• No results found

6. Resultat och analys

6.3. Greta Thunberg

6.3.1. Greta Thunberg-memes

I samband med frågorna om digitala vanor, memes och framställning av Greta Thunberg fick intervjupersonerna framställa Thunberg själva genom att se djupgående på fyra utvalda memes som både har positiva aspekter och ger huvudpersonen i fråga negativ kritik. Samtidigt som de kollade på memesen om Thunberg, förklarar intervjuaren vad som sker under bilderna samt läsa upp text, vilket gav intervjupersonen chans att förklara djupgående om bildernas framställning av Greta Thunberg.

Bildmönster:

Person 1 går direkt in på bild- och textformatet och så lika väl som de andra intervjupersonerna, känner hen igen sammanhanget i memen. Dock känner person 1 igen skaparen av memen direkt och får uppfattningen att bilden har skapats endast för ett negativt syfte.

’’ davidicke.com klassisk konspirationspojke, mycket trevligt. Ja, vet inte, hon gjorde ett väldigt energifyllt tal där, det där med ‘’how dare you?’’ och när det är så pass mycket energi i det så tänker jag att det är naturligt att många vill göra memes om det här inom den här ramen. alltså ...i don’t know. David Icke, wow.’’ – Person 1.

Trots person 1 visar någon förståelse till att skaparen har gjort memen, tror intervjupersonen att det märks att en person från den äldre generationen har försökt återspegla sitt budskap med hjälp av memes. Personen tyder även på att det kan skilja sig på memes beroende på skaparen, om den är född i den äldre generationen eller om hen varit uppvuxen i det digitala samhället under majoriteten av sitt liv. Detta för att det enda märkbara som är digitalt som en person från äldre generationen har vuxit upp med är traditionella medier, främst televisionen.

’’I för sig så förstår jag varför någon skulle dra den slutsatsen, hennes morsa är också aktiv inom samma fråga så det är egentligen en rimlig slutsats att ta, samtidigt så är den lustigt formulerad. Den är formulerad till henne personligen. Det har jag märkt nästan att när äldre generationer ska göra politiska memes så är det ofta formulerat att det är själva memen är formad personligen till personer man vill tilltala, men aldrig postad till den personen utan mer offentligt på ett annat ställe.’’ – Person 1.

30 Person 1 fortsätter.

’’Det kanske bara är en röst från förr i tiden att, typ, vet inte, den enda politiska

diskursen var då hemma eller på tv när det var debatt, typ att det var allt som fanns och det är därför man går mer till en person än till själva frågan.’’ – Person 1.

Person 2 blir dock chockad som personens första intryck när hen får åskåda första memen. Samtidigt refererar intervjupersonen till celebritetspolitiken och hävdar att celebriteter som engagerar sig inom politiken får mycket kritik jämt emot sig och tar upp Donald Trump och skådespelaren Arnold Schwarznegger som exempel. Men intervjupersonen säger att detta speglar kritikernas åsikter om Thunberg.

’’De som kanske tycker att hon är ett litet barn och hon ska inte ta an sådana frågor alls. Då vill man kanske ha mer komisk effekt och kanske här med någon poäng.’’ – Person 2.

Person 3:s första intryck av första bilden är hennes ansiktsuttryck. Personen påstår att en av stora anledningarna till att Greta Thunberg är en memevänlig person är för att ansiktsuttrycken av henne blir så enkla att måla upp.

’’Det är ganska enkelt med hennes ansiktsspråk och sådana grejer, eller hennes

kroppspråk generellt blir ju ganska enkelt för att hon ser alltid ganska upprörd ut.’’ – Person 3.

Samtliga säger att situationen är väldigt enkelt att göra en meme av, för den blev väldigt omskriven i medier och väldigt omtalad av på sociala medier.

Nästföljande två memes kommer från samma plats, tid och situationen när Greta Thunberg ger sitt välkända tal som sedan blev kallad ’’How dare you?’’. Memen som personerna åskådar vid denna tidpunkt, är grövre än den förra memen, främst texten med svordomar och laddade ord. Detta är något som person 1 inte ser någon anledning till.

