• No results found

38

6.1 Výsledky dotazníkového šetření

Výsledky dotazníkového šetření reálně zachycují informovanost či neinformovanost občanů Trutnova o nově vzniklých terénních cyklostezkách v lokalitě Čížkových kamenů a také preference v trávení volné času. U každé otázky je rozvedeno, proč zrovna tato otázka byla položena, jaké cíle byly sledovány a také vlastní výsledky šetření.

1. Věděl/a jste o existenci Trutnov Trails?

První filtrační otázka, klíčová pro celé šetření, zkoumá, nakolik jsou trutnovští obyvatelé informovaní o trailech rok po oficiálním zahájení sezóny. Přestože internetové stránky sdružení Trutnov Trails byly spuštěny začátkem dubna (2015), více než polovina (32 respondentů, 59 %) z celkového počtu respondentů ví o existenci terénních stezek.

2. Víte, co je to singltrek?

Slovo singltrek je v České republice nejčastěji spojováno se Singltrekem pod Smrkem. Trutnovské traily toto slovo ve svém názvu nemají, ale namísto slova singltrek používají ekvivalentní označení trail. Cílem bylo zjistit, zdali respondenti znají slovo singltrek. Z celkového počtu 54 respondentů 35 odpovědělo kladně (65 %) a 19 z nich negativně (35 %).

59%

41%

1. Věděl/a jste o existenci Trutnov Trails?

ano ne

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

39

3. Vyberte obrázek, který singltrek podle Vás nejvíce vystihuje.

Tato otázka určená respondentům, kteří v předchozí otázce odpověděli kladně, zjišťovala, jak si respondenti singltrek představují. Všechny obrázky použité v šetření byly z lokality Singltrek pod Smrkem. Na všech obrázcích byl tedy zobrazen singltrek, jen jeho rozdílné podoby. Obrázek b) byl respondenty volen nejčastěji – 46 %, obrázky a) a c) byly vybírány téměř stejným poměrem (28 a 26 %).

65%

35%

2. Víte, co je to singltrek?

ano ne

28%

46%

26%

3. Vyberte obrázek, který singltrek podle Vás nejvíce vystihuje.

obrázek a) obrázek b) obrázek c)

Zdroj: vlastní zpracování, 2015 Zdroj: vlastní zpracování, 2015

40 4. Navštívil/a jste již někdy trutnovské traily?

Další klíčovou otázkou byla návštěva Trutnov Trails, ke které se vztahovaly i další otázky z šetření. Z celkového počtu 35 respondentů, této otázky, navštívilo trutnovské traily 13 respondentů (37 %).

5. Zvažujete další návštěvu?

Tato otázka zjišťovala, kolik procent návštěvníku terénní stezky zaujaly natolik, že by si svou návštěvu zopakovali. Většina z 13 respondentů této otázky by trutnovské traily navštívila opakovaně, jak je patrné v grafu.

0 %

23 % 7 %

70 %

0 2 4 6 8 10

určitě ne spíše ne spíše ano určitě ano

5. Zvažujete další návštěvu?

37%

63%

4. Navštívil/a jste již někdy trutnovské traily?

ano ne

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

41

6. Když byste měl/a popsat jakýmkoliv přídavným jménem trutnovské traily, jaké by to bylo?

Cílem této otevřené otázky bylo zjištění, jaké dojmy Trutnov Trails zanechaly na svých návštěvnících. Respondenti, kteří v předchozí otázce odpověděli, že by terénní stezky znovu určitě či spíše navštívili, hodnotili stezky jako „suprové, pohodové, skvělé“, zatímco respondenti, kteří by stezky spíše nenavštívili, je hodnotí jako „dobré či těžké“.

