• No results found

35GR Drop outs

In document 2012 Utbildningsgruppens verksamhet (Page 38-41)

Under 2011 till 2013 drivs ESF-projektet GR Drop outs med syfte att kompetensutveckla skolpersonal för att på lång sikt förebygga utanförskap. Under 2011 genomfördes en kartläggning i GRs medlemskommuner om vilka insatser som görs kring förebyggande arbete mot skolk. Kartläggningens resultat ligger till grund för de kompetensutveck-lingsinsatser som skett under 2012. Genom att ta tillvara erfarenheter från medarbetare i grundskola och gymnasium som arbetat framgångsrikt med problematiken, kan man i nästa steg utveckla arbetsorganisationernas kompetens i frågan på lång sikt. Med ett socioekonomiskt perspektiv och med utgångspunkt i diskriminerings-grunderna är målet att stötta regionens arbete med att skapa en skola som är anpassad för alla och där inga elever behöver hamna i utanförskap.

Plug in

Plug In är ett nationellt projekt som bedrivs mellan 2012 och 2014, där Sveriges ESF och till 50 % av medverkande regioner och kommuner. Syftet med projektet, där totalt 55 kommuner deltar, är att minska avbrotten från gymnasieskolan. Målgruppen är för att göra det. I projektet ingår de fem regionerna Västerbotten, Jämtland, Östsam, Göteborgsregionen och Kalmar/Södra Småland. Inom GR ingår sju kommuner med motverka avbrott på gymnasiet.

Plug in: Innovationsnavet

Resultaten från de olika projektverkstäderna samlas i Innovationsnavet där även forskning, statistikarbete och innovation kommer utvecklas och tillgängliggöras för

samtliga kommuner nationellt. Från 2013 kommer man att på pluginnovation.se kunna få en bild över hur utvecklingsarbetet i Plug in fortlöper, men också fördjupa sig i forskning och statistik. GR har i detta projekt ett särskilt utvecklingsansvar.

STEPS

GR har sedan januari 2011 deltagit i ESF-projektet Strategiskt entreprenörskap i skolan (STEPS). Syftet med STEPS har varit att utveckla och öka förutsättningarna för lärare, studie-och yrkesvägledare samt skolledare att skapa en entreprenöriell, företagsam och jämställd skola. Målet är en skola som bättre speglar arbetslivets behov och

förutsättningar, nu och i framtiden. Projektet ägs av Skaraborgs kommunalförbund och i projektet deltar, utöver GR, region Halland, Fyrbodal och Sjuhärad. Totalt har cirka 400 pedagoger på 20 enheter deltagit i STEPS inom GRs region. I GRs utbildningslandskap har

36

STEPS lagt särskilt fokus på tre av EUs åtta nyckelkompetenser, digital kompetens, lära att lära samt initiativ och företagaranda. Arbetet med formativ bedömning har varit projektets röda tråd och STEPS GR har under projektet utvecklat en webbresurs

bedomningforlarande.se som idag har cirka 3 800 medlemmar.

EE och WoW

Entrepreneurship Education and the world of work. Projektet syftar till att hitta former för att öka samverkan mellan skola och arbetsliv för att ge unga människor goda

förutsättningar för ett lyckat arbetsliv och ett livslångt lärande. Partnerskapet i nätverket delas av Sverige, Spanien, Bulgarien, Österrike, Danmark, Italien, Nederländerna och Turkiet. Under 2012 har fokus legat på att arbeta fram ett dos and don´ts-material som bygger på gemensamma erfarenheter och lärdomar inom området samt att kartlägga och bygga upp en gemensam databas med goda exempel ifrån de olika ländernas arbete med entreprenörskap. Projektet avslutas i juni 2013.

Ledarförsörjning

Ny som chef

Under 2012 erbjöds ledarutvecklingsprogrammet Ny som chef för femte gången inom ramen för Framtidens Ledares utbud. Programmet syftar bland annat till att ge deltagarna en god grund för sitt ledarskap och har som mål att deltagarna ska känna sig säkra och trivas i chefsrollen. Programmet innehåller exempelvis det personliga ledarskapet, hur kommuner kan styras och ledas, rollfördelning mellan politiker och tjänstemän, mål, förbereds under våren 2013.

