• No results found

Geomorfologické členění Trutnova

Okrsek Trutnovská pahorkatina/Rtyňská brázda

Zdroj: Balatka, 1987

Od severu k jihu obcí protéká významný vodní tok Úpa pramenící v Krkonoších 1,5 km od Studniční hory ve výšce 1 432 m n. m. (Vlček, 1984, s. 281).

Vodní tok Úpa ústí zleva do vodního toku Labe v Jaroměři ve výšce 250 m n. m. Úpa je vodohospodářsky významným tokem, část vodního toku je vodácky využívaná.

Podle klasifikace klimatických oblastí E. Quitta (1971) obec Trutnov spadá pod oblast MW4 – mírně teplá oblast. „Léto krátké, mírné, suché a ž mírně suché, přechodné období krátké s mírným jarem a mírným podzimem, zima normálně dlouhá, mírně teplá s krátkým trváním sněhové pokrývky.“ Tato klimatická oblast je ideální pro velkou škálu venkovních aktivit, které se dají provozovat téměř celoročně. Zvláště cyklistika, pokud

29

jsou vhodné podmínky, není pouze hlavní aktivitou v letních měsících, poslední dobou s častějším výskytem mírných zim přibývá i zájem o cyklistiku v zimním období.

5.2.1 Charakteristika horninového prostředí lokality Čížkovy kameny

Z hlediska charakteristiky horninového prostředí má zkoumané území velmi zajímavou skladbu hornin, což se přímo odráží na vyhledávanosti lokality turisty. Hřbet Čížkovy kameny se nachází hned na několika geomorfologických rozhraních (viz Příloha A). Mezi geologické změny, které výrazně zasáhly do vývoje území Krkonoš a Podkrkonoší, patří prvohorní hercynské vrásnění a druhohorní zaplavování České pískovcové tabule mělkým mořem. Výsledkem této sedimentace je na území Kozích kamenů Bohuslavické souvrství vrstva sedimentů o mocnosti 120 m (CHLUPÁČ, 2002).

Mezi nejrozšířenější horniny patří sedimenty, což je dáno geologickým vývojem této oblasti. Většina hornin – pískovce, arkózy2, slepence, dolomity, jsou z období paleozoika, konkrétně svrchního, spodního permu a svrchního karbonu. Druhou nejčastější horninou jsou jílovce, pískovce, slínovce z období svrchní křídy. Podle Chlupáče (2002, s. 221) jsou v období permu pro naše území nejtypičtějším sedimentem červeně zbarvené pískovce, jejichž červenavý hematitový pigment nejspíše pochází z přeplavených podložních prekarbonských sedimentů.

5.2.2 Geomorfologická charakteristika lokality Čížkovy kameny

Z geomorfologického hlediska se jedná o oblast české křídové pánve – východočeská a západomoravská křída (Portál geologické lokality, 2015). Lokalita je dobře přístupná, nachází se zde turistická trasa, u které je menší parkoviště. Na vrcholové části jsou skalní objekty – křemenné pískovce perucko-korycanského souvrství3. Skály jsou místy vysoké až 20 m, atraktivní je jejich modelace včetně mrazových srubů.

Čížkovy kameny jsou velmi přitažlivou turistickou lokalitou s výhledem na Krkonoše.

Podle Pavly Gürtlerové (2012) je lokalita v dobrém stavu bez střetů zájmů. Stupeň ochrany je určen jako stupeň C – zajímavá lokalita registrovaná v ČGS. Způsob ochrany geologických lokalit je dán zákonem 114/92 Sb. O ochraně přírody a kraji ve smyslu pozdějších předpisů, a přestože se geologické lokality nemusí být na území velkoplošného chráněného území či maloplošného chráněného území, jsou chráněny odstupňovaným režimem ochrany (Gürtlerová, Stanzelová, 2011).

2 arkóza je druh pískovce světlého zbarvení, ukazatel členitého reliéfu, rychlé eroze i uložení

3 část vrstvy sedimentů české křídové pánve ve svrchní vrstvě

30

5.3 Socioekonomická charakteristika

Trutnov je okresní město ležící v Královéhradeckém kraji. Počet obyvatel v posledních deseti letech není dramaticky proměnlivý a zachovává si podobný trend (viz graf č. 1). Podle počtu obyvatel se řadí na 35. místo v České republice. Obec Trutnov je zároveň obec s pověřeným úřadem a i obec s rozšířenou působností. V rozdělení republiky do nomenklaturních územních statistických jednotek (NUTS) – regionů soudržnosti (NUTS 2) je Trutnov součástí regionu Severovýchod.

5.3.1 Historický vývoj obce Trutnov

V nejstarších pramenech je zmínka o kolonizaci Trutnovska moravským šlechtickým rodem Švábeniců (Řezníčková, 2002, s. 7). Trutnov jako město je písemně připomenuto roku 1260 a bylo významnou křižovatkou obchodních cest. Pro jeho rozvoj bylo důležité jmenování na věnné město českých královen na konci 14. století. Výrazným historickým mezníkem pro rozvoj města znamenala i prusko-rakouská válka roku 1866, jejíž připomínky jsou patrné v podobě pomníků, hrobů, Jánské kaple a především

1971 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 2014

Vývoj počtu obyvatel v Trutnově v letech 1971-2015

Graf 1: Vývoj počtu obyvatel v obci Trutnov v letech 1971-2015

Zdroj: ČSZO, 2015

31

textilního průmyslu. V současné době se obec Trutnov zaměřuje především na zpracovatelský průmysl a služby.