31

’’Det har ingen vikt, det kommer inte tillföra mer, det kommer inte övertyga för det ju tappat mycket av hela sin vikt, bara svordomar. Det betyder ingenting, det är bara luft liksom.’’ – Person 1.

Person 3 påstår att denna meme visar tydligt på att Greta Thunberg är ett enkelt objekt att sätta rubriker på i media på grund av hennes sätt att tala. Det skiljer mellan en offentlig person som Thunberg och en rutinerad politiker som säkert blivit medietränad.

’’Det här (memen) blir ju konsekvensen av det, för hade en politiker sagt så här och hade gått loss så här, så skulle det gå åt pipan, det kan jag lova. Men en politiker skulle nog aldrig säga så här och det har ju lite med att hon är ett barn, en ungdom. /…/ Man ser ju även tydligt på att hon brinner för det hon gör och då är det återigen enklare att svara emot.’’ – Person 3.

Samtidigt säger person 3 att det är viktigt att ta memen med en nypa salt, trots den grova texten till bilden. Detta på grund av att personen tror att det är mest gjort för komiskt syfte.

’’Den här kan jag tycka att den är en bättre meme än den förra, för den som skapat memen speglar ändå på vad hon har gjort och inte bara konstaterat fakta som den förra. Sådana memes kan jag tycka är roliga, för även om man tycker att Greta gjort ett bra jobb så kan man tycka att det här är kul.’’ – Person 3.

Person 2 blir återigen chockad över språket i inlägget, för att personen har köpt hennes åsikter, men att fallet skulle ha varit annorlunda om person 2 var negativt inställd mot Greta Thunberg.

’’Jag är väl en utav dem som har köpt det hon har sagt. Hade jag inte gjort det skulle jag säkert reagera annorlunda.’’ – Person 2.

Trots förståelsen av båda sidor från person 2, har memen enligt intervjupersonen nått gränsen.

’’Det finns en gräns mellan komik och övertramp och denna har väl någon form av övertramp tycker jag.’’ – Person 2.

32

Meme nummer tre är inte lika grovt framställt jämt emot Greta Thunberg som de förra memesen. Däremot tycker person 1 att bilden är orimlig upplagd då bilden jämför upplevelser och barndom i ett rikt land som Sverige med ett u-land.

’’ Hon är ju trots allt ett barn i Sverige liksom. Alltså jag förstår varför man skulle tänka så här men i hennes tal talar hon inte om möjligtvis sin barndom. Poängen är väl änså såhär att, ni kommer inte lämna något kvar av jorden för att miljön går åt pipan. Då det blir ju underligt att jämföra typ ‘’haha, du har ju personligen haft en bra barndom’’. Det är liksom i ett rikt och bra land. Det känns lite som att missa poängen och speciellt inte göra någon bra poäng tillbaka där heller genom revitalisering, typ ‘’du är väl ändå inte fattig haha’’. Såhär nu har du missat någonting här tänker jag.’’ – Person 1.

Person 3 tycker att det visade materialet blir roligare på grund av en jämförelse som blir vag, dels för orimliga paralleller men även att situationen och citatet i sig självt har tagits ut ur kontext. ¨

’’Det blir bara roligare om man känner till Gretas bakgrund och vart hon kommer ifrån. Det är inte heller någon fattig familj hon kommer ifrån och jag skulle inte vilja säga att hennes childhood har blivit stulen för hon har haft en normal childhood.’’ – Person 3.

Samma intervjuperson refererar till sitt egna uttalande om att Greta Thunberg är en enkel person för nyhetsmedierna att rapportera om på grund av det hon säger. Hennes uttalande är kort, koncist och rakt på sak.

Person 2 tycker även att de sammanhang som speglas i memen har tagits ur kontext. Däremot ser intervjupersonen en felanvändning, enligt person 2 av hennes citat ’’You’ve stolen my

childhood’’.

’’Det är ingen jämförelse alls för hon kanske har levt ett tryggt liv medan han (killen i bild nr 3) fått jobba sen dag ett för att få bröd och vatten på bordet.’’ – Person 2.

33

’’Jag ser att Greta pratar om klimatet. /…/ Gretas approach är att prata om klimatet och klimatförändringar, hon pratar inte om barnarbete. Alla vet att det finns och det är jättetråkigt att det är så men det är kanske andra som pratar om det, i Gretas fall är det klimatet.’’ – Person 2.