Härryda – Utvecklingsprogram för nya chefer

På uppdrag av kommunledningen i Härryda har Framtidens Ledare genomfört ett program för att utveckla kommunens nyanställda chefer. Programmet fokuserar på ledar- och chefskapet med betoning på kommunikation.

Tranemo – utvecklingsprogram för enhetschefer

I Tranemo genomfördes under året ett program för att utveckla kommunens samtliga enhetschefer. Utbildningen fokuserar på ledar- och chefskapet.

Mentorutbildning för pedagoger

Under året genomfördes en tredagarsutbildning för pedagoger. Utbildningen syftade till att göra pedagogerna rustade för sitt uppdrag som mentor och bli säkrare i mentorsrollen. Utbildningen var en introduktionsutbildning för att orientera lärare i mentorskapets grunder.

37

Traineeprogrammet

I januari startade ett traineeprogram med 14 platser i fem av GRs medlemskommuner. Totalt 1 800 personer ansökte till programmet, vilket innebär det högsta antalet sökande till traineeprogrammet någonsin.

Utbildningen Jag vill bli skolledare!?

Utbildning är ett processinriktat program för medarbetare med intresse för ett framtida skolledarskap. Utbildningen genomfördes för första gången under våren 2012 och

innehåller olika perspektiv på skolledarskapet, såsom att leda utvecklingsarbete, att leda mot mål och resultat, att leda människor och att leda som chef. Under hösten startades en ny omgång som fortsätter under 2013, då även nya utbildningsomgångar planeras.

Framtidens ledare som stöd till Folkuniversitetets visionsarbete på Visingsö

Med stöd från två processledare handleddes cirka 100 chefer och andra ansvariga för Folkuniversitetet. Fokus var visionsarbete. Under en heldag på Visingsö introducerades deltagarna för Open space-metoden som stöd i sitt arbete med att ta fram förbättringsom-råden för att uppnå visionen Hur blir Folkuniversitetet en ledande aktör inom det livslånga lärandet år 2020?

Utbildningen Jag vill bli chef!?

Under våren 2012 genomfördes utbildningen Jag vill bli chef!? som är en förberedande processutbildning för blivande chefer. 15 deltagare introducerades för chefs- och

Processledarutbildning med SDF Lundby

Under hösten genomförde Framtidens Ledare en processledarutbildning för stadsdels-förvaltningen Lundby. 15 deltagare genomgick en tvådagars utbildning med fokus på grundläggande processkartläggning och processtöd. Deltagarna utbildades bland annat i hur processer kan kartläggas men också i vad det innebär att driva förändringsprocesser och vilka krav som ställs på en processledare. Efter genomförd utbildning ska SDF Lundby skapa en så kallad pool i förvaltningen med processledare som kan delta på olika håll i organisationens förändringsarbeten.

Kommunikationsutbildning i Kungsbacka

Under året har Framtidens Ledare arbetat tillsammans med Kungsbacka kommun och förvandlat deras kommunikationsplan till en kommunikationsutbildning som

samtliga skolledare har genomgått. Syftet med utbildningen var att utbilda skolledarna i kommunikation, att ge dem verktyg för det vardagliga arbetet samt att ge dem möjlighet att vidareutbilda sin personal i dessa frågor. Inom ramen för projektet har utbildningsdagar genomförts för samtliga 150 skolledare tillsammans med mindre workshops med syfte att testa metoder.

Ledarutveckling av enhetschefer inom ramen för GRo

Under sex månader utvecklades 17 chefer från fyra medlemskommuner i sitt personliga ledarskap. Arbetet var processinriktat och syftet att förstå sitt eget beteende och hur det påverkar andra. Målet för deltagaren att öka sin arbetsgrupps effektivitet genom ett utvecklande ledarskap utifrån sina individuella förutsättningar.

Utveckling av ledningsgrupper inom ramen för GRo

Ledningsgrupperna för Funktionshinder inom Ale, Lerum, Kungälv och Stenungsund och andras grund- och anpassade beteende. Arbetet var upplagt för att utveckla såväl individen som hela ledningsgruppen.

38

Läromedel - regiongemensamma satsningar på

In document 2012 Utbildningsgruppens verksamhet (Page 38-41)

Related documents