• No results found

Goda livsvillkor

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 25-28)

Mål: I Sundsvall erbjuder kommunorganisationen en äldreomsorg av hög kvalitet.

Önskat resultat 2018:

En positiv trend kan utläsas vad gäller brukarnöjdhet och relevanta kvalitetsindikatorer.

Önskat resultat 2020:

Brukarnöjdhet och relevanta kvalitetsindikatorer visar att Sundsvalls kommun ligger på minst riksgenomsnittet.

Flertalet av de indikatorer som används för att mäta om målet uppfylls med att tryggheten ska öka hos dem som har insatser från äldreomsor-gen, visar ett positivt resultat. Andelen som är nöjda och trygga med hemtjänsten har ökat och kontinuiteten ligger på önskad nivå. Förvaltning-en mFörvaltning-enar att detta är resultat från satsningFörvaltning-en på Skönsmomodellen inom hemtjänsten. Med hjälp av nominalvärdesintervjuer så får hemtjänsten fram vad som är viktigt för brukaren i relation till den hjälp/omsorg man behöver. I relation till riket så ligger Sundsvalls hemtjänst generellt på en högre nivå. När det gäller äldreboenden så har andelen som är trygga på boendena ökat och socialtjänsten ligger i nivå med riket. Däremot så har andelen som är nöjda minskat, dock bara marginellt men det ligger lägre än riket.

För att tryggheten hos människor som har stöd från socialnämndens äldreomsorg ska öka fortsätter socialnämnden, utifrån landsbygdsprogrammet, att säkra att det finns ett äldreboende på minst en serviceort i varje kommundel. Socialnämnden fortsätter även med implementeringen av Skönsmomodellen och vårdplanering i hemmet. Socialnämnden arbetar även för att ta fram nya lösningar för att säkra att alla kommundelar har tillgång till en viss nivå av kommunal service. Här handlar det i första läget om test av läkemedelsrobot samt trygghetskameror.

Mål: I hela Sundsvall ska delaktigheten i samhället öka och fler Sundsvallsbor ska ha en aktiv fritid.

Önskat resultat 2018:

De kommundelar med lägst aktivitet och delaktighet ska visa en positiv trend gällande aktiviteter och delaktighet.

Önskat resultat 2020:

En positiv trend ska kunna utläsas i hela kommunen gällande aktiviteter och delaktighet.

Det finns väldigt få bra indikatorer för att mäta aktiviteten och delaktigheten i kommundelarna.

De indikatorer som finns mäter kanske främst servicenivåer enligt Landsbygdsprogrammet för bibliotek, fritidsgårdar, bad- och idrotts-anläggningar och andelen trygghetsgrupper i alla kommundelar. Bra serviceutbud och trygga områden att vistas i är förutsättningar för att

delaktigheten i samhället ska öka hos våra medborgare och att fler Sundsvallsbor ska ha en aktiv fritid.

Det finns även statistik för aktivitetsbidragen där antalet aktiviteter mäts. Någon större föränd-ring kan där inte ses för 2018, men skillnaden mellan pojkar och flickor har minskat vilket är positivt.

Delaktighet i samhället

Socialnämndens mål ”Andelen brukare som besväras av ensamhet ska minska” mäts med hjälp av ett antal indikatorer som kommer från Socialstyrelsens årliga brukarundersökning

”Vad tycker äldre om äldreomsorgen”.

Här pekar de flesta indikatorer åt rätt håll.

Nämnden kan konstatera att satsningen på Skönsmomodellen har gett effekt, liksom det ökade fokus som varit på aktiva äldre och

utredningen av träffpunkter. De två sistnämnda är utvecklingsprojekt som initierats av kommun-fullmäktige.

När det gäller äldreboende så konstaterar nämnden tyvärr att ensamheten har ökat. Det där dock svårt att analysera orsakerna till att man upplever sig ensam. Det kan ha att göra med socialtjänstens verksamhet likväl som med brukarens relation till anhöriga och vänner.

Mål: Andelen unga som befinner sig i socialt utanförskap och missbruk ska minska.

Önskat resultat 2018:

En högre upplevd trygghet bland barn och unga. Andelen barn och unga med hög frånvaro i skolan samt andelen unga med missbruksproblem ska ha minskat i jämförelse med 2016.

Önskat resultat 2020:

Andelen med hög frånvaro i skolan och andelen unga med missbruksproblem ska högst motsvara riksgenomsnittet. En positiv trend i upplevd trygghet ska kunna utläsas bland barn och unga.

Socialnämndens arbete är i grunden inriktat på att ge förutsättningar för en social hållbarhet i samhället vilket överensstämmer med målbilden RIKARE. Förutsättningarna handlar bland annat om att ge rätt stöd för att andelen barn och ungdomar i socialt utanförskap och missbruk ska minska. Socialnämnden arbetar bland annat med att utreda och utveckla missbruksvården.

Handlingsplan för barn och ungas psykiska hälsa är framtagen i samverkan med representanter från flera nämnders förvaltningar. Kopplat till det ligger samarbetet som pågår inom ramen för NPF-kommissionen (NPF står för neuropsyki-atriska funktionsnedsättningar) där man siktar på att utveckla arbetssätt för att främja tidiga insatser för målgruppen.

Till detta så inleds också ett arbete med att se över samarbeten kring snarlika verksamheter som bedriver aktiviteter för unga vuxna som varken arbetar eller studerar för unga inom NAVI, socialnämnden och barn- och utbildnings-nämnden.

Tryggheten i skolan har minskat något jämfört med föregående år, men det är endast marginellt. Sundsvalls kommun som helhet upp-visar indexvärden för ”Trygghet” och ”Förhindra kränkningar” som är jämförbara med riket.

Andelen elever med hög frånvaro, definierad som mer än 10 procents frånvaro, oavsett orsak, verkar dock inte ha sjunkit, utan tvärtom verkar den ha stigit. Verksamheten arbetar dock med att kartlägga orsakerna till den höga frånvaron.

En indikator är antal barn som ingår i familjer med ekonomiskt bistånd. Andelen barn har minskat jämfört med 2017 och ligger lägre än önskad nivå för 2018. Indikatorn visar att barn som lever i ekonomisk utsatthet har minskat.

Totalt sett är bedömningen att det önskade resultatet för 2018 inte nås. Frånvaron i skolan är fortfarande hög och tryggheten i skolan har inte ökat utan ligger oförändrad.

Mostphotos: Foto Madelen

In document SUNDSVALLS KOMMUN. Årsredovisning (Page 25-28)

Related documents