• No results found

Granskningsutlåtande

In document • BOTKYRKA KOMMUN (Page 134-138)

Detaljplan för Frigg 2 mm i Norsborg, Botkyrka kommun (54-55)

Bakgrund

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2014-12-09, § 351 om granskning av förslaget till detaljplan för Frigg 2 mm i Norsborg upprättad i juni 2014.

Planens syfte

Planens syfte är att möjliggöra uppförande av ett vård- och omsorgsboende med lokaler knutna till service i bottenvåningen eller bostäder.

Granskning

Detaljplanen har varit på granskning under tiden 22 december 2014 till 30 ja-nuari 2015. Samtliga handlingar har funnits för granskning i kommunalhuset i Tumba på plan 2 samt på www.botkyrka.se/detaljplaner. Kungörelse har varit införd i Dagens nyheter 2014-12-21.

Ställningstagande

Inkomna yttranden under granskningen föranleder endast smärre förändringar i planen. Ändringarna är inte av den karaktären att planen behöver ställas ut igen.

Revideringar av plankarta

• E-området för transformatorstation (10x10m2) har flyttats från park-marken öster om byggnaden till ett nytt läge vid Hundhamravägen i väster med angöring mot befintlig parkering.

• Placeringen av de befintliga fjärvärmeledningarna säkerställdes med u-området på plankartan inom den norra delen av fastigheten Frigg 2.

• Planbestämmelserna har kompletterats med kravet på att för bostäder ska parkering om minst 1,0 p-plats per lägenhet anordnas inom kvar-tersmark.

Samhällsbyggnadsförvaltningen Planenheten

BOTKYRKA KOMMUN 2 [4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2015-03-10

Revideringar i plan-och genomförandebeskrivning

• Texten i plan-och genomförandebeskrivningen har kompletterats med bedömningen om att servitutssavtal ska tecknas mellan Södertörns Fjärrvärme AB och fastighetsägaren under rubriken ”Teknisk försörj-ning, Värme”. Kommunen kommer att medverka i upprättande av av-talet. Eventuell flytt och förändring av befintliga fjärrvärmeledningar ska utföras av Södertörns Fjärrvärme AB, men bekostas av initiativta-garen till flytten.

• Planbeskrivningen har förtydligats angående parkeringsfrågor.

Vid utbyggnad av bostäder beräknas det maximala behovet av parke-ringsplatser blir ca 40 p-platser. Detta klaras under förutsättning att ett garage byggs i källaren eller ovanpå marken i bottenplan inom kvar-tersmark. Parkeringsnormen beräknas till 1,0 p-plats per lägenhet.

• I övrigt har endast redaktionella ändringar gjorts.

Inkomna yttranden

Under granskningstiden har 8 yttranden inkommit, som redovisas i följande tabell. Sex yttranden anger att man inte har något att erinra mot förslaget.

Dessa är:

• Svenska Kraftnät

• Länsstyrelsen

• Trafikverket Region Stockholm

• Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

• Lantmäteriet

Två yttranden som innebär erinringar eller synpunkter på planförslaget har kommit in. Yttrandena återges i helhet eller i väsentliga delar. Samtliga ori-ginal av yttranden finns att ta del av på samhällsbyggnadsförvaltningen, plan-enheten.

* Yttrandet kom efter samrådstidens slut utan begäran om förlängning

Inkomna synpunkter från Datum

1. Svenska Kraftnät 20150105

2. Länsstyrelsen 20150108

3. Trafikverket Region Stockholm 20150112

4. Gata/Parkenheten 20150120

5. Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting 20150126

6. Lantmäteriet 20150126

7. Vattenfall Eldistribution AB 20150130

8. Södertörns Fjärrvärme AB 20150217*

BOTKYRKA KOMMUN 3 [4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2015-03-10

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen har inget att erinra mot planförslaget enligt 5 kap. 22 § PBL och avser därför inte att översända något yttrande över granskningsförsla-get.

Lantmäteriet

Lantmäteriet har inga ytterligare synpunkter.

Trafikverket Region Stockholm

Trafikverket har inga ytterligare synpunkter på förslaget.

Svenska Kraftnät

Eftersom vi inte har några synpunkter och Svenska kraftnät inte har några ledningar i anslutning till aktuellt område anser vi att detta ärende är avslu-tat från Svenska kraftnäts sida. Därmed önskar vi inte medverka i det fort-satta remissförförandet för aktuellt ärende, förutsatt att planområdet inte förändras.

Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting

Trafikförvaltningen har inga nya synpunkter på utställningshandlingarna.

Vattenfall Eldistribution AB

Vattenfall har i samrådsskedet redogjort för elanläggningar inom detaljpla-nen och denna information gäller alltjämt.

Södertörns Fjärrvärme AB

Om kommunalmark överförs till kvartersmark, ska befintliga fjärrvärmeled-ningar skyddas genom införande av u-område på detaljplanen, samt att kommunen medverkar till upprättande av servituts- eller ledningsrättsavtal, med ny fastighetsägare. Eventuell flytt av fjärrvärmeledning bekostas av be-ställaren. Södertörns Fjärrvärme AB har ingen erinran.

Kommentar

Synpunkterna tillgodoses.

Placeringen av de befintliga fjärvärmeledningarna säkerställdes med u-området på plankartan inom den norra delen av fastigheten Frigg 2.

Genomförandefrågor har kompletterats med bedömningen om att servi-tutssavtal ska tecknas mellan Södertörns Fjärrvärme AB och fastighetsä-garen. Kommunen kommer att medverka i upprättande av avtalet.

Even-BOTKYRKA KOMMUN 4 [4]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Planenheten 2015-03-10

tuell flytt och förändring av befintliga fjärrvärmeledningar ska utföras av Södertörns Fjärrvärme AB, men bekostas av initiativtagaren till flytten.

Gata/parkenheten

Gata/parkenheten har synpunkter och avstyrker placeringen av en stor nät-station i parken utan angöring från allmän gata. Ur landskapssynpunkt är placeringen olycklig vid entrén till en öppen parkyta. Att bygga och angöra en nätstation på parkvägar är inte acceptabelt anser vi.

Ett nytt förslag till placering skulle istället kunna vara i sydvästra hörnet av grönområdet, direkt nedanför Frigg 2 och med närmare angöring från Bra-ges väg.

Kommentar

E-området för transformatorstation (10x10m2) har flyttats från parkmar-ken öster om byggnaden till ett nytt läge vid Hundhamravägen i väster med angöring mot befintlig parkering. Föreslagen placering blev god-känd av Vattenfall Eldistribution AB under samrådskedet.

Charlotte Rickardsson Marina Pavlova

Planchef Planarkitekt

SKALA 1:500 i A3 format

In document • BOTKYRKA KOMMUN (Page 134-138)