• No results found

En grillplats bör ligga på behörigt avstånd från husen och omkringliggande boende. Det är svårt att hitta vid just Skönviksvägen 331

Styrelsen föreslår att motionen avslås.

19

Motion till nästkommande årsstämma i Brf Stureby.

MOTION - Harmonisering av avgifter

Omräkning av andelstal i föreningen för harmonisering av avgifter.

BAKGRUND

Det har kommit till vår uppmärksamhet att spridningen av bostadsrättsavgifterna till Brf Stureby i vissa fall varierar kraftigt, där skillnad mellan avgifter i relation till kvadratmeter kan skilja sig upp emot 50 % mellan lägenheter.

En bostadsrätts avgift står i regel i direkt proportion till bostadsrättsinnhavarens andel i föreningen.

Denna andel räknas oftast fram i proportion till lägenhetsytan men en förening kan även väga in andra faktorer, t.ex. vilken våning lägenheten ligger på, balkong, öppen spis/eldstad, med mera. Om det tillkommer en bostadsrätt i föreningen ska andelstalen räknas om, där alla övriga andelstal blir lägre så att summan blir 100 % (eller 1}. Summan av andelstalen kan ibland avvika från 1eller100 % (t.ex. vid vindsbyggen i föreningen}, och det är lämpligt att då räkna om andelstalen. Det är en enkel process att räkna om andelstalen, och någon konsult behöver inte anlitas för detta. Se bilaga 1 för information om andelstal.

BESKRIVNING AV ÄRENDET

Anledningen bakom denna motion är att det finns ett fåtal lägenheter i vår förening som betalar avsevärt högre avgifter till föreningen i relation till resterande lägenheter (majoriteten}, om man väljer att utgå ifrån lägenheternas yta. Det tycks alltså som om att underlaget för att räkna fram andel i föreningen är skevt fördelat. Oavsett hur andelen i föreningen räknas fram så bör det vara samma eller liknande underlag för alla lägenheter i samma förening.

Att endast förhålla sig till kvadratmeter är inte alltid rimligt, men är det vanligaste tillvägagångs-sättet. Att avgift baserat på andelstal kan leda till ganska omfattande orättvisor i en brf är vanligt. Det innebär att de med större lägenheter i princip alltid får betala mer i relation till dem med mindre lägenheter. När avgifter baseras på andelstal förutsätts att drifts- och underhållskostnader är större för större lägenheter. Så är dock sällan fallet, eller i alla fall ofta mindre skillnad än vad

avgiftsskillnaden motsvarar. I en bostadsrättsförening är det därför vanligt att de med större lägenheter eller färre boende betalar för dem med mindre lägenheter och/eller fler boende. För att motverka detta i viss mån är det brukligt att de mindre lägenheterna har något högre avgift i förhållande till sin storlek jämfört med de större, just för att ta hänsyn till de avgifter som egentligen är oberoende av andel i föreningen.

Normalfallet för en förening, där driftkonstand som värme och vatten ingår, brukar avgiften följa en någorlunda linjär utveckling ju större lägenhet, där avgiften/m2 avtar något i förhållande till att lägenheterna blir större. Detta gäller även vår förening i dagsläget förutom några få lägenheter som ger sken av att ha en helt annorlunda grund för uträkningen av andelstal. I ett stickprov om 41 stycken bostadsrätter i vår förening fick vi följande resultat:

Genomsnitt avgift/ m2 Median avgift/ m2

Motion till nästkommande årsstämma i Brf Stureby.

Lägg här märke till den lägsta och den högsta avgiften per kvadratmeter och hur de förhåller sig till genomsnittet. (Se bilaga 2 för fördelning om avgifter/m2 i föreningen).