7. Chtěl/a byste trutnovské traily navštívit?

Otázka pro respondenty, kteří ve 4. otázce uvedli, že trutnovské traily dosud nenavštívili. Vzhledem k tomu, že traily byly otevřeny teprve na konci léta 2014, příliš zájemců si je nestihlo navštívit. Z celkového počtu 41 respondentů, kteří na tuto otázku odpovídalo, by více než polovina respondentů Trutnov Trails určitě (9 respondentů) či spíše (19 respondentů) navštívila.

8. Jaké kolo vlastníte?

Cílem osmé otázky bylo zjistit, kolik respondentů vlastní kolo, na kterém je možné cyklistické terénní stezky sjet. Trutnovsko je spíše hornatého charakteru se spoustou cyklistických tras vedoucí převážně lesním terénem. Z toho důvodu i více obyvatel upřednostňuje horské kolo (61 %) před silničním (17 %).

Zdroj: vlastní zpracování, 2015 10 %

22 %

46 % 22 %

0 5 10 15 20

určitě ne spíše ne spíše ano určitě ano

7. Chtěl/a byste trutnovské traily navštívit?

42

9. Kdyby byla možnost půjčit si speciální kolo (trail bike) pro sjezd trailů za poplatek. Využili byste toho?

Navazující otázka, která zjišťuje, zdali by si návštěvníci zapůjčili kolo, které je určené přímo na sjezd trail. Tato služba je zatím v plánech pro další rozvoj areálu a znalost budoucí poptávky je klíčová.

13%

61%

17%

7% 2%

8. Jaké kolo vlastníte?

trekové horské silniční žádné ostatní

15 %

39 % 29 %

17 %

0 5 10 15 20 25

určitě ne spíše ne spíše ano určitě ano

9. Kdyby byla možnost půjčit si speciální kolo (trail bike) pro sjezd trailů za poplatek.

Využili byste toho?

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

43

10. Znáte nějaké další singltreky v ČR (zahraničí)?

V posledních letech se v České republice rozvíjí výstavba areálů, které svým návštěvníkům nabízí síť terénních cyklistických stezek různých obtížností. Nejznámějším takovým areálem je Singltrek pod Smrkem, který však uvedlo pouze 13 respondentů z celkového počtu. Druhou nejčastější odpovědí byly také Rychlebské stezky (16 %).

Většina respondentů (72 %) uvedlo, že nezná žádné další singltreky či traily v České republice.

11. Jaké singltreky jste již v ČR (zahraničí) navštívili?

Navazující otázka, která zjišťuje kolik respondentů již některé další na Trutnovsku jsou pro ně atraktivní.

0 2 4 6 8 10 12 14

10. Znáte nějaké další singltreky v ČR (zahraničí)?

Zdroj: vlastní zpracování, 2015 Zdroj: vlastní zpracování, 2015

44

12. Jakým sportovním volnočasovým aktivitám se opakovaně věnujete?

O tom, že jsou obyvatelé Trutnova lidé, kteří rádi a často sportují, značí velkém množství sportovní spolků věnující se převážně jízdě na běžkám, kole či plavání. Většina respondentů se pravidelně věnuje nějaké sportovní aktivitě – nejčastější aktivitou byla cyklistika (34 respondentů), zimní sporty (26 respondentů), běh (25 respondentů) a více jak 20 respondentů také odpovědělo vodní sporty a posilování (22 respondentů).

0 2 4 6 8 10

Dolní Morava Rychlebské stezky Singltrek pod Smrkem

11. Jaké singltreky jste již v ČR (zahraničí) navštívili?

0 5 10 15 20 25 30 35

12. Jakým sportovním volnočasovým aktivitám se opakovaně věnujete?

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

45

13. Představte si následující situaci: „Je krásné nedělní odpoledne o letních prázdninách a máte spoustu volného času a chuť někam vyrazit.“ Kam by to bylo?

Tato otevřená otázka zachycuje, preference obyvatel Trutnova v místě trávení svého volného času. Většina respondentů neuvedla konkrétní lokalitu, nicméně až na 2 odpovědi by většina respondentů volila lokalitu přírodního charakteru – hory, vodu, les a další. Varianty odpovědí na tuto otázku jsou podmíněny okolním reliéfem, kterým jsou obyvatelé Trutnova obklopeni.

