• No results found

Generellt ställningstagande

In document Lunds kommuns översiktsplan (Page 81-84)

Lunds kommun har liten tillgång till allemansrättsligt tillgänglig mark. Utpekade riksintressen för friluftsliv är värdefulla.

• Kommunens planeringsinriktning är att verka för att säkerställa, skydda och utveckla värden för friluftsli-vet.

FM09 Kävlingeån från Vombsjön till Bjärred

Kävlingeån, som är en av Skånes största åar, sträcker sig från Vombsjön till Öresund och rinner genom Lunds, Käv-linges och Lommas kommuner. Ån har rätats ut på flera platser, men rester av den gamla åfåran och så kallade korvsjöar finns kvar. Dalgången kring ån är tilltalande och vattnet kantas av betesmarker, hagmarker och mindre skogspartier. I Lunds kommun rinner Kävlingeån genom ett flackt, öppet, storskaligt jordbrukslandskap som bryts av med de värdefulla torr- och fuktängarna vid Flyinge.

Fågellivet är rikt, särskilt vid mynningens öppna

strandom-råden, på strandängar och i våtmarker. Inom strandområdet finns få hindrande byggnader eller anläggningar och kortare delar av åstranden är iordningsställd för promenader och vandring. Service och anslutning med kollektivtrafik finns längs Kävlingeån.

Kävlingeån har en tilltalande och varierad landskapsbild med intresseväckande natur- och kulturvärden. Miljön är artrik med naturvärden som kan bestå även vid ökad be-söksfrekvens. Längs med ån finns sammanhängande gröna stråk och vattenanknutna friluftsaktiviteter som vandring, strövande, promenadstråk, badmöjligheter, kanotpadd-ling, naturupplevelser, kulturupplevelser, fritidsfiske och fågelskådning.

Kommentar

Kävlingeån har stor betydelse för de som bor i orterna i direkt anslutning till ån såväl som för övriga kommunin-vånare. Boende i bland annat Lund har möjlighet att ta sig till Kävlingeån både med cykel, kollektivtrafik eller till fots.

Området är av betydelse för hela regionen och kan utvecklas till ett regionalt stråk för friluftsliv och natur- och kultur-upplevelser. Lunds kommun lägger stor vikt vid tillgäng-lig tätortsnära rekreation och kommer i samarbete med grannkommunerna, Kävlingeåns vattenråd och berörda markägare att fortsätta arbetet med att tillgängliggöra stråk för vandring och ridning längs ån.

FM10 Vomb och Klingavälsån

Vombsjön är en av Skånes bästa sjöar för fritidsfiske och det finns goda möjligheter till bad sommartid och skridskoåk-ning vintertid. Flera fågeltorn och utsiktsplattformar som underlättar fågelskådning finns inom riksintresseområdet.

Eftersom Vombsjön och Klingavälsån är omgiven av flera mindre tätorter inom cykelavstånd har området en stor betydelse för det rörliga friluftslivet, särskilt med avseende på kulturhistoriska, botaniska och ornitologiska intressen.

Området har även stort värde för skolelever och studenter.

Området är lättillgängligt med bil och bussförbindelser finns. I anslutning till området finns möjligheter till över-nattning samt flera restauranger och kaféer.

Kommentar

Lunds kommun anser att det är när Vomb och Klingaväl-sån med närområde ses som en helhet som de största värdena kan identifieras. Inom strandskyddat område har kommunen en restriktiv hållning till nytillkomman-de bebyggelse och anläggningar. Bebyggelse som stöd-jer riksintresset ska dock kunna tillåtas. Etablering av vindkraftverk är olämpligt med hänsyn till Försvarsmak-tens verksamhet, vilket bidrar positivt till säkerställande av riksintresset. För att förbättra förutsättningarna för friluftsliv och besöksnäring i regionen är det viktigt att, i samverkan med grannkommunerna, Kävlingeåns vatten-råd och berörda markägare, utveckla tillgängligheten till Vombsjön och Klingavälsån genom cykelvägar och vand-ringsleder.

FM13 Romeleåsen med Skrylleområdet

Riksintresseområdet präglas av Sveriges sydligaste horst Romeleåsen med den framträdande Romeleklint 175 meter över havet. Landskapet är varierat med ålderdom-liga fäladsmarker och vidsträckta ädellövskogsområden.

Skrylleområdet är ett av de största rekreationsområdena i sydvästra Skåne och ett av södra Sveriges mest välbesökta friluftsområden med omkring 600.000 besökare per år.

Stora skogsområden utgör kärnan i området men även åker- och betesmarker förekommer.

Kommentar

Vid framtida utveckling inom och i anslutning till riks-intresseområdet bör stor hänsyn tas till utveckling av rekreations- och naturvärden. Jord- och skogsbruk inom och i anslutning till riksintresseområdet bör bedrivas på ett naturvårdsinriktat sätt. Befintliga anläggningar för fri-luftsliv samt Skåneleden bevaras, underhålls och utveck-las. Lämplighetsprövningar för ny bebyggelse sker med stor hänsyn till natur- och kulturmiljövården. Det pågår ett arbete med en utvecklingsplan för Skrylleområdet då besökstrycket redan idag är högt och förväntas öka ytterli-gare i takt med kommunens expansion.

