• No results found

Grundlagsutskottets utlåtande

4. Förhållande till grundlagen och lagstiftningsordning

4.6. Grundlagsutskottets utlåtande

grundläggande rättigheterna som anknyter till de studerandes rättigheter och skyldigheter.

Grundlagsutskottet har tagit ställning till drogtestningen och andra ovan nämnda frå-gor som hänför sig till grundlagen när det behandlade regeringens propositioner till riksdagen med förslag till lag om polisutbild-ning (GrUU 28/2004 rd) samt till lag om Räddningsinstitutet (GrUU 12/2006 rd).

De ovan nämnda utlåtandena har beaktats när lagen har beretts. Bestämmelser som in-går i lagförslaget och som anknyter till de grundläggande fri- och rättigheterna skall i övrigt till sitt innehåll och sin utformning an-ses vara godtagbara med tanke på grundla-gen. Regeringen anser att propositionen inte innehåller sådana problem som är så bety-dande med tanke på grundlagen och lagstift-ningsordningen att de förutsätter en behand-ling i grundlagsutskottet och att lagförslaget kan behandlas i vanlig lagstiftningsordning.

Med stöd av vad som anförts ovan före-läggs Riksdagen följande lagförslag:

Lagförslag

Lag

om Brottspåföljdsområdets utbildningscentral

I enlighet med riksdagens beslut föreskrivs:

1 kap.

Allmänna bestämmelser 1 §

Ställning och uppgifter

Brottspåföljdsområdets utbildningscentral är en statlig läroanstalt som lyder under justi-tieministeriet och som har till uppgift att ord-na sådan utbildning som leder till examen och yrkesinriktad tilläggsutbildning på brottspåföljdsområdet samt bedriva forsk-nings- och utvecklingsverksamhet inom sitt eget område.

Närmare bestämmelser om utbildningscen-tralens uppgifter utfärdas genom förordning av statsrådet.

2 kap.

Förvaltning 2 § Direktion

Utbildningscentralen har en direktion som utses av justitieministeriet för fyra år i sän-der.

Direktionen har till uppgift att styra, över-vaka och utveckla utbildningscentralens verksamhet samt avgöra rättelseyrkanden och andra ärenden som hör till dess behörighet.

Till direktionen hör en ordförande och sju andra medlemmar som var och en har en per-sonlig suppleant. Medlemmarna skall

före-träda undervisningssektorn, brottspåföljds-området och intressentgrupperna inom det området samt annan sakkunskap som är vik-tig med tanke på utbildningscentralens verk-samhet. Tre av medlemmarna och deras sup-pleanter utses bland personer som föreslagits av Brottspåföljdsverket. En av medlemmarna och dennes suppleant företräder utbildnings-centralens personal.

Närmare bestämmelser om direktionens uppgifter utfärdas genom förordning av stats-rådet.

3 §

Behandling av ärenden i direktionen Direktionen är beslutför när ordföranden eller vice ordföranden och minst tre andra medlemmar eller suppleanter är närvarande.

Direktionens beslut blir den åsikt som ma-joriteten understöder. Om rösterna faller lika, gäller som beslut den åsikt som ordföranden har förenat sig om. Ärenden som gäller för-lust av studierätt, avbrott i studier, utfärdande av varning och avstängning från utbildnings-centralen avgörs dock enligt den lindrigare ståndpunkten.

Närmare bestämmelser om behandling av ärenden i direktionen utfärdas genom förord-ning av statsrådet.

4 § Direktör

Utbildningscentralen har en direktör som utnämns av justitieministeriet.

Direktören har till uppgift att leda och ut-veckla utbildningscentralens verksamhet samt svara för att verksamheten ger resultat och är kvalitativ och för att målen nås.

Närmare bestämmelser om direktörens uppgifter utfärdas genom förordning av stats-rådet.

5 § Beslutanderätt

De ärenden som ankommer på utbildnings-centralen avgörs av direktören, om inte något annat föreskrivs i lag eller med stöd av lag. I arbetsordningen som fastställts av direktören kan bestämmas att ett ärende som hör till di-rektörens behörighet skall avgöras av någon annan tjänsteman med undantag för ärenden som enligt lag eller förordning av statsrådet skall avgöras av direktören.

Ärenden avgörs på föredragning, om inte något annat bestäms i arbetsordningen.

3 kap.

Undervisning och examina 6 §

Utbildning som leder till yrkesinriktad exa-men

Utbildningscentralen ger utbildning som leder till en yrkesinriktad examen inom fång-vårdssektorn.

Bestämmelser om den behörighet som ex-amen ger utfördas genom förordning av stats-rådet.