14. Jaká jsou pro Vás nejzajímavější místa na Trutnovsku?

Cílem této otevřené otázky bylo zjistit, zdali se představy občanů města Trutnova ohledně zajímavých lokalit shodují i lokalitami, která jsou propagovaná v cestovním ruchu. Přestože odpovědi byly různorodého charakteru, většina respondentů se shoduje na tom, že nejzajímavější lokalitou je trutnovský lesopark, který se skládá s městského parku a rozsáhlé zalesněné lokality s turistickými trasami. V lokalitě se také nachází respondenty několikrát zmiňovaný památník Gablenz.

Druhou nejpočetnější kategorií byly „hory“, mezi které respondenti jmenovali Krkonoše, Rýchory či Jestřebí hory. Další časté odpovědi byly rozhledky a lokalita Babí, která je známá novou rozhlednou a také dělostřeleckou tvrzí Stachelberg.

Zdroj: vlastní zpracování, 2015 0

2 4 6 8 10 12

13. Představte si následující situaci: „Je krásné nedělní odpoledne o letních prázdninách a máte spoustu volného času a chuť někam

vyrazit.“ Kam by to bylo?

46

15. Myslíte si, že město Trutnov dbá na propagaci města v cestovním ruchu?

Město Trutnov přezdívané „východní brána Krkonoš“ je turisty velmi často navštěvováno. V letních měsících se jedná o německé turisty, které zajímá historické jádro Trutnova. V zimních měsících jsou to pak lyžařské areály, které přilákají turisty převážně z Polska i Nizozemska. Město dbá o to, aby se o něm vědělo a to skrze informační letáky či turistické tabule.

0

14. Jaké jsou pro Vás nejzajímavější místa na Trutnovsku?

4 %

47

Více než polovina respondentů (60 %) uvedla, že město Trutnov „určitě či spíše dbá na propagaci města v rámci cestovního ruchu.

16. Myslíte si, že trutnovské traily mohou přilákat turisty i z okolí?

Cílem této otázky bylo zjištění spíše subjektivního rázu, zdali obyvatelé očekávají, že trutnovské terénní stezky dokáží přilákat turisty i z okolí. Dokladem toho, že je něco takového možné, může být článek časopisu Velo popisující rozvoj Rychlebských stezek, které do lokality umožnily alokovat 40 mil. korun (Hrozna, 2014). Z celkového počtu 54 respondentů je 72 % z nich „určitě či spíše“ nakloněno myšlence, že trutnovské traily dokáží přilákat i okolní turisty. Celkem 28 % respondentů „spíše či určitě“ nesdílí tento názor.

17. Jste spokojeni s možnostmi trávení volného času v Trutnově?

Jak bylo v předchozích otázkách dotazníkového šetření patrné, většina z respondentů se pravidelně věnuje nějaké sportovní aktivitě. Město Trutnov nabízí širokou škálu možností, kde a jak své potřeby mohou občané realizovat. Nově vzniklé terénní stezky jsou další možností. Celkem 74 % respondentů je „určitě či spíše“

spokojeno s možnostmi trávení volného času v Trutnově, 22 % respondentů je „spíše“

nespokojeno a zbylá 4 % respondentů jsou „určitě“ nespokojeni.

11 % 17 %

33 % 39 %

0 5 10 15 20 25

určitě ne spíše ne spíše ano určitě ano

16. Myslíte si, že trutnovské traily mohou přilákat turisty i z okolí?

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

48

Zbývající tři otázky dotazníkového šetření jsou identifikační a zabývají se pohlavím respondentů, jejich věkem a nejvyšším dosaženým vzděláním.

