• No results found

Vi är två sjuksköterskor som studerar på barnmorskeutbildningen vid Högskolan i Borås. En del av utbildningen består av att skriva ett examensarbete. Vår uppsats har som syfte att beskriva barnmorskors upplevelse av att möta par som genomgår upprepade missfall. Vi önskar genom detta arbete kunna få större förståelse och kunskap kring barnmorskors olika behov för att kunna bemöta och vårda på bästa sätt.

I examensarbetet krävs att vi intervjuar sex till tio barnmorskor som arbetar på en klinik som vårdar par med upprepade missfall.

För att kunna genomföra detta önskar vi er tillåtelse och kommer be om hjälp av Avdelningschefen hos er för att kunna hitta barnmorskor som uppfyller kriterierna för att ingå i studien. Barnmorskorna kommer att få skriftlig information om studien och vid intervjutillfället muntlig information samt ett samtyckesformulär om de önskar delta. Intervjuerna kommer att spelas in och därefter transkriberas ordagrant. All insamlad data behandlas konfidentiellt och kommer i studien att presenteras på så sätt att ingen information kan knytas till enskilda individer. Deltagandet i studien är helt frivilligt och alla deltagare kan när helst de önskar välja att avsluta sitt deltagande utan att uppge orsak.

Godkännande

Härmed godkänner jag att Carolina Nilsson och Jeanette Ståhl får genomföra denna studie på kliniken.

Sjukhus/ Klinik ... Namn ... Namnförtydligande ...

! 30

Datum och Ort ...

Examensarbetet utförs under handledning av Åsa Larsson, Universitetslektor vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås. Vid eventuella frågor är ni välkomna att kontakta henne på telefon: 033-435 41 65 eller e-mail: asa.larsson@hb.se Med vänliga hälsningar

Carolina Nilsson Jeanette Ståhl

Tel: 0733-20 51 53 Tel: 0702-37 26 37

! 31

Bilaga 2

Information angående examensarbetet om:

Barnmorskors upplevelse av att möta par som genomgår upprepade missfall

Vi vill fråga dig om du vill delta i ett forskningsprojekt. I det här dokumentet får du information om projektet och om vad det innebär att delta.

Vad är det för projekt och varför vill ni att jag ska delta?

Upprepade missfall, definierat som tre eller fler missfall efter varandra, drabbar ungefär en procent av alla gravida. Idag finns få vetenskapliga studier som stödjer någon typ av behandling för dessa par, vilket kan leda till frustration hos både paren som drabbas av upprepade missfall och hos barnmorskorna som möter dom. Forskning finns på kvinnornas upplevelse av vården, men för att förbättra den krävs också barnmorskornas syn på hur vården vid upprepade missfall upplevs. Det finns inga nationella riktlinjer kring hur vården av dessa par ska bedrivas och inte heller någon vetenskaplig konsensus kring omhändertagandet. Detta leder fram till ett intresse för att undersöka barnmorskornas upplevelse av att vårda dessa par.

Eftersom upprepade missfall är ett ökande problem i världen samt att det i dagsläget finns få behandlingsmöjligheter hos de par där ingen orsak hittas, ställer det stora krav på barnmorskans bemötande och omhändertagande av dessa patienter.

Syftet med studien är att belysa barnmorskors upplevelser av att möta par som genomgår upprepade missfall.

Du är tillfrågad om att delta i studien då du arbetar med denna patientkategori på ett av de sjukhus vi valt att genomföra studien på. Vi har efter godkännande av din verkamhetschef varit i kontakt med avdelningschefen för att få hjälp att hitta er barnmorskor som kan vara aktuella.

Forskningshuvudman för projektet är Högskolan i Borås. Med forskningshuvudman menas den organisation som är ansvarig för studien.

Hur går studien till?

Ditt deltagande i denna studien kommer att innebära att vi gör en intervju med dig, som spelas in och sedan transkiberas. Allt material kommer att avidentifieras och det

kommer inte att i resultatet gå att urskilja vilka personer som deltagit. Allt material kommer att förstöras efter att studien är klar.

Möjliga följder och risker med att delta i studien

Ditt deltagande i studien kan närsomhelst avbrytas om du så önskar. Vi förväntar oss inga problem i samband med intervjuerna men om du på något sätt känner obehag eller får några känslomässiga eller andra negativa upplevelser av ditt deltagande så går det bra att kontakta oss för uppföljning. Det går också bra att som deltagare kontakta vår handledare om du känner behov av det.

! 32

Vad händer med mina uppgifter?

Den enda information om dig som deltagare i studien som finns är den som du själv uppger under eller i samband med intervjun.

Induktiv innehållsanalys med kvalitativ ansats kommer att användas då studien vill belysa din och de andra intervjuade barnmorskornas upplevelse, erfarenheter och synpunkter inom problemställningen.

Du som deltagare skyddas genom att materialet avidentifieras och intervjuerna får en siffra istället för namn.

Innehållet från intervjuerna söks och bearbetas objektivt och systematiskt. Vi kommer att leta efter meningsenheter som kan bestå av stycken, meningar eller ett fåtal ord som har ett gemensamt budskap och svarar på syftet i studien. Meningsenheterna utgör sedan underlag för kodning. Koderna som liknar varandra kan sedan grupperas ihop och bilda kategorisering med subkategorier och kategorier. Teman kan sedan bildas som binder samman kategorierna. Citat tas ut från analysenheten för att förtydliga känslan i analysen och förstärka resultatet.

Din integritet och autonomi kommer skyddas enligt autonomiprincipen och dina åsikter och val respekteras. Vi kommer utgå från etiska principen att göra gott och minimera risken för att ni deltagare lider skada.

Dina svar och dina resultat kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem.

Ansvarig för dina personuppgifter är Högskolan i Borås, E-post: registrator@hb.se. Enligt EU:s dataskyddsförordning har du rätt att kostnadsfritt få ta del av de uppgifter om dig som hanteras i studien, och vid behov få eventuella fel rättade. Du kan också i vissa fall begära att uppgifter om dig raderas samt att behandlingen av dina

personuppgifter begränsas. Om du vill ta del av uppgifterna ska du kontakta studieansvariga. Dataskyddsombud är Åsa Dryselius som nås på E-post:

dataskydd@hb.se. Om du är missnöjd med hur dina personuppgifter behandlas har du rätt att ge in klagomål till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet.

Om du har några frågor kring hur dina personuppgifter behandlas kan du läsa mer om hur högskolan behandlar personuppgifter på vår webbplats, http://www.hb.se/dataskydd

Hur får jag information om resultatet av studien?

Vi kommer att skicka en kopia på studien till din arbetsplats när den är färdig, så att du och dina kollegor kan ta del av resultatet.

! 33

Deltagandet är frivilligt

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka din framtida vård eller behandling.

Om du vill avbryta ditt deltagande ska du kontakta den ansvariga för studien (se nedan).

Ansvariga för studien

Ansvarig för studien är:

Carolina Nilsson 0733-20 51 53 s183168@student.hb.se

Jeanette Ståhl 0702-37 26 37 s183148@student.hb.se

Handledare är Åsa Larsson 033-435 41 65 asa.larsson@hb.se

Samtycke till att delta i studien

Jag har fått muntlig och skriftlig informationen om studien och har haft möjlighet att ställa frågor. Jag får behålla den skriftliga informationen.

☐ Jag samtycker till att delta i studien : Barnmorskors upplevelse av att möta par

som genomgår upprepade missfall

☐ Jag samtycker till att uppgifter om mig behandlas på det sätt som beskrivs i forskningspersonsinformationen.

! 34

Bilaga 3

Related documents