5.3.2 Cestovní ruch

Významnou roli v rozvoji města hraje turistický ruch, který je hlavním důvodem, proč město Trutnov v posledních letech dbá na image města. Rozvoj turistického ruchu a potažmo i rozvoj celé obce byl podmíněn právě lokalitou a zajímavým hornatým reliéfem, který je mnohými tuzemskými i zahraničními turisty žádaný, což dokládá i graf 2 s porovnáním počtu hromadných ubytovacích zařízeních v jednotlivých krajích České republiky.

V souvislosti s politikou cestovního ruchu má obec Trutnov zdroje, které cestovní ruch vytvářejí (přírodní a kulturní zdroje, turistická zařízení, komunikační infrastrukturu, ubytování a restaurace) a tím i potenciál, který může dále rozvíjet.

5.3.3 Trutnov jako součást regionu Krkonoše a Podkrkonoší

Královéhradecký kraj je pro prezentaci turistického ruchu rozdělen do 5 regionů, v nichž turisté naleznou něco jiného (viz Příloha B). Město Trutnov je součástí regionu

0

Počet hromadných ubytovacích zařízenívh v krajích ČR

2000 2005 2010 2012 Graf 2: Počet hromadných ubytovacích zařízení v ČR

Zdroj: ČSZO, 2015

32

Krkonoše a Podkrkonoší, který je na rozdíl od ostatních zaměřen na horskou turistiku a celoročního aktivního trávení volného času. Na portále Královéhradeckého kraje, který slouží turistům jako přehled, kam mohou vyrazit na výlet, je seznam více než 20 tipů a odkazů na cyklostezky a cyklistické okruhy v regionu Krkonoše a Podkrkonoší (Region Královéhradecký kraj, 2015). Cykloturistika je proto významnou složkou turistického ruchu, a proto město Trutnov zareagovalo výstavbou nové cyklostezky o celkové délce 2,3 km, které bude napojena na současné trasy v okolí (Svobodová, 2015).

Myšlenka vzniku terénních stezek v Trutnově je poměrně mladou záležitostí, která se začala realizovat v roce 2013. Otcem této ideje je Jan Rejl, který nedaleko lokality Čížkových kamenů bydlí a spatřil v ní zatím nijak nevyužitý potenciál. Následovalo důkladné zmapování lokality i blízkého okolí, snaha prosadit tento nápad a především jeho samotná realizace.

5.4 Vznik Trutnov Trails

Představa o fungování areálu byla v té tobě pouze mlhavá, proto bylo potřeba k naplnění této myšlenky získávání informací z již fungujících singltreků v České republice – Singltreku pod Smrkem a Rychlebských stezek. Setkání s tvůrcem Rychlebských stezek bylo klíčovou motivací pro pokračování v realizaci nápadu.

Rozhodujícím impulzem se stalo jednání s krajským vedením Lesů ČR (TrutnovTrails.cz, 2015).

Dalším logickým krokem bylo založení spolku Trutnov Trails, který byl založen na jaře roku 2014. Spolek, sdružující pestrou komunitu aktivním cyklistů všech věkových skupin, mohl začít zahájit jednání s vlastníky pozemků, úřady a potenciálními partnery.

Členové spolku s dalšími nadšenci začali budovat první trasy. Postupně podporu spolku Trutnov Trails vyslovili tito partneři:

 Lesy ČR,

 Královéhradecký kraj,

 Město Trutnov,

 Lesy a parky Trutnov,

 Giant.

33

5.5 Trasy singltreku

V současné době areál v lokalitě Čížkovy kameny nabízí síť 12 km přírodních singtreků různých obtížností:

modré značení (středně lehké)

Modrou trasu mohou zkusit všichni, kteří bez problému zvládli sjet zelenou trasu.

Trasa je pro středně pokročilé cyklisty, přesto se na trase mohou objevit náročnější přejezdy přes kameny.

červené značení (středně obtížné)

Pro cyklisty, kteří již mají zkušenosti a dovedou si i náročnější pasáže užít.

Červená trasa umožňuje plynulou dynamickou jízdu, na které si můžete zlepšit jízdní dovednosti.

 černé značení (velmi obtížné)

Určeno především pro zdatné terénní cyklisty, kteří dobře umí ovládat své kolo.

Černá trasa vyžaduje maximální kontrolu na kolem a koncentraci při jízdě.

Na trase se nachází technické pasáže, jako mohou být velké balvany, skoky, lávky.

 zelené značení

Zeleně vyznačená trasa jako jediná neurčuje obtížnost dané stezky, ale to, že se jedná o stoupavý trail.