18. Pohlaví respondentů?

Dotazníkového šetření se z celkového počtu 54 respondentů zúčastnilo 54 % mužů a 46 % žen – výrazně tedy nepřevažuje ani jedno pohlaví.

4 %

22 %

48 % 26 %

0 5 10 15 20 25 30

určitě ne spíše ne spíše ano určitě ano

17. Jste spokojeni s možnostmi trávení volného času v Trutnově?

54 % 46 %

18. Jste?

muž žena

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

49 19. Kolik je Vám let?

Věkové rozmezí respondentů se pohybovalo mezi 18 a 55 lety. Rozmezí je variabilní, výsledky šetření proto nejsou zkreslené preferencemi výrazné věkové kategorie. Je také logické, že mezi nejpočetnější skupinu potenciálních návštěvníků trutnovských trailů budou patřit spíše lidé starší 20 let a zároveň mladší 50 let.

20. Nejvyšší dosažené vzdělání?

50

Nejvyšší dosažení vzdělání respondentů je také důležitou charakteristikou a obecně ukazuje, jaké preference mají lidé s různými stupni vzdělání. 60 % respondentů byli lidé s dokončeným středoškolským stupněm vzdělání zakončený maturitní zkouškou.

17 % z nich byli vysokoškolsky vzdělaní lidé a 12 a 11 % respondentů mělo dokončené základní vzdělání a středoškolské bez maturitní zkoušky. Tyto výsledky byly do značné míry ovlivněny věkovou hranicí respondentů, kteří zatím nemohli dosáhnout vyššího vzdělanostního stupně než ukončené základní školy.

6.2 Interpretace dotazníkového šetření

Z výsledků dotazníkového šetření, ve kterém byli dotazováni občané města Trutnova přes sociální sítě, je patrné, že v městě Trutnově žijí lidé, kteří se pravidelně věnují volnočasovým aktivitám a nejčastěji je realizují v přírodě. Občané města mají na výběr hned z několika možností trávení volného času, neboť město spravuje několik sportovních zařízení. Z šetření vzešlo, že většině respondentům tyto možnosti vyhovují a jsou spokojeni s možnostmi trávení volného času v Trutnově. Protože je většina respondentů sportovně založená lze usuzovat, že trutnovské traily budou v podvědomí velké části místních obyvatel, což bylo šetřením dokázáno – 59 % respondentů ví o existenci terénních cyklistických tras na hřebeni Čížkových kamenů. Přestože tyto stezky navštívilo pouze 37 % respondentů, což může být dáno krátkou dobou od otevření areálu (1 rok), víc než polovina dotázaných by stezky ráda navštívila a 72 % respondentů z celkového počtu si myslí, že tyto traily jsou natolik atraktivní, aby přilákaly i turisty z okolí. Z celého šetření vyplývá, že nehledě na pohlaví, ani věk respondentů, jsou terénní cyklistické stezky velkou atraktivitou, která v regionu dosud chyběla.

51

7 Závěr

Oblast Trutnovska je lokalita nacházející se na severu Královéhradeckého kraje, která je díky rozmanitému reliéfu v oblibě turistů, kteří tuto lokalitu vyhledávají jak v letní sezóně pro rozsáhlou sít cyklistických tras, rybníků, pěší či horskou turistikou, tak v zimním období pro výborné podmínky k sjezdovému lyžování nebo výletům na běžkách. Trutnov díky příhraniční poloze je navštěvován nejenom domácími turisty, ale i zahraničními, především z Polska, Německa či Nizozemska. Město Trutnov je proto orientováno na cestovní ruch, který je hlavním činitelem rozvoje v této lokalitě.

