• No results found

Pedagogiskt Centrum - regiongemensamma satsningar på kom- kom-petensutveckling för pedagoger och skolledare

In document 2012 Utbildningsgruppens verksamhet (Page 31-34)

Pedagogiskt Centrum (PC) genomför kompetensutveckling och driver ledarskaps- och sko-lutvecklingsprojekt på uppdrag av GRs medlemskommuner. Insatserna genomförs kom-munövergripande såväl som mer djupgående i enskild kommun och verksamhet, vilket medför tydliga fördelar utifrån ett samordnings-, samverkans- och ekonomiskt rationalitet-sperspektiv.

Genom de projekt som bedrivs blir PC en katalysator och resurs inom regionen för att skapa, sprida och tillgängliggöra utvecklingssatsningar, innovation och aktiviteter. Målgruppen är regionens elever, lärare, skolledare, samt andra aktörer på skolans område som syftar till att utveckla och stärka utbildningslandskapet i Göteborgsregionen.

PC har under året genomfört utbildningsinsatser inom samtliga skolformer, förskola, Under 2012 har verksamheten mött närmare 40 000 (48 000) deltagare på seminarier, utbildningar och konferenser. Flera av dessa utbildningsinsatser är processinriktade och deltagandet sker under en längre period. Av det totala deltagarantalet var 28 000 (31 000) besökare vid mässarrangemang.

Totalt har cirka 15 000 (15 500) elever deltagit i olika aktiviteter, varav 11 344 (11 300) på mässan Gymnasiedagarna.

Pedagogiskt Centrum verkar även genom Framtidens Ledare, vars vision är att hela Göteborgsregionen ska präglas av ett utvecklande, attraktivt och hållbart ledarskap. Verksamheten erbjuder utvecklingsprogram för ledare på olika nivåer samt skräddarsydda lösningar för medarbetare, chefer samt arbets- och ledningsgrupper inom regionens förvaltningar och kommunala bolag. Framtidens Ledare har utbildat över 500 (500) nuvarande och blivande ledare och chefer under året.

beskrivning av dessa. GR Drop outs syftar till att kompetensutveckla personal för att främja närvaro i skolan och utvecklingsprojektet Plug in avser att motverka avbrott på gymnasiet genom att främsta fokusera på framtagningen av nya metoder. GR SYVO handlar om entreprenörskap och samverkan skola-arbetsliv och kompetensutvecklar studie- och yrkesvägledare samt andra intressenter. Skolutveckling via entreprenörskap sker även i projektet STEPS samt i EE och Wow som är ett europeiskt nätverksprojekt kring frågan. GNU är ett projekt med fokus på gränsöverskridande nordisk undervisning och genom projektet Maths PALs sker matematikutveckling med hjälp av mentorer från Chalmers som stöttar elever i årskurs åtta.

-jekt. Dessa har fokus på aktuella reformer, matematik, sex- och samlevnadsundervisn-ing, hållbar utvecklsamlevnadsundervisn-ing, demokratifrågor, internationella relationer, historia, mänskliga rättigheter samt informations- och kommunikationsteknologi (IKT) och lärande,

Inom ramen för PCs aktionsfält har över 20 FN- och EU-rollspel genomförts. Elevinriktade insatser inom ramen för sex och samlevnad, historia, mänskliga rättigheter, hållbar utveckling, demokratifrågor och IKT och lärande har totalt engagerat över 3 500 (4 500) elever inom grund- och gymnasieskola, vuxenutbildning och högskola.

29

Aktion

Gymnasiedagarna

Gymnasiedagarna är Göteborgsregionens mötesplats inför gymnasievalet och en årligen återkommande mässa. Denna informations- och vägledningsaktivitet erbjuder möjligheten för elever och utbildningsanordnare att mötas på en gemensam arena. 98 utställare medverkade på årets mässa och under mässans tre dagar besöktes Gymnasiedagarna av 20 318 besökare. Nytt för i år var programvägledningsytan som Gymnasiedagarna

-ningsytan informerades elever om gymnasieskolan på programnivå och om vilka möjliga yrkesutgångar olika program kan ge.

Demokratitorg

Sedan 2007 har PC på uppdrag av Västra Götalandsregionen genomfört så kallade

Demokratitorg. Demokratitorg är en dialogform där gymnasieungdomar och regionpolitiker möts på gymnasieskolor för att i mindre grupper samtala om regionens politik. Fokus under Demokratitorgen ligger på att lyssna till de unga och fånga upp deras förslag och tankar. Genom åren har 75 Demokratitorg genomförts på 54 olika gymnasieskolor på 37 orter. 203 regionpolitiker och 3 500 ungdomar har fram till idag deltagit i Demokratitorg. Under 2012 deltog 1 000 elever på 19 skolor.

EU- och FN-rollspel

Under en till fem dagar simuleras EU:s ministerråd, FNs Säkerhetsråd eller FNs

Generalförsamling på antingen högstadiet eller gymnasiet. Innan själva rollspelstillfället arbetar eleverna med att sätta sig in i organet där rollspelet äger rum, landet de själva ska representera samt ämnet som ska diskuteras. Under 2012 har 16 spel genomförts.

30

Forskning

Innovative Technologies for an Engaging Classroom (iTEC)

PC deltar som associerad partner i iTEC som är EUs hittills största forsknings- och ut-vecklingssatsning om IT i skolan. Forskare, lärare och politiker från 12 europeiska länder samarbetar för att hitta innovativa pedagogiska lösningar med IKT som verktyg.

Gränsöverskridande nordisk undervisning (GNU)

Projektet syftar till att forska om klassrumsmetodik kopplat till hur digitala verktyg för lärande används. Projektet är ett samverkansprojekt mellan norska, danska och svenska partners där PC är ansvarig för det svenska engagemanget i projektet.

Utbildning och utveckling

Mötesplats Skola

Under vecka 44 öppnades dörrarna för Mötesplats Skola för tredje året i rad. Arrangemanget, som sker i samverkan med Svenska Mässan, lockade totalt 7151 deltagare (6039) från 78 kommuner (75). Dagen bestod av cirka 70 seminariepunkter kring IKT och lärande, skolkproblematik, samverkan skola-arbetsliv och entreprenörskap, matematikutveckling, ledarskap och mycket annat riktat till samtliga som arbetar inom utbildningslandskapet. Mässdelen lockade ett 60-tal utställare och de två dagarna erbjöd, förutom aktuella seminarier och utställning, många möjligheter till nätverkande och idé-, kunskaps- och erfarenhetsutbyte besökarna emellan.

Skolutveckling och ledarskap i en digital tidsålder

Under 2012 har cirka 100 skolledare deltagit i Pedagogiskt Centrums årslånga processutbildning Skolutveckling och ledarskap i en digital tidsålder. Syftet med

utbildningen har varit att omformulera de grundläggande frågorna kring hur lärande går till och organiseras, samt hur dessa påverkas och omformas av skolans digitalisering. Fokus har legat på att utveckla skolledares pedagogiska, didaktiska och digitala kompetens. Samtidigt har fokus varit att öka förståelsen för de förändringar och

möjligheter IKT som praktiskt pedagogiskt redskap medför. Under hela utbildningsproces-sen har deltagarna arbetat med att ta fram en egen utvecklingsplan som utgår från ett förändringsperspektiv för den egna verksamheten.

31

In document 2012 Utbildningsgruppens verksamhet (Page 31-34)

Related documents