• No results found

Godkännande av ansökan om att starta fristående förskola, daterad 2019-02-21

Ärendenummer UN 2019/27

Sammanfattning av ärendet

Kunskapsförskolans är en privat aktör som driver förskolor för barn i åldern 1–6 år. Kunskapsförskolan ansöker om att får starta en verksamhet med en förskola på 8 avdelningar med ca 100 platser från och med 2020-01-01.

Utbildningsnämnden beslutar om godkännande. Prövning sker utifrån

 förutsättningar för att bedriva utbildning

 utbildningens påverkan för kommunen

 ägar- och ledningsprövning

Utbildningsnämnden har i ”Rutiner för godkännande och rätt bidrag avseende enskild förkola, fritidshem och pedagogisk omsorg” reglerat närmare hur prövningen ska ske.

Beslutsnivå

Utbildningsnämnden

Beslutsunderlag

 Ansökan om enskild verksamhet från Kunskapsförskolan, daterad 2019-01-23

 Godkännande av ansökan om att starta fristående förskola, daterad 2019-02-21

Ärendebeskrivning

Förutsättningar för att bedriva utbildning

De redogör på ett tydligt och strukturerat sätt om hur de ska arbeta med områden inom läroplanen för förskolan och skollag. Inlämnat material visar på en tydlig struktur kring det systematiska kvalitetsarbetet, både vad huvudman är ansvarig för och rektor i sin tur. Arbetet kring likabehandling och modersmål redovisas på ett bra sätt. En verksamhetsplan finns. Planer för sekretess, registerutdrag och klagomålshantering är tydliga.

Handlingsplan för krissituationer finns.

Tjänsteskrivelse

2019-02-21 2(5)

undervisning utifrån hens förutsättningar. Genomgången görs varannan månad.

Frågor man ställer sig är vilka barn som dragit åt sig mycket negativa

uppmärksamhet, barn som fått mycket positiv uppmärksamhet, barn som inte fått någon uppmärksamhet alls. Pedagogerna diskuterar och analyserar och kommer överens med varandra hur de ska arbeta vidare med barnet.

Företaget vill vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuder 8 timmars planeringstid i veckan för förskollärare.

Utifrån ”Rutiner för godkännande och rätt bidrag avseende enskild förkola, fritidshem och pedagogisk omsorg” är kommunen skyldig att godkänna och ge bidrag till en verksamhet som uppfyller följande krav:

Det finns personal med sådan utbildning eller erfarenhet att barnens behov av omsorg och god pedagogisk verksamhet kan tillgodoses.

Det kommer finnas 17 personal, varav 35% förskollärare. Bland personalen finns också 0,5 rektor, 1,0 kock och en skolchef.

Barngrupperna har en lämplig sammansättning och storlek.

Barngrupperna kommer att bestå av ca 12 barn per avdelning. Två avdelningar kommer att arbeta tillsammans och bilda ett arbetslag med en grundbemanning på 4 heltidstjänster varav minst 25–30 % ska vara legitimerade förskollärare.

Det blir ca 6,1 barn per pedagog.

Lokalerna är ändamålsenliga.

Förskolan kommer att ha en area av 800 kvadratmeter. Inomhus arean är 8,8 kvadratmeter per barn och utomhus 30–40 kvadratmeter per barn. Ytorna ligger inom den rekommendationen där även allmänna ytor räknas in.

Avdelningarna kommer att ha skjutdörrar mellan sig för att kunna öppna upp och möjliggöra lätt för samarbete. Det finns ett Klassrum i mitten av huset.

”Klassrummet, som är en samlingsplats på förskolan där läromedel och undervisning, miljö och barn samspelar i en inspirerande och lärorik miljö”, enligt ansökan.

Utevistelse kommer att vara 50–75 % av dagen. Kåtor kommer att finnas på gården.

Föräldraavgifterna inte är oskäligt höga.

Avgifterna följer kommunens taxor.

Kunskapsförskolan redogör på ett tydligt och strukturerat sätt om hur de ska arbeta med områden inom läroplanen för förskolan och skollag. Inlämnat material visar på en tydlig struktur kring det systematiska kvalitetsarbetet, både vad huvudman är ansvarig för och rektor i sin tur. Arbetet kring likabehandling och modersmål redovisas på ett bra sätt. En verksamhetsplan finns. Planer för

Tjänsteskrivelse

2019-02-21 3(5)

Företaget kommer använda sig av ett material som de kallar Barnbarometer där man går igenom varje barn. Detta för att säkerställa alla barns rätt till

undervisning utifrån hens förutsättningar. Genomgången görs varannan månad.