S rozvíjejícím se fenoménem aktivního trávení volného času, kdy se obyvatelé zajímají o a takový způsob trávení svého volného času a vyhledávají různé aktivity, vznikla síť terénních cyklistických stezek Trutnov Trails v geomorfologicky zajímavé lokalitě Čížkovy kameny, která nabízí další způsob využití volný čas. V této práci je popsaný nejenom historický exkurs o vzniku terénních cyklistických tras obecně, ale právě se zaměřením na lokalitu v Trutnově. V České republice se nachází již několik větších areálů, které jsou hojně navštěvovány domácí i zahraniční klientelou. Tyto areály nabízejí nejen možnost aktivního vyžití obyvatel, ale především přinášejí finanční prostředky do regionu, které může místní zastupitelstvo využít pro zlepšení infrastruktury, vybudování restauračního či ubytovacího zařízení, čímž podmíní další rozvoj regionu.

Tento proces byl úspěšně zrealizován v Rychlebských horách u obce Černá voda, kde je od roku 2009 realizována síť terénních cyklistických tras pod názvem Rychlebské stezky. Tato lokalita se během 6 let stala velmi známou a hojně navštěvovanou, díky níž byly do regionu alokovány nemalé finanční prostředky. Zdali se něco podobného podaří i na příkladu trutnovských stezek je zatím příliš brzy na vyhodnocení, nicméně spousta faktorů pozitivnímu rozvoji napomáhá.

Mezi tyto faktory bychom mohly zařadit rozmanitost lokality, která je díky pískovcovým skalním objektů, jež byly vymodelovány do několika skalních srubů, velmi přitažlivá a jedinečná. Lokalita se podle České geologické služby nachází ve stupni ochrany C, takže je chráněná, ale volně přístupná jak pro cyklisty, tak případně i pěší turisty, kteří se do lokality mohou dostat značenými turistickými cestami Klubu českých turistů. Dalším významných faktorem je i nadšení, se kterým jsou trutnovské traily budovány jak členy spolu Trutnov Trails, tak i dobrovolníky z řad obyvatel Trutnova.

52

Jedním z cílů, který se podařilo naplnit, je získání dat prostřednictvím dotazníkového šetření, ze kterého mimo jiné vyplývá, že obyvatelé Trutnova jsou s možnostmi trávení volného času spíše spokojeni, nicméně nový způsob, jak využít svůj volný čas skrze terénní cyklistické stezky vítají. Většina z dotazovaných také předpokládá, že stezky Trutnov Trails dokáží přilákat turisty i z okolí Trutnovska, což by mohlo zvýšit návštěvnost celého regionu Krkonoše a Podkrkonoší a výrazně tak ovlivnit rozvoj regionu nejen v oblasti cestovního ruchu. Obyvatelé Trutnova, kteří tento areál stezek již navštívili, jej také velmi kladně hodnotí a část z nich by jej ráda navštívila opakovaně, což je také velkým přínosem.

Hlavní i dílčí cíle práce, které byly na začátku práce stanoveny, se podařilo naplnit a z celé práce vyplývá, že pokud členy spolku Trutnov Trails neopustí jejich nadšení při realizaci dalších stezek a budou se držet zásad trvale udržitelného rozvoje, tak stezky jistě mají velký potenciál pro zvýšení návštěvnosti Trutnovska. Vyhodnocení návštěvnosti regionu by bylo velmi přínosné, nicméně by již mohlo být předmětem jiné studie či výzkumu.

53

Seznam použité literatury

Literatura

BRÁZDIL, Rudolf a kol., 2007. Atlas podnebí Česka. 1. vydání. Praha: Český hydrometeorologický ústav. 256 s. ISBN 978-80-86690-26-1.

DAMBORSKÝ, Milan, 2008. Prostorový rozvoj. In: Regionální rozvoj: (východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování). Praha:

Linde, s.11-20. ISBN 978-80-7201-699-0.

DEMEK, Jaromír, Břetislav BALATKA a spol., 2006. Zeměpisný lexikon ČR: Hory a nížiny. 2. upravené vydání. Brno: MŽP ČR, 582 s. ISBN 80-86064-99-9.

DOLEŽAL, T. (2002). Vliv jednotlivých sportovních odvětví na životní prostředí. Praha:

Český olympijský výbor, 55 s.

