• No results found

2 Kravspecifikation

2.1 Grundkrav

Utföraren skall bedriva verksamheten enligt de allmänna mål och riktlinjer som följer av LSS och i övrigt inom området gällande lagar, förordningar och föreskrifter.

Utförare skall bedriva verksamheten i enlighet med de mål och kvalitetskriterier som kommunen fastställt för verksamheten enligt Plan för stöd, service och omvårdnad 2008-2011, bilaga 1.

Vid tillsättning av ledsagare och avlösare skall brukare ha avgörande inflytande över vem som tillsätts utifrån de grundkrav som ställs på kompetens hos personal.

Eftersom insatsen avlösarservice syftar till avlösning av närstående skall inte närstående anställas som avlösare.

Närstående skall inte heller anställas som ledsagare då insatsen syftar till att brukare skall kunna komma ut i samhället och på så sätt utöka sitt sociala nätverk.

Inslag av hälso- och sjukvårdsinsatser kan förekomma, ex. medicinutdelning som ställer krav på att personal har delegering att utföra den medicinska arbetsuppgiften. Ansvar för att kontrollera om delegering krävs och i så fall erhålla sådan genom brukarens vårdgivare åvilar utföraren i egenskap av arbetsgivare.

2.1.1 Registrering och fullgjord skyldighet att erlägga skatter och avgifter 1. Skatter och sociala avgifter

Anbudsgivaren skall vara fri från skuld för svenska skatter och socialavgifter både hos

skattemyndigheten och hos kronofogdemyndigheten. Den upphandlande myndigheten kontrollerar detta.

2. F-skatt

Utföraren skall vara registrerad för F-skatt. Den upphandlande myndigheten kontrollerar detta.

3. Ansvarsförsäkring

Utförare ansvarar för person- och sakskador som han, eller annan för vilken han ansvarar, orsakar genom fel eller försummelse. Utförare skall teckna och under hela avtalstiden vidmakthålla ansvarsförsäkring och andra erforderliga försäkringar för sitt åtagande som håller kommunen skadeslös vid skada vållad av utföraren och anställda av utföraren.

Giltigt försäkringscertifikat skall bifogas ansökan och vid förnyad försäkring under avtalstiden lämnas in till kommunen senast en vecka före försäkringen gått ut.

Ovanstående tre kvalificeringskrav kommer att bevakas löpande av Lunds kommun under en eventuell avtalstid. De första två kraven kommer att bevakas via ett kreditupplysningsföretag. Kravet på giltig ansvarsförsäkring kommer att bevakas genom kommunens uppföljning av utförares verksamhet under avtalstiden.

• Samma kvalificeringskrav tillämpas för utländska anbudsgivare. Om upplysning inte kan nås av den upphandlande myndigheten kommer relevanta intyg för bevis på kravets uppfyllande att begäras från anbudsgivaren

• Om fysisk person eller grupp av fysiska personer/utförare ansöker och får tillstånd att utföra ledsagar- och/eller avlösarservice, skall juridisk form ha bildats och i samband med avtalsskrivning skall kopia på F-skattebevis, bevis om giltig ansvarsförsäkring samt registreringsbevis från Bolagsverket (om registreringsskyldighet föreligger) inlämnas till kommunen.

2.1.2 Kvalitetsarbete

Utföraren skall arbeta systematiskt med kvalitet i enlighet med socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för kvalitet i verksamhet enligt SoL, LVU, LVM och LSS enligt SOSFS 2006:11 samt enligt kommunens kvalitetsledningssystem angivet i Plan för stöd, service och omvårdnad 2008 – 2011.

2.1.3 Kvalitetssäkring och trygghet för brukaren Utförare skall redogöra för följande rutiner i ansökan:

• Rutiner som säkerställer att personalen har kunskap om och iakttar bestämmelser om dokumentation som anges i gällande lagstiftning, förordningar, föreskrifter och allmänna råd inom verksamhetsområdet.

• Rutiner för att personal känner till och följer sekretesslagens bestämmelser om sekretess och tystnadsplikt.

• Rutiner som säkerställer att personalen har kunskap om och iakttar bestämmelser om klagomålshantering, rapportering av fel och brister och anmälan om missförhållanden enligt Lex Sarah, SOSFS 2008:11. Se punkt 2.1.7.

