föreslagna stödmottagarna i gemenskapsprogrammet för närvarande något som helst ekonomiskt stöd från gemenskapens budget, vilket kan inverka på deras förmåga att fullfölja sina respektive uppdrag som är av avgörande betydelse för den inre marknadens funktion.

(7) ║ Samfinansiering av gemenskapen innebär att dessa organisationer garanteras en stabil, diversifierad och väl anpassad finansiering så att de på ett oberoende och effektivt sätt ska kunna fullgöra sina uppdrag.

(7a) En tillräcklig finansiering bör anslås för ett gemenskapsbidrag till tillsynskommittéernas arbete och till fastställandet av internationella redovisnings- och revisionsstandarder, och särskilt till IASCF, inbegripet EFRAG och PIOB.

1 EGT L 357, 31.12.2002, s. 1.

2 EUT L 25, 29.1.2009, s. 18.

3 EUT L 25, 29.1.2009, s. 23.

4 EUT L 25, 29.1.2009, s. 28.

100 /PE 426.182

SV

(7b) Gemenskapsfinansiering bör, särskilt när det gäller IASCF, endast ges under förutsättning att gemenskapens krav på reformer av styrelseformerna verkligen genomförs.

(7c) Tillsynskommittéerna bör varje år när de överlämnar sina förslag till arbetsprogram till Europaparlamentet, rådet och kommissionen, i enlighet med Europaparlamentets resolution av den 9 oktober 2008 och rådets slutsatser av den 14 maj 2008, inkludera i dessa arbetsprogram ett avsnitt där de redogör för de verksamheter som har finansierats inom ramen för detta program, och särskilt ange de berörda beloppen och resultatet av de verksamheter som finansierats samt en beskrivning av de verksamheter som tillsynskommittéerna avser lägga fram inför kommissionen under det kommande året för finansiering inom ramen för detta program.

(8) IASCF och EFRAG genomgår för närvarande, utöver ändringen i finansieringsmönster, en reformering av sina styrelseformer, som den pågående finanskrisen betonat behovet av och som syftar till att säkerställa att deras strukturer och förfaranden garanterar deras förmåga att fullfölja sitt uppdrag i det allmänna intresset på ett oberoende, effektivt, transparent och demokratiskt ansvarigt sätt. Vikten av dessa reformer betonades i rapporten från högnivågruppen för finanstillsyn med Jacques de Larosière som ordförande (de Larosière-gruppen) av den 25 februari 2009, i kommissionens meddelande inför Europeiska rådets vårmöte den 4 mars 2009 med titeln ”Främja återhämtning i Europa” och av G20-gruppens möte den 2 april 2009. Dessa reformer bör vara genomförda innan gemenskapens samfinansiering införs. När det gäller IASCF bör reformerna bland annat bemöta de förväntningar som anges i rådets slutsatser av den 8 juli 2008 och i Europaparlamentets resolution av den 25 april 2008, särskilt när det gäller att inrätta övervakningsorganet med relevanta befogenheter och en lämplig sammansättning, öka transparens och legitimitet avseende IASCF:s processer för att fastställa standarder och sätta dagordningen, förbättra effektiviteten för Standards Advisory Council (SAC) och formalisera konsekvensbedömningarnas roll som en del av IASB:s process.

(8a) Stödmottagare som driver internationell verksamhet i tredjeländer, t.ex. PIOB och IASCF, bör inte längre kunna komma i åtnjutande av gemenskapens samfinansiering om de efter de första två åren av samfinansiering inte har gjort avsevärda framsteg när det gäller att säkerställa att neutrala finansieringsarrangemang har inrättats för huvuddelen av deras totala finansiering, inbegripet från parter i tredjeländer.

(8b) Enligt det åttonde bolagsdirektivet1 ska medlemsstaterna inrätta oberoende tillsynsorgan på området för revision. Den senaste tidens marknadsutveckling har dock påvisat brister inom många områden, bland annat i fråga om revision. För att förbättra kvaliteten på revisionen i Europeiska unionen bör kommissionen senast den 1 juli 2010 lägga fram en rapport för att stärka det europeiska samarbetet för tillsyn av revisionsföretag.

1 Rådets åttonde direktiv av den 10 april 1984, grundat på artikel 54.3 g i fördraget, om

godkännande av personer som har ansvar för lagstadgad revision av räkenskaper (EGT L 126, 12.5.1984, s. 20).

PE 426.182\ 101

SV

(9) Krisen på de finansiella marknaderna kan komma att leda till att nya organ inrättas på gemenskapsnivå eller på internationell nivå med ett mandat som täcker gemenskapsmål liknande dem som förmånstagarna till det föreslagna gemenskapsprogrammet har.

(10) Det bör vara möjligt att inkludera sådana organ som nya stödmottagare i programmet, under förutsättning att de uppfyller detta besluts strikta kriterier för berättigande.

(10a) De åtgärder som krävs för att genomföra detta beslut bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter1.