7 §

Grunderna för utbildningen och undervis-ningsplanen

Om målen för utbildningen som leder till examen, om utbildningens omfattning och struktur och om övriga grunder för utbild-ningen föreskrivs genom förordning av stats-rådet och bestäms med stöd av den i

utbild-ningscentralens examensstadga. Bestämmel-ser om annan utbildning utfärdas vid behov genom förordning av statsrådet.

Direktionen fastställer examensstadgan och undervisningsplanen för utbildningen som leder till examen.

Direktionen kan fastställa en undervis-ningsplan också för annan utbildning.

8 §

Undervisningsspråk

Utbildningscentralens undervisningsspråk är finska. Undervisning ges också på svenska och tillfälligt även på andra språk.

En studerande får i samband med antag-ningen av studerande och i proven använda antingen finska eller svenska.

4 kap.

De studerandes rättigheter och skyldighe-ter

9 §

Antagningen av studerande till utbildning som leder till yrkesinriktad examen Som studerande till utbildning som leder till yrkesinriktad examen kan antas den som

1) före utgången av ansökningstiden har fyllt 18 år,

2) har avlagt minst andra stadiets yrkesin-riktade examen, gymnasiets lärokurs eller så-dan yrkesinriktad grundexamen, yrkesexa-men eller motsvarande tidigare exayrkesexa-men som avses i lagen om yrkesinriktad vuxenutbild-ning (631/1998) eller fullgjort motsvarande studier utomlands,

3) i fråga om sin hälsa och övriga egenska-per är lämplig för anställning inom fång-vårdsväsendet, samt

4) har blivit godkänd i urvalsprovet.

Av särskilda skäl kan utbildningscentralen bevilja undantag från kraven i 1 mom.

2 punkten, om sökanden i övrigt kan anses ha tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna i fråga.

Den som ansöker om att bli antagen till

ut-bildning skall lämna utut-bildningscentralen de uppgifter om sitt hälsotillstånd som behövs för bedömningen vid antagningen av stude-rande. Utbildningscentralen kan enligt lagen om säkerhetsutredningar (177/2002) begära en säkerhetsutredning om sökandena till ut-bildningen.

10 §

Antagning av studerande

Utbildningscentralens direktion beslutar om antagningsförfarandet för utbildning som leder till examen.

Studerande till utbildning som leder till ex-amen antas av direktören för utbildningscen-tralen. Studerande till annan utbildning inom brottspåföljdsområdet antas av utbildnings-centralen.

11 § Inskrivning

Den som har antagits till utbildning som leder till examen skall på det sätt som utbild-ningscentralen bestämmer anmäla sig till ut-bildningscentralen, efter vilket han eller hon antecknas som studerande.

12 §

Tillgodoräknande av studier

En studerande har rätt att räkna sig till godo studier som slutförts någon annanstans och som till sina mål och sitt huvudsakliga innehåll överensstämmer med undervis-ningsplanen. Utbildningscentralen fattar be-slut i ärenden som gäller tillgodoräknande av studier på det sätt som närmare anges i exa-mensstadgan.

Den som är missnöjd med beslutet om till-godoräknande av studier som slutförts någon annanstans får muntligen eller skriftligen be-gära rättelse hos den lärare som fattat beslu-tet. Begäran om rättelse skall framställas inom 14 dagar från det att studeranden har

fått del av beslutet. Läraren skall avgöra ärendet utan dröjsmål.

13 §

Undervisningens avgiftsfrihet och studieso-ciala förmåner

Den undervisning som leder till yrkesinrik-tad examen inom fångvårdssektorn är av-giftsfri för den studerande.

Om studiesociala förmåner i anslutning till utbildning som leder till examen föreskrivs genom förordning av justitieministeriet.

14 §

Användning av uniform

Utbildningscentralen kan ålägga den som studerar för examen att bära Fångvårdsvä-sendets uniform när de deltar i utbildningen.

15 §

De studerandes deltagande i uppgifter som de förordnas till

Utbildningscentralen kan förordna den som studerar för examen att under utbildningen utföra jourtjänst och andra motsvarande ut-bildningsrelaterade uppgifter.

16 §

Rättelse av bedömning av studieprestationer En studerande har rätt att få uppgifter om bedömningsgrunderna och hur de har tilläm-pats på hans eller hennes studieprestationer.

En studerande som är missnöjd med be-dömningen av sina studieprestationer kan muntligen eller skriftligen begära rättelse hos den lärare som utfört bedömningen. Begäran om rättelse skall göras inom 14 dagar från den tidpunkt då studeranden har haft möjlig-het att ta del av resultaten av bedömningen och hur bedömningsgrunderna har tillämpats på hans eller hennes studieprestationer.