Frågor man ställer sig är vilka barn som dragit åt sig mycket negativa

uppmärksamhet, barn som fått mycket positiv uppmärksamhet, barn som inte fått någon uppmärksamhet alls. Pedagogerna diskuterar och analyserar och kommer överens med varandra hur de ska arbeta vidare med barnet.

Företaget vill vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuder 8 timmars planeringstid i veckan för förskollärare.

Samverkan med vårdnadshavares ska ske bland annat genom samtal, vernissager, Öppet hus, appar och lärplattform.

Samverkan vid övergångar till skola och fritids finns beskrivet, likaså hur man tänker sig arbetet med det systematiska arbetsmiljöarbetet. Material som köps in ska vara giftfritt.

Utbildningens påverkan för kommunen

Startandet av förskolan möjliggör för kommunen att minska kösituationen och den omplaceringssituation som förekommit de senaste åren på grund av platsbrist.

Ägar - och ledningsprövning

VD för företaget är Per Uppman och skolchef är Ann-Christine Almroth.

Skolchefen ska bistå huvudmannen med att säkra kvalitén och se till att alla föreskrifter följs. Skolchefen kommer att ha en rektor till sin hjälp. En rektor ansvarar för två förskolor. Rektorerna träffas i nätverk varje månad tillsammans med skolchef.

I ansökan visas prov på både insikt och kunskap till att kunna driva en förskola.

Båda har många års erfarenhet att starta och driva förskolor.

Ansvarsfördelningen mellan dessa båda är tydligt beskrivet.

 Ann-Christine Almroth/Almroth Skolutveckling AB – 20%

 Pär Uppman via Longpipe Invest AB – 55%

 Joakim Holgersson via Hallskär AB – 25%

Longpipe Invest AB samt Hallskär AB har tillsammans ca 270 miljoner i eget kapital vilket säkrar långsiktigt ekonomiskt åtagande.

Tillsammans har ägarna en god kreditvärdighet.

Byggnation av förskolan beräknas till 28 miljoner.

Tjänsteskrivelse

2019-02-21 4(5)

Älmhult Förskola

Budget ÅR 1 År 2

Summa intäkter 6 771 753 13 543 506 Total lönekostnad 5 577 697 9 521 719 Övriga utgifter 1 703 676 3 301 734 Verksamhetsöverskott - 509 620 720 053

Investeringar Inventarier

Per avd 90 000

Avdelningar 8

Tot 720 000

Förbrukning/lek

Per avd 25 000

Avdelningar 8

Tot 200 000

Atalje/personal mm 120 000

Utelek 75 000

Likviditet 500 000

Totalt 1 615 000

Siffrorna ovan visar att Kunskapsförskolan kommer att ha förutsättningar för att ha en budget i balans från år 2. Det förutsätter full beläggning som i dagsläget kan vara svårt att avgöra när det sker. Intäkterna har räknats på 95 barn.

Snittlöner ligger något högre än kommunens siffror och personaltäthet ligger något lägre.

Kunskapsförskolan vill underlätta för vårdnadshavare genom att erbjuda matlådor, mot en kostnad samt att erbjuda barnpassning på kvällar och helger genom de timvikarie som är anställda.

För att få en bild av vad som ingår i övriga kostnader har uppgifter efterfrågats.

Enligt svaret är det hyra, el/värme, mat, städ, förbrukning, telefoni, lön och redovisning och internet som ingår. Dock fanns det inga summor med. Möjligt att det är svårt att i ett inledningsskede veta vad varje post hamnar på.

Tjänsteskrivelse

2019-02-21 5(5)

Fokus för företaget är Undervisning, Omsorg och Hälsa, vilket är genomgående i det material som är inskickat till kommunen. Kunskapsförskolan beskriver själva att de erbjuder en omsorg i världsklass.

I ansökan visas det prov på både insikt, kunskap och förutsättningar till att kunna driva en förskola. Inga hinder har framkommit som påverkar lämpligheten till att starta fristående förkola. Därför föreslås utbildningsnämnden godkänna

Kunskapsförskola att bedriva enskild förskola.