BEDÖMNING

Vi är en förening med flera hus och många medlemmar. Det är helt förståeligt att vissa hus kan ha olika driftkostnad, men att framförallt att kostnader inträffar vid olika tillfällen. Det finns

grönområden i anslutning till vissa hus som kräver mer skötsel än andra. Fönster, portar och annat arbete kan te sig olika i förhållande till husens ålder och slitage. Trots detta använder vi en

gemensam budget där vi solidariskt i föreningen gör vårt bästa för att tillsammans ta hand om våra hus, grönområden, och den gemensamma trivseln; dessa utgifter drabbar alltså aldrig det enskilda huset eller lägenheten.

Lösningen är således enkel. I linje med praxis om hur andelstal fördelas och sedan ligger till grund för avgiften, så bör detta ansvar vara detsamma för föreningens alla medlemmarna. På sammas sätt som vi i föreningen solidariskt tar hand om våra utgifter, så bör även intäkterna som fås genom våra avgifter vara solidariskt fördelade hos våra medlemmar.

YRKANDE

1. Vi yrkar därför på att de bostadsrätter vars andelstal som kraftigt frångår medianen bör räknas om så att deras avgift ligger i linje med övriga lägenheter i Brf Stureby, det vill säga; en harmonisering av avgifter genom att omräkna andelstalen.

Vi föreslår därför att inom 3 månader från att stämman hålls, och om motionen bifalls av stämman, att styreslen, med underlag av bostadsrätternas nuvarande andelstal och avgifter, justerar

andelstalen så att de bostadsrätters vars avgift som kraftigt frångår genomsnittet i framtiden kommer ligga i linje med resten av föreningen. Med snitt menas avgift per kvadratmeter plus eventuell tillägg som nämnts ovan. Det innebär alltså att alla bostadsrätters andelstal i föreningen ska utgå från samma grund. Vi föreslår även, med utgångspunkt av deadline för styreslens arbete, att de nya andelstalen med tillhörande avgifter börjar gälla från och med 1 september 2015.

Stämman bör alltså ta ställning till om:

1. Motionen om harmonisering av avgifter ska bifallas.

2. Tidsramen om 3 månader för styrelsens arbete för nya andelstal ska gälla.

3. Vilket datum de nya andelstalen ska gälla.

Vi vill understryka att denna motion inte ändrar på den totala årsavgiften i föreningens budget, den riktar sig endast mot själva fördelningen av avgifterna genom andelstal.

Bilagor

[1] Andelstal, förklaring [2] Fördelning om avgifter/m2

21

Motion till nästkommande årsstämma i Brf Stureby.

Grundläggande förutsättningar för motion

Det är bra om styrelsen till stämman har information om och kan förklara hur dagens andelstal med avgifter är framtagna samt varför det finns så stora skillnader.

Motionen är i sin helhet, inkl. yrkanden, direkt ställd till föreningsstämman (alltså inte till styrelsen) för behandling/beslut. Samtliga föreningsmedlemmar, alltså även styrelsen, har naturligtvis rätt att på stämman avge kommentarer med anledning av motionen. Om styrelsen anser att något är oklart i motionen ombedes styrelsen att innan stämman kontakta motionär för förtydligande (vilket också resulterar i en effektivare och snabbare genomförd stämma).

Styrelsens enda skyldighet för motioner är att se till att motionerna distribueras till medlemmarna i lagstadgad tid - företrädesvis långt tidigare - till alla medlemmar. Det finns inget krav i något regelverk för styrelsen att bemöta motionen innan stämman eftersom motionen inte är riktad till styrelsen. Om styrelsen har synpunkter på motionen så kan och bör styrelsen - på lika villkor som alla övriga medlemmar, och i fullt demokratisk ordning - bemöta motionen på stämman.

Om denna text ligger kvar till stämman så innebär detta att styrelsen ej diskuterat motionen med motionär.

Kontakt

Peder Kristofferson & Åsa Löv Skönviksvägen 274

Lgh 247

Enskede, 2015-02-28

peder.k@gmail.com asa.lov85@gmail.com

Motion till nästkommande årsstämma i Brf Stureby.

Bilaga 1.

Related documents