• No results found

Geografiska/topografiska förutsättningar och design av anläggningarna

3  Resultat

3.2  Geografiska/topografiska förutsättningar och design av anläggningarna

De anläggningar som analyserats har alla olika geografiska/topografiska förutsättningar och är varierande grad att betrakta som designade.

3.2.1 Bolzano

Bolzanos linbana klättrar från stationen i dalen utmed en bergssluttning, över dalgångar och upp mot stationen på toppen där slutstationen i Soprabolzano ligger. Tack vare höjdskillnaden på 950 meter mellan stationerna är det en naturlig lutning som innebär det att de sju tornen inte behöver vara höga. Tornen är mellan ca 20-40 meter höga och är utformade som traditionella fackverkstorn vilka är vanligt förekommande i en alpmiljö. Tornen är inte att betrakta som designade. Linbanan rör sig över åker-, betes- och skogsmark och endast i början av linbanans sträckning är det en del stadsmiljö med flervåningshus (fem-sju våningar höga). Vid

toppstationen är det ett mindre samhälle och ett populärt friluftsområde med många

vandringsleder och andra aktiviteter. Linbanans dragning är ”rak” och ändrar inte riktning i sidled under resans gång. Det saknas uppgifter om de geotekniska förhållandena kring stationen i staden. Eftersom tornen följer stigningen på berget är det troligen bra förhållanden för att förankra tornkonstruktionerna och toppstationen.

Stationsbyggnaden i dalen har en designad exteriör med glaspartier och integrerad väl med omgivande stadsmiljö. Interiört är det en enklare design i betong med biljettkassa och trappor upp till linbanans på- och avstigningsområde. På toppen finns en fyrkantig enklare station med glaspartier med på- och avstigning i markplan.

3.2.2 Koblenz

Staden ligger utmed floden Rhen där den möter floden Mosel i ett kuperat landskap. Eftersom det även i Koblenz finns en naturlig höjdskillnad mellan stationerna är de två tornen tämligen låga, ca 20-30 meter höga. Tornen är av fackverkskaraktär utan nämnvärd design. Dragning av linbanan är ”rak” utan sidledes ändringar.

Stationerna är enkelt utformade. Utgångspunkten är det utrymme som linbanetekniken kräver och över denna finns en enklare träkonstruktion inklädd i ett textiltak där linbanetekniken finns placerad. Stationerna är öppna i markplan där på- och avstigning sker. Stationerna ger ett något designat intryck. Den nedre stationen ligger utmed flodstranden vid en udde där floderna möts.

Den är omgiven av stadsmiljö och flera äldre byggnader som exempelvis stadens äldsta kyrka St Kastors basilika från 800-talet. Den andra stationen ligger uppe på en klipphöjd med ett större grönområde runt fästningen och evenemangsområdet Ehrenbreistein. Det saknas

uppgifter om de geotekniska förhållandena kring station och torn i staden. Vid station och torn vid Ehrenbreistein är det sannolikt bra grundläggningsförhållanden eftersom det är berg.

3.2.3 Toulouse

Utmed Toulouse linjesträckning finns flera naturliga barriärer i form av floden Garonne och höjden Pech David. Linbanan binder ihop cancerforskningscentret Oncopole med sjukhuset Rangueil och Paul Sabatier universitet. Sträckning av linbanan ser ut att vara rak utan sidledes justeringar. Den går över grönområden runt Oncopole, över blötmarker och floden Garonne, en stigning på ca 100 meter upp på grönområden på Pech David där det finns rekreationsområden och fortsätter sedan ner på östra sidan mot universitetet över stadsbebyggelse.

Utmed sträckningen är det fem torn med varierande höjd från 30-70,5 meter höga. Tornen är rakt utformade och är avsmalnande mot toppen där det sedan delar upp sig i fyra armar som ansluter mot linsadeln.

Linbanan har tre stationer. Designen av stationer och torn tas fram av POMA som även bygger alla anläggningar. Geotekniskt sett är det troligen mer problematiskt att anlägga station och torn vid den västra delen av anläggningen än vad det är på de resterande delarna av sträckan.

Det har löpande funnits ett antal utformningar som tagits fram under planeringsprocessen. I det pressmaterial som nu finns tillgängligt visas bilder på stationskonstruktioner integrerade med andra byggnader och det finns bilder som visar solitära byggnader. Linbanetekniken är

innesluten och konstruktionen fungerar som tak över plattformen. Toulouse projekt eftersträvar en öppen plattformslösning utan väggar för att interagera bättre med omgivningen.

Både stationer och torn är placerade på platser där det finns begränsat med befintliga funktioner eller byggnationer. Det innebär att i sin tur att byggandet av linbanan kan ske utan att trafik eller andra projekt påverkar möjligheten att bygga linbanan. Det ger förutsättningar för enklare byggprocess med en kortare byggtid och lägre kostnader, än om anläggningen skulle byggas i en tätbebyggd stadsmiljö. I nuläget är byggtiden planerad till ca 15-20 månader.

3.2.4 Göteborg

I Göteborg ska stadslinbanan passera över ett antal barriärer, Götaleden, Göta Älv, Västra Hamnbanan och Lundbyleden under resan från Järntorget till Wieselgrensplatsen. Eftersom anläggningen rundar Ramberget gör den en tvär sväng i stationen vid Västra Ramberget. En del av sträckning går över förhållandevis platt markterräng med en mellansektion kring Ramberget som har en brantare lutning. Stadslinbanan går över stadsmiljö - trafik, vatten, bostäder,

verksamheter - under i stort sett hela sträckningen vilket bidrar till höjden på tornen som varierar mellan ca 40-115 meter4. Geotekniskt är de utmanande förhållanden runt älvsnittet mellan station Järntorget och station Lindholmen samt vid station Wieselgrensplatsen. Utmed resterande delar av sträckningen är det mer gynnsamma geotekniska förhållanden.

Designen av stationer och torn för den konceptanläggning som presenterades för trafiknämnden i mars är framtagna av vinnarna av en genomförd designtävling. Både stationerna och tornen har en utmärkande design, särskilt tornen. Det vinnande gestaltningsförslaget på tornen visar på en intrikat, klättrande struktur. Stationerna är byggnader med tak och väggar och

4 I jämförelse är Gothia East Tower ca 100 meter hög, pylonerna på Älvsborgsbron ca 110 meter höga, Läppstiftet  ca 86 meter högt. Karlatornet planeras till ca 245 meter. 

väderskyddade trappor. De har flera våningar främst för att stadslinbanans klättring från station till torn över intilliggande byggnationer ska minskas. På- och avstigning sker en våning upp. I stationerna finns trygghetsskapande funktioner som café och kiosk.

I anslutning till varje station och torn finns det befintliga byggnationer/anläggningar vilket påverkar tillgången till de fysiska platserna och gör byggnationen mer komplicerad.

Related documents