• No results found

GENOMFÖRANDE

In document Del av Husby-Vreta 1:75 m.fl. (Page 39-42)

Genomförandebeskrivningen har till syfte att redovisa de organisatoriska, fastighetsrättsliga, ekonomiska och tekniska åtgärder som behövs för att åstadkomma ett samordnat och ändamålsenligt genomförande av detaljplanen.

Genomförandebeskrivningen har ingen rättsverkan. Avsikten är att den ska vara vägledande vid genomförande av detaljplanen och beskriva principiell ansvarsfördelning.

Organisatoriska frågor

Tidplan Januari - februari 2019 Sommar 2020

Detaljplanen vinner laga kraft förutsatt att den inte överklagas.

Genomförande-tid Genomförandetiden är 5 år från den dagen planen vinner laga kraft. Under genomförandetiden har fastighetsägaren rätt att få sitt bygglov beviljat i enlighet med detaljplanen. Detaljplanen får inte ändras utan att synnerliga skäl föreligger. Efter genomförandetidens utgång fortsätter planen att gälla, men den kan då ändras eller upphävas utan att de rättigheter som uppkommit genom planen behöver beaktas.

Huvudmanna-skap Kommunen är huvudman för allmän platsmark inom planområdet.

Ansvars-fördelning Exploatören projekterar, utför och bekostar samtliga arbeten som ska utföras inom kvartersmark. Eskilstuna kommun projekterar och utför allmänna vägar inom planområdet. Exploatören bekostar dessa allmänna vägar.

Exploatören projekterar, utför och bekostar eventuell flyttning av vatten-, avlopps- och elledningar samt tele/bredbandsledningar inom kvartersmark.

Exploatörerna ska samråda med ansvarigt bolag inom Eskilstuna energi och Miljö AB eller annan ledningsägare (Skanova etc.) som berörs. Exploatören bekostar även åtgärder för dagvattenhanteringen på naturmark i enlighet med dagvattenutredning och detaljplanen. Exploatören ansvarar dessutom för att dagvattenanläggningar i enlighet med detaljplanen uppförs.

Eskilstuna kommun projekterar och utför för att uppföra allmänna vägar och gång- och cykelvägar inom planområdet. Exploatören bekostar för att uppföra allmänna vägar och gång- och cykelvägar inom planområdet.

Eskilstuna Energi och Miljö AB (EEM AB) projekterar, utför och bekostar för anläggande samt drift och underhåll av vatten- och avloppsledningar,

fjärrvärmeledningar och bredband fram till anslutningspunkt.

Eskilstuna Energi och Miljö Elnät AB (EEM Elnät AB) projekterar, utför och bekostar för anläggande samt drift och underhåll av elledningar fram till anslutningspunkt.

Telia Sonera AB/Skanova projekterar, utför och bekostar för anläggande samt drift och underhåll av tele- & fibernätsledningar fram till kopplingspunkt.

Exploaterings-avtal Kommunen avser att teckna ett exploateringsavtal med exploatören.

Avtalet ska tecknas innan detaljplanen antas. Busshållplats och passage regleras i exploateringsavtal.

Fastighetsrättsliga frågor

Berörda fastigheter

Berörda fastigheter inom planområdet är Husby-Vreta 1:75, Husby-Rekarne 3:75, Önsta 2:4 och Önsta 2:8.

Fastighets-bildning Inom planområdet avstyckas kvartersmark för bostäder, eller liknande.

Exploatören ansöker om och bekostar fastighetsbildningen. Natur och

gatumark inom planområdet ska genom fastighetsreglering överföras till Önsta 2:4.

Eskilstuna kommun ansöker om och bekostar lantmäteriförrättning där

fastigheten Önsta 2:8, Vreta förskola tillförs ca 550 kvm från fastigheten Önsta 2:4.

Gemensamhets

-anläggningar De gröna gränderna i form av lokala gator, se sektionerna ovan, och

parkeringsytor runt de östra kvarteren är planlagda med g1 - markreservat för gemensamhetsanläggning.

Gemensamhetsanläggningar kan inrättas för de gröna gränderna i planområdets östra del. Exploatören/fastighetsägaren utför och bekostar åtgärderna och ansöker om nödvändiga lantmäteriförrättningar. Fastighetsägare kommer även att ansvara för drift och underhåll av en gemensamhetsanläggning.

Arrenden Några av i fastigheterna längs Solsätersvägen har idag arrenden för att nyttja mark på kommunens fastighet Husby-Rekarne 3:75.

