• No results found

Överlåtelseavtal Kattvikskajen

2. Genomförande

2.1 Utbyggnad allmän platsmark

Den allmänna platsmarken består av gator, torg, parker samt kajområde och utgör mer än 50 procent av den nya stadsdelen. Utbyggnad av den allmänna platsmarken kommer att ske i etapper och pågå under flera år. Utbyggnad och färdigställande av den allmänna platsmarken sker i takt med omkringliggande byggherrars respektive projekt.

En intern arbetsgrupp kommer att arbeta specifikt med utbyggnadstakt och

färdigställandeordning av den allmänna platsmarken och behövlig infrastruktur. Arbetet kommer att samordnas med Bolaget.

2.2 Samverkan och organisation

Kommunen har genom markanvisningsförfarandet anvisat mark till flera byggherrar. Bolaget åtar sig att, där så är möjligt, samverka med de andra byggherrarna samt Säljaren i syfte att underlätta för alla parter samt möjliggöra tidsvinster och kostnadsbesparingar vid projektets genomförande.

Bolaget är skyldigt att samordna sina entreprenader med kommunens olika entreprenörer, övriga byggherrar inom Planområdet och med de ledningsdragande bolagen.

Bolaget och dess entreprenörer ska utse en representant, som har rätt att företräda bolaget, för att medverka vid de bygg-och planeringsmöten som regelbundet kommer hållas under

byggprojektets genomförande.

2.3 Parkeringslösning

Bolaget löser parkeringsbehovet inom Fastigheten.

2.4 Kostnader för fastighetsbildning

Kostnader för eventuell fastighetsbildning inom kvartersmarken ska erläggas av Bolaget.

2.5 Byggnadsskyldighet Bolaget har för avsikt att:

 Uppföra ett parkeringshus om 10682 BTA, med plats för 300 bilar.

 Uppföra en kontorsbyggnad om 5747 BTA.

Bolaget har en skyldighet att uppföra ovan beskrivna byggnation i enlighet med, av planutskottet, godkänt förslag och enligt bygglov.

Bolaget får inte utan kommunens medgivande överlåta Fastigheten innan byggnadsskyldigheten fullgjorts. Denna skyldighet ska anses vara fullgjord när slutbesked erhållits för ovan nämnda byggnader.

Byggnadsskyldigheten gäller dock alltjämt mot Bolaget. Om Bolaget inte inom två (2) år från tillträdesdagen fullgjort byggnadsskyldigheten, eller om Bolaget innan denna fullgjorts utan Säljarens medgivande överlåter hela eller del av Fastigheten, har Säljaren rätt till ett vite motsvarande 10 % av Köpeskillingen för Fastigheten. Vitesbeloppet aktualiseras endast om Säljaren gör bedömningen att uteblivet fullgörande av byggnadsskyldigheten beror på att Bolaget aktivt avstått från att fullfölja genomförandet av projektet.

Bolaget har rätt till skälig tidsförlängning vid försening som Bolaget inte kunnat påverka.

2.6 Vatten och Avlopp

Vatten och avlopp ska anslutas till kommunens ledningsnät i den förbindelsepunkt som kommunen anvisar. Avgifter för anslutningar ska erläggas av Bolaget enligt av kommunen fastställd taxa.

2.7 Dagvattenlösningar

Dagvattnet skall omhändertas lokalt, synliggöras och vara ett gestaltande inslag i den nya stadsdelen. Vidare skall kvartersmarken medvetet utformas för lokalt omhändertagande av dagvatten. Inom kvartersmarken åligger det varje enskild fastighetsägare att omhänderta dagvattnet. Pumpning av dagvatten, till anvisade höjder i tomtgräns, från dräneringar och låga konstruktioner är ett ansvar för fastighetsägaren. Det rena dagvattnet från kvartersmarken kan ledas ut i havet genom dagvattennätet.

Kommunen ska anlägga vissa dagvattenlösningar, främst i den allmänna platsmarken. Om det finns möjlighet för Bolaget att ansluta mot denna dagvattenlösning istället för lokalt

omhändertagande kan Bolaget få komma att göra det. Kommunen äger det kommunala dagvattennätet och ombesörjer dess drift och underhåll.

En dagvattenpromemoria har tagits fram av Kommunen (daterad 2017-08-29) och utgör del av planhandlingarna.

2.8 Fornminne

Fastigheten är beläget inom fornminne Hudiksvall 1:1 som består av lämningstyp stadslager.

Kommunen arbetar tillsammans med Länsstyrelsen i denna fråga. I nuläget är det oklart vilken inverkan fornminnet kommer att ha vid genomförandet av detaljplanen men Kommunen arbetar för att frågan ska vara utredd och möjlig att reglera vid överlåtelse av Fastigheten. Kostnader som uppstår före överlåtelse kommer inte att belasta Bolaget.

2.9 Väganslutning

Bolaget ska ansluta fastigheterna till kommunens gatunät i anslutningsläge som regleras i detaljplan eller som medges i bygglov.

Reparation av skador som uppkommer på gata eller gångbana till följd av mark- och byggnadsarbetena skall bekostas av Bolaget.

2.10 Geotekniska förutsättningar

För området har sedan tidigare flera geotekniska undersökningar genomförts. Under år 2017 fick Sweco Civil AB i uppdrag att sammanfatta resultatet av dessa i en projekteringspromemoria. WSP Samhällsbyggnad har även genomfört en vibrationsutredning (daterad 2017-01-26) för aktuellt område. I ovannämnda underlag återfinns detaljerade beskrivningar om de geotekniska

förutsättningarna. Ytterligare geotekniska utredningar behöver dock genomföras och bekostas av Bolaget för att slutligen klarlägga grundläggningsförhållandena på Fastigheten.

