• No results found

4.3.1 Inflöde

Av det totala genomflödet vid terminalen, 1 431 000 ton (2004), anländer ~96

% av godset per lastbilstransport. Ansenligare delen, ~99 %, av dessa utgörs av SCAs interntransporter som kontinuerligt trafikerar mellan ITS och kunderna Ortviken, Östrand, och Wifsta. SCAs interntransporter är trailer-lastbilar som är anpassade för det gods som levereras från ovanstående bruk.

Resterande 4 % av inflödet anländer till terminalen antingen med tåg, RoRo-fartyg eller konventionella RoRo-fartyg. Inleveranser till terminalen sker 24 timmar om dygnet. Sex truckar och fem medarbetare i tjänst är alltid avsatta att ta hand om det inkommande godset. Se flödesbeskrivningen för terminalen under bilaga 2

4.3.2 Första mottagandet

Innan en godstransport anländer till terminalen ska den vara inleveransaviserad av kunden, det vill säga bruket. Inleveransaviseringar bearbetas som regel automatiskt av datasystemet, i undantagsfall manuellt, till instruktioner. Inleveransinstruktioner deklarerar vilket, när och hur gods anländer. För gods som ska direktlastas till kassetter ska även en utleveransavisering ha anlänt från samma kund och bearbetats av planeringen till kassettplaner innan godsets ankomst, se mer om kassett-distribution avsnitt 4.3.5.

När godstransporten anländer till terminalen påkallas ett samspel mellan transportören och stuvarna på terminalen. Som regel vet transportören till vilket magasin och område godset ska av ren yrkesvana, alternativt blir de guidade av mottagningen och stuvarna som är underättade om vilka inleveranser som är på väg och som likaså ansvarar för operativ hanteringen av godset. Om godset anländer med tåg eller konventionell båt omlastar stuvarna det först på interna transportvagnar, så kallade mafi-flak, för vidare transport inom terminalen. Om godset anländer med RoRo-fartyg landas kassetterna med tugmasters (terminalens dragfordon).

I stort hanteras gods därefter med ett av tre handlingsalternativ beroende på om godset ska distribueras konventionellt, distribueras på kassett med systemfartyg eller om godset ska direktlastas på kassett och distribueras med systemfartyg.

4.3.3 Konventionell distribution

Gods som hanteras konventionellt är gods som ska levereras med bil, tåg eller konventionellt fartyg. Vid konventionell hantering lossas ankommande gods och lagerförs på fack i aktuellt magasin i väntan på utleverans, för mer information om magasinen läs under 4.4.

I samband med lossningen identifieras godset, mer känt kallas det för att man tallar godset. Det momentet utförs med hjälp av streckkodskanners installerade på truckarna. När godset tallas får stuvarna information om godset tillhör en ny order eller om godset tillhör en order med sedan tidigare lagerfört gods. Om det senare fallet föreligger lagerförs godset på samma fack som tidigare lagerfört gods för ordern, annars öppnar man ett nytt fack för godset.

Efter att godstransporten har lossats bekräftar stuvarna till datasystemet vilket gods som ankommit terminalen samt var i terminalen det förvaras, närmare bestämt i vilket magasin eller tält och i vilket fack godset för tillfället befinner sig.

Utleveranser av gods utleveransaviseras av kunderna så snart överenskommelsen med dess godsmottagare är fastlagd. Med utleverans-aviseringarna som underlag organiseras utleveranserna av speditörerna på ITS. De planerar utleveranserna, bokar transport med mera för att sedan släppa lastinstruktioner.

Lastinstruktionerna förmedlas via datasystemet och som pappersdokument till stuvarna. När den aktuella leverantören av transporttjänsten anländer vid terminalen påkallas åter ett samspel mellan chauffören och stuvarna som då har lastinstruktionerna till hands i truckarna. Av lastinstruktionerna kan de se vilket gods som ska lastas samt hur och var i terminalen godset finns. Efter hand som godset lastas så tallas godset. Efter fullföljd lastning bekräftar stuvarna att lastinstruktionen är verkställd varefter datasystemet uppdateras.