Övrigt Exploatörerna ansvarar för och bekostar dagvattenanläggningar på

kvartersmark och även sådana anläggningar som kan komma att placeras på allmän platsmark. Anmälan av dagvattenanläggning ska ske till Miljökontoret.

Exploatör ska säkerställa att hantering och eventuell återanvändning av

överskottmassor går rätt till. Det kan innebära kompletterande provtagning och anmälan till miljökontoret.

Ekonomiska frågor

Kostnader Detaljplanen bekostas av exploatören och regleras genom plankostnadsavtal mellan exploatören och Eskilstuna kommun.

Exploatören bekostar och utför de byggnader och anläggningar på

kvartersmark som möjliggörs enligt detaljplanen, samt bekostar gator och gång- och cykelvägar på allmän platsmark. Exploatören bekostar även åtgärder

för dagvattenhanteringen på kvartersmark och naturmark i enlighet med dagvattenutredning och detaljplanen.

Exploatören eller kommande fastighetsägare bekostar anslutning av kvarteret till elnät, vatten- och avloppsnät

enligt gällande taxa.

Eventuell flytt av ledningar på kvartersmark bekostas av berörd exploatör.

Exploatören bekostar den fastighetsbildning som behövs för att genomföra detaljplanen. Eventuell fastighetsbildning kring Önsta 2:8 bekostas av fastighetsägare. Fastighetsbildning för eventuell överföring av mark till tomterna längs Solsätersvägen bekostas av tomtägarna.

Ansökan hos Lantmäterimyndigheten om ledningsrätt eller övrigt

inskrivningsärende kan utföras och bekostas av berörd ledningsägare. Ingen ersättning skall utgå för en eventuell markupplåtelse. Lika gäller för E-område.

Kommunen avser att ingå avtal om fastighetsreglering med ägaren av fastigheten Husby-Vreta 1:75 i syfte att överföra naturmark, gatumark och mark för tekniska anläggningar till någon av kommunens närliggande fastigheter.

Tekniska frågor

El Eskilstuna Energi och Miljö Elnät AB är huvudman för ledningsnätet i området. Anslutningspunkter finns vid Rosenforsvägen.

Vatten och

avlopp Eskilstuna Energi och Miljö (EEM) är huvudman för vatten- och avloppsnätet inom planområdet. Kapaciteten bedöms räcka till enligt Eskilstuna Energi och miljö.

Fjärrvärme Fjärrvärme finns inte framdraget till området.

Parkering Generellt gäller att parkering för bostäder anordnas på kvartersmark inom respektive fastighet. För villor/radhus/parhusen är det möjligt att skapa en parkeringsplats per bostad inom varje fastighet. Om flerbostadshus uppförs inom kvartersmarken är den preliminära bedömningen att ett p-tal på mellan 5 – 12 samt 30–35 cykelparkeringar per 1000 kvm BTA. Exakt parkeringstal är beroende på bland annat vilken storlek som bostäderna i flerbostadshuset har och dess målgrupp. Så kallade mobilitetslösningar kan användas för att påverka p-talet. Antal platser för parkering och cykelparkering utgår ifrån gällande parkeringsnorm vid bygglovsprövningen.

Dagvatten Markägaren svarar för att dagvattnet inom kvartersmarken tas om hand lokalt. Dagvattnet inom området skall fördröjas innan det släpps ut i ledningsnätet. Dagvatten för planområdet ska hanteras i enlighet med den dagvattenutredning som tagits fram och som utgör underlag till detaljplanen.

Två dagvattendammar uppförs inom planområdet. Dagvattendammarna byggs

och bekostas av exploatören, ESEM ansvarar sedan för underhåll av dammen.

ARBETSGRUPP

Arbetet med detaljplanen har bedrivits i projektform. Medverkande tjänstepersoner har varit:

Karin Israelsson Emina Jusic Mats Jansson Åsa Dalhielm Michael Eklind Emma Martinsson Fredrik Eklund Charlotta Kjellström Melanie Hierl

Carina Källkvist

KLK/Mark- och exploatering MoR/Miljökontoret

ESEM /VA ESEM /VA EEM /Elnät

MoR/Räddningstjänsten

SBF/ Park och Naturavdelningen SBF/ Park och Naturavdelningen SBF/Planavdelningen

SBF/Planavdelningen

Stadsbyggnadsförvaltningen Planavdelningen

Jacob Lithammer Planchef

Philip Rivander Planarkitekt

In document Del av Husby-Vreta 1:75 m.fl. (Page 39-42)

Related documents