Sista memen som visas för intervjupersonen är mer positiv och framställer Greta Thunbergs arbete för klimatet på ett positivt syfte.

’’ själva budskapet är ju jättetrevligt för själva budskapet verkar inte ens handla om Greta. Såhär ja men kolla, tro på dig själv, du kan göra en skillnad och det är ett jättebra budskap, det är ju jättebra. Sen att hon har fått så mycket personligt förändrat, hon har fått så mycket spridning för sina idéer, det är ju väl jättekul. Sen har hon i förmån att redan ha kända föräldrar vilket förmodligen har hjälpt, men fortfarande det är ju en stor skillnad med att ha en svensk C-kändis som förälder att bli Times Person of the Year. det är ju jätteimponerade, är det inte det?’’ – Person 1.

Person 3 var mer skeptisk till sista memen, för att den gjordes mer för ett seriöst syfte än ett komiskt.

’’Den här är väldigt tydlig på att den som gjort denna, tror på det Greta står och det hon har gjort. Det kan man se genom och även om hon säger saker som kan göras narr av, så har det fortfarande gått brutalt snabbt i hennes framfart och det är klart för att det ska fortsätta så måste hon snacka och säga saker i rubriker.’’ – Person 3

Person 2 hade inte så mycket att tillägga angående denna meme förutom att det kändes skönt att någon person skriver och gör något positivt om Greta Thunberg som person och i hennes arbete.

34

7. Slutdiskussion

I detta avsnitt tas slutsatser som har dragits efter intagandet av litteratur och forskning samt svaren på intervjuer. Egna reflektioner angående det som tagits upp kommer tas upp samt möjligheter om framtida forskning om detta ämne och hur den kan vidareutvecklas senare i framtiden.

7.1. Slutsatser

Utifrån tidigare forskning refererad i rapporten, visar nästintill samtliga rapporter att användare på sociala medier delas upp efter åsikter och beteenden. Vid diskussioner, delas Thunberg som ämne ofta i två läger, de som står upp för Greta och de som är emot Greta. Detta visas även i respondenternas svar angående deras tycke om henne samt refererar till deras omgivning. Det visas även när med det digitala samhället får mer och olika information från olika medier utifrån aspekter som fakta, åsikter, inlägg, vilket blir enklare att dela diskussionerna i två läger.

De som står upp för Greta för det för att hon är som vanligt folk, trots att hon kommer från en välkänd familj. Samma personer som håller med Thunberg brinner för samma frågor som hon gör och ser henne som en inspiration för barn och ungdomar och blir influerade av henne främst på grund av Thunbergs arbete med klimatpolitiken som hjärtefråga. Greta-motståndare kommer oftast från den äldre generationen och är då uppvuxna med andra ideal. De kritiserar henne hårt främst för hennes ålder, vilket enligt dem visar tydligt på naivitet och undrar vad en ungdom ska göra mot det och hur en ungdom ska göra mot det.

Eftersom respondenterna var unga vuxna, delades inga negativa åsikter om Thunberg som person, utan mer om vad de har sett på sociala medier. Det politiska budskapet inom memes som görs utifrån Thunberg visar på ’’memeskaparens’’ åsikter om henne. De utvalda bilderna var mer som svar direkt till henne, ungefär som insändare i dagstidningar.

Dess roll inom politisk kommunikation spelar stor roll utifrån att det politiska läget har lagts om sedan digitaliseringen. Flera kan delta, flera kan påverka och vissa personer på sociala medier vill göra dessa saker genom att skapa memes, oavsett ämne. Enligt svaren från intervjuerna

35

kommer memes att ha en stor påverkan i framtiden, då fler utnyttjar den genom att skapa, interagera och dela. Det negativa med memes är att personen i fråga kan framställas fel till sin fördel, som felanvändning eller misstolkning av material. Exempel på detta är citatet om hur Thunberg säger att vuxna har stulit hennes framtid. Självfallet syftar hon på

klimatförändringarna och memen i uppsatsen drar jämförelserna med henne och ett barn i ett u- land, vilket inte har någon korrelation.

Related documents