Trutnovské traily, blíže popsané v tabulce 4, se vyznačují značně zvlněným terénem a neustále měnícím se rázem okolní přírody. Specifickou vlastností a velkým pozitivem, že každá stezka je něčím zvláštní, což ji odlišuje od ostatních. Každá ze stezek je jiná, jak svou náročností, tak krajinným rázem.

Název trailu Délka

Modřínový trail 3,3 červená Nejstarší realizovaný trail.

Tabulka 4: Trutnovské traily

34

Panský stoupák 3,4 zelená Jediný stoupavý trail, který využívá staré dlážděné cesty.

Petříkovický trail 4,4 černá Ve výstavbě.

Trail Na Klůčku 3,6 černá Technický trail – balvany, lávky, skoky.

Trail pod jeskyňkou

1,7 černá Sjezdový trail s historickým schodištěm.

Trail rozhledna 1,8 červená Ve výstavbě.

Trail až na Hrad4 186 černá Ve fázi projektové přípravy.

Úpa trail 2.5 modrá Ve výstavbě.

Zdroj: Trutnov Trails, 2015

5.6 Význam v regionálním rozvoji

Obec, která se chopí možnosti využívání nástrojů regionální politiky a při dobrém hospodaření, může pozdvihnout daný region díky regionálnímu rozvoji na další úroveň.

Regionální rozvoj je neodmyslitelnou součástí správného fungování velkých či menších obcí. Příkladem toho, jak může atraktivita cestovního ruchu přispět k regionální rozvoji, jsou výše zmíněné Rychlebské stezky. Město Trutnov se nachází v oblasti, kde je spousta takových atraktivit (Sněžka, dělostřelecká tvrz Stachelberg, hospital Kuks a další), ale v bezprostřední blízkosti nenachází významnější turistický cíl. Skutečný vliv a význam v regionální rozvoji by mohl být předmětem další studie či výzkumu, neboť rok provozu stezek Trutnov Trails, je příliš krátká doba na hodnocení.

5.7 Možnosti rozvoje a vize do budoucna

Celý areál, který je v provozu od konce roku 2014, zaznamenal velký pokrok vpřed s vyjednáváním s organizací Lesy ČR o možnostech využití pozemků, na kterých jsou traily stavěny. V současné době je areál ve fázi úprav jednotlivých trailů a příprav na nadcházející druhou sezónu. Současně se také projektují další rozšíření, která by návštěvníky obohatila o zajímavá místa, výhledy a především zážitky. Za způsoby, které mohou zvýšit návštěvnost dané lokality, vzbudit zájem nových potenciálních návštěvníků, z čehož by mohl prosperovat celý region Trutnovska, považuji především tyto následující.

4 Trail až na Hrad označuje trail, který by měl vést z Trutnova až na Pražský hrad

35 Přeshraniční spolupráce

Vzhledem k blízkosti polských hranic se nabízí možnost spolupráce s partnerským městem či jinou obcí, což by umožnilo využít evropské dotace z programu Česko – Polsko. Platné programy pro plánovací období 2014–2020 jsou v přípravě, aktuální informace k dostání na webových stránkách (http://www.cz-pl.eu/).

Zaměření na PR

Dobrá reklama v současné době znamená opravdu mnoho, proto jsou webové stránky či profil na sociální síti, který umožňuje neustálou komunikaci s potenciálními návštěvníky, nezbytností. Trutnov Trails mají internetové stránky teprve krátkou dobu, a proto na nich ještě několik věcí (tipy na výlet, či ubytování v lokalitě) chybí a je třeba stránky průběžně aktualizovat. Jako propagace také mohou sloužit informační letáky, které by mohly být k dispozici v informačních centrech v přilehlých městech.

Metodické centrum

Pořádání workshopů a podobných akcí v průběhu sezóny by také mohlo vést k většímu zájmu návštěvníků. Zvláště v případě, když by workshopy byly tematicky zaměřené, třeba na správnou techniku jízdy, vhodné vybavení, atp.

Nicméně pokud terénní cyklistické stezky budou mít dobrý ohlas u místních obyvatel, mohlo by to vyvolat dominový efekt, který by opět zvýšil návštěvnost těchto stezek. Ke zjištění preferencí trutnovských obyvatel a znalosti lokality Čížkovy kameny byl vytvořeno dotazníkové šetření, které také zkoumá první ohlasy na tento nový způsob trávení volného času v Trutnově.

6 Dotazníkové šetření

V rámci této bakalářské práce se uskutečnilo i dotazníkové šetření, jehož hlavním cílem bylo zjištění míry informovanosti trutnovských občanů o vznikajících terénních trasách. Základním souborem dotazníkového šetření byly občané města Trutnova.

Metodou výběru vzorku byl náhodný výběr, který přímo souvisí s metodou sběru dat, která byla online – dotazníkové šetření bylo umístěno do několika skupin na sociálních sítích sdružující obyvatele Trutnova. Celkový počet respondentů je 54. Jsem si vědoma, že tento vzorek není zcela reprezentativní (občané důchodového věku nejsou zastoupeni,

36

neboť nedisponují prostředky na sociálních sítích), ale z časových důvodů nebylo možné zahrnout všechny věkové skupiny v rámci šetření.

Related documents