Lära-ren skall avgöra äLära-rendet utan dröjsmål.

17 § Drogtestning

Den som studerar för examen är skyldig att på förordnande av utbildningscentralen delta i ett drogtest som utförs av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården och av laboratoriepersonal, om det finns grundad an-ledning att misstänka att studeranden uppträ-der påverkad av rusmedel unuppträ-der utbildnings-tiden eller arbetspraktiken. En yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården får skrift-ligen lämna utbildningscentralen slutsatserna av drogtestet. Denna information får endast behandlas av dem som bereder eller fattar beslut om disciplinstraff.

Utbildningscentralen skall förvara uppgif-ter om hälsotillståndet skilt från övriga per-sonuppgifter.

Utbildningscentralen svarar för kostnader som uppstår av drogtestning som avses i 1 mom.

18 § Arbetspraktik

En studerande är skyldig att delta i de peri-oder av arbetspraktik som ingår i examen vid den enhet på brottspåföljdsområdet till vilken han eller hon anvisas. I arbetspraktiken kan även ingå arbete inom någon annan sektor.

Praktiken baserar sig på ett skriftligt avtal mellan utbildningscentralen och arbetsplat-sen. Under perioden av arbetspraktik kan studeranden stå i tjänsteförhållande till in-rättningen i fråga.

Brottspåföljdsverket beslutar om den lön som betalas under praktikperioden. Om prak-tiken utförs vid en enhet inom någon annan sektor, avtalas lönen med enheten i fråga.

19 § Arbetarskydd

Bestämmelser om de studerandes arbetar-skydd finns i arbetararbetar-skyddslagen (738/2002).

20 §

Tystnadsplikt och förbud mot utnyttjande av information

Den som studerar vid utbildningscentralen får inte röja en handlings sekretessbelagda innehåll eller en uppgift som vore sekretess-belagd om den ingick i en handling, och inte heller någon annan omständighet som han el-ler hon fått kännedom om i samband med ut-bildningen och om vilken tystnadsplikt före-skrivs genom lag. En uppgift för vilken tyst-nadsplikt gäller får inte heller röjas efter det att utbildningen eller verksamheten hos myndigheten har upphört.

En studerande får inte använda sekretessbe-lagda uppgifter för att skaffa sig själv eller någon annan fördel eller för att skada någon annan.

Till straff för brott mot tystnadsplikten döms enligt 38 kap. 1 eller 2 § i strafflagen (39/1889), om inte gärningen utgör brott en-ligt 40 kap. 5 § i strafflagen eller om inte strängare straff för den föreskrivs någon an-nanstans i lag.

21 § Studietid

Den som studerar för examen skall slutföra studierna enligt undervisningsplanen inom den maximitid som anges i den gällande un-dervisningsplanen.

Direktören för utbildningscentralen kan på en studerandens begäran skjuta upp stude-randens studierätten till den tidpunkt då ut-bildningen följande gång inleds, dock med högst ett år.

22 §

Förlust av studierätten

Direktören för utbildningscentralen kan be-stämma att rätten att delta i utbildning som leder till examen förloras, om

1) den som antagits till utbildning inte har anmält sig till utbildningscentralen på det sätt som anges i 11 §,

2) en studerande har konstaterats ha en så-dan sjukdom eller skada som uppenbart utgör ett bestående hinder för deltagande i utbild-ningen och avläggande av examen, eller om

3) en studerande inte har slutfört sina stu-dier inom den maximitid som fastställs i un-dervisningsplanen, om inte utbildningscen-tralen av särskilda skäl beviljar studeranden extra tid för att slutföra studierna.

Studeranden skall på begäran ge utbild-ningscentralen de uppgifter som avses i 1 mom. 2 punkten för bedömningen av hälso-tillståndet.

23 § Avbrott i studierna

Direktören för utbildningscentralen kan på ansökan av en studerande avbryta dennes studier för högst två år.

Direktören för utbildningscentralen kan på eget initiativ för högst ett år åt gången avbry-ta en studerandes studier på grund av långva-rig sjukdom eller om studeranden inte med godkänt resultat kan genomföra sina studier i enlighet med undervisningsplanen, för den tid studeranden är föremål för förundersök-ning av brott eller av något annat motsvaran-de väganmotsvaran-de skäl. Stumotsvaran-deranmotsvaran-den skall på begä-ran ge utbildningscentralen de uppgifter som krävs på bedömning av hälsotillståndet.