2.1.4 Kunskaps- och erfarenhetsbakgrund – anställningsförhållanden personal Utföraren svarar för att det finns en ansvarig chef/ledare med för verksamhetens inriktning adekvat utbildning och erfarenhet.

Personal skall ha för arbetsuppgifterna, brukarnas behov och funktionsnedsättning adekvat utbildning och erfarenhet.

Utföraren ansvarar för att personalen får adekvat kompetensutveckling.

Utföraren och dennes personal skall kunna kommunicera på god svenska i både tal och skrift för att kunna säkerställa god service och dokumentation.

Utföraren får inte vidta åtgärder som innebär åsidosättande av lag eller kollektivavtal eller på annat sätt strider mot vad som är allmänt godtaget inom kollektivavtalsområdet.

Utförarens anställda skall omfattas av meddelarskydd jämställt med det skydd offentligt anställda har.

2.1.5 Skyldighet att utföra uppdrag

Utföraren är skyldig att ta emot och behålla uppdrag, inom valt kapacitetstak samt utföra de tjänster som utföraren valt att godkännas för inom Lunds kommun.

Om utföraren valt att ange ett kapacitetstak och befintliga brukare får ett utökat behov skall utföraren utföra det utökade uppdrag som beviljats, även om kapacitetstaket överskrids.

Vid omval gäller en omställningsperiod om längst 14 dagar efter datum för omval om inte annat avtalas med brukaren. Tidigare utförare svarar under denna tid för insatserna.

2.1.6 Genomförandeplan

Utföraren ansvarar för att en genomförandeplan upprättas inom 14 dagar efter verkställighet tillsammans med brukare/legal företrädare/närstående med LSS-beslutet som grund. Av planen skall framgå den beslutade insatsen, målet med insatsen, hur och när de beviljade insatserna skall utföras samt när planen skall följas upp.

Utföraren ansvarar för att genomförandeplan samt andra handlingar som rör den enskildes personliga förhållanden förvaras så att obehöriga inte får tillgång till dem. Utförare ansvarar också för att genomförandeplan är tillgänglig vid uppföljning av LSS-beslutet.

2.1.7 Informationsöverföring

Utföraren skall för dokumentation av insatser använda kommunens verksamhetssystem för vård och omsorg Procapita. Utökas verksamhetssystemet Procapita för ytterligare funktioner i egen regi gäller dessa också privata utförare.

Kommunens ärendehanteringssystem W3D3 skall användas för registrering och handläggning av klagomål.

Kommunen tillhandahåller access till verksamhetssystemet Procapita som disponeras av utföraren utan kostnad under den tid utföraren är godkänd och har tillstånd att utföra insatserna ledsagarservice och avlösarservice i Lunds kommun. Utföraren skall ha för programvaran nödvändig IT-utrustning och ansvarar för tillgång till Internet.

Ansvarsfördelning framgår av bilaga 2

2.1.8 Uppföljning

Kommunens uppföljning av utförares verksamhet sker kontinuerligt under året enligt kommunens fastställda rutiner.

Utföraren skall bistå kommunen med det underlag som krävs för att kommunen skall kunna följa upp att villkoren i förfrågningsunderlag och individuellt LSS-beslut följs, vilket kan innebära tillträde till utförares lokaler.

Utföraren förbinder sig att lämna de uppgifter som kommunen i övrigt efterfrågar som t.ex.

enkäter och underlag för nationell statistikinsamling och de uppgifter som region Skånes patientnämnd kan efterfråga.

Utföraren skall senast den 15 januari årligen överlämna sin verksamhetsberättelse till kommunen.

Utföraren skall senast den 31 maj året efter det år informationen avser lämna sin årsredovisning till kommunen.

2.1.9 Allmänhetens rätt till insyn

Enligt 3 kap 19§a i kommunallagen skall allmänheten ha insyn i driftsentreprenader som bekostas av offentliga medel. Utförare är därför skyldig att lämna sådan information så att rätten för insyn för allmänheten säkras.

Den information som kommunen hämtar in från utföraren med undantag från uppgifter om enskilda betraktas som offentliga handling och kan komma att publiceras på kommunens hemsida.

In document Vård- och omsorgsförvaltningen (Page 6-9)

Related documents