• No results found

Riksintressen för naturvården

In document Lunds kommuns översiktsplan (Page 73-76)

Inom Lunds kommun finns sex områden av riksintresse för naturvården enligt 3 kap 6 § miljöbalken. De täck-er mtäck-er än halva kommunens yta. Inom områdena finns särskilt artrika och typiska landskap vars värden har beskrivits av länsstyrelsen i värdebeskrivningar koppla-de till respektive riksintresseområkoppla-de. Dessa landskap är speciellt viktiga att skydda och bevara. Genom statliga eller kommunala åtaganden kan de mest värdefulla miljö-erna skyddas mot exploatering och skötseln säkerställas.

Åtagandena kan ske genom att naturmiljöer pekas ut som Natura 2000-områden, en internationell bevarandeform med starkt lagskydd, eller som statliga eller kommunala naturreservat.

Det finns även andra typer av skydd, exempelvis bio-topskydd. Biotopskydd baserat på särskilda beslut gäller både i skogslandskapet och i det öppna landskapet och innebär att miljöerna ska bevaras och skötas så att de ekologiska värdena bibehålls. För odlingsrösen, pilevallar, småvatten, källor, stenmurar, åkerholmar, alléer i jord-bruksmark gäller ett generellt biotopskydd utan särskilda beslut.

N 53 Stångby mosse

Stångby mosse utgör ett värdefullt rikkärr, med höga botaniska värden, samt representativ ängs- och natur-betesmark. Inom området finns ett naturreservat och ett Natura 2000-område. Området har mycket stora botanis-ka värden samt stora kulturmiljö-, landsbotanis-kapsbilds- och rekreativa värden. Stångby mosses värden är beroende av bibehållet nyttjande, jordbruk, samt att ingen markavvatt-ning sker.

Kommentar

Området ligger i slättbygdens åkerlandskap och utgör en värdefull resurs för biologisk mångfald och rekreation. För att ta tillvara områdets potential för friluftsliv och även stärka grönstrukturen i åkerlandskapet föreslås koppling-ar till Nöbbelövs mosse och Stångby. För att säkerställa Stångby mosses kärnvärden kan en utvidgning av reser-vatet vara lämpligt liksom fler strövstigar inom området

N 55 Bråån

Riksintresset berör endast en liten del i Lunds kommun.

Brååns kanjon är en varierad bokskog och naturbetes-mark. Bråån har ett rikt fiskbestånd av bland annat öring, grönling och sandkrypare.

Kommentar

Endast en högst marginell del av riksintresseområdet är belägen inom Lunds kommun.

N 81 Klingavälsån

Riksintresset omfattar ett större område som sträcker sig över Lunds och Sjöbo kommuner. I Lunds kommun finns det representativa odlingslandskapet Klingavälsåns dalgång som är ett exempel på insjölandskap och flack ådal med silängssystem. Två områden med ängs- och naturbetesmarker anges särskilt; Hasslemölla norr och Klingavälsån. Här återfinns delvis art- och individrika växtsamhällen med hävdgynnade arter. Slingrande vatten-drag, morändämd sjö och isälvsdal. Klingavälsån har se-dan länge varit berömd för sitt rika fågelliv, främst för det stora antalet häckande vadarfåglar. Flera av riksintressets värden är beroende av fortsatt åkerbruk, ängsbruk och naturvårdsinriktad betesdrift. Här finns ett naturreservat och ett område med landskapsbildsskydd, ett CW-område (Convention on Wetlands of International Importance) enligt våtmarkskonventionen samt Natura 2000-områden.

Ån har främst biologiska värden knutna till sötvattensmil-jön och de äldre bestånden av al längs ån. Bevarande av de äldre albestånden bör prioriteras. Området bör skyddas mot negativ påverkan på vattenkvalitet och vattenflöde.

Kommentar

Riksintresseområdet berörs av pågående mellankommu-nal utredning om ett möjligt framtida biosfärsområde i Vombsänkan. Syftet är bland annat att utveckla områdets landskapliga kvalitéer samt ge förbättrade förutsättningar för jordbruk, biologisk mångfald, turism och näringsliv, friluftsliv samt naturupplevelser i stort.

N 82 Vombs fure

Huvuddelen av området utgörs av tallskog med mindre in-slag av gräshedar. Genom området löper en dyn sannolikt uppkommen i samband med sandflykt under historisk tid.

Vombs Fure är ett av centralområdena för den ursprungli-ga svenska rasen av kronhjort, den så kallade nominatra-sen. Inom området finns ett djurskyddsområde och ett Natura 2000- område.

Kommentar

Kronhjorten är beroende av större ostörda skogspartier för att kunna trivas i området. En reglering och kanali-sering av friluftslivet är därför nödvändig och har delvis skett genom bildandet av djurskyddsområdet i den södra delen av Vombs fure. Reservatsförordnande bör utredas.

N 85 Sandurområdet mellan Veberöd och Blen-tarp

Ett större område som sträcker sig över Lunds och Sjöbo kommuner. I Lunds kommun finns isälvssandur, sandav-lagring i anslutning till Romeleåsens förkastningsbrant samt fossila dynfält. Humlamaden är ett representativt odlingslandskap i backlandskap. Stora botaniska och zoo-logiska värden är knutna till fäladsmarkernas fält-, busk- och trädskikt. Det är viktigt med fortsatt hävd av fälads-markerna liksom att undvika negativ påverkan på bäcken, avseende flöde och vattenkvalitet. Ett naturvårdsanpassat skogsbruk och bevarande av äldre kulturelement och den öppna landskapskarktären är också viktiga insatser för att bibehålla områdets rekreativa och ekologiska värden.