Vid utleverans med tåg eller konventionell båt transporteras godset oftast på mafi-flak mellan magasinen och transportens anhalt.

4.3.4 RoRo-distribution, ej direktlastning

Hanteringen av ankommande gods samt lagerhållning av godset fungerar lika vid RoRo-distribution som för konventionell distribution, se mer ovan.

Det som skiljer RoRo-distribution från konventionell distribution är förfarandet vid utleverans.

Allt gods som levereras med RoRo-fartyg distribueras på kassett.

Utleveranser av gods utleveransaviseras alltid av bruken, så snart överens-kommelsen med deras kunder är fastlagd. För att RoRo-fartygen och kassetter ska nyttjas så effektivt som möjligt måste gods aviserade till samma avgångar

planeras på kassetterna innan de lastas. Denna syssla är kassettplanerarnas ansvar. När utleveransaviseringar anländer tar kassettplaneringen vid och samordnar gods på kassetterna som ska med RoRo-fartygen, varefter kassettplaner frisläpps. Kassettplanerna deklarerar vilka gods som ska lastas samt hur godset ska placeras, när kassetten ska vara beredd och var i terminalen godset finns.

Kassettplanerna förmedlas som pappersdokument och via datasystemet till stuvarna. Eftersom kassetter ska lastas engageras tugmasters som kör fram kassetterna till rätt område. Efterhand som godset lastas tallas det, även den aktuella kassetten, som har en egen identitetsmärkning på kassettkroppen, tallas. Efter fullföljd lastning bekräftar stuvarna att kassetten med dess identitet är lastad varefter datasystemet uppdateras. Därefter betraktas godset på kassetten som en individ, kassettens identitet.

Efter att kassetter har lastats ska de sedan till en surrningsstation. Åter engageras en tugmaster som kör kassetten till surrningsstationen, där godset surras så att det inte faller i rörelse under vidare transport. Kassetterna fraktas sedan vidare för kassettlagring i väntan på bordning på RoRo-fartygen.

Tugmasterföraren bekräftar sedan var, i vilket magasinsfack eller tält, kassetten parkerats.

Bordningen på RoRo-fartygen sker utifrån körsekvenslistor som framtas, med kassettplanerna som underlag, av rederiet Transatlantic AB. Körsekvens-listorna skrivs ut till stuvarna innan fartygen ska bordas. Bordningen görs med tugmasters, vars förare efterhand som kassetterna bordas bekräftar detta till datasystemet.

4.3.5 RoRo-distribution, direktlastning

All direktlastning sker på kassetter som sedan ska med RoRo-fartygen. Vid direktlastningen flyttas godset direkt från den inkommande transporten till kassetter.

Som tidigare nämnts ska utleveransaviseringen, vid direktlastning, vara rekvirerad kassettplanerarna en tid innan inkommande gods anländer terminalen. Detta för att kassettplanerarna ska skapa kassettplaner för hur direktlastningen ska ske.

Den faktiska direktlastningen äger rum så snart inkommande transport anlänt till terminalen. Kassettplanerarna rekvirerar listor till stuvarna. När inleveransen anländer till terminalen påkallas som vanligt ett samspel mellan transportören och stuvarna som då har inleveransinstruktionen och kassettplanerna till hands i truckarna. Godset lastas om och tallas. Efter lastning bekräftar stuvarna att kassettplanerna och inleveransinstruktionerna

I övrigt fungerar direktlastningen på samma sätt som RoRo-distribution överlag vad gäller kassettidentitet och bordning, se mer föregående avsnitt.

4.3.6 Utflöde

Av det totala genomflödet vid terminalen utlevereras ~43 % av godset via RoRo-distribution med systemfartygen. Resterande genomflöde levereras konventionellt. Andelen utleverans med lastbil är ~22 %, konventionell båt

~21 %, och tåg ~14 % av totala genomflödet i terminalen. Lastning av utleveranser äger rum dagtid.