(11) Kommissionen bör särskilt ges befogenhet att välja nya stödmottagare för programmet och att ändra bilagan i enlighet med detta. Eftersom dessa åtgärder har en allmän räckvidd och avser att ändra icke väsentliga delar av detta direktiv genom att komplettera det, måste de antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 5a i beslut 1999/468/EG ▌.

(12) Rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget2 samt kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002║, vilka slår vakt om gemenskapens finansiella intressen, måste tillämpas med beaktande av principerna om enkelhet och konsekvens i valet av budgetinstrument, samt med begränsning av de fall där kommissionen behåller direkt ansvar för genomförande och administration och den nödvändiga nivån på proportionalitet mellan resurserna och den administrativa bördan i samband med användningen av dessa.

(12a) Krisen på de finansmarknaderna har visat att det är nödvändigt att reformera reglerings- och tillsynsmodellerna för Europeiska unionens finanssektor. I sitt meddelande av den 4 mars 2009 till Europeiska rådet med titeln ”Främja återhämtning i Europa” meddelade kommissionen att den har för avsikt att lägga fram nödvändiga lagstiftningsförslag med vederbörlig hänsyn till de Larosièregruppens slutsatser.

Europeiska rådet av den 19–20 mars 2009 höll med om att det fanns ett behov av att förbättra regleringen och tillsynen av de finansiella instituten i Europeiska unionen, på grundval av de Larosièregruppens rapport. Kommissionen bör snarast möjligt lägga fram relevanta förslag inför Europaparlamentet och rådet och under alla omständigheter senast den 1 juli 2010.

(13) Detta beslut ger möjlighet att samfinansiera verksamheten i vissa organ som arbetar för att uppnå mål av allmänt intresse för gemenskapen i gemenskapsövergripande frågor på området för finansiella tjänster genom att utarbeta standarder, godkänna standarder eller övervaka normgivningsprocessen på området för finansiell rapportering och revision.

Förslaget överensstämmer med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget eftersom målen med förslaget inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och de därför, på grund av rekommendationens omfattning och verkningar, bättre kan uppnås på gemenskapsnivå.

1 EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

2 EGT L 248, 16.9.2002, s. 1.

102 /PE 426.182

SV

(14) Detta beslut är förenligt med proportionalitetsprincipen i artikel 5 i EG-fördraget. Detta beslut går inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå de uppsatta målen, vilket noggrant bedömts i en förhandsutvärdering. Gemenskapsfinansiering föreslås för ett väl definierat och begränsat antal av de viktigaste organen på området för finansiella tjänster.

Inom den nuvarande institutionella ramen kommer de nya finansieringslösningarna att säkerställa en stabil, diversifierad, sund och tillfredsställande finansiering för att göra det möjligt för de relevanta organen att utföra sitt gemenskapsrelaterade uppdrag eller uppdrag i gemenskapens allmänna intresse på ett oberoende och effektivt sätt. Finansiellt stöd kommer att beviljas i enlighet med villkoren i budgetförordningen (EG, Euratom) ║ och i kommissionen förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002║.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Inrättande av programmet

Ett gemenskapsprogram, nedan kallat programmet, inrättas härmed för perioden från och med den 1 januari 2010 till och med den 31 december 2013 för att stödja verksamheten i organ som bidrar till att uppnå målen för gemenskapspolitiken i samband med tillsynskonvergens och samarbete på det finansiella tjänsteområdet och med avseende på finansiell rapportering och revision.

Artikel 2 Mål

1. Programmets allmänna syfte är att förbättra villkoren för den inre marknadens funktion genom att stödja vissa organs drift, verksamhet eller åtgärder inom områdena för finansiella tjänster, finansiell rapportering och revision.

2. Programmet täcker följande verksamheter:

a) Verksamhet till stöd för genomförandet av gemenskapspolitik som syftar till att uppnå tillsynskonvergens genom fortbildning av personal vid nationella tillsynsmyndigheter och styrning av IT-projekt inom området för finansiella tjänster,

b) Verksamhet för att utarbeta eller bidra till utarbetandet av standarder, tillämpa, bedöma eller övervaka standarder eller utöva tillsyn över normgivningsprocesser till stöd för genomförandet av gemenskapens politik på området för finansiell rapportering och revision.

2a. Tillsynskommittéernas oberoende som fastställs i besluten om att upprätta dem får inte undergrävas till följd av genomförandet av programmet.

Artikel 3

Tillträde till programmet

Ett organ ska uppfylla följande kriterier för att vara berättigat till gemenskapsfinansiering:

PE 426.182\ 103

SV

a) Det bör vara en juridisk person som bedriver verksamhet utan vinstsyfte med målet att främja allmänintresset och som arbetar för mål av allmänt europeiskt intresse enligt artikel 162 i förordning (EG, Euratom) nr 2342/2002.

b) Det får inte vid tidpunkten för beviljandet av bidraget befinna sig i någon av de situationer som anges i artiklarna 93.1 och 94 och 96.2 a i budgetförordningen.

