• No results found

5.1. Formell hantering

Vägplanen kommer att ställas ut och prövas för fastställelse. Markägare och andra intressenter kan under tiden som anges i kungörelsen om granskning inkomma med yttranden angående förslaget. I vägplanen prövas inte enskilda vägar och brukningsvägar enligt väglagen utan dessa kommer att behandlas genom överenskommelser med berörda markägare vid ett senare tillfälle, eller genom förrättning enligt anläggningslagen.

Fastställelsebeslut omfattar det som redovisas på plankartorna samt de villkor som tas upp i beslutet.

Fastställelsebeslut som vinner laga kraft ger följande rättsverkningar:

- Väghållaren får tillstånd att bygga allmän väg i enlighet med fastställelsebeslutet och de villkor som anges i beslutet.

- Väghållaren får rätt att ta mark eller annat utrymme i anspråk med vägrätt. Om behov av tillfällig nyttjanderätt redovisas i vägplanen erhåller väghållaren också en tidsbegränsad nyttjanderätt (tillfällig nyttjanderätt) till mark eller utrymme i samband med byggandet av vägen för t.ex. tillfälliga upplagsplatser. För den mark eller utrymme som tas i anspråk erhåller berörda fastighetsägare ersättning.

- Vad som utgör allmän och väganordning läggs fast.

5.2. Fortsatt arbete 5.2.1. Tidplan

Följande översiktliga tidplan planeras för objektet:

- Vägplanen utställd för granskning under december 2015 - Vägplanen inskickad för fastställelse vinter 2016

- Upprättande av förfrågningsunderlag för Totalentreprenad under 2016 - Upphandling och byggande år 2020

I det fortsatta projekteringsskedet vid upprättande av förfrågningsunderlag för totalentreprenad kommer projekteringen att fördjupas, vilket innebär att man detaljstuderar vissa partier ytterligare med avseende på vägen utformning och funktion.

Därefter kommer byggnation utföras av entreprenören.

Produktionen

Cirkulationen föreslås att man bygger den västra delen innan man flyttar över trafiken på nybyggda delen och då möjliggör åtkomst till den östra delen. För byggnation av busshållplatserna föreslås det att man bygger ena i taget för att få åtkomst via befintlig väg. För byggnation av gång- och cykelvägarna fås åtkomst via de kommunala vägnätet samt att man bygger en transportväg på den tillfälliga nyttjanderätten. För förlängning av trumman på den nordvästra sidan krävs det förmodligen åtkomst vi befintlig väg.

Trafikföring

Trafikföringen under byggtiden kommer att påverka den genomgående trafiken.

Hastigheten kommer att behöva sänkas på avsnitt där arbete pågår. För att uppnå erforderlig arbetsbredd där befintlig vägbredd är ca 7 m krävs det trafikljusreglering.

33

Information om alternativa vägar rekommenderas för att minska köer. För byggnation av cirkulationsplatsen föreslås det att man bygger den i två delar för att inte påverka trafiken mer än nödvändigt. Detsamma gäller för byggnation av busshållplatserna att man bygger dem en i taget.

Kontroll och uppföljning

Kontroll och uppföljning kommer att utföras enligt kontrollprogram och tillhörande riskanalys för samtliga entreprenadarbeten.

5.2.2. Sakprövningar enligt miljöbalken och kulturmiljölagen

Nedan redovisas de sakprövningar som bedöms kunna komma att bli aktuella vid genomförande av projektet.

Trafiklagstiftning

Transporter till och från arbetsplatsen kommer att ske på byggvägar som under driftskedet delvis kommer att användas som servicevägar. Transporterna regleras främst av vägtrafiklagstiftning.

Vattenverksamhet enligt 11 kap miljöbalken

Nya diken kommer utformas i projektet, nya trummor och flytt av befintliga trummor kommer att ske. Det kommer genomföras för att säkerställa avvattningen och driften av det. En bedömning har gjorts att den nya anläggningen inte skiljer sig väsentligen från den gamla och att flödena inte ökar i vattensystemet nedströms anläggningen. Inga enskilda eller allmänna intressen bedöms påverkas, därför anser Trafikverket inte att det krävs någon anmälan om vattenverksamhet för projektet.

Tillstånd enligt 2 kap kulturmiljölagen

Inga kända fornlämningar eller övriga intressen finns i projektområdet. Om det i samband med anläggningsarbetena skulle påträffas fornlämningar kommer arbetet att avbrytas och kontakt att tas med länsstyrelsens kulturmiljöfunktion.

Underrättelse enligt 10 kap miljöbalken om påträffade föroreningar Skulle föroreningar påträffas föreligger skyldighet att genast underrätta

tillsynsmyndighet (miljöfunktionen i Mora kommun) om föroreningarna kan medföra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

12:6-samråd enligt miljöbalken

Åtgärder som inte är tillståndspliktiga eller anmälningspliktiga enligt andra

bestämmelser i miljöbalkens och som ska komma att väsentligt ändra naturmiljön ska anmälas för samråd till Länsstyrelsen. 12:6 samråd kan komma att behövas om exempelvis schaktning utanför det fastställda vägområdet behövs eller om tillfälliga vägar eller upplag anläggs i naturmark utanför det fastställda vägområdet under byggskedet.

5.3. Fastighetsägare

Fastighetsförteckning, se Pärm 1, flik 4

34

5.4. Finansiering

Den totala kostanden för objektet har beräknats till 6,7 miljoner kronor i prisläge november 2015 varav 1,3 miljoner kronor är byggherrekostnader, projektering och marklösen samt generella osäkerheter.

35

6. Källor

Artdatabanken. www.slu.se/artdatabanken

Dalarnas Luftvårdsförbund. Miljökvalitetsnormer och luftkvaliteten i Dalarna – resultat av, och diskussion om, mätning och modellering. 2011.

Fornsök, Riksantikvarieämbetets databas www.raa.se

Förstudie Väg 45/70 genom Mora, Mora kommun. Vägverket.

Jordartskartan, SGU

Kartmaterial: RUM-Dalarna

http://www.lansstyrelsen.se/dalarna/Sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/planfragor/Pages/RUM.aspx

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan

Mora kommun. www.mora.se

Naturvårdsverket. Riksintresse för naturvård och friluftsliv. Handbok 2005:5.

Naturvårdsverket.se

www.lansstyrelsen.se/dalarna

STRADA, olycksdatabas. (Informationssystem för data om skador och olyckor inom hela vägtransportsystemet)

Stadsutvecklande åtgärder i Mora, avseende kommunikation och transporter. Mora kommun och Vägverket, Maj 2009.

Trafikverket. www.trafikverket.se

TRVÖK Trafikverkets övergripande krav för fysisk planläggning av vägar och järnvägar, TRV 2012:211, TDOK 2012:1151

Vatteninformationssystem Sverige. www.viss.lansstyrelsen.se

Översiktsplan, Mora kommun, 2009.

36

Borlänge 2015-12-01

Åsa Bergqvist

Projektledare, Trafikverket

37

Trafikverket, 7891 89 Borlänge. Besöksadress: Röda vägen 1.

Telefon: 0771-921 921, Texttelefon: 010-123 50 00 www.trafikverket.se

Related documents