Beslut om avbrott i studierna kan verkstäl-las genast, om inte utbildningscentralen eller förvaltningsdomstolen bestämmer något an-nat.

Utbildningscentralen beslutar om tillgodo-räknande av en studerandes tidigare studier i samband med att han eller hon återupptar sina studier. Den i 1 och 2 mom. avsedda ti-den för avbrottet i studierna räknas inte in i maximistudietiden.

24 §

Anmärkning och varning

Direktören för utbildningscentralen kan, när en muntlig anmärkning inte anses vara en tillräcklig påföljd, ge en studerande en skrift-lig varning, om han eller hon

1) under utbildningstiden uppträtt på ett sätt som är olämpligt för en tjänsteman vid Fångvårdsväsendet,

2) försummat att delta i undervisningen, el-ler

3) har brutit mot utbildningscentralens ord-ningsstadga.

Som olämpligt uppträdande enligt 1 mom.

1 punkten skall betraktas särskilt en gärning eller ett beteende som är ägnat att äventyra förtroendet för att de uppgifter som ankom-mer på en tjänsteman vid fångvårdsväsendet sköts på ett ärligt, tillförlitligt och rättvist sätt.

25 §

Avstängning från utbildningen

Direktören för utbildningscentralen kan stänga av en studerande från utbildningen som leder till examen, om han eller hon

1) i samband med ansökan om att bli anta-gen till utbildninanta-gen lämnat oriktiga eller vil-seledande uppgifter eller hemlighållit någon sådan väsentlig omständighet om sig själv som kunde ha förhindrat antagning till ut-bildningen,

2) under utbildningstiden gjort sig skyldig till ett sådant brott som visar att han eller hon är olämplig för arbete på brottspåföljdsområ-det eller i övrigt uppträtt på ett sätt som är olämpligt för en tjänsteman vid Fångvårds-väsendet och en skriftlig varning inte skall anses vara en tillräcklig påföljd,

3) vid avläggandet av examen vägrar ge-nomgå det drogtest som avses i 17 § eller lämnar ett prov som utvisar missbruk av rusmedel, och en skriftlig varning inte skall anses vara en tillräcklig påföljd,

4) inte återupptar studierna efter att den tidsfrist som avses i 23 § löpt ut, eller det inte längre föreligger grunder för fortsättande av utbildning för examen,

5) upprepade gånger eller i väsentlig om-fattning försummar att delta i undervisning-en, eller

6) upprepade gånger eller i väsentlig om-fattning har brutit mot utbildningscentralens ordningsstadga.

Som brott eller olämpligt uppträdande en-ligt 1 mom. 2 punkten skall betraktas särskilt en gärning eller ett beteende som är ägnat att äventyra förtroendet för att de uppgifter som ankommer på en tjänsteman vid fångvårds-väsendet sköts på ett ärligt, tillförlitligt och rättvist sätt.

Beslut om avstängning kan verkställas ge-nast, om inte utbildningscentralen eller för-valtningsdomstolen bestämmer något annat.

Om ett beslut om avstängning från utbild-ningen upphävs, beslutar utbildningscentra-len om det sätt på vilket de tidigare studierna senare tillgodoräknas studeranden i samband med motsvarande studier.

Ett tjänsteförhållande för viss tid som en studerande som stängts av från utbildningen för examen har utnämnts till i syfte att genomföra en period av arbetspraktik upphör utan särskilt beslut vid den tidpunkt då stude-randen stängts av från utbildningen.

26 §

Förfarandet i ärenden som gäller studierätt, disciplinärenden och i fall där anmärkning

ges

Innan det fattas beslut om förlust eller av-brytande av studierätten, tilldelande av an-märkning eller varning eller avstängning av en studerande skall det ärende, den gärning eller den försummelse som beslutet grundar sig på specificeras, studeranden höras samt annan behövlig utredning inhämtas.

Om studerandens rätt att använda finska el-ler svenska i behandlingen av 1 mom. avsed-da ärendet föreskrivs i språklagen (423/2003).

27 § Ordningsstadga

Utbildningscentralen har en ordningsstadga i vilken det kan tas in sådana bestämmelser som är behövliga för tryggheten och trivseln bland de studerande inom studiesamfundet och som kan gälla

1) de praktiska arrangemangen och korrekt uppträdande vid utbildningscentralen samt vid uppdrag och övningar i samband med ut-bildningen,

2) beväpningen,

3) hur utbildningscentralens egendom får hanteras, samt

4) hur man får vistas och röra sig inom ut-bildningscentralen.

De studerande vid utbildningscentralen är förpliktade att följa ordningsstadgan när de vistas inom utbildningscentralen eller dess område eller utför uppdrag eller övningar el-ler företar studiebesök i samband med ut-bildningen.