Åtgärder, verksamheter och andra intressen som påtagligt kan skada områdets värden är särskilt bebyggelseex-ploatering och bullrande verksamheter. Negativ visuell

inverkan, framför allt på utblickarna från utsiktsplatserna Romeleklint och Billebjär, men även från andra delar av Romeleåsen, kan påtagligt skada områdets värden. Störan-de friluftsaktiviteter i Störan-de mer orörda Störan-delarna av områStöran-det kan skada värdena.

Potential finns att ytterligare utöka tillgängligheten till områdets besöksmål genom exempelvis bättre möjlighe-ter att ta sig till området med kollektivtrafik. Utveckling av fler stråk för vandring och cykling mellan besöksmålen är möjlig.

FM14 Höje å från Genarp till Lomma

Höje å rinner genom ett intensivt brukat jordbruksland-skap i en del av Skåne som har ett högt exploateringstryck.

Även om ån bitvis är svårtillgänglig, eftersom stränderna utgörs av åkermark, är strandstråket viktigt för landskap-sekologin och har en stor potential för friluftsliv. Ett antal nyanlagda våtmarker har förbättrat de ekologiska värdena i ån och delar av åfåran har ett naturligt slingrande lopp.

Dalgången karaktäriseras bitvis av betesmarker och od-lingslandskap med mindre skogsdungar.

Kommentar

Vid framtida utveckling inom och i anslutning till riks-intresseområdet bör stor hänsyn tas till utveckling av rekreations- och naturvärden i området. Höje å är en stor tillgång för lundabornas möjlighet till vardagsnära natur-upplevelse och friluftsliv. Ett arbete med en fördjupning av översiktsplanen för Källby i sydvästra Lund pågår. Poten-tial finns att ytterligare utöka tillgängligheten genom att enklare leder och anläggningar för friluftslivet utvecklas.

Även attraktiviteten som kanotled kan stärkas.

Åtgärder, verksamheter och andra intressen som påtagligt kan skada områdets värden är särskilt hindrande bebyg-gelse och anläggningar i strandområdet. Försämring av vattenkvaliteten kan skada värdena.

Riksintresset bör inte förhindra avledning av dagvatten eller underhåll och drift av va-anläggningarna. Behövs för-dröjning och rening av dagvatten innan det leds till Höje å är det av stor vikt att ytor lämpliga för dagvattenhantering kan skapas inom riksintresseområdet.

Höje å omfattas av strandskydd, bitvis utökat till 300 me-ter på land. Delar av området omfattas av landskapsbild-sskydd (förordnande enligt 19 § dåvarande naturvårdsla-gen).

Sjö- och åslandskapet vid Romeleåsen i Skåne

Området finns i 4 kap, 2 §, miljöbalken som ett geografiskt utpekat riksintresse med hänsyn till natur- och kulturmil-jövärdena samt friluftslivet. Skogs- och naturområdena inom Romeleåsen och i Sjölandskapet är de närmaste större sammanhängande områden som finns tillgängliga för friluftsliv, rekreation och naturupplevelser för mer än hälften av Skånes befolkning. Därför är områdets utveck-ling av regionalt och nationellt intresse.

Romeleås- och sjölandskapskommittén (RÅSK), som är en samarbetsplattform för kommunerna i området, har tagit fram ett förslag till strategi för att ge en samlad bedöm-ning om förutsättbedöm-ningar för och möjligheter till utveckling inom Romeleås- och Sjölandskapet. Strategin är på remiss till kommuner och övriga berörda under våren 2018.

Kommentar

För att kunna verka för en framtidsinriktad utveckling av Romeleås- och Sjölandskapet är det viktigt att sträva efter att finna möjlighet till samexistens mellan friluftsli-vet och materialförsörjningen inom ramen för pågående täkt-verksamheter på Romeleåsen. Kommunen har en restriktiv hållning till etablering av ny täktverksamhet på Romeleåsen. Det är viktigt att stor hänsyn tas till natur- och kulturvärden och att en varsam vegetations-gestaltning utförs i kantzonerna av brytningsområdena för att minimera negativ påverkan på landskapsbilden.

Det är viktigt att säkerställa skydd och utveckling av de viktigaste natur- och kulturmiljövärdena i Romeleås- och sjölandskapet enligt kommunens strategi för grön infra-struktur. Skyddsformer som kan bli aktuella är kulturre-servat, naturrekulturre-servat, naturvårdsavtal, biotopskydd eller naturminne.

FM09

FM10 FM14

FM13

Teckenförklaring Sjö- och åslandskapet vid

´

Romeleåsen

Riksintresse friluftsliv 0 1 2 3 4 5 6

Riksintresse friluftsliv och turism Kilometer

In document Lunds kommuns översiktsplan (Page 81-84)

Related documents