HRONZA, Rudolf, 2014. 5 let Rychlebských cyklostezek. In: VELO: Cyklistický časopis, roč. 2014, č. 12, s. 62–67

CHLUPÁČ, Ivo, Rostislav BRZOBOHATÝ, Jiří KOVANDA a Zdeněk STRÁNÍK, 2002. Geologická minulost České republiky. Praha: Academia Praha, 436 s. Ediční číslo 2483. ISBN 80-200-0914-0.

MOLLE, W., 1990. The Economics of European Integration: Theory, practise, Policy.

Dartmouth, Hants, 547 s. ISBN: 978-0-7546-4812-3.

SUN, D. and D. Walsh, 1998. Review of studies on environmental impacts of recreation and tourism in Australia. In: Journal of Environmental Management., 53 (4), 323–338.

ISSN: 1994-7151.

ŠEBEČKOVÁ, Vendula, 2013. Vlivy výstavby a provozu singltreku na životní protředí v CHKO Beskydy. Olomouc. Bakalářská práce (Bc.). 57 s. Univerzita Palackého v Olomouci, Fakulta tělesné kultury. Rovněž dostupné z: https://theses.cz/id/39zv3f/

TITTELBACHOVÁ, Šárka, 2008. Regionální politika. In: Regionální rozvoj:

(východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování). Praha: Linde, s. 205-214. ISBN 978-80-7201-699-0.

VLČEK, Vladimír, 1984. Zeměpisný lexikon ČSR. Vodní toky a nádrže. Praha: Academia, 316 s. ISBN 978-80-7340-105-4.

54

WOKOUN, R. a kol., 2006. II. Část. Nástroje regionálního rozvoje. In: Management regionální politiky a reforma veřejné správy, Linde Praha. 2006. 352 s. ISBN 80–7201–

608–3.

WOKOUN, René, 2008Regionální politika. In: Regionální rozvoj: (východiska regionálního rozvoje, regionální politika, teorie, strategie a programování). Praha:

Linde, s. 21-37. ISBN 978-80-7201-699-0.

YUILL, D., WISHLADE, F., 2001. Regional policy developments in the members states:

a comparative overwiev of change, Regional and Industrial Policy Research Paper.

Glasgow, European policies Research Centre. 49 s.

Internetové zdroje

BRANDT, Jobst. A Brief History of the Mountain Bike. In: Harris cyclery. [online].

2010 [cit. 2015-02-19]. Dostupné z: http://sheldonbrown.com/brandt/mtb-history.html Česká geologická služba. Geologická encyklopedie [online]. 2007 [cit. 2014-11-09].

Dostupné z: http://www.geology.cz/aplikace/encyklopedie/term.pl?arkoza Česká mountainbiková asociace [online). 2007 [cit. 2015-2-5]. Dostupné z:

www.cemba.cz

GÜRTLEROVÁ, Pavla a Zuzana STANZELOVÁ. CČS. Vysvětlení některých termínů používaných v databázi významných geologických lokalit týkající se jejich

ochrany [online]. 2011 [cit. 2015-02-06]. Dostupné

z:http://www.geology.cz/extranet/popularizace/geologicke-lokality/vysvetlivky_ochrana_lokalit_2_2011.pdf

International Mountain Bicycling Association [online].[cit. 2014-3-5]. Dostupné z:

https://www.imba.com/about

KÁRÁSZ, Alexander. Přírodní terénní stezky: Bajkové areály. [online]. 2011 [cit. 2015-04-04]. Dostupné z: http://www.strukturalni-fondy.cz/getmedia/32f06c55-633b-44b8- 8986-8088a2a8c9f4/Terenni-stezky-trajly-treky-a-bajkove-arealy_32f06c55-633b-44b8-8986-8088a2a8c9f4

Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj [online]. 2015 [cit. 2015-02-19]. Dostupné z:http://www.kralovehradeckyregion.cz/

55

NAPP, John a Eric LONGSDORF. Mountain Biking Access and Issues: Mountain Biking Access and Issues in USDA Eastern Region Forests. Academia.edu [online].