2.11 Förorenade områden

Markföroreningar har varit och är förekommande på platsen efter bussterminal och andra verksamheter.

Utredningar har genomförts och delar av kvarter C har tidigare sanerats till mindre känslig markanvändning. Vid saneringen återställdes ytliga lager med rena massor. I de södra delarna av planområdet är föroreningshalterna mycket låga. Utredningen gjord av WSP (2016) påvisar att föroreningshalterna är väsentligt lägre än vad som normalt påträffas i liknande områden. Enstaka förhöjda halter (överstigande gränsen för mindre än ringa risk) av bly och Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) har påträffats i ytlig och djup jord. Bedömningen är dock att dessa halter inte utgör någon betydande risk för den planerade exploateringen av området. Även om

föroreningshalterna generellt är låga bör det vid framtida markarbeten och masshantering beaktas att halter över gränsen för mindre än ringa risk förekommer.

Ytterligare sanering har sedan gjorts av fastigheten (del av kvarter C). I utredning gjord av Structor (2019) i anslutning till sanering av det gamla bussterminalområdet konstaterades att det finns förorenade massor kvar. Dessa massor sanerades hösten 2020 då det gamla hamnkontoret revs. Påverkan på människor och miljö avseende markföroreningar bedöms därmed bli liten. För en mer detaljerad redogörelse hänvisas till Miljökonsekvensbeskrivningen och Översiktlig

miljöteknisk markundersökning (WSP).

Bolaget påtar sig allt ansvar för genomförande av och kostnader för eventuell undersökning och efterbehandling. Vid krav på kommunen från tillsynsmyndighet eller annan ska Bolaget genast genomföra efterfrågade undersökningar och efterbehandlingar.

2.12 Tillgänglighet för allmänheten

Kajområdet, torg, parker och alla gator är allmän platsmark. Det är av stor vikt att den marken hålls öppen och tillgänglig för allmänheten. Såväl tillfälliga som permanenta åtgärder som vidtas inom ramen för genomförandet av detaljplanen ska vara väl avpassade och så långt som möjligt ge det fortsatta intrycket att den allmänna platsen och dess omgivningar är tillgängliga för allmänheten.

3. Giltighet

3.1 Villkor

Som villkor för detta avtals bestånd gäller att:

 Kommunfullmäktige godkänner överlåtelseavtalet,

Om detta villkor ej kan uppfyllas, ska sålunda köpet återgå utan något skadestånd.

3.2 Övrigt

I övrigt gäller vad i 4 kap jordabalken eller i annat fall vad i lag stadgas om köp av fast egendom.

3.3 Exemplar

Detta avtal har upprättats i två likalydande exemplar av vilka Säljaren och Köparen tagit var sitt.

Hudiksvall 2021- Hudiksvall 2021-

HUDIKSVALLS KOMMUN FASTIGHETS AB GLYSIS

...

Caroline Hoffsten

...

Pär Widell

Säljarens namnteckning bevittnas.

...

………...

Torsten Myrgren

...

Köpeskillingens erläggande bekräftas härmed.

Hudiksvall 2020-

HUDIKSVALLS KOMMUN

...

Caroline Hoffsten

Säljarens namnteckning bevittnas.

... ...

Datum: 2021-02-12

0 25 50Meter

b

© Hudiksvalls kommun © Lantmäteriet, Geodatasamverkan Redovisning av fastighetsgränserna i kartan har ingen rättsverkan

Översikt

Kartbilaga A

Strand 3:6

1:1 000 Skala:

Kommunstyrelsens plan- och utvecklingsutskott

PROTOKOLL Sida 1(1)

Sammanträdesdatum

2021-02-23

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

§ 9 Dnr 2021-000096 - 253

Försäljning av fastigheten Strand 3:6

Plan- och utvecklingsutskottets förslag till kommunstyrelsen Föreslå kommunfullmäktige besluta

att godkänna preliminärt upprättat köpeavtal med Fastighets AB Glysis, angående försäljning av fastigheten Strand 3:6 på Kattvikskajen,

att köpeskillingen uppgår till ca 8 214 000 kr,

att som villkor till försäljningen gäller att bygglov är beviljat, samt att uppdra till mark och exploateringsenheten att verkställa beslutet när villkoren är uppfyllda. Endast mindre justeringar av avtalsinnehållet medges inom ramen för kommunfullmäktiges godkännande.

Sammanfattning

Fastighets AB Glysis har en markanvisning på Kattvikskajen för del av kvarter C, se kartbilaga. Fastighets AB Glysis ska bebygga fastigheten med

parkeringshus och kontor, preliminärt datum för byggstart är 1 juni 2021.

Köpekontrakt håller på att upprättats för området, del av kvarter C där

köpeskillingen ska beräknas utifrån byggrätten BTA(bruttoarea) i enlighet med beviljat bygglov.

Beräkningsgrund för köpeskillingen är det värdeutlåtande som NAI Svefa redovisade 2017-03-09 och det beslut kommunen antagit om riktlinjer vid försäljning av kommunal mark med byggrätt på Kattvikskajen.

Beslutsgång

Håkan Rönström (M) anmäler jäv och deltar ej vid handläggning och beslut i ärendet.

Mikael Löthstam (S) föreslår att köpeskillingen samt villkor skrivs in i beslutet Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande 2021-02-12 Karta 2021-02-12

Överlåtelseavtal 2021-02-12

Beslutet skickas till: Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen

PROTOKOLL Sida 1(1)

Sammanträdesdatum

2021-03-09

Justerandes signatur Utdragsbestyrkande

§ 33 Dnr 2020-000573 - 253

Related documents