Direktören för utbildningscentralen fast-ställer ordningsstadgan.

5 kap.

Särskilda bestämmelser 28 §

Utbildning som leder till yrkeshögskoleexa-men

Den utbildning på brottpåföljdsområdet som leder till yrkeshögskoleexamen anordnas av yrkeshögskolan Laurea i samarbete med utbildningscentralen. I denna utbildning iakt-tas i tillämpliga delar vad som bestäms i och med stöd av yrkeshögskolelagen (351/2003).

De studerande är studerande vid yrkeshög-skolan.

Vardera läroanstalten har hand om utbild-ningen enligt vad som närmare bestäms ge-nom förordning av statsrådet och enligt vad yrkeshögskolan och utbildningscentralen närmare kommer överens om.

29 §

Finansiering av yrkeshögskoleutbildningen Den yrkeshögskola som avses i 28 § erhål-ler finansiering för driftskostnaderna för den utbildning som leder till yrkeshögskoleexa-men enligt vad som bestäms i lagen om fi-nansiering av undervisnings- och kulturverk-samhet (635/1998). Yrkeshögskolan ersätter utbildningscentralen för den undervisning centralen tillhandahåller i enlighet med vad yrkeshögskolan och centralen avtalar om sa-ken årligen före ingången av finansåret.

Genom förordning av statsrådet kan vid behov närmare bestämmelser utfärdas om det i 1 mom. avsedda avtalet mellan yrkeshög-skolan och utbildningscentralen samt om be-talningen av ersättning.

30 § Rättelseyrkande

Den som är missnöjd med ett beslut som gäller antagning av studerande till utbildning för examen kan hos utbildningscentralens di-rektion skriftligen söka rättelse av beslutet inom 14 dagar efter det att antagningen of-fentliggjorts. Vid offentliggörandet av resul-tatet av antagningen av studerande skall an-ges hur sökanden kan få upplysning om hur grunderna för antagningen har tillämpats på honom eller henne och hur rättelse av antag-ningen kan sökas.

Den som är missnöjd med lärarens beslut med anledning av begäran om rättelse i be-slut om tillgodoräknande av tidigare studier enligt 12 § 2 mom. eller bedömningen av en studieprestation enligt 16 § 2 mom. kan hos direktören för utbildningscentralen skriftli-gen söka rättelse inom 14 dagar från det att han eller hon fått del av beslut.

Den som är missnöjd med ett beslut som gäller förlust av studierätten, avbrott i studi-erna, varning eller avstängning från utbild-ningen kan hos utbildningscentralens direk-tion skriftligen söka rättelse inom 14 dagar efter det att han eller hon fått del av beslutet.

I ett beslut i vilket rättelse får sökas får ändring inte sökas genom besvär.

31 § Ändringssökande

Ändring i ett beslut med anledning av ett rättelseyrkande enligt 30 § får sökas genom besvär hos förvaltningsdomstolen enligt vad som föreskrivs i förvaltningsprocesslagen (586/1996). I ett beslut som i ett rättelseförfa-rande meddelats om bedömning av en stu-dieprestation eller tillgodoräknandet av tidi-gare studier får ändring inte sökas genom be-svär.

I beslut som förvaltningsdomstolen medde-lat i ett ärende som avses i denna lag får änd-ring inte sökas genom besvär.

32 §

Närmare bestämmelser

Närmare bestämmelser om utbildningscen-tralens organisation och behandlingen av ärenden, om tjänster vid utbildningscentralen och behörighetsvillkoren för dem samt om antagningen till utbildning och undervisning-en kan utfärdas gundervisning-enom förordning av statsrå-det.

33 § Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 20 . Genom denna lag upphävs lagen av den 16 februari 2001 om Fångvårdens utbild-ningscentral (136/2001) jämte ändringar.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan lagen träder i kraft.

34 §

Övergångsbestämmelser

Sådan utbildning för fångvårdsexamen som har påbörjats innan denna lag träder i kraft får slutföras i enlighet med de bestämmelser och föreskrifter som gällde vid ikraftträdan-det.

Den direktionen som har tillsatts före ikraftträdandet av denna lag fortsätter till slu-tet av sin mandattid men dess medlemsantal kompletteras så att det motsvarar vad som fö-reskrivs i 2 § 3 mom.

Den direktionen som har tillsatts före ikraftträdandet av denna lag fortsätter till slu-tet av sin mandattid men dess medlemsantal kompletteras så att det motsvarar vad som fö-reskrivs i 2 § 3 mom.

Related documents