• No results found

Generellt om arbetslivet

In document Att utvecklas som ledare (Page 64-67)

5. Empiri

5.6 Generellt om arbetslivet

Här presenterar vi respondenternas svar på frågan “Hur hanterar du hinder i arbetslivet?” Karin menar att hon är väldigt lösningsfokuserad. Om det dyker upp problem eller nya regelverk som de måste anpassa sig efter anser hon att det bara är att gilla läget och hitta bästa sätt att lösa det på. Hon vill i sitt agerande vara snabb och effektiv och inte lägga tid på oväsentligheter. Samuel tycker själv att han är bra på att inte gräva ner sig när hinder uppstår. Han beskriver att han är duktig på att lyfta blicken och uppmuntra andra till att gå vidare. Han tycker det är viktigt att inte fastna och älta allt för mycket.

Elisabet säger att “Det är triggande med hinder!” Hon menar att hon ställs inför hinder nästan dagligen och allt eftersom har hon lärt sig hur hon ska tackla dem på bästa sätt. Vissa hinder går det att lösa direkt medan vid andra kan det vara klokt att sova på saken. Hon menar att dagliga utmaningar är jätteviktigt för henne för det är då hon känner att hon kommer någonstans. Daniel försöker se hinder som lärdomar, han ser det som ett verktyg för utveckling. Han försöker fokusera på vad som gjort att hindret uppstod och hur han sedan kan lösa situationen. Han ser inget syfte i att låta stressen ta överhanden eller att direkt fundera på om han ska gå till chefen eller inte. Han tar hellre ett steg tillbaka och funderar, för att sedan försöka lösa problemet på egen hand. Kent säger att det hela beror på; ibland upplever han att det är stressande men ibland ser han det som motivation och blir engagerad:

“Hade man inte hinder vore arbetet väldigt tråkigt i längden, hinder är ändå någonting som triggar mig”

Malin svarar lite tveksamt på denna fråga, då hon säger att hon inte har stött på något större hinder i sin ledarroll på sin nuvarande arbetsplats. Hon säger dock att när utmaningar uppstår i arbetet handlar det om att kunna prioritera rätt. Malin berättar att hon i sin chefsroll inte har någon annan möjlighet än att ta tag i problemet direkt. Det finns oftast inget utrymme till att skjuta upp saker till ett senare tillfälle. Olivia upplever hinder som jobbiga:

“Jag tycker inte om att hamna i situationer där jag inte kan leverera. Och därför är nog gruppchefsrollen lite jobbig, där kan man inte alltid prestera på topp. Det kan bli jobbiga situationer där man får gå utanför sin trygghetszon eller får ta jobbiga samtal som man absolut inte vill göra och så vidare.”

Hon säger vidare att hon skulle vilja bli bättre på att ta tag i jobbiga situationer, för idag känner hon inte att hon hanterar dessa hinder på ett optimalt sätt.

Då frågorna angränsar till varandra har vi valt att här presentera “Hur viktigt är arbetslivet för dig?” och “Vad motiverar dig i arbetet?” tillsammans. Alla respondenter anser att arbetslivet är viktigt, men med olika nyanser. Olivia gillar att prestera och beskriver sig själv som väldigt ambitiös. Hon vill prestera för sin egen skull och arbetslivet tillgodoser detta behov. Det som primärt motiverar Olivia i arbetet är möjligheten att utvecklas inom sina arbetsområden; hon vill komma framåt och lära sig mer komplexa saker. Karriären är därför viktig för Olivia. Vidare anser hon att hon motiveras av att kunna hjälpa andra människor. Karin menar att arbetslivet är en viktig del av hennes liv; hon tycker att hon har världens bästa jobb. Hon säger att hon alltid velat vara i en ledarroll ända sedan hon kom in i yrkeslivet. Det som motiverar henne i arbetslivet är främst att känna att ledarskapet fungerar:

“Det är ju samarbetet med kollegerna som motiverar. Man ska inte bli ledare bara för att man tycker att det är coolt, att man får status, det är inte därför man ska bli chef. Utan man måste ju kunna uppskatta när maskineriet funkar. Och när man får feedback att folk är nöjda, det är ju jättekul att höra. Det motiverar en stort.”

Om framtiden säger Karin att hon vill röra sig uppåt i hierarkin. Hon har redan koll på några högre ledarpositioner som hon skulle vara intresserad av längre fram. Hon är samtidigt noggrann med att påpeka att hon måste prestera i nuet innan det händer. Malin menar att även om arbetslivet är jätteviktigt, är hon är en person som har stor distans mellan privatliv och jobb. Hon lägger stor vikt vid att kunna lämna arbetet på jobbet och försöker i så stor mån som möjligt exempelvis inte kolla sin mail på helgerna. Det som motiverar Malin i arbetet är en kombination av många saker men att det främsta handlar om utveckling. Hon menar att det är viktigt att hon kan utvecklas; det är det som driver och motiverar henne. Detta behöver nödvändigtvis inte vara kopplat till det betygssystem de har på företaget, det kan bara vara att hon själv ser att hon utvecklas genom att hon lär sig mer saker och kommer vidare.

Kent menar att arbetslivet är jätteviktigt för att kunna få bekräftelse på vad man kan och gör bäst. Han menar att det som motiverar honom är att just kunna göra det han kan riktigt bra och kunna bli riktigt duktig. Han menar att den bästa belöningen är just att få bekräftelse på sitt arbete vilket blir en väldigt bra motivation för honom. Lönen är såklart en viktig aspekt och likaså kollegor. Samuel tror att arbetslivet på många sätt har varit mer utvecklande än privatlivet. Han beskriver att han i arbetet har fått träffa så många olika människor, tagit på sig så många roller och fått uppleva så många situationer på ett sätt som han inte hade fått chans till i privatlivet. Samuel skulle inte vilja ha ett jobb där han stämplar in och stämplar ut; det är istället en central del av hans identitet. Samuel motiveras i arbetet av att vara en del av en grupp som utför saker tillsammans:

“Kollegorna betyder jättemycket, då är det ju trivsel att kunna gå till jobbet. Karriär…

hade inte jag tänkt. Det har inte varit mitt syfte någonstans, det är någonting som har kommit efter vägen.”

Elisabet menar att det är jätteviktigt att ha ett roligt och utvecklande jobb. Hon menar därför att det som motiverar henne i arbetet är det jobb hon själv utför. Den största motivationsfaktorn är det hon själv gör, att hon kan känna att hon har gjort ett bra jobb. Visst menar hon att det är kul att få bekräftat från andra att det hon gör är bra, men den dagen hon känner att hon inte gör ett bra jobb spelar det ingen roll vad andra tycker. Daniel tycker att arbetet är ett sätt att ha en mening i livet, förutom familjen. Han tycker det är viktigt att känna att han utför någonting, att han gör någon nytta. Det som motiverar Daniel i arbetslivet är att se hans medarbetare utvecklas. Att få se dem utvecklas och att känna att han själv har en del i den utvecklingen är otroligt viktigt för honom:

“För mig är det framförallt att se dem utvecklas och förhoppningsvis vara en del att påverka dem att bli en bättre samhällsmedborgare.”.

In document Att utvecklas som ledare (Page 64-67)