• No results found

Kommunstyrelsen godkänner att det digitala deltagandet vid sammanträdet har skett i enlighet med riktlinjerna.

Kommunstyrelsen 13 september 2021 Ärende 3 Expl. Kv. Triangeln

YTTRANDE om överenskommelse om exploatering inom del av kvarteret Triangeln m.fl. inom stadsdelen Bergshamra med överlåtelse av mark

Att det under rådande bostadsbrist ska byggas bostäder och att Solna ska jobba aktivt med att skapa bra stadsmiljöer är något vi värnar. Vi tycker att det är bra att det byggs bostäder i Solna, särskilt att sådant prioriteras framför parkeringsgarage, vilket är fallet i detta projekt.

Solna är en del av en större huvudstadsregion som har stora utmaningar när det gäller bostäder och segregation. Kommunens ensidiga nybyggnation av bostadsrätter kommer över tid att försvåra för

personer med lägre löner och pensioner att både flytta till och bo kvar i Solna. För att ha råd att bo i Solna kommer det på sikt krävas högre och högre inkomster i takt med att bostadspriserna ökar. Det skapar tyvärr en ökad ekonomisk segregation i Stockholmsregionen.

Vi tycker att det alltid ska finnas inslag av hyresrätter i bebyggelsen. Det är vår övertygelse att de olika stadsdelarna blir bättre om vi bygger med blandade upplåtelseformer i varje område. Av det skälet vill vi att kommunen uppmuntrar exploatören till att bygga hyresrätter inom ramarna för projektet.

Solna 13 september 2021

Eva Eriksson Peter Rangwe

Socialdemokraterna Socialdemokraterna

Bilaga 1 till KS/2021-09-13 § 116

.. :,a

~ • Socialdemokraterna

Solna den 13 september Kommunstyrelsen ärende 3, KS/2021:155 Överenskommelse om exploatering inom del av kvarteret Triangeln m.fl.

inom stadsdelen Bergshamra med överlåtelse av mark

Yrkande

Detta förslag innebär fler bostäder på en plats som idag främst är parkeringsgarage.

Vänsterpartiet är positiva till att det byggs bostäder i Solna, men endast en av nio bostäder som har byggts i Solna de senaste åren har varit en hyresrätt. Solna behöver ta ett större ansvar för att bygga bostäder som fler människor har råd med.

I det första förslaget från Stena fastigheter stod det att bostäderna skulle upplåtas som hyresrätter. Stena fastigheter är en aktör som har gedigen erfarenhet av att bygga och upplåta hyresrätter, vilket gör att möjligheterna att bygga hyresrätter i detta fall är extra goda.

Nu står det inte vilken upplåtelseform det ska bli, vilket tyvärr nästan alltid innebär att det blir bostadsrätter som byggs i Solna. Bristen på hyresrätter i Solna är enorm och vi vill därför att staden tydliggör i exploateringsavtalet att dessa lägenheter ska upplåtas som hyresrätt.

Med anledning av ovanstående yrkar jag

att det i exploateringsavtalet skrivs in att upplåtelseformen på bostäderna ska vara hyresrätt.

Sandra Lindström Vänsterpartiet

Bilaga 2 till KS/2021-09-13 § 116

Solna den 13 september Kommunstyrelsen ärende 6, KS/2021:158 Principöverenskommelse avseende kvartersmark inom del av blivande detaljplan för Mälarbanan vid kvarteret Stenhöga

Yttrande

Vänsterpartiet vill precis som övriga partier utveckla Solna Business Park till att bli ett mer blandat område med kontor, affärer och bostäder. I dagsläget består området nästan uteslutande av kontorslokaler samt ett fåtal lunchställen och en stormarknad, vilket gör att området är tämligen dött kvällstid. Framförallt behöver området kompletteras med bostäder för att bli mer dynamiskt och levande.

Denna principöverenskommelse handlar om att etablera ännu ett kontorskomplex i detta mycket kontorstäta område. Placeringen precis vid järnvägen gör att bostadslokaler är uteslutna på den utpekade markplätten, men vi anser att man behöver se till helhetsbilden av området innan man påbörjar en planerings- och byggnadsprocess.

Ännu ett kontor i området rimmar illa med det uttryckliga målet om att utveckla Solna

Business Park till ett mer blandat kvarter. Dessutom måste behovet av ytterligare ett kontor i området anses vara begränsat, inte minst med tanke på att flera kontor redan idag står tomma och att allt tyder på att framtidens arbetsplatser är mer flexibla med stora inslag av hemarbete, vilket tar mindre kontorsyta i anspråk.

Slutligen är Solna Business Park ett område med gott om betong, och lite grönska. I alla nybyggnationer vill vi se att man i detaljplanearbetet jobbar proaktivt med ett grönt tänk, såsom att bygga i klimatsmarta material, anlägga gröna tak, plantera träd och dylikt.

Sandra Lindström Vänsterpartiet

Bilaga 3 till KS/2021-09-13 § 119

Kommunstyrelsen 13 september 2021 Ärende 10 Yttrande över remissen ”Boende på (o)lika villkor – merkostnader i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS” – SOU 2021:14

YTTRANDE över remissen ”Boende på (o)lika villkor – merkostnader i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS” – SOU 2021:14

Vi Socialdemokrater välkomnar den statliga utredningen och instämmer i förvaltningens yttrande.

De personer som bor i bostad med särskild service för vuxna enligt LSS är en grupp som i Solna ofta råkar ut för merkostnader eftersom LSS-bostäderna i våra nybyggen har dyra hyror. Det är personer som oftast inte har kunnat arbeta någon gång i sitt liv och därför ska klara sig på den lägsta nivån av sjukersättning. De har heller inga större möjligheter att i realiteten välja ett boende med låg hyra anpassad efter sitt sjukbidrag eftersom de blir anvisade sina bostäder av kommunen.

Solna stad har ett eget bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning, KBF, samt ett personligt tillägg som personerna kan få om de inte kommer upp till förbehållsbeloppet.

Regeringen har de senaste åren satsat pengar för att dessa personer i ökad omfattning ska få ta del av en ökad standard. Eftersom Solna stad har ett förhållandevis lågt förbehållsbelopp kommer dessa satsningar inte personer med funktionsnedsättning till del. De ligger fortfarande på samma låga nivå och Solna stad behåller pengarna.

Under tiden fram till det att den statliga utredningens förslag blir verklighet bör kommunen i högre grad ekonomiskt kompensera dessa personer så att de har bättre möjlighet att uppnå goda levnadsvillkor.

Solna 13 september 2021

Eva Eriksson Sandra Lindström

Socialdemokraterna Vänsterpartiet

Bilaga 4 till KS/2021-09-13 § 123

\k,if •► Socialdemokraterna

Related documents