2005, s. 14 [cit. 2015-02-20]. Dostupné z:

https://www.academia.edu/172138/Mountain_Biking_Access_and_Issues

Počet obyvatel v obcích České republiky k 1. 1. 2014 [online]. Praha: Český statistický úřad, 2014, [cit. 2015-03-21].

Dostupné z:

http://www.czso.cz/csu/2014edicniplan.nsf/t/BC00299002/$File/1300721401.xlsx Rychlebské stezky [online]. [cit. 2015-3-3]. Dostupné z:

http://www.rychlebskestezky.cz/

Singltrek.cz [online]. [cit. 2015-3-3]. Dostupné z: http://www.trail.cz/

SVOBODOVÁ, Veronika. Naučná stezka: Po stopách války 1866. In: Oficiální stránky města Trutnova [online]. 2010 [cit. 2015-02-19]. Dostupné

z: http://www.trutnov.cz/turisticke-informace/naucna-stezka-po-stopach-valky-1866-den-bitvy-u-trutnova-27

SVOBODOVÁ, Veronika. Nová cyklostezka v Trutnově. In: Oficiální stránky města Trutnova. [online]. 2015 [cit. 2015-02-19]. Dostupné z: http://www.trutnov.cz/mesto-trutnov/v-trutnove-vznikne-nova-cyklostezka

SYNKOVÁ, Kateřina. Regionální rozvoj a praxe: Rozvoj na úrovni obcí.[online]. 2015 [cit. 2015-03-18]. Dostupné z: http://www.regionalnirozvoj.cz/index.php/home.html Zákon č. 289/1995 Sb., Zákon o lesích a o změně některých zákonů (lesní zákon). In Sbírka zákonů. 1995. Dostupný z: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1995-289

56

Seznam příloh

Příloha A: Geologická mapa zájmové lokality ... 57 Příloha B: Mapa turistických oblastí Královéhradeckého kraje ... 58 Příloha C: Dotazníkové šetření ... 59

57

Příloha A: Geologická mapa zájmové lokality

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

58

Příloha B: Mapa turistických oblastí Královéhradeckého kraje

Zdroj: vlastní zpracování, 2015

59

Příloha C: Dotazníkové šetření

1. Věděl/a jste o existenci Trutnov Trails?

a. ano b. ne

2. Víte, co je to singltrek?

a. ano

b. ne (přejděte k otázce č. 7)

3. Vyberte obrázek, který singltrek podle Vás nejvíce vystihuje.

a. b. c.

4. Navštívil/a jste již někdy trutnovské traily?

a. ano

b. ne (přejděte k otázce č. 7) 5. Zvažujete další návštěvu?

a. určitě ano b. spíše ano c. spíše ne d. určitě ne

6. Když byste měl/a popsat jakýmkoliv přídavným jménem trutnovské traily, jaké by to bylo? (úžasné, špatné apod.) Pokračujte otázkou č. 8.

7. Chtěl/a byste trutnovské traily navštívit?

a. určitě ano

60

11. Jaké singltreky jste již v ČR (zahraničí) navštívili?

12. Jakým sportovním volnočasovým aktivitám se opakovaně věnujete?

a. běh

61

13. Představte si následující situaci: „Je krásné nedělní odpoledne o letních prázdninách a máte spoustu volného času a chuť někam vyrazit.“ Kam by to bylo?

14. Jaké jsou pro Vás nejzajímavější místa na Trutnovsku? (Často je rádi navštěvujete. Může to být cokoliv – rozhledna, kopec atd.)

14. Jaké jsou pro Vás nejzajímavější místa na Trutnovsku? (Často je rádi navštěvujete. Může to být cokoliv – rozhledna, kopec atd.)

Related documents