Artikel 4

Programmets stödmottagare

1. De stödmottagare som avses i bilagan ska beviljas bidrag från programmet.

2. Stödmottagare som driver internationell verksamhet i tredjeländer, t.ex. IASCF och PIOB, ska inte längre omfattas av programmet om de efter de första två åren av samfinansiering inte har gjort avsevärda framsteg när det gäller att säkerställa att neutrala finansieringsarrangemang har inrättats för huvuddelen av deras totala finansiering, inbegripet från parter i tredjeländer.

Artikel 5 Beviljande av bidrag

1. Kommissionen ska tillhandahålla finansiering inom ramen för programmet i form av bidrag och endast efter det att ett lämpligt arbetsprogram och en total preliminär budget överlämnats.

2. Gemenskapsfinansiering ▌ska ▌beviljas i form av driftsbidrag eller åtgärdsbidrag, enligt följande villkor:

(a) För de stödmottagare som anges i avsnitt A i bilagan ska gemenskapsfinansieringen beviljas i form av driftsbidrag.

(b) För de stödmottagare som anges i avsnitt B i bilagan

(i) får stödmottagarna välja mellan ett åtgärdsbidrag eller ett driftsbidrag, och (ii) när stödmottagaren överlämnar sitt arbetsprogram och beräknade totala budget

till kommissionen i enlighet med punkt 1, ska stödmottagaren ge kommissionen en skriftlig bekräftelse på att stödansökan inte undergräver oberoendet för den tillsynskommitté till vilken den berörda stödmottagaren tillhandahåller en administrativ stödfunktion.

2a. Driftsbidrag ska endast beviljas för att finansiera mottagarnas driftskostnader och driftsutlägg, inklusive den löpande driften av deras sekretariat och ersättningen till deras anställda.

Administrationsbidrag skall, om de förnyas, inte automatiskt trappas ned.

104 /PE 426.182

SV

3. ▌ Åtgärdsbidrag ska bara beviljas för verksamhet som anges i artikel 6 och ska omfattas av följande villkor:

a) Åtgärdsbidragen ska uteslutande ha till syfte att göra det möjligt för de stödmottagare som anges i avsnitt B i bilagan att tillhandahålla en administrativ stödfunktion till tillsynskommittéerna för att utveckla och genomföra de projekt som fastställs i åtgärdsbidragen.

b) Stödmottagarnas administrativa stödfunktion enligt beskrivningen i avsnitt B i bilagan ska tydligt anges i deras respektive stadgar.

Den administrativa stödfunktionen ska vara det enda verksamhetsändamålet för de stödmottagare som avses i avsnitt B i bilagan och ska inkludera utförandet av de arbetsuppgifter som föreskrivs i artikel 6 till förmån för tillsynskommittéerna.

4. Kommissionen ska besluta om bidragsbeloppen och om den maximala finansieringsprocenten. Dessa kommissionsbeslut ska offentliggöras.

Artikel 6

Stödmottagares verksamhet som är berättigande för åtgärdsbidrag

Utan att det påverkar tillämpningen av artiklarna 2.3, 3 och 5 ska följande verksamhet anses vara berättigande för åtgärdsbidrag som specifika projekt av gemenskapsdimension:

-a) IT-projekt.

-aa) Fortbildningsprogram och program för tillfällig utstationering av personal från nationella tillsynsmyndigheter.

a) Anordnande av konferenser, seminarier, fortbildningsaktiviteter och expertmöten.

b) Utarbetande och utgivning av publikationer, förberedande och genomförande av övrig informationsverksamhet.

c) Forskningsverksamhet och förberedande av undersökningar.

d) Andra specifika stödåtgärder av betydelse för gemenskapslagstiftningen eller gemenskapspolitiken på redovisnings- och revisionsområdet eller på området för tillsynskonvergens och förstärkt samarbete.

Artikel 7

Val av nya stödmottagare

1. Kommissionen får ▌välja nya stödmottagare för programmet och ändra bilagan i enlighet med detta. Dessa åtgärder, som avser att ändra icke väsentliga delar av detta beslut, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 13.2.

PE 426.182\ 105

SV

2. För att vara behörig som ny stödmottagare ska ett organ uppfylla de kriterier som anges i artikel 3, och utöver dessa, ett av följande kriterier:

a) Vara en direkt efterträdare till en av de stödmottagare som identifierats i bilagan.

b) Bedriva verksamhet till stöd för genomförandet av gemenskapspolitik i syfte att uppnå tillsynskonvergens och samarbete på området för finansiella tjänster.

c) Vara direkt delaktig i arbetet med att utveckla eller bidra till utvecklingen av internationella standarder, tillämpa, följa upp eller övervaka dessa standarder eller normgivningsprocesser till stöd för genomförandet av gemenskapspolitik på området för finansiell rapportering och revision.

3. Ett organ som valts ut av kommissionen som ny stödmottagare får,

a) om det uppfyller de kriterier ▌som anges ▌i punkt 2 a i denna artikel, tilldelas det bidrag

a) om det uppfyller de kriterier ▌som anges ▌i punkt 2 a i denna artikel, tilldelas det bidrag