Det finns ännu inget formellt lagskydd av naturvärdena i området, men det finns förutsättningar för naturreser-vatsbildning.

Kommentar

Den långa kontinuiteten i markanvändningen har kul-turhistoriska värden och området är attraktivt för friluftslivet. Med ökad tillgänglighet, genom bl.a. parke-ringsmöjligheter och strövstigar, kan områdets potential för rekreation utvecklas ytterligare. Förutsättningar för naturreservatsbildning finns.

N 86 Hardeberga-Södra Sandby-Dalby-Kranke-sjöområdet

I området finns bland annat geologiska värden såsom själva åsens topografi, vissa bergarter, lagerföljder och rullstensåsar. Odlingslandskapen vid Kungsmarken och Önneslöv-Dalby-Måryd utgör två representativa landskap i slättbygden. Art- och individrika växtsamhällen med hävdgynnade arter återfinns i naturbetesmarkerna och ängarna vid Dalby Knivsås, Önneslövs fälad, Kungsmar-ken, Maskängen och Sulapskärret. Krankesjön är en grund fågelsjö rik på vadarefåglar. Sularpskärret är ett värdefullt kärr med en rik och sällsynt flora. Inom området finns såväl CW-område, ett flertal Natura 2000-områden och naturreservat samt en nationalpark.

Kommentar

Riksintresseområdet omfattar flera olika värdekärnor men också tätortsbebyggelse och mer påverkade land-skapsavsnitt. Flera täktverksamheter och storskalig infrastruktur såsom kraftledningar och riksvägsavsnitt lig-ger inom området. Landskapsbilden är därmed redan på-verkad i flera delar och särskild hänsyn bör därför tas vid planering av nya anläggningar och bebyggelseutveckling.

Flera delområden är viktiga för rekreation och friluftsliv och ökad tillgänglighet till betesmarker och skogsområden är önskvärt. Också ur ekologisk synpunkt kan fler kopp-lingar mellan skogs- och fäladsmarker vara fördelaktigt.

Översiktsplanen föreslår sammankopplande gröna stråk.

Översiktsplanen innehåller förslag på utbyggnadsom-råden inom riksintresset. Dessa ansluter till befintliga bebyggelsemiljöer och berör inte särskilt utpekande värden. Den värdefulla landskapsbilden bör tillvaratas i den fysiska planeringen, till exempel vid placering av ny bebyggelse och utformning av mötet mellan bebyggelse och omgivande landskap.

Kommunens inriktning är att verka för att bevara och utveckla utpekade värdekärnor samt begränsa påverkan från pågående verksamheter, såsom täkter. För värdekär-nor är reservatsbildning en möjlighet.

N 87 Backlandskapet söder om Romeleåsen Ett större område som täcker delar av Malmö, Skurup, Lund, Trelleborg, Svedala, Vellinge och Staffanstorps kom-muner. Viktiga naturmiljöer att bevara i Lunds kommun är vissa bergarter samt topografiska formationer i morän-backlandskapet. Häckebergaområdet är ett representativt odlingslandskap. Naturbetesmarker förekommer vid Risen, Häckeberga och Gödelövs fälad. Här finns artrika växtsamhällen med hävdgynnade arter. Beteshävd är för-utsättning för flera av delområdenas naturvärden.

Häckebergasjön är ett exempel på en sänkt, grund och näringsrik sjö av limnologiskt intresse. Inom området finns flera naturreservat och Natura 2000-områden samt ett område med landskapsbildsskydd enligt §19 i den före detta naturvårdslagen.

Området är viltrikt, med bland annat kronhjort och dov-hjort.

Kommentar

Den halvöppna landskapskaraktären, såsom kring Genarp, värnas. Landskapet är känsligt för större, dominerande objekt såsom vindkraftverk och master.

Området är av stor betydelse för friluftslivet och tillgäng-ligheten för friluftslivet kan förbättras genom fler angö-ringspunkter och markerade strövstigar. Översiktsplanen föreslår sammankopplande gröna stråk.

Framtida infrastrukturutbyggnader vid Sturups flygplats kan komma att påverka de sydvästra delarna av backland-skapet i kommunen.

Generella ställningstaganden

Inom områdena som är utpekade som riksintresse för naturvården enligt 3 kap 6 § MB finns särskilt artrika och typiska landskap som är viktiga att skydda och bevara.

• Kommunens planeringsinriktning är att verka för att säkerställa, skydda och utveckla värden för naturvår-den.

• Lov- och tillståndsgivningen ska vara restriktiv mot tillkomst av ny enstaka bebyggelse. Friluftslivet bör styras så att slitage och störningar på känsliga natur-miljöer kan undvikas.

N53

N86 N81

N82

N85

N87 N87

´

Teckenförklaring 0 1 2 3 4 5

Riksintresse naturvård Kilometer

6

In document Lunds kommuns översiktsplan (